Rabu, 22 Jun 2011

SEMINAR KECEMERLANGAN REMAJA MUSLIM - 26 JUN 2011
PENCERAMAH I :
DR AHMAD TARMIZI B ABDUL RAZAK
 (ASTRO OASIS)

PENCERAMAH II:
USTAZ AMALUDDIN B NAPIAH
(PENDAKWAH BEBAS)

PENCERAMAH III:
USTAZ DR. AZHAR B YAAKOB
 (PENDAKWAH BEBAS)

PENCERAMAH IV:
USTAZAH NOR ANISAH MUSA
(PENGACARA PROGRAM TANYALAH USTAZAH TV9 / TIMBALAN MUDIR, MAAHAD TAHFIZ DARUL FURQAN, KL)

Rakyat terhibur Perkasa, Pemuda Umno bertelagah

KUALA LUMPUR, 22 Jun: Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP) melihat adegan serang-menyerang antara Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin dan pemimpin Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) berhubung himpunan aman Bersih 2.0 pada 9 Julai begitu menghiburkan rakyat yang sebelum ini sedikit terganggu apabila diasak oleh pelbagai ugutan oleh kedua-dua pihak ini.

Khairy meminta Presiden Perkasa, Ibrahim Ali disiasat di bawah Akta Hasutan 1949 kerana mengeluarkan kenyataan ‘perkauman, menghasut dan berbahaya’.
Manakala Ketua Wira Perkasa, Irwan Fahmi Ideris, pula mahu Khairy disiasat di bawah ISA kerana turut melibatkan diri dalam perhimpunan membantah Himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai ini.

Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Pusat, Riduan Mohd Nor (gambar) berkata, paling menarik sejumlah 99 peratus daripada lebih sejuta responden menyokong perhimpunan Bersih pada 9 Julai ini dalam bancian yang dijalankan oleh The Star Online.

“Situasi pada masa ini nampaknya begitu menyebelahi Bersih dan rakyat,” ujarnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Beliau berkata, Bersih terus mara walaupun pada mulanya ada pihak yang cuba membuat kacau dan mengugut mahu melakukan huru hara.

“Termakbulah doa orang-orang yang beriman yang bertekad menyertai Bersih kerana Allah memecah belahkan golongan yang takut pada perpaduan rakyat melalui Bersih,” katanya.

Tambahnya, mereka mahu memecah belahkan sokongan rakyat pada Bersih yang akhirnya mereka sendiri yang berpecah dan bercakaran.

Katanya, DPPP yakin dengan keikhlasan rakyat yang akan turun 9 Julai ini, segala ancaman dan ugutan dari Perkasa atau pihak-pihak lain hanyalah menambahkan semangat mereka sahaja.

Tegasnya, semakin di desak, diugut, ancam, maka semakin kuatlah iltizam rakyat menuntut perubahan.

“DPPP mengesa seluruh Jentera Penerangan PAS, khususnya jentera pemuda untuk mempertingkatkan promosi Bersih melalui ceramah, roadshow, edaran risalah serta kempen siber,” katanya lagi.

Beliau menambah, setiap rakyat berhak untuk tahu tentang Bersih dan himpunan 9 Julai.

Menurutnya, mereka wajib tahu hak demokrasi mereka dan penyelewangan yang berlaku dalam Pilihan raya serta 8 tuntutan Bersih.

“Kepada Pemuda Umno dan Perkasa, mari sertai Bersih atau duduk sahaja dirumah menjadi suri rumah kalau tidak berani berdepan dengan tuntutan rakyat.

“Ayuh anak muda, ayuh rakyat. Katakan Ya pada ‘Bersih’ dan Ya untuk ‘Hak Demokrasi’ anda. Mari kita ‘kuningkan’ Kuala Lumpur 9 Julai ini,” katanya

IRF: Ibrahim Ali kurang ajar

Kami membaca berita tentang Ibrahim Ali daripada PERKASA mendakwa kononya akan mempertahankan keamanan dan menghalang BERSIH 2.0 daripada mengadakan perhimpunan pada 9 haribulan Julai dengan penuh rasa marah dan kesal.

