Khamis, 7 Julai 2011

Demonstrasi: Polis, Tentera ugut tembak jika tidak mahu bersurai

Tengok betul-betul.... ada nampak macam anjing tak?

Naib Presiden KEADILAN N.Surendran berkata, demonstrasi Angkatan Tentera Malaysia dan Polis di Raja Malaysia bertujuan menakut-nakutkan orang ramai berhimpun 9 Julai ini.
Beliau mengulas Demontrasi yang dinamakan ‘Demonstrasi Ketenteraman Awam sempena Eksesais Bersatu Aman di antara tentera dan polisyang dilakukan di Kem Sungai Besi di Kuala Lumpur.

Antara yang paling menonjol semasa demontrasi berkenaan adalah sehelai kain rentang yang memberi amaran kepada orang ramai supaya ‘bersurai jika tidak mahu ditembak’, dalam pelbagai bahasa.
Surendran yang juga peguam berkata, tindakan tersebut salah dari segi undang-undang, malah demontrasi itu sendiri yang kononnya bertujuan menangani perhimpunan aman adalah bercanggah dengan perlembagaan.

“Memaparkan kain rentang dengan ugutan itu adalah salah di sisi undang-undang di bawah kesalahan jenayah di bawah Seksyen 503 Kanun Keseksaan (perbuatan memeras ugut dan menakut-nakutkan) dan melanggar perlembagaan persekutuan,” katanya.

“Dengan apa yang dibuat menggambarkan negara berada di bawah pemerintahan kuku besi seperti yang dipraktikkan di Korea Utara dan Syria,” katanya ketika dihubungi Keadilandaily.
Menurut Surendran, ia jelas merupakan intimidasi terhadap Bersih meskipun pemerintah tertinggi negara, Yang di Pertuan Agong perkenan perhimpunan anjuran NGO itu diadakan di stadium.

“Saya juga kesal walaupun Bersih sudah bersetuju dengan cadangan kerajaan untuk mengadakan perhimpunan di stadium, polis masih lagi tidak menghentikan tangkapannya terhadap aktivis Bersih,” kata Surendran.

Beliau bagaimanapun berkata semangat rakyat masih lagi kuat dan yakin rakyat akan terus berhimpun demi menuntut supaya kerajaan melaksanakan pilihan raya adil dan telus. - KerajaanRakyat

Rumah MB Kedah Jadi Sasaran, Disimbah Cat Merah


Alor Setar - Rumah Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak yang turut menempatkan pejabat Pusat Khidmat Wakil Rakyat ADUN Sungai Limau di Yan disimbah dengan cat warna merah oleh pihak tidak bertanggung jawab dipercayai dilakukan awal pagi semalam.

Dalam kejadian itu, bahagian luar pagar dan lantai simen pekarangan rumah dikotori cat merah, namun tidak mengenai bahagian dinding rumah ekoran jaraknya yang agak jauh daripada kawasan pagar.
Selain rumah Azizan, beberapa rumah, kereta termasuk pejabat pusat khidmat wakil rakyat pemimpin Pas turut menerima nasib sama, dalam beberapa kejadian dipercayai dilakukan serentak malam semalam atau awal pagi.

Turut dijumpai, nota ugutan supaya tidak hadir pada perhimpunan haram Bersih 2.0 yang dibungkus dengan batu yang turut dilontar di tempat kejadian.
Mengulas kejadian itu, Azizan berkata, pihaknya membuat laporan polis berhubung kejadian itu yang turut berlaku di daerah Pendang dan Kota Setar.

“Itu mungkin mainan budak-budak nakal yang tidak ada kerja atau mereka cuba cetuskan isu kontroversi dengan buat perkara seperti itu. Biarlah pihak polis siasat siapa dalang di sebaliknya kerana laporan polis sudah dibuat oleh pihak-pihak yang menjadi mangsa perbuatan itu,” katanya, selepas mempengerusikan mesyuarat Exco, di Wisma Darul Aman, semalam.

Menurutnya, kejadian sama turut menimpa Ahli Parlimen Pendang, Dr Hayati Othman yang mengalami kerosakan kereta akibat disimbah cat merah.

Pemimpin lain, termasuk Setiausaha Pas Kawasan Alor Setar yang juga Pembantu Khas ADUN Alor Mengkudu, Dr Ismail Salleh, Adnan Saad.

Rumah yang disimbah cat merah pula ialah Ketua Penerangan Pas Kuala Kedah, Ridzuan Abu Bakar dan Ahli Jawatankuasa (AJK) Pemuda Pas Kuala Kedah, Mohd Radi Said.

Sementara itu, Pejabat Pusat Khidmat ADUN Kubang Rotan, Mohd Nasir Mustafa di Taman Anggerik, Peremba turut disimbah cat merah dan dibaling batu.

Azizan berkata, tindakan terbabit disifatkan kurang bijak dan sekiranya ada kaitan dengan perhimpunan Bersih 2.0, ianya perlu dihentikan dengan segera.

“Saya tak kata ianya ada kaitan dengan Bersih, tapi kami semua tak pula berhutang dengan ah long,” katanya berseloroh.

Azizan menyerahkan sepenuhnya kes itu kepada polis untuk siasatan lanjut. -SH

Ceramah Umum 8 Julai 2011 & Qiamullail 9 Julai 2011
Ceramah Umum berjudul BERSIHkan fikrah dan aqidah perjuangan anak muda di Taman Melewar pada 8 Julai 2011 jam 9 malam. Pencramah : Timbalan Presiden PAS dan Ketua DPP Malaysia. Datang beramai ramai utk menjayakannya.

