Ahad, 3 Jun 2012

ANDA KENAL ARTIS INI???
Foto: Rakan FB

Terharu melihat foto ini...Tak RUGI mendekati dan menyayangi ulama...Dekatilah mereka selagi mereka masih ada....

Read more:
http://kafesantai.blogspot.com/2012/06/foto-anda-kenal-pelakon-ini.html#ixzz1wkGH3ELD

Undi PAS masuk syurga, propaganda jahat Utusan!

UNDI PAS masuk syurga, di bawah ini salah satu artikel berita yang disiarkan di akhbar propaganda Utusan Malaysia. Kebelakangan ini mereka cuba menimbulkan isu "Undi PAS masuk syurga".

Persoalan yang timbul sekarang, siapa yang kata "undi PAS masuk syurga"? Pimpinan mana yang kata? Utusan cuba menanam persepsi kononnya Tuan Guru Nik Aziz ada mengatakan bahawa "undi PAS masuk syurga".
Bagi pembaca akhbar propaganda ini yang tidak tahu punca, akan tertipu dan percaya bahawa Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Nik Aziz pernah mengatakan bahawa "undi PAS masuk syurga".

Buat pengetahuan anda, Mufti Perak, Tan Sri Harussani sendiri dilihat pernah tertipu dengan propaganda jahat ini. Beliau pernah menulis artikel di dalam Mingguan Malaysia tahun lalu yang mengaitkan TG Nik Aziz dengan isu "undi PAS masuk syurga".

Tulisan itu mengundang pejabat MB Kelantan menghantar surat rasmi menuntut penjelasan daripada mufti itu, bagi menanyakan sumber dari mana dirujuk mufti Perak yang mengatakan TG Nik Aziz berkata demikian? [
TMI]
Bagaimanapun, Mufti Perak difahamkan tidak membalas surat rasmi itu. Jelas mufti yang dihormati itu juga kadangkala melakukan khilaf sehingga menuduh TG Nik Aziz kerana termakan propaganda jahat Utusan Malaysia.

Kali ini, Utusan Syaitan cuba membangkitkan kembali isu lapuk ini untuk mengelirukan pembacanya. Ini akhbar apa ni? Perangai macam syaitan!

ReJaM© "TG Nik Aziz patut saman Utusan... "

source: http://milosuam.blogspot.com/2012/06/undi-pas-masuk-syurga-propaganda-jahat.html#ixzz1wkByNsrs

~BERSAMA KEPIMPINAN ULAMA'~


Wajar Kalau Umno Malu Dengan Himpunan Hijau


Timbalan Presiden Umno Udin anak Yassin sekata dan seracun dengan pemimpin Umno lain tentang kejayaan himpunan hijau ke Putrajaya anjuran Pas yang diadakan di Alor Setar, Kedah Jumaat lalu. Sewajarnya kalau Umno jelaous dan merasa sakit hati atas kejayaan itu. Dengan jumlah kehadiran lebih 100,000 ahli dan penyokng Pas meletakkan Umno Kedah dalam tertekan kini.

Ahli dan penyokong Umno Kedah jadi trauma dengan himpunan berkenaan. Trauma ini akan berterusan sehingga tiba pilihan raya.
Kepaduan dan semangat ahli dan penyokong Pas ini dicemburui Umno.


Gambaran himpunan itu telah memberi isyarat awal yang Umno Kedah bakal dikafankan dalam pilhan raya akan datang. Kepaduan ahli dan penyokong Pas Kedah yang diharapkan terburai ekoran berlaku krisis dalaman tidak lama lalu mengecewakan Umno. Himpunan itu disamping Pas berjaya meruapkan semangat berpilihan raya sekali gus ia menyerlahkan kekuatan sebenar Pas Kedah.

Lebih istimewa himpunan menyatakan hakikat sebenar Pas bahawa parti itu terus mendapat keyakinan dan kepercayaan orang Melayu.

Benar, yang hadir berhimpun dan memenuhi stadium Darul Aman itu bukan saja rakyat Kedah. Ia datang dari seluruh negara. Namun tidak dapat dinafikan seluruh rakyat Kedah hadir dan angkanya mencecah 40 hingga 50 ribu.

Lantaran itu Umno cuba mencari akal dan helah mempedayakna rakyat kononnya himpunan itu tidak asli dan tulen. Kononnya ia diupah? Cara Umno itu membunuh dirinya sendiri kerana ia cuba menipu diri sendiri dengan sesuatu yang diketahui umum.

Jumlah itu tidak mungkin dapat diatasi ataupun disamai oleh Umno Kedah. Kalau sekalipun Umno Kedah mengeluarkan belaja besar, memberi wang sakut RM30 hingga RM100 seorang belum tentu angka seramai itu dapat dikumpulkan di stadium Darul Aman. Usahkan untuk Kedah yang kini Umno berpecah kepada tiga atau empat puak, himpunan sempena ulang tahun Umno ke 66 di stadium Bukit Jalil pun gagal mencapai sasaran untuk mengumpul 100,000 orang. Kalau himpunan peringkat kebangsaan Umno gagal mengumpul jumlah besar apa lagi himpunan peringkat negeri.

Kegagalan Umno membuat kejutan dalam mengumpul orang ramai semasa himpunan  jutaan belia juga yang telah menghabiskan wang ratusan juta menjadi Umno dua kali ditimpa perasaan malu pada awal tahun ini. Himpunan jutaan belia itu gagal untuk menghimpun belia serentak dengan angka sebesar 100,000. Tetapi Umno terus membohongi rakyat menerusi medianya kononnya 2 juta turut berhimpun dan himpunan itu sejarah terbesar dunia.

Apabila Udin anak Yassin menuduh Pas mengumpah orang ramai agar hadir ke himpunan hijau itu, saya tidak rasa pelik bahkan hendak tergelak. Pas sendiri tidak perlu merasa malu dengan tuduhan itu. Kalau pun ia benar tidak ada masalah kerana sebelum Pas berbuat begitu ia sudah menjadi amalan Umno secara tradisi dan bayaran dan beli manusia budaya Umno.

Kalau benar begitu masih ada orang terhingin dengan wang ringgit Pas. Berbeza dengan Umno yang mengupah dengan nilai tinggi pun tidak menjamin orang ramai sedia menerima dan sanggup melakukan apa yang Umno suruh.Umno tuinggu masa akan jadi hina dina sajalah bila wangnya tidak ada nilai lagi.

Di sini menunjukkan Pas masih ada maruah dan ada nilai diri. Wang yang Pas berikan masih diambil orang. Ini berbeza dengan Umno, walaupun memberi upahan besar tetapi ada orang menolaknya. Di sini kita mencabar Udin anak Yassin dan Umno agar membuat himpunan sama di Alor Setar dalam masa terdekat. Upahlah dengan seberapa banyak, dan angkutlah orang ramai dengan kapal ternag sekali pun. Kita mahu tenguk berapa kerat yang sanggup datang berhimpun menyokong Umno di negeri itu.