Tindakan dungu membakar dan memijak gambar Pengerusi BERSIH 2.0, Datuk Ambiga Sreenevasan merupakan suatu penghinaan yang sungguh menjelikkan. Tambahan pula menggelarkan beliau dengan panggilan “wanita Hindu” adalah bersifat kurang ajar dan jelas menggambarkan sikap biadab Presiden PERKASA itu sendiri.

Kami ingin menyatakan dengan jelas bahawa perhimpunan yang dirancang adalah dipelopori oleh masyarakat madani tanpa sebarang perintah daripada mana-mana parti politik.

Tuntutan telah pun disampaikan bahawa kami menuntut pilihanraya yang bebas dan adil serta demokrasi liberal yang tulen. Untuk bertahun lamanya kita telah melihat pengaturan undi dan penentuan sempadan pilihan raya yang memberi kelebihan kepada pihak tertentu (gerimander).

Tidak lupa juga liputan media yang berat sebelah dan mendiamkan sebarang kritikan ke atas parti pemerintah.
Tidak pernah ada 'lapangan permainan' politik yang sama rata dan kita telah lelah melihat pelbagai gangguan politik. Amalan rasuah yang menjijikkan begitu tersebar luas sehingga seakan-akan telah membudaya di dalam masyarakat.

Inilah masanya untuk perubahan, dan biarlah BERSIH 2.0 menjadi pemangkin kepada perubahan itu. Ancaman Presiden PERKASA bahawa apa-apa pun boleh terjadi pada hari tersebut dan masyarakat Tiong Hua hendaklah membeli makanan tambahan untuk disimpan di rumah tidak akan melunturkan semangat kami untuk berarak demi demokrasi.

Keputusan pilihanraya terkini di Sarawak jelas menunjukkan tiada sebarang perubahan telah dilakukan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya untuk memastikan sebuah pilihanraya yang bebas dan adil seperti yang dijanjikan.

Dengan itu kami telah membuat keputusan bahawa satu-satunya cara untuk meluahkan rasa tidak puas hati terhadap kebejatan sistem yang ada sekarang adalah dengan mengadakan satu perhimpunan aman.

Hak untuk berhimpun adakah hak asasi yang termaktub di dalam Artikel 10 Perlembagaan Persekutuan, Deklarasi Universal Hak Asasi Manusia 1948 (Artikel 20) dan Kovenan Antarabangsa Hak-hak Sivil and Politik 1966 (Artikel 21).

Kepada saudara Muslim yang berniat untuk terus berkecuali dan tidak mahu ambil peduli dengan tindakan angkuh yang tidak menghormati prinsip-prinsip demokrasi, kami ingin mengingatkan bahawa tindakan berdiam diri hanya akan memperkukuhkan pemerintahan kuku besi yang korup, dan tiada perubahan akan dapat dilihat dengan hanya berdoa untuk perubahan tanpa sebarang usaha.

“Sesungguhnya, Tuhan tidak akan merubah keadaan sesuatu kaum melainkan mereka mengubah apa yang ada dalam diri mereka sendiri” [Qur'an 13:11]

Sekiranya demokrasi itu mencambahkan “semangat penentangan”, maka sebenarnya ia telah pun menjadi sebahagian daripada sejarah dan budaya umat Islam. Imam-imam kepada mazhab-mazhab fekah utama dalam Islam bersungguh-sungguh memprotes daripada mazhab mereka dijadikan mazhab rasmi negara pada zaman itu.

Ramai telah dipenjarakan akibat kritikan terhadap pemerintah di zaman mereka. Kita adalah pewaris kepada tradisi ini, yang membekalkan umat Islam hari ini dengan khazanah idea-idea yang demokratik.

Rejim kuku besi haruslah diajar bahawa cukuplah apa yang telah mereka lakukan selama ini. Ayuh hadir pada 9 haribulan Julai, baik lebatnya hujan ataupun teriknya mentari, kita akan berada di sana, berarak untuk kebebasan dan demokrasi.

Dr Ahmad Farouk Musa
Penulis adalah Pengerusi dan Pengarah, Islamic Renaissance Front (IRF)

Pemuda Umno dan Perkasa Bertelagah, Bersih Terus Mara

KENYATAAN DEWAN PEMUDA PAS MALAYSIA
22 Jun 2011 (Rabu)
"Pemuda Umno dan Perkasa Bertelagah, Bersih Terus Mara"

Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) melihat adegan serang-menyerang antara Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin dan Pemimpin Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) berhubung himpunan 9 Julai begitu menghiburkan rakyat yang sebelum ini sedikit terganggu bila diasak oleh pelbagai ugutan oleh kedua-dua pihak ini. Khairy minta Presiden Perkasa, Ibrahim Ali disiasat di bawah Akta Hasutan 1949 kerana mengeluarkan kenyataan "perkauman, menghasut dan berbahaya,".

Manakala Ketua Wira Perkasa Irwan Fahmi Ideris, pula mahu Khairy disiasat di bawah ISA kerana turut melibatkan diri dalam perhimpunan membantah Himpunan Bersih 2.0, 9 Julai ini.

Paling menarik sejumlah 99 peratus daripada lebih sejuta responden menyokong perhimpunan BERSIH pada 9 Julai ini dalam bancian yang dijalankan oleh The Star Online. Situasi pada masa ini nampaknya begitu menyebelahi Bersih dan rakyat. Bersih terus mara walaupun pada mulanya ada pihak yang cuba membuat kacau dan mengugut mahu melakukan huru hara. Termakbulah doa orang-orang yang beriman yang bertekad menyertai Bersih kerana Allah memecah belahkan golongan yang takut pada perpaduan rakyat melalui Bersih. Mereka mahu memecah belahkan sokongan rakyat pada Bersih. Akhirnya mereka sendiri yang berpecah dan bercakaran.

DPPM yakin dengan keikhlasan rakyat yang akan turun 9 Julai ini, segala ancaman dan ugutan dari Perkasa atau pihak-pihak lain hanyalah menambahkan semangat mereka sahaja. Semakin di desak, diugut, ancam, maka semakin kuatlah iltizam rakyat menuntut perubahan.

DPPM mengesa seluruh Jentera Penerangan PAS, khususnya jentera pemuda untuk mempertingkatkan promosi Bersih melalui ceramah, roadshow, edaran risalah serta kempen siber. Setiap rakyat berhak untuk tahu tentang Bersih dan himpunan 9 Julai. Mereka wajib tahu hak demokrasi mereka dan penyelewangan yang berlaku dalam Pilihanraya serta 8 tuntutan Bersih.

Kepada Pemuda Umno dan Perkasa, mari sertai Bersih atau duduk sahaja dirumah menjadi suri rumah kalau tidak berani berdepan dengan tuntutan rakyat.

Ayuh anak muda, ayuh rakyat. Katakan Ya pada "Bersih" dan Ya untuk "Hak Demokrasi" anda. Mari kita KUNINGKAN Kuala Lumpur 9 Julai ini.

Riduan Mohd Nor
Ketua Penerangan
Dewan Pemuda PAS Malaysia

Aduhai Bapak Menteri.. Utusan Meloya & Berita Hairan akhbar bersikap 'terbuka'?

Oleh Man TK
“Pengharaman membaca Akhbar Utusan adalah menunjukkan sikap ketidakbukaan pembangkang”–Rais Yatim.

Rais Yatim sedar ka sapa yang tidak bersikap terbuka?

Budak sekolah rendah pun tau beza suratkhabar Utusan dengan Sinar Harian. Tok sah duk banding la dengan Harakah sebab Harakah tu milik PAS, hanya dijual untuk orang PAS. Bandingkan Utusan dengan Sinar.