Cubalah lakukan

Tabung Sedekah Pembinaan Lebuh Raya Rakyat Kelantan (LRRK) Di Lancar

Bismilillahirahmanirahiam... dengan taufik dan hidayah Allah s.w.t. jua seperti mana dijanjikan hari ini saya melancar tabung sedekah untuk pembinaan Lebuh Raya Rakyat Kelantan (LRRK), lebuh raya pertama di negeriku Kelantan Darul Naim seperti mana dijanjikan. Sumbangan derma dan sedekah boleh dimasukkan terus ke dalam akaun CIMB No: 14410010798528 atas nama Mohd Sayuti Omar.

Untuk pengetahuan inisiatif ini diambil setelah saya meminta pandangan ahli Fb saya berhubung perkara ini beberapa hari lepas. Saya berjanji sekiranya 100 orang ahli Fb saya menyetujui idea ini akan saya lancarkan tabung khas untuk membantu negeri saya sedaya upaya serta dengan kudrat yang ada agar impian untuk memiliki sebuah lebuh raya akan menjadi kenyataan.

Sejak saya melontarkan idea dan cadangan berkenaan bertalu-talu rakan-rakan Fb budiman memberi semangat dan komen positif, bersetuju dan meminta saya membuka tabung untuk dihulurkan derma semampu mungkin. Semua yang memberi komen dan menyatakan setuju, bersetuju untuk menghulurkan sumbangan semampu mungkin.

Sehingga kini lebih 370 orang menyatakan persetujuan dan memohon saya menyegerakan inisiatif berkenaan. Saya anggap mereka adalah sahabat awal yang bermurah hati dan bersimpati dengan nasib rakyat Kelantan. Bukan mudah juga untuk saya terus melaksanakannya kerana ia melibat air muka dan maruah diri. Justeru saya mengambil masa untuk melancar tabung ini kerana perlu melihat beberapa aspek berkaitan.

Setelah saya meneliti dan mengkaji apa lagi menginsafi mengenai nasib keadaan negeri sendiri yang diabai, dianaktirikan, ditindas oleh pihak tertentu, timbul semangat Pak Dogol dan Hanuman dalam diri untuk membela rakyat dan negeri. Dari rasa dan perasaan itu dengan menolak perasaan malu dan aib saya meneruskan cadangan ini, melancarkan tabung ini dengan rasmi.

Saya sedar dan insaf wang yang bakal disedekah tidak mencukupi dari jumlah yang diperuntukan membina lebuhraya berkenaan yang sejumlah RM1.8 billion. Namun atas semangat Kelantanis dan menyahut seruan Tok Guru Nik Abdul Aziz serta memperakui bahawa pengorbanan itu harus dilakukan untuk kebaikan tanpa mengira berapa nilainya, saya percaya sedekah dan inisiatif saya ini juga sebahagian dari pengorbanan suci dan ikhlas. Biarlah tidak banyak dan biarlah sedekah dari tabung ini yang akan disumbangkan oleh rakan dan sesiapa saja hanya menjadi melukut di hujung tabung..pun tidak mengapa, janjinya saya dan anda semua sudah berbuat kebajikan.

Semangat dan rasa tanggungjawab ini juga sebenarnya makin berlabuh dihati apabila melihat bagaimana Tok Guru Nik Aziz telah mengeluarkan wang poketnya sendiri sebanyak RM5,000 untuk pembinaan lebuh raya itu. Air mata saya luruh bagaikan manik terputus dari karangannya tatkala mendengar akur janji Tok Guru yang memberi sumbangan itu untuk membina sebuah lebuh raya bernilai RM1.8 billion demi memenuhi dan menghilang rasa haus rakyat untuk memiliki lebuh raya. Saya merasa berdosa dan munafik kalau saya tidak bersama Tokguru dalam kerja amal ini.

Lebih merujakan lagi apabila seorang ibu tua yang faham mengenai fadhilat sedekah dan kebajikan ikut sama menghulurkan wang RM7 dalam nota seringgit-seringgit untuk pembinaan itu; kedua peristiwa itu telah meletakan diri saya sangat hina di sisi Allah dan akan menjadi seorang yang malang hingga ke akhirat jika tidak membantu usaha mulia ini. Ketika itu juga saya memutuskan untuk menghulurkan derma untuk tujuan itu sebanyak RM4,999.00.

Tanpa sesiapa memberi tahu terutamanya orang-orang Umno, dengan wang Tok Guru dan perempuan itu tidak akan terbina lebuh raya itu. Tetapi dengan kepercayaan sesuatu yang baik akan dinilai dan disokong, saya cukup yakin wang dan sedekah itu akan berjaya merealisasikan cita-cita itu dan wang sedekah kalian akan menjadi saksi di akhirat besok bahawa kita telah menginfakkan sebahagian harta kita untuk pembinaan itu.

Saya keyakinan.. kul hakqul yakin atas usaha itu akan mendapat pertolongan Allah. Apa lagi saya yakin bahawa wang ringgit dan kekayaan bukan modal utama dalam membina sesuatu tetapi yang paling pokok dan penting ialah semangat, iltizam dan kesungguhan membangunnya. InsyaAllah kalau semua pihak berganding bahu, sepakat sehati dan sejiwa lebuh raya itu akan wujud membelah kehijauan bumi Kelantan yang bakal mendecunkan kenderaan kita tidak hari ini untuk masa depan. Namun yang pastinya semua cita-cita itu bermula dengan gerak kerja dilakukan hari ini. Biasanya pelangi akan tergalang indah di langit selepas hujan merembas alam.

Saya tegaskan walaupun saya teruja dan kagum dengan Tok Guru dalam keberanian membangun negeri Kelantan, namun inisiatif dan usaha ini bukan untuk dirinya semata-mata. Saya mengambil tanggungjawab mengadai maruah dan air muka menanda tangan memohon derma dan sedekah ini kerana negeri dan rakyat Kelantan untuk kita semua dan seluruh makhluk yang bakal mengguna lebuh raya berkenaan.

Kepada saya kemenangan dan kejayaan bukan dapat melihat LRRK itu terbentang indah esok atau lusa, tetapi sebaik kita menghulurkan walaupun seringgit untuk pembinaan itu, kita sudah berjaya. Kita sudah melaksanakan tanggungjawab kita sebagai rakyat dan derma itu menandakan kasihnya kita kepada negeri sendiri. Hakikat kemenangan ini ialah kita istiqamah dalam berusaha mencapai kemenangan dan melarakan cinta kepada negeri!