Ketidak terbukaan Utusan tu yang Nampak jelas. Tindakan PAS boikot Utusan disebabkan oleh Utusan sejak sekian lama masih menyiarkan berita yang berat sebelah. Jika utusan hanya meyiarkan berita UMNO saja tak pa jugak, malah yang lebih teruk lagi Utusan menyiarkan berita peropaganda dan fitnah keatas PAS dan Pakatan Rakyat.

Kalau nak jadi surat khabar UMNO, apply la permit pernerbitan sebagai bahan cetak terbitan UMNO.

Lagi satu perkara, Rais Yatim sedar dak?.... keterbukaan media di Malaysia ni lebih teruk dari media di Myanmar.

Indeks kebebasan media Malaysia terus menjunam dari tahun ke tahun berbanding di kedudukan 92 pada tahun 2006, 124 (2007), 132 (2008), 131 (2009) dan 141 (2010).

Filipina terletak di tangga 93 dengan 46 mata dan Indonesia, di tangga 108 dengan 53 mata. Akhbar di kedua-dua negara dikategorikan sebagai 'separa bebas'. Akhbar di Thailand pula (tangga 138) dan Kemboja (141) adalah 'tidak bebas'.

'Berita baik' bagi Malaysia adalah ia disenaraikan di atas Singapura (150), Brunei (163), Vietnam (177), Laos (184) dan Myanmar (191).

Pada 2009, Malaysia berada di tangga 143, tetapi menunjukkan sedikit pencapaian pada tahun lalu dengan menduduki tangga 141.

Menurut kajian itu, 10 negara teratas adalah Finland, Norway, Sweden, Belgium, Iceland, Luxembourg, Andorra, Denmark, Switzerland, Liechtenstein, Belanda dan Palau.

Secara faktanya adalah sama, cara kawalan dan tindakan yang di ambil, tapi secara moralnya di Malaysia lebih teruk sebab Malaysia adalah sebuah negara demokrasi sedangkan di Myanmar sebuah negara yang di perintah oleh Junta tentera. Myanmar bukan sebuah negara demokrasi, ikut suka pemerintah dia la dia nak buat lagu mana. Itu standard negara diktator. Tapi bagi sebuah negara demokrasi, kalau ikut standard negara dictator… moralnya jauh lebih rendah sebab pemerintah nya ‘menjual’ nama demokrasi hanya untuk mempertahankan kuasa.

Pengawalan penerbitan satu bab, penggunaan kuasa akta polis dan akta hasutan tu satu bab. Perkara yang tak boleh dikawal dengan akta mesin cetak, kerajaan guna akta hasutan dan akta polis untuk mengambil tindakan keatas sesiapa saja yang meraka rasa mengancam mereka dengan alasan yang cukup ‘glamour’ iaitu mengancam keselamatan negara.

Penyebaran fitnah melalui TV1, TV2, TV3, NTV7 dan semua saluran Media Prima tidak pula diambil tindakan, padahal fitnah itu boleh menyebabkan orang rasa tidak selesa, tidak selamat dan tergugat. Apabila rakyat rasa tidak selamat dan tergugat maka akan mula lah kejadian turun ke jalanraya. Inilah yang sebenarnya mengancam keselamatan negara.

Antara fitnah yang sering dilemparkan oleh Media pro BN adalah PAS berkawan dengan DAP akan menyebabkan melayu hilang maruah.

Apakah DAP itu sebuah parti perkauman? Didalam DAP juga ada melayu islam. Kenapa DAP perlu dijadikan sebab melayu hilang maruah? Jika hendak dikaitkan dengan bangsa, media pro BN nilah yang sebenarnya mengancam keselamatan negara kerana memainkan isu perkauman.