InsyaAllah dan saya yakin tabung yang saya inisiatif atas nama blog Merah Tinta dan Facebooks saya ini menjadi milik dan saluran amal kita semua yang akan direkodkan Allah sebagai kebajikan bakal kita nikmati hasilnya di kemudian hari. Saya berdoa semoga kebajikan yang kecil ini adalah satu jasa besar untuk Kelantan bakal dibaca sejarah dihari muka.

Di sini saya mengucapkan terima kasih kepada rakan-rakan yang menyokong usaha ini. Terima kasih, terima kasih dan terima kasih. Terima kasih kepada rakan luar Kelantan yang bersimpati dengan kami yang ditindas dan dinafikan saudara mara kami jua. Doakan juga semoga mereka juga akan terbuka genggaman dijari untuk mencampak sedekah sesen dua ke dalam tabung ini.

Sumbangan derma boleh dimasukkan terus ke dalam akaun yang diberi di atas dan insyaAllah saya akan up-date dari masa ke semasa melaporkan perkembangannya. Hari ini tabung LLRK bermodalkan RM4,999 derma saya untuk arwah ayahanda saya Omar Othman dan nenekanda saya Othman Yaacob. Wassalam.

Posted by mso.im

Majlis Dialong Anak Kelantan Meriah

Iltizam Anak Kelantan Sangat Tinggi

Ternyata iltizam dan rasa tanggungjawab anak-anak Kelantan di perantauan kepada kerajaan pimpinan Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat mendapat kecaknaan dan kepedulian rakyat Kelantan. Ini ternyata apabila majis dialog di antara anak-anak Kelantan di perantauan dengan kepimpinan kerajaan Kelantan di sebuah hotel di ibu kota Kuala Lumpur semalam mendapat sambutan di luar dugaan.
Barisan anggota Exco Kelantan dan TMB Ahmad Yaacob.
Walaupun waktu ini anak-anak Kelantan mengambil kesempatan pulang ke negeri sempena musim percutian sekolah, tetapi ternyata masih ada anak-anak Kelantan sanggup menangguhkan percutian semata-mata untuk bertemu mata dan berdilog (berkecek berkiro) dengan pihak kerajaan negeri. Kesediaan ini membuktikan keperihatian dan iltizam mereka kepada negeri asal sungguh mantap. Kasih anak-anak Kelantan kepada negeri asal mereka dan pentadbiran masa ini membanggakan.

Lebih 600 terdiri anak-anak Kelantan dari berbagai lapisan atau profesyen menghadiri meluangkan masa menghadiri majlis itu. Turut kelihatan hadir ialah beberapa orang bekas pegawai tinggi kerajaan Persekutuan, bekas pegawai tinggi tentera berasal dari Kelantan. Kehadiran ini menunjukkan golongan yang tidak 'bercabuk' dengan politik juga sudah meminati dan yakin dengan kerajaan Kelantan. Apakah sambutan ini menggambarkan keyakinan rakyat kepada Pas?

Semua Exco Kerajaan Kelantan hadir; Takiyuddin Hassan, Dr Fadzli Hassan, Abd Fatah Mahmod, Wan Ubaidah Wan Omar, Annuar Tan Abdullah, Che Abdullah Nawi, Mohd Amar Nik Abdullah, kecuali Exco Kemudahan Awam Majer Nizam Abdul Rahman yang bertanggungjawab dalam isu air tidak hadir kerana keuzuran.

Speaker Dun Kelantan Nasaruddin Daud juga hadir. Manakala Pegawai kerajaan diketuai sendiri oleh Setiausaha Kerajaan Negeri Dr Zainuddin. (Maaf kalau nama tak betul).

Tok Guru Nik Abdul Aziz yang masih dihurungi keletihan dan kepenatan kerana menghadiri himpunan hijau di Alor Setar, Kedah bersama timbalannya, Ahmad Yaacob juga hadir pada majlis berkenaan. Tok Guru hadir dengan masih memakai baju khas semasa majlis Himpunan Hijau Kedah ini menunjukkan MB itu bersemangat dan 'suka'. Walaupun Tok Guru hanya hadir di hujung majlis sebagai penutup, tetapi kesimpulan ucapan dan signifiken kehadirannya sangat penting. Sentuhan terakhir oleh beliau terus menambat keyakinan hadiran untuk terus bersama Kerajaan.

Sesuatu yang diluar fikiran ummum, (ini adalah sentuhan Tok Guru) di hujung majlis para hadiri berebut-rebut untuk menghulurkan derma bagi membina lebuh raya rakyat Kelantan (LRRK) yang baru dilancarkan. Hanya sedikit sahaja Tok Guru menyebut dan mengimbau soal lebuhraya itu tetapi orang ramai sudah bingkas dan bangkit memberi respon dengan  menunjukkan rasa simpati dan pengrobanan mereka. Saya nampak orang ramai merasa bimbang kalau-kalau mereka tidak sempat bersedekah untuk lebuh raya pada majlis itu.

Sikap spontan orang ramai ini menujukkan idea dan keberanian kerajaan membina lebuh raya itu sangat menyentuh hati dan perasaan mereka. Bagi mereka pembinaan itu bukan sesuatu yang retorik tetapi satu keperluan yang sudah lama dinanti-nantikan. Justeru itu bila sebut saja lebuh raya mereka akan bangkit dan menjadikan bulu roma mereka tegak berdiri.

Apa yang terserlah rakyat Kelantan sedia mengorbankan apa saja untuk pembinaan itu kerana bagi mereka, menjadi satu kemenangan untuk mereka sekiranya mereka dapat membawa sebutir batu untuk pembinaan itu hatta pun lebuh raya rakyat itu tidak akan siap! Lebih dari itu projek LRRK itu sekana mencabar semangat kecintaan dan kenegerian rakyat Kelantan.

Gambaran spontan yang diberikan rakyat Kelantan yang hadir di majlis itu kepada pembinaan lebuh raya itu sudah pasti akan memberi semangat kepada orang bertanggungjawab memikul amanah dan harapan rakyat itu, iaini kerajaan Kelantan dan dalam hal ini ini khasnya Exco Kanan Husam Musa yang menjadi ketua pemikul tanggungjawab. Jadi Husam tidak perlu merasa beliau bersendirian dalam usaha untuk membina lebih raya itu, dan sememangnya setiap jiwa anak Kelantan perlu merasa terdetap dengan projek emas itu.

Saya dan seluruh rakyat Kelantan yakin termasuk orang Umno yang bukan tegar (fanatik) lebuh raya itu akan menjadi kenyataan dengan syarat semua pihak khasnya kalangan anggota Exco bersatu hati, fikiran dan tenaga demi membinanya.

Dialong yang memakan masa kira-kira enam jam itu telah membangkitkan berbagai isu terutamanya beberapa isu yang dijadikan modal politik oleh Umno pada masa ini. Isu-isu itu ialah isu air bersih, isu ladang rakyat, pembinaan stadium dan isu pendidikan. Isu-isu soial dan masalah kebersihan dan kesihatan juga turut sama disebut.

Mengenai isu air yang kini dijadikan modal besar Umno untuk menghina negeri Kelantan, pihak kerajaan telah mengundang pihak pengurusan air di Kelantan, Syarikat Air Kelantan Berhad untuk memberi penjelasan dan menjawab permasalahan yang ditimbulkan. Laporan lengkap mengenai perkembangan, kemajuan dan masalah air Kelantan telah disampaikan oleh pengurusnya. Laporan itu lengkap dengan slide dan data-data yang konkrit di mana tidak boleh dipertikaikan.
Sebahagian para hadirin.
Dari penjelasan itu menunjukkan pihak kerajaan bukan meriba tangan dalam soal air dan senantiasa berfikir serta merancang untuk mempertingkatkan mutu air Kelantan. Sesuatu yang melegakan di sepanjang pembentangan dan maklumat berkaitan air itu tidak ada satu kes kematian disebabkan pencermaran air pun dilaporkan. Tanpa ada laporan ini bagi saya isu air di Kelantan bukan sesuatu yang kritikal melainkan ia sengaja diperbesarkan saja.

Pihak Air Kelantan juga tampaknya berani dan konfiden bahawa air Kelantan bersih dan mutunya terjamin serta selamat untuk digunakan. Semalam semua Exco bersama para hadirin dibekalkan sebotol air minum yang dihasilkan dari air yang dijanakan oleh syarikat air Kelantan, meminum air berkenaan bagi membuktikan bahawa air Kelantan bersih dan selamat. Pihak Air Kelantan juga turut membawa sama beberapa contoh (sample) air di Kelantan bagi menunjukkan tahap kebersihan dan mutu kesihatannya. Malangnya tidak ada siapa mempertikaikan dan ini sekaligus menunjukkan semua pihak 'beres' dengan isu air.

Isu tanah - melibatkan ladang rakyat juga turut sama dibangkitkan. Banyak peserta bertanya isu di sekeliling diri mereka yang dilihat isu-isu terpencil dan bukan masalah negeri. Dengan ini menunjukkan bahawa isu ladang rakyat, pengambilan tanah rezab Kelantan tidak berlaku seperti mana dihebuhkan dan segala macam dakwaan telah diselesaikan dan memuaskan rakyat.

Penjelasan Timbalan Menteri Besar, Ahmad Yaacob yang juga selaku Pengarah Tanah Kelantan cukup jelas dan konkrit. Ahmad memberi tahu bahawa negeri Kelantan adalah satu-satunya negeri yang mengambil kepedulian kepada masalah rakyat termasuk Orang Asli. Adapun kes terpencil yang dilaporkan itu, termasuk pengambil tanah rakyat untuk kegunaan tertentu itu bukan disebabkan oleh kekejaman dan kezaliman kerajaan seperti mana dituduh, tetapi ia membabitkan kes-kes yang melibatkan sindekat penerokaan tanah kerajaan yang waktu ini dalam pemantauan pihak Pejabat Tanah Jajahan.

Mengenai tanggungjawab kerajaan, menurut Ahmad hanya Kelantan sahaja yang telah memberi tanah lot untuk Orang Asli bagi kediaman dan kawasan pertanian atau aktiviti kehidupan mereka. Setakat ini kerajaan Kelantan telah mengeluarkan hampir 100 lot tanah kepada Orang Asli di Kelantan di mana dengan adanya geran ini, tanah itu menjadi milik Orang Asli dan bukan lagi kawasan ranyai atau kediaman yang tidak ada status.

Malangnya perkembangan dan tindakan ke depan kerajaan ini tidak diuar-uarkan sebaliknya sengaja disembunyikan bertujuan untuk menghuduhkan kerajaan Kelantan kononnya berlaku zalim kepada rakyat dan Orang Asli. Dalam pada itu jelas Ahmad, menjadi dasar dan polisi kerajaan Kelantan pimpinan Tok Guru akan memberi tanah kepada rakyat yang tidak bertahan tetapi syaratnya mereka hendaklah mematuhi syarat-syarat yang ditetapkan dan permohonan perlulah menerusi saluran yang disedikan.

Perjalanan majlis itu dengan penuh mesra dan gelak tawa serta dalam suanasa mahhabah kekeluargaan dan tidak ada pula ketegangan, menunjukkan anak-anak Kelantan berpuas hati dengan penjelasan kerajaan. Sudah pasti apa-apa input dan maklmat yang mereka perolehi diharap akan disampaikan kepada pihak-pihak yang masih keliru mengenai sesuatu masalah itu. Hasrat pihak pengajur dan kerajaan Kelantan kepada anak-anak Kelantan mereka akan menjadi duta Kelantan di luar Kelantan untuk pulang memberi penjelasan apabila diperlukan atau keadaan menghendakkan demikian.

Seperti dikatakan sebelum ini majlis-majlis dialog dan pertemuan seperti itu banyak membantu kerajaan Kelantan menyelesaikan masalah mereka dengan berbagai pandangan yang dianjukan. Dalam masa sama rakyat Kelantan yang masih terkeliru dengan isu-isu itu mendapat penjelasan dan makjlumat sebrenarnya. Bukan itu sahaja pihak kerajaan juga mendapat pandangan timba balik atau pun gagasan-gasan idea baru untuk memantapkan lagi pentadbiran kerajaan Kelantan. Justeru pihak kerajaan khasnya anggota Exco janganlah mengsia-sia pandangan yang dilontarkan apa lagi setakat mendengar tetapi kekok untuk melaksanakannya atau pun bersikap telinga kanan dengar, telinga kiri mengeluarkan apakah yang disampaikan.
Berbaris untuk menhulurkan derma pembinaan LRRK.
Mungkin kalau ada yang sedikit catat pada majlis semalam ini mengenai masa yang terlalu singkat serta kelemahan dalam mengawalkan dialog serta meleret-leretkan masa dengan perkara yang bbukan perkara pokok dan tidak berfaedah. Apabila banyak masa disia-siakan tidak banyak persoalan yang dapat diajukan dan kerajaan sendiri tidak sempat mendengar banyak pandangan timba balik yang saya yakin masih ada tersekang di nubari hadirin.

Lain kali majlis seperti ini hendaklah diuruskan secara bijaksana, pengendali perlu tegas dan cekap dalam menanggapi persoalan untuk mengelakkan soalan diulang berkali-kali. Jenaka agar Keklantan dijadikan negeri pengeluar nisan karek itu tidak wajar dilayani. Begitu juga pencelahan dengan niat untuk mencuit hati terlalu banyak oleh juruacara juga menjadikan majlis kurang profesional.