Ambil la tindakan keatas media-media ini sebelum menuduh Pakatan Rakyat mengancam keselamatan negara. Apakah tahap kebebasan media kita akan jatuh lebih rendah dari media di Myanmar? [
kedahla.blogspot.com]

Permainan games yang menghina Islam

Hassan Mahmud Al-Hafiz
Sebuah permainan komputer yang digilai remaja negara ini dikhuatiri boleh menjejaskan akidah pemainnya kerana ia mengandungi elemen menghina Islam apabila memaparkan kalimah Allah dan Kaabah. Pemain permainan itu didakyah kononnya mereka berjihad untuk menentang syaitan kerana dikehendaki menewaskan makhluk itu untuk menembusi 12 pintu sebelum ‘penghulu syaitan’ menanti mereka di pintu terakhir iaitu pintu Kaabah.

Elemen penghinaan ke atas Islam jelas tertera apabila kalimah Allah dipaparkan di setiap pintu yang dikawal syaitan termasuklah di pintu kaabah.

Difahamkan, permintaan tinggi terhadap permainan itu menyebabkan pihak pengeluar kini sudah mengeluarkan empat edisi bagi permainan berkenaan sejak mula memasarkannya pertengahan tahun lalu.

Tokoh agama yang juga penceramah bebas, Hassan Mahmud Al-Hafiz menyifatkan permainan komputer itu satu penghinaan melampau kepada umat Islam kerana kaabah adalah kiblat dan tempat suci, begitu juga dengan kalimah Allah yang tidak boleh dijadikan bahan permainan sesuka hati.Pintu Kaabah yang ditojolkan sebagai Pintu terakhir untuk menemui ketua syaitan

Satu adegan dalam game tersebut dipaparkan pintu kaabah sebagai pintu yang menghubungkan di antara dunia syaitan dan dunia nyata dan yang membukakan pintu tersebut adalah karaker c.g.i. yang telah menyerahkan diri pada kuasa ilmu hitam yang sememangnya Islam melarang amalan itu.

Ayat karaker c.g.i. itu ada membaca ayat, kalau tak silap lebih kurang begini permulaannya.

(Diterjemahkan dalam bahasa Melayu)
"wahai pintu yang menghubungkan dunia kegelapan"

Dan karaker itu membaca ayat itu didalam kitab yang dipegangnya. Kalau tak silap kitab bible. Di akhir babak, karaker tersebut ada menyebut 7 ayat kemusnahan yg tercatit didalam bible.

"Wrath, Sloth, Lust, Gluttony, Greed, Pride dan akhir sekali Envy".

Kalimah Allah pada 'Pintu' di dalam Permainan tersebut

Dibandingkan dengan Pintu Kaabah yang sebenar. Sama kan?

Coretan Mat Sabu.


(*) Saya kebetulan membesar dalam perjuangan, menyertai PAS pada 1978 dan tahun 1979 berlaku revolusi Islam Iran. Perkembangan dan kebangkitan di sana menjadi tumpuan ramai. Kemudian kemunculan gerakan Islam seperti Hizbullah, yang juga dipimpin seorang ulama yang memakai serban.

Kita ambil contoh Imam Khomeini. Macam mana seorang ulama yang menggerakkan rakyat sehingga boleh buat revolusi. Isu apa yang dipakai? Mereka tidak sebut pertentangan kelas. Tetapi beliau mengemukakan isu Mustakbirin dan Mustad'afin, iaitu yang menindas dan yang kena tindas, 'oppressed and oppressors'.

Bagaimana Khomeini berjaya meletakkan semua golongan dibawahnya. Sama ada sosialis, komunis, liberal dan sebagainya berketuakan dia. Yang ini kita perlu belajar, bukan soal mazhabnya.

Saya juga menghormati, bahkan dalam ucapan-ucapan saya tidak lekang menyebut Imam Hassan Al-Banna. Dia seorang guru agama biasa tetapi dia berdakwah dan berjaya masuk sampai ke bar dan kelab malam. Bagaimana dia boleh memimpin semua peringkat, sehingga intelektual universiti, profesor juga ada di bawah naungannya. Pemimpin macam ini saya amat hormat.