Tetapi apa yang saya tidak faham pada majlis semalam ialah kehadiran Abdul Kadir Sheih Fadzil yang kini baru terlepas dan belenggu Umno. Apakah relevansinya beliau diudang berada di pentas utama dan diberikan ruang untuk bercakap pula? Saya tidak faham. Apakah Pas atau kerajaan ingin menunjukkan mereka kerajaan yang baik, bersahabat... sehinggakan sedia membuka ruang rasmi antara rakyat Kelantan dengan kerajaan kepada orang luar? Saya tidak faham.

Cuma diharap untuk dilain kali pihak penganjur dapat memastikan keadaan seperti ini yang tidak ada hubungkait langusng apa lagi merugikan masa yang emas itu tidak akan berlaku lagi. Tahniah kepada pihak penganjur Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri terkhusus kepada Dr Mohd Fadzli Hasan dan juga Perakan Malaysia yang kini dipangku oleh Hamzah. [wm.kl.1:12 t/hari 03/06/12]

Himpunan Hijau: Ceramah Aishah dibayar RM2.4 juta

Pengarah Program Himpunan Hijau ke Putrajaya, Datuk Mahfuz Omar menganggarkan hampir 100,000 orang menghadiri himpunan itu. Hari ni, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin kata, mungkin ada bayaran untuk memobilisasikan penyokong-penyokong PAS dari seluruh negara supaya menghadiri himpunan itu.

Saya ni kenal la juga satu dua sumber dalaman PAS. Saya cuba la try cari info berapa mereka bayar kepada penyokong-penyokong PAS supaya menyerondoi ramai-ramai ke himpunan itu.

Rupa-rupanya bila Mahfuz kata hampir 100,000 tu, ceritanya yang hadir ialah 8,908 orang (iaitu 40 peratus dari angka
22,270 orang yang menghadiri Bersih 3.0 berdasarkan cara kiraan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim). Dan, yang datang Himpunan Hijau ke Putrajaya itu semuanya Cina dan Hindu. Melayu pakat tak datang sebab, macam yang orang Umno kata, Melayu semuanya sokong Umno.

Saya juga dapat tahu setiap seorang dari mereka dibayar pukul rata RM300 setiap seorang. Bukan
RM30 ja macam yang Umno Barisan Nasional (BN) bayar. Maknanya, kalau mai dari Johor, lebih sikit depa dapat. Kalau mai dari Kedah, kurang la bayarannya daripada yang penyokong-penyokong PAS dari Johor dapat.

Penceramah-penceramah utama dalam himpunan itu pula mendapat RM2.4 juta setiap seorang, sama dengan apa yang dibayar oleh kerajaan Datuk Seri Najib Tun Razak kepada artis
K-Pop dari Korea.

Tak percaya depa dapat seorang RM2.4 juta? Pi tanya Aishah, pi tanya Datuk A Samad Said dan pi tanya Datuk Fauzi Shaari.

Nanti sat, satu lagi. Muhyiddin juga kata,
Pakatan akan buat demo besar jika tewas pilihan raya. Bab tu, di bawah berita itu saya tulis:
Otak tak ada, lidah dia bercakap dengan otak Dr Mahathir. Cakap la dgn modal sendiri kalau hang nak merapu apa sekalipun..
Sumber:http://penarikbeca.blogspot.com/2012/06/himpunan-hijau-ceramah-aishah-dibayar.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+penarikbeca+%28%7Epenarik+beca%29

Seram sejuk tengok HIJAU...

Salam semua...

Jangan tanya Pak Long berapa ramai yang mai dalam program Himpunan Hijau ke Putrajaya tu, tapi hangpa pakat-pakat tekan si Rais Yatim tu suruh dia yang kira jugak-jugak berapa ramai yang mai menghijaukan stadium Darul Aman, Aloq Setaq nih... Boleh kencing tak lawaih la Rais oiii... haha...
 
Ni ha, tengok... Bukan saja tang tempat duduk berbumbung yang penuh, tapi kat padang jugak penuh menepu ngan orang-ramai yang mula mencari tempat duduk untuk mendengar ucapan pemimpin PAS malam nanti.
Ikut kata Mak Long hang, stadium tu ada 44,000 tempat duduk dan 60,000 kapasiti ataih padang dan trek dia... tu pun dah penuh menepu... Maknanya lebih 100 000 dalam stadium tak campoq yang kat luar stadium lagi...
Ni ha yang kat luaq stadium... siap ngan 2 skrin gergasi didirikan kat luaq stadium...

 
Hadirin pakat-pakat kibaq kan bendera, takut Rais tak nampak yang memang orang ramai... maklum la, hijau takut dia kata rumput ataih padang plak... haha...

Ini la ikon HIJAU yang paling digeruni Umno... hihi...

Pelik bagi Umno, aneh bagi BN... puak-puak HIJAU ni boleh berhimpun penuh stadium tanpa artis K Pop... yang ada hanya Ostad Azhar Idrus jaa...

Tinggai ni la saja lagi senjata terakhir rakyat yang gagal difahami untuk dikalahkan oleh APCO... haha... semangat juang rakyat yang berlandaskan ISLAM...
 
Melimpah ruah... ada la yang tak lena tidoq nih... hehe...
Agak-agak hangpa la, sapa gamaknya yang seram sejuk bila tertengok warna HIJAU lepaih nih... hihi... (Kredit kat GB ngan PASPB pasai gambaq-gambaq tu ha...)

Wassalam...
Biaq pun hujan lebat turun sekitar jam 4.30 petang hingga 5.30 petang, ianya tidak mematahkan semangat orang ramai untuk hadir ke himpunan penuh bersejarah ini. Tak bersejarah lagi, naik seram sejuk tengok HIJAU... haha...
Dengaq cerita puluhan ribu rakyat yang hadir sejak jam 4 petang lagi, tanpa nasik bungkuih buta punya... hihi... tanpa topi free... haha... tanpa bas percuma... addehh.... dan yang lebih penting lagi tanpa artis-artis K Pop haram jadah tue... kahkahkah...

Laporan penuh: Hampir 100,000 hadir Himpunan Hijau


 
ALOR SETAR: Program Himpunan Hijau ke Putrajaya yang berlangsung di Stadium Darul Aman Alor Setar Kedah malam tadi berjaya menghimpunkan hampir 100,000 ahli PAS, penyokong dan rakyat yang datang dari seluruh negara.

Pengarah program, Datuk Mahfuz Omar menyifatkan program kali ini berjaya mencapai matlamat penganjuran untuk memberi amanat pilihan raya kepada seramai mungkin ahli PAS.

NONE"Alhamdulillah program yang berlangsung sejak pagi tadi berjalan lancar yang bermula dengan Amanat Khas Presiden di Kompleks PAS dengan kehadiran hampir 3,000.

"Dan malam ini kehadiran keseluruhan saya kira hampir 100,000 orang di dalam stadium dan tak sempat masuk ke stadium," katanya selepas program berakhir kira-kira 11.45 malam tadi.

Selepas majlis Amanat Khas Presiden di sebelah pagi, program disambung dengan Xpresi Anak Muda oleh Dewan Pemuda PAS Pusat kira-kira jam 4 petang.

Program bermula dengan konvoi 200 buah motosikal dari Masjid Perwaja, Gurun ke Alor Setar dengan diketuai sendiri oleh Ketua Pemuda PAS Pusat Nasruddin Hassan dengan diiringi barisan exco.

Sejurus konvoi tiba di Stadium Darul Aman, program diteruskan dengan bacaan Ma'thurat dan solat Asar berjemaah.

Selepas itu acara pentas bermula dengan pidato oleh Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Dr. Raja Ahmad Iskandar Al-His.

Ia kemudian disusuli dengan pelancaran maskot dan animasi Pusat Asuhan Tunas Islam (Pasti), Hadi dan Huda.

Pentas kemudian menampilkan Pengerusi Ameerah Fareedah Samad menyampaikan pidato sebelum Sketsa Kopi Amal membuat persembahan.

NONEProgram kemudian diteruskan dengan pidato oleh Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat Nik Abduh Nik Abdul Aziz.

Puluhan ribu hadirin kemudian dihidangkan dengan kuliah oleh penceramah tersohor Ustaz Azhar Idrus selama 40 minit.

Acara kemuncak program Xpresi Anak Muda petang tadi adalah pidato oleh Nasruddin sendiri selaku Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat.

Dalam program itu juga menyaksikan buku Siapa Menganut Ajaran Sesat terbitan Dewan Pemuda PAS dilancarkan bagi menjawab tomahan Umno.

Selain itu, hadirin turut dihidangkan dengan persembahan sketsa khas oleh selebriti Bob Lokman yang sekaligus melancarkan Kopi Amal.

Program tersebut berakhir sebelum solat Maghrib.

Pada malamnya program Himpunan Hijau ke Putrajaya bermula dengan solat Maghrib berjemaah disusuli solat hajat dan munajat perdana yang diterajui Tuan Guru Haji Saleh Musa Sik sehingga masuk waktu Isyak.

Solat isyak kemudian diimamkan sendiri oleh Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Sejurus selepas itu bermula acara di pentas ceramah yang dipengerusikan Datuk Mahfuz Omar.

Turut mengisi pentas malam tadi, ucapan aluan oleh Menteri Besar Datuk Seri Ustaz Azizan Abdul Razak, ucapan oleh tokoh wakil masyarakat seperti  penyanyi Wan Aishah Wan Ariffin atau Aishah, Bekas Pengarah Siasatan Jenayah PDRM, Dato Fauzi Shaari dan bekas selebriti tv al-Hijrah Mohd Zaid Abdullah.

Paling menarik, kelainan gimik perasmian malam tadi dengan membawa masuk bekas tujuh pemain bola sepak kebangsaan yang telah bersama PAS ke tengah-tengah padang dan menendang 13 biji bola berwarna hijau kepada penonton dengan diiringi lagu Hijau Kuning.

Sasterawan negara Datuk A Samad Said pula turut mendeklamasikan puisi khas bertajuk Generasi yang Gagah.

Majlis kemudian menyaksikan bacaan ikrar baiah oleh semua ahli PAS yang hadir diketuai Setiausaha Agung Datuk Mustafa Ali.

Kemuncak malam tadi menyaksikan pengumuman bekas Ketua Setiausaha Kementerian Tanah dan Koperasi Prof Datuk Dr Nik Mohd Zain Mohd Yusof menyertai PAS.

Beliau menyerahkan borang PAS kepada Tuan Guru Abdul Hadi di atas pentas sebelum dijemput memberi ucapan.

Turut berucap malam tadi Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu, presiden PAS dan Mursyidul Am PAS Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang membacakan doa penutup. -Hrkh

Ikrar Bai'ah & Laungan Takbir memenuhi ruang di Himpunan Hijau

Selepas Upin Ipin kini lahir pula Hadi & Huda

Maskot ilham Pemuda PAS: Hadi, Huda curi tumpuan
ALOR SETAR: Walaupun keadaan hujan lebat yang menimpa program Xpresi Hijau Anak Muda ke Putrajaya Dewan Pemuda PAS Pusat semalam, namun ada sesuatu yang mencuri tumpuan dan membakar semangat anak muda yang membanjiri Stadium Darul Aman, di sini.

Hadi dan Huda – dua maskot animasi ilham Dewan Pemuda PAS Pusat (gambar oleh Malaysiakini) telah mencuit perhatian orang ramai.

Dua maskot ini adalah satu lambang kepada model muslimin dan muslimah yang soleh dan solehah.

Paparan gambar Hadi dan Huda di Facebook Harakahdaily tengah malam semalam telah juga mendapat sambutan yang hangat dengan 1,154 Likes ketika berita ini ditulis, dan telah dikongsikan sebanyak 110 kali.

“baju macam tadika PASTI bEStari,” kata Rosnain Romli di Facebook.

Ramai yang berpendapat inisiatif DPPP itu cukup comel dan satu langkah yang bijak untuk mendidik generasi muda mengenai Islam.

Pengunjung FB Harakahdaily, Muhd Faris pula mencadangkan agar DPPP mengembangkan Hadi dan Huda  seperti cerita Upin Ipin.

“Mesti ramai yg suka,” kata beliau.

Aishah binti Mohsin pula mencadangkan agar Hadi dan Huda dijadikan kartun rasmi untuk PRU-13.

“blh gntii upin ipin.. pe2 tahniah atas insiatif yg dilakukan. semoga usaha kalian diberkati Allah SWT,” tulis beliau.

Jaga hubungan dengan Allah, syarat penting kemenangan


ALOR SETAR: Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, untuk mengambil alih pemerintahan negara bukan sesuatu yang mustahil, namun perlu memenuhi syaratnya.

Katanya, antara syarat utama adalah setiap ahli PAS perlu menjaga hubungan dengan Allah dengan menunaikan segala suruhan dan meninggalkan segala laranganNya.

"Menang Putrajaya tidak mustahil, tapi dengan syarat kita mestilah melaksanakan roadmap yang ditentukan Allah SWT," katanya ketika berucap di Himpunan Hijau ke Putrajaya di Stadium Darul Aman, malam tadi.

Menurutnya, kemenangan akan diturunkan Allah jika kita menolong menegakkan agamaNya.