Begitu juga dengan Hizbullah. Di Beirut, yang digelar 'Paris of the East', tempat tarian gelek, tarian separuh bogel, minum arak, pakai bikini, tiba-tiba di tengah kota ini muncul satu badan yang begitu disiplin dan begitu menitikberatkan hal kebajikan. Serta boleh mengumpul anak muda dan bagaimana mereka dilatih sehingga sanggup korbankan nyawa harta benda untuk melawan dengan Israel.

Kemudian, dari sudut politik, mereka boleh menarik golongan kristian Michael Aoun yang bersenjata dan kumpulan sekular yang lain berada di bawah naungan Hizbullah. Ini taktik dan strategi politik. Inilah yang saya kagum dan mahu belajar daripada mereka.

Begitu juga Sheikh Ahmad Yasin yang berjuang daripada muda sehinggalah beliau berkerusi roda terus berjihad. Sesetengah kita bila masuk umur tua sedikit cepat-cepat menyerahkan kepada orang muda, "biar kami tua-tua ni duduk di belakang". Tetapi Sheikh Ahmad Yasin ini menyemarakkan semangat jihad sehingga melahirkan Hamas.

Jadi contoh-contoh inilah yang saya kagum. Kadang-kadang saya tidak tahu pun latar belakang soal anutan mazhab mereka, tetapi saya melihat dari sudut ilmu bagaimana mereka mengorak langkah dan memimpin. Dan dalam dunia moden ini, bagaimana ulama ini boleh diterima umum.

Kita ambil contoh macam Hassan Nasrullah. Penyanyi, ahli sukan, artis, semuanya boleh menerimanya. Kita kena lihat di mana kekuatan mereka. Begitu juga dengan dunia intelektual. Saya minat pandangan Dr Kalim Siddiqui, ahli sains sosial daripada England yang meninggal dunia di Afrika Selatan.

Saya mengingati juga Dr Ali Shariati tanpa mengetahui apa mazhab dia. Beliau membuat kupasan yang menarik terhadap sejarah, haji, firaun, kerajaan Mongul yang jatuh di India. Saya minat membaca pemikiran seperti ini. Begitulah juga dengan Dr Fathi Yakan yang membicarakan langkah awal perjuangan Islam.

Bagi saya bukan melihat pemahaman, anutan dan sebagainya. Dan kadang-kadang saya tidak tahu apa pegangan dan anutan mereka tetapi saya melihat dari sudut kepimpinan.

Begitu juga di tengah-tengah kelemahan orang Islam yang tidak yakin langsung tentang nilai jati diri sehingga orang berkata "macam mana hendak merdeka, orang Melayu, jarum pun tidak boleh buat, sedangkan British ada kapal perang".

Di sini pula muncul Jamaluddin Afghani yang memberi nafas baru kepada orang Islam untuk yakin kepada kekuatan diri menuntut kemerdekaan: "Kamu boleh mencapai kemerdekaan sendiri, kalau bersedia untuk berjuang".

Inilah sikap saya dalam hal merujuk kepada pejuang-pejuang, yang tidak langsung melihatnya dari sudut latar belakang mazhab mereka. - MAT SABU

Pru13: Formula pembahagian kerusi 2008 digunapakai

PAS hari ini mengesahkan status quo pembahagian kerusi yang digunapakai pada 2004 dan 2008 akan diteruskan dalam pilihan raya umum akan datang.
Ketua Penerangan PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, kerusi campuran akan ditandingi oleh PKR, kerusi majoriti Melayu oleh PAS dan kerusi Cina oleh DAP.

Bagaimanapun, kata pesuruhjaya PAS Pahang itu, Majlis Pakatan Rakyat yang merupakan badan tertinggi pembuat keputusan.

“Tetapi kita juga melihat kepada faktor kerusi di kalangan Pakatan Rakyat akan selesai sebelum akhir tahun ini, kata Ketua Penerangan PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.
“Tetapi kita melihat juga parti mana yang paling berpotensi untuk menang sebelum menentukan pembahagian kerusi tersebut.