Kemenangan juga katanya, tidak akan datang dengan percuma dan memerlukan ahli PAS untuk turun ke medan melaksanakan tugasan berdepan dengan golongan yang memerangi Islam.

Namun katanya, Himpunan Hijau ke Putrajaya yang dianjurkan PAS malam ini adalah sebagai usaha awal untuk mencapai kemenangan tersebut.

"Malam ini kita melihat tanda kemenangan. Himpunan diisi dengan solat hajat memohon pertolongan Allah.

"Berbeza dengan (himpunan) pihak satu yang diisi dengan perkara yang melalaikan," katanya dipercayai merujuk kepada Himpunan Jutaan Belia yang dianjurkan Umno BN.

Himpunan anjuran Umno BN minggu lalu itu turut diisi dengan persembahan tarian K-Pop artis korea dan kumpulan penari seksi dari Jepun sehingga mendapat respon negatif dari rakyat.

Mengulas lanjut, Tuan Guru Abdul Hadi turut mengingatkan semua ahli PAS berkerja bersungguh-sungguh untuk memenangi pilihan raya umum nanti.

"Jangan jadi orang yang tidak mengerti iaitu pertama orang yang anggap kita tak boleh menang sampai bila-bila, dan kedua orang yang nak menang cepat," tegasnya.

Petanda Awal Runtuhnya UMNO BN Di Putrajaya

oleh greenboc


Inilah (gambar) jawapan PAS terhadap kesemua tindakan dan kejahatan Najib dan UMNO. Dan ketahuilah bahawa doa orang yang dizalimi itu tiada hijab (penghalang)lagi diantara mereka dengan Allah swt.

"Himpunan Hijau Ke Putrajaya" yang berlansung di Alor Setar kini adalah satu manifestasi besar dari rakyat yang telah sekian lama diperbodohkan dan dizalimi, ia adalah satu petanda awal bahawa Najib, UMNO dan BN akan terhumban keluar dari Putrajaya.
Dalam tempoh tak sampai dua minggu, notis untuk berhimpunan di warwarkan, Datuk Mahfuz Omar, Naib Presiden PAS yang berkebetulan Ahli Parlimen Pokok Sena, Kedah yang diamanahkan untuk mengemudi Perhimpunan Hijau ini, telah berjaya menggembelengkan ahli-ahli PAS dari seluruh negara untuk hadir di perhimpunan yang bersejarah ini.

Setiap ahli PAS yang datang ke Alor Setar hanya berbekalkan sekeping hati yang tulus tetapi cekal, tiada imbuhan tiada kemudahan tiada upah. Yang terngiang di kepala hanyalah satu hajat dan satu tujuan: UMNO BN perlu dikeluarkan dari Putrajaya untuk menyelamatkan Malaysia dari terus dihancurbinasakan oleh rejim Najib, UMNO dan BN. Kekejaman dan kezaliman UMNO BN bersama jentera-jentera mereka: Polis, SPR, SPRM, JPN, ROS dan lain-lain perlu diberikan noktah besar yang terakhir.
Ini bukan majlis dansa sepertimana himpunan-himpunan anjuran UMNO BN, di sini tiada tarian, tiada lagha.... yang ada ialah takbir membesarkan Ilahi. Yang ada ialah peringatan-peringatan dari pimpinan dan yang ada ialah solat hajat sebagai bukti ahli PAS tidak takut dan tidak mengharap kepada sesiapa pun kecuali Allah swt.

Firman Allah yang bermaksud: “Walaupun kamu membelanjakan semua kekayaan yang berada di bumi, nescaya kamu tidak dapat mempersatukan hati mereka, akan tetapi Allah telah mempersatukan hati mereka. Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana” (Al-Anfal : 63).

Meskipun syarat-syarat ketat telah diberikan oleh polis kepada pihak penganjur terhadap perhimpunan hijau ini, namun kesemuanya berjalan lancar tanpa sebarang insiden yang tidak diingini.

Itu satu bukti yang mata nyata, bahawa PAS adalah kumpulan manusia yang meletakkan Al-Quran dan Sunnah sebagai panduan tertinggi disamping mendaulatkan kalimah "Allahu Akbar" sebagai slogan yang bakal menumbangkan raksaksa UMNO BN di Putrajaya.

Sepertimana yang GB selalu utarakan, hukum kebenaran dan keadilan pasti berlaku.

Kita selaku umat yang beriman kepada Allah swt berkeyakinan, bahwa Dialah Zat Yang Maha Adil, Maha Pengasih lagi Penyayang, dan kita merasa terhibur dengan janji-janji Allah yang tidak mungkin diingkariNya

Dalam sejumlah ayat Al-Qur’an, Allah menjanjikan bahwasanya pada kesudahannya kelak bumi ini akan diwariskan dan dikuasai oleh orang-orang baik, adil dan bertaqwa. Allah swt. berfirman, “Dan kami hendak memberi karunia kepada orang-orang yang tertindas di bumi, dan Kami hendak menjadikan mereka sebagai pemimpin dan akan mewarisi bumi ini.” (QS. Al-Qasas ayat 5). Ayat di atas secara kontekstual menceritakan tentang orang-orang Yahudi yang ditindas Fir’aun, dan Allah menjanjikan kepada mereka nanti untuk menjadi pemimpin dan pewaris bumi.

Meskipun demikian, maksud ayat tersebut tidak dibatasi dengan peristiwa yang dialami bangsa Yahudi waktu itu saja, karena ayat ini ingin menjelaskan bahwa orang-orang yang tertindas dan diperlakukan dengan zalim, suatu saat nanti akan menjadi penguasa dan pemimpin di atas bumi ini. Jadi ayat tersebut menyatakan, bahawa yang akan menjadi pemimpin dan pewaris bumi adalah orang-orang yang tertindas.

Pada ayat lainnya Allah berfirman, “Sesungguhnya, bumi ini akan diwarisi hamba-hamba-Ku yang saleh.” (QS. Al-Anbiya, 105). Ayat tersebut dengan jelas menyatakan, bahwa bumi ini akan diwariskan kepada orang-orang yang baik dan saleh. Jadi yang akan mewarisi dan menguasai bumi, pada akhirnya adalah orang-orang yang saleh.

Dalam Al-Qur’an surat An-Nur ayat 55, Allah berfirman, “Dan Allah telah berjanji kepada orang-orang beriman dan beramal kebaikan di antara kalian, bahwa Dia benar-benar akan menjadikan mereka berkuasa di muka bumi, sebagaimana Dia telah menjadikan orang-orang sebelum mereka berkuasa. Dan sesungguhnya Dia akan meneguhkan bagi mereka agama yang telah diridhai-Nya untuk mereka, dan Dia benar-benar akan menggantikan keadaan mereka aman setelah mereka ketakutan.”