Potensi calon

“Ya kita mengambil kira mengenai potensi calon dan faktor lain seperti jentera pilihan raya dan sumber kewangan,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Mengulas lanjut, Tuan Ibrahim berkata, beberapa negeri rundingan pembahagian kerusi antara komponen Pakatan Rakyat sudah memasuki peringkat akhir.

Menurutnya, jika mereka setuju cadangan tersebut akan dilanjutkan kepada majlis Pakatan Rakyat untuk dipersetujui.

Bagaimanapun, jika mereka menghadapi masalah seperti perebutan kerusi dan tidak boleh diselesaikan, isu itu akan dibawa ke majlis Pakatan Rakyat untuk tindakan lanjut.

Ahad lalu, semasa konvensyen pilihan raya PKR di Shah Alam, Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali berkata, parti itu akan bertanding 97 kerusi parlimen dalam pilihan raya umum ke 13.

Katanya, PKR akan bertanding di semua kerusi campuran dan akan meletakkan calon di semua 97 kerusi yang ditandingi pada 2008.

Suami macam Salih Yaakob layak dapat insentif Kelantan

KOTA BARU, 21 Jun – Kerajaan negeri Kelantan bercadang memberi insentif khas kepada golongan suami yang tidak menyembunyikan perkahwinan lain daripada isteri.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan Negeri, Wan Ubaidah Omar berkata pemberian insentif khas itu sebagai galakan kepada para suami agar tidak menyembunyikan perkahwinan berikutnya itu daripada diketahui oleh isteri dan anggota keluarga yang lain.

“Ada syaratnya dan kalau anda seperti Salih Yaakob (penyanyi dan juruhebah Radio Sinar FM) bolehlah ke hadapan untuk terima insentif itu.

“Apa pun ini masih di peringkat cadangan lagi dan jika dipersetujui, bukan sahaja suami yang akan mendapat penghargaan tetapi kepada isteri-isteri dan anak-anak, mereka juga akan turut mendapat insentif ini nanti,” katanya kepada pemberita selepas sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan di Kota Darul Naim di sini hari ini.

Ketika menggulung perbahasan sebelum itu, Wan Ubaidah berkata kerajaan negeri menyambut baik cadangan itu kerana ketika ini ramai yang masih menyembunyikan perkahwinan kedua dan seterusnya.

Dipetik Bernama Online, beliau berkata pada 2002 sahaja lebih 1,000 pasangan telah mendaftarkan perkahwinan berikutnya di Kelantan.

“Yang tidak daftar mungkin ramai dan ini yang kita tidak mahu kerana ia boleh mengundang masalah,” katanya.

Wan Ubaidah berkata kerajaan Kelantan tidak menyekat poligami kerana ia sebahagian daripada Islam tetapi dengan syarat suami itu perlu adil.

“Kita tidak menyokong yang kahwin cerai dan perlu adil dalam setiap perkahwinan itu,” katanya.

Katanya adalah lebih baik mereka yang berkahwin lebih itu memilih armalah (janda) sebagai pasangan hidup kerana di Kelantan sahaja terdapat 25,000 para janda yang berumur bawah 60 tahun dan masih boleh dijadikan isteri.

Isentif petani sayur dan buah; Siapa berbohong...... Asha'ari atau Noh?

KUALA TERENGGANU - Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, Asha’ari Idris.berkata, tunggakan pembayaran insentif kepada petani yang masih belum dijelaskan itu sebenarnya sudah diambil tindakan namun pihaknya masih menunggu pembayaran daripada pihak kementerian.

Asha'ari memberi alasan, pembayaran insentif berdasarkan produktiviti petani itu adalah bidang kuasa kerajaan pusat, bukan dibawah kerajaan negeri.


“Ini sebab, pembayaran insentif ini bukan di bawah bidang kuasa Kerajaan Negeri jadi kita harap petani bersabar kerana setiap masalah sentiasa diberi perhatian.