Ayat di atas menjelaskan, bahwasanya Allah berjanji akan menyerahkan kekuasaan atas bumi ini kepada orang-orang yang beriman dan beramal kebaikan. Beranjak dari tiga ayat di atas dan keimanan, tampak bahawa Allah tidak akan melanggar janjiNya, dan sememangnya Allah tidak memungkiri janji.

Kita selaku kaum muslim yakin, bahawa penderitaan, penindasan dan kezaliman serta pembolotan hasil kekayaan negara berkumpul yang hanya di kalangan mereka akan berakhir, dan dunia ini akan berada di bawah kepemimpinan orang-orang yang baik, bijak dan saleh, sehingga pemerataan keadilan dan kedamaian akan tertegak.

PAS bersama-sama rakan seangkatan di dalam Pakatan Rakyat, PKR dan DAP akan tetap menang akhirnya menghumban keluar UMNO BN dari pesada pemerintahan negara. Itulah keyakinan kita, itulah kenyakinan orang beriman dan itulah yang ILTIZAM yang tak akan kunjung padam sebelum ia menjadi kenyataan. Biar apa pun pencacai-pencacai UMNO hendak kata. Mereka akan tetap binasa. Masanya tetap tiba! -GB
Laporan penuh: Hampir 100,000 hadir Himpunan Hijau
ALOR SETAR: Program Himpunan Hijau ke Putrajaya yang berlangsung di Stadium Darul Aman Alor Setar Kedah malam tadi berjaya menghimpunkan hampir 100,000 ahli PAS, penyokong dan rakyat yang datang dari seluruh negara.

Pengarah program, Datuk Mahfuz Omar menyifatkan program kali ini berjaya mencapai matlamat penganjuran untuk memberi amanat pilihan raya kepada seramai mungkin ahli PAS.

"Alhamdulillah program yang berlangsung sejak pagi tadi berjalan lancar yang bermula dengan Amanat Khas Presiden di Kompleks PAS dengan kehadiran hampir 3,000.

"Dan malam ini kehadiran keseluruhan saya kira hampir 100,000 orang di dalam stadium dan tak sempat masuk ke stadium," katanya selepas program berakhir kira-kira 11.45 malam tadi.

Selepas majlis Amanat Khas Presiden di sebelah pagi, program disambung dengan Xpresi Anak Muda oleh Dewan Pemuda PAS Pusat kira-kira jam 4 petang.

Program bermula dengan konvoi 200 buah motosikal dari Masjid Perwaja, Gurun ke Alor Setar dengan diketuai sendiri oleh Ketua Pemuda PAS Pusat Nasruddin Hassan dengan diiringi barisan exco.

Sejurus konvoi tiba di Stadium Darul Aman, program diteruskan dengan bacaan Ma'thurat dan solat Asar berjemaah.

Selepas itu acara pentas bermula dengan pidato oleh Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Dr. Raja Ahmad Iskandar Al-His.

Ia kemudian disusuli dengan pelancaran maskot dan animasi Pusat Asuhan Tunas Islam (Pasti), Hadi dan Huda.

Pentas kemudian menampilkan Pengerusi Ameerah Fareedah Samad menyampaikan pidato sebelum Sketsa Kopi Amal membuat persembahan.

Program kemudian diteruskan dengan pidato oleh Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat Nik Abduh Nik Abdul Aziz.

Puluhan ribu hadirin kemudian dihidangkan dengan kuliah oleh penceramah tersohor Ustaz Azhar Idrus selama 40 minit.

Acara kemuncak program Xpresi Anak Muda petang tadi adalah pidato oleh Nasruddin sendiri selaku Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat.

Dalam program itu juga menyaksikan buku Siapa Menganut Ajaran Sesat terbitan Dewan Pemuda PAS dilancarkan bagi menjawab tomahan Umno.

Selain itu, hadirin turut dihidangkan dengan persembahan sketsa khas oleh selebriti Bob Lokman yang sekaligus melancarkan Kopi Amal.

Program tersebut berakhir sebelum solat Maghrib.

Pada malamnya program Himpunan Hijau ke Putrajaya bermula dengan solat Maghrib berjemaah disusuli solat hajat dan munajat perdana yang diterajui Tuan Guru Haji Saleh Musa Sik sehingga masuk waktu Isyak.

Solat isyak kemudian diimamkan sendiri oleh Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Sejurus selepas itu bermula acara di pentas ceramah yang dipengerusikan Datuk Mahfuz Omar.

Turut mengisi pentas malam tadi, ucapan aluan oleh Menteri Besar Datuk Seri Ustaz Azizan Abdul Razak, ucapan oleh tokoh wakil masyarakat seperti penyanyi Wan Aishah Wan Ariffin atau Aishah, Bekas Pengarah Siasatan Jenayah PDRM, Dato Fauzi Shaari dan bekas selebriti tv al-Hijrah Mohd Zaid Abdullah.

Paling menarik, kelainan gimik perasmian malam tadi dengan membawa masuk bekas tujuh pemain bola sepak kebangsaan yang telah bersama PAS ke tengah-tengah padang dan menendang 13 biji bola berwarna hijau kepada penonton dengan diiringi lagu Hijau Kuning.

Sasterawan negara Datuk A Samad Said pula turut mendeklamasikan puisi khas bertajuk Generasi yang Gagah.

Majlis kemudian menyaksikan bacaan ikrar baiah oleh semua ahli PAS yang hadir diketuai Setiausaha Agung Datuk Mustafa Ali.

Kemuncak malam tadi menyaksikan pengumuman bekas Ketua Setiausaha Kementerian Tanah dan Koperasi Prof Datuk Dr Nik Mohd Zain Mohd Yusof menyertai PAS.

Beliau menyerahkan borang PAS kepada Tuan Guru Abdul Hadi di atas pentas sebelum dijemput memberi ucapan.

Turut berucap malam tadi Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu, presiden PAS dan Mursyidul Am PAS Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang membacakan doa penutup.
-HD
“Apakah kamu mengira kamu akan masuk syurga padahal belum datang kepadamu (cubaan) sebagaimana halnya orang-orang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa malapetaka dan kesengsaraan, serta digoncangkan (dengan bermacam-macam cubaan) sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya : Bilakah datang pertolongan Allah? Ingatlah! Sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat.” (Al-Baqarah : 214)
http://greenboc.blogspot.com/2012/06/lagi-video-gambar-petanda-awal.html

Koleksi gambar-gambar Himpunan Hijau @ KedahLanie

 
 
 
 
 
 
 
 
 

ini merupakan gambar2 yang kami ambil dari facebook.. kepada semua tuan empunya gambar2 ini kami mohon halalkan dunia hingga akhirat...semoga hasil tangkapan anda ini dapat ditatap oleh semua sahabat seluruh dunia....allah huakbar...