“Saya difahamkan pe-runtukan yang disalurkan melalui Agro Bank sudah habis digunakan untuk membayar insentif kepada petani sebelum ini dan perlu menunggu bajet lain. Saya harap mereka tidak akan membuat sebarang spekulasi negatif dan sekiranya terdapat baya-ran tertunggak ia akan diselesaikan segera,” katanya dipetik sebuah akhbar harian

Beliau berkata demikian ketika mengulas 50 petani dari Merang, Telaga Papan, Lembah Bidong dan daerah Setiu mendesak supaya Jabatan Pertanian menyelesaikan pembayaran insentif yang tertunggak sejak Oktober hingga Disember tahun lalu.

Mewakili rakan-rakan taninya, Ahli Jawatankuasa Persatuan Pengeluar Buah-buahan dan Sayur-sayuran Terengganu, Mohd Ariff Mohamad berkata, pembayaran insentif tertunggak itu bukan sahaja menimbulkan tanda tanya kepada petani, malah menyebabkan mereka tidak dapat meneruskan aktiviti penanaman seperti biasa.

Sehubungan itu, Timbalan Pengerusi Persatuan Pengeluar Buah-buahan dan Sayur-sayuran Terengganu, Haji Mohamad Said (Gambar kiri berkupiah) memberitahu, beliau telah maklum tentang perkara tersebut.

Tetapi katanya, berdasarkan jawapan Noh Omar, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani sebagaimana dilaporkan Berita Harian hari ini, beliau ragu dengan kenyataan Asha'ari.

Menurutnya, Noh tidak menyebut tentang soal insentif kepada hasil buah-buahan dan sayuran-sayuran.

"Apa yang dinyatakan oleh Noh, hanya soal insentif padi, yang akan dibayar melalui peruntukan tambahan, sebagaimana yang sedang di bentang di parlimen sekarang,

"tidak langsung Noh menyebut soal insentif buah-buah atau sayur-sayuran,"tegas Haji Mohamad ketika dihubungi.

Katanya, beliau akan menyemak dan mendapatkan maklumat dari pihak negeri Terengganu bagi memastikan samada dakwaan Asha'ari adalah sesuatu yang benar atau pun hanya 'penyedap mulut' sahaja.

Dalam maklumat yang ada pada Persatuan, kata Haji Mohamad, sehingga kini, belum ada apa-apa bantuan, insentif dan bayaran ganti rugi yang dijanjikan oleh kerajaan pada tahun lalu dan awal tahun ini diselesaikan.

Beliau turut memaklumkan, para petani kecil diseluruh negeri Terengganu begitu gelisah kini kerana tidak ada apa-apa bantuan input samada, baja, racun atau benih, yang diberikan oleh Jabatan Pertanian.

Perkara yang sama telah ditimbulkan oleh para petani di Setiu.

Mereka mendesak supaya insentif tahun lalu diselesaikan terlebih dahulu, sekiranya kerajaan mengambil keputusan untuk menamatkan skim tersebut.

Namun, mereka berharap kerajaan melalui Jabatan Pertanian dapat memberi bantuan input pertanian seperti baja, racun dan keperluan pertanian kepada petani kecil.

“Apa yang menghairankan, peruntukan dalam bidang pertanian seperti yang diluluskan dalam bajet baru-baru ini sangat besar,"kata Mohd Ariff mewakili rakan-rakanya. BO

SEMINAR KECEMERLANGAN REMAJA MUSLIM - 26 JUN 2011
PENCERAMAH I :
DR AHMAD TARMIZI B ABDUL RAZAK
 (ASTRO OASIS)

PENCERAMAH II:
USTAZ AMALUDDIN B NAPIAH
(PENDAKWAH BEBAS)

PENCERAMAH III:
USTAZ DR. AZHAR B YAAKOB
 (PENDAKWAH BEBAS)

PENCERAMAH IV:
USTAZAH NOR ANISAH MUSA
(PENGACARA PROGRAM TANYALAH USTAZAH TV9 / TIMBALAN MUDIR, MAAHAD TAHFIZ DARUL FURQAN, KL)