Qiamulail dan munajat Perdana untuk BERSIHkan minda dan jiwa anak muda di Taman Melewar pada 8 Julai 2011 jam 4 am. Dipimpin oleh al Fadzil Ustaz Fadhil Noor Al Yamani . Datang ramai - ramai.


.....:::DATANG BERAMAI- RAMAI:::.....

Isu Majlis Fatwa Perlis - Beza antara logo dengan tugu 1MalaysiaKANGAR - Perbezaan antara logo dengan tugu 1Malaysia menjadi isu yang dibahaskan apabila Majlis Fatwa Perlis sebelum ini mengeluarkan pandangan dalam khutbah berhubung sebarang tugu peringatan dibina untuk dipuja adalah haram.

ADUN Sanglang, Hashim Jasin berkata, pandangan dan teguran yang disampaikan dalam khutbah Jumaat bertajuk ‘Kewajipan Memuja Hanya Pada Allah’ perlu diterima oleh pihak kerajaan.

Katanya, ketika membahaskan isu berkenaan, pembinaan tugu 1Malaysia bukan sahaja membazirkan wang rakyat tetapi akan menutup kepada kemurnian akidah kalangan umat Islam sendiri.

“Selain tugu peringatan, lambang tokoh digunakan untuk tujuan yang sama turut diharamkan daripada dibina.

“Saya menyokong dengan pandangan yang dikeluarkan Majlis Fatwa Perlis kerana bertepatan dengan Syariah itu sendiri serta yakin pembinaan tugu itu bercanggah dengan Islam dan kerajaan perlu membetulkan,” katanya.

Membidas isu berkenaan, ADUN Tambun Tulang, Datuk Seri Shahidan Kassim berkata, 1Malaysia adalah logo bukannya tugu yang dibina untuk tujuan pemujaan.

Sementara itu, semasa sesi penggulungan dibuat Exco Agama (BN) Guar Sanji, Jafperi Othman berkata, Majlis Fatwa Perlis bertindak mengeluarkan teguran berhubung isu itu ekoran daripada permohonan Setiausaha Kerajaan (SUK) untuk mendapatkan pandangan tentang cadangan mewajibkan setiap jabatan mendirikan tugu berkenaan.

Katanya, sudah menjadi tanggungjawab majlis fatwa memberi sebarang pandangan dan nasihat berhubung hal yang mempunyai hubung kait

EKSKLUSIF BERSIH 2.0 (Bukti Penyelewengan) - Mat Sabu (video)

Bersih Sudah Berjaya 60%. Giliran Rakyat Untuk Jayakan 40% Yang Akhir Dengan Hadiri Perhimpunan di stadium.

PAS mengucapkan syabas kepada semangat kental yang ditunjukkan oleh para penganjur Bersih 2.0 yang berjaya menunjukkan tahap ketabahan yang mengkagumkan sepanjang minggu lepas walaupun diasak, diugut dan dipersenda oleh mereka-mereka yang berkuasa tapi tidak menghormati undang-undang sehingga mendapat Bersih 2.0 mendapat pengiktirafan diRaja apabila diberi peluang untuk menghadap Yang DiPertuan Agong.
PAS juga mengucapkan setinggi tahniah kepada kebijaksaan Yang DiPertuan Agong dalam menyelesaikan kemelut yang sengaja diwujudkan pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab semata-mata kerana ketakutan menghadapi pilihanraya pada satu padang yang sama rata.
 
Di sini, PAS ingin menegaskan bahawa Bersih 2.0 ialah sebuah badan bukan politik dan berkecuali. Namun, oleh kerana dasar perjuangannya untuk menuntut satu pilihanraya yang bebas dan adil demi masa depan negara dan generasi akan datang, maka PAS menyokong Bersih 2.0, termasuklah keputusannya untuk mengadakan perhimpunan aman pada Julai 9 ini di Kuala Lumpur.
Walaupun tempat perhimpunan aman bertukar daripada demonstrasi aman di jalanraya kepada stadium, PAS menyeru seluruh ahlinya untuk tetap menghadirkan diri di stadium yang ditentukan nanti untuk menyokong Bersih 2.0 kerana dasar perjuangannya tetap sama iaitu untuk menuntut satu pilihanraya yang bebas dan adil di negara ini.
Kepada para penyokong Bersih 2.0 yang kecewa dengan kompromi ini, bersangka baiklah pada jawatankuasa Bersih 2.0 telah melakukan yang terbaik demi rakyat.
Daripada digelar sebagai satu pertubuhan haram, diasak oleh Kementerian Dalam Negeri dengan menggunakan polis dan akta-akta yang zalim seperti Akta Ordinan Darurat 1966 sehinggalah mendapat restu dan pengiktirafan diRaja dengan diberi peluang menghadap Agong, rakyat perlu kagum dan bangga dengan kegigihan aktivis-aktivis Bersih 2.0 untuk meneruskan agenda mereka tanpa gerun demi rakyat.
Dengan kegigihan jawatankuasa Bersih 2.0 dan juga publisiti percuma daripada Umno Barisan Nasional dan medianya serta tindakan KDN yang mengarah polis untuk bertindak melampau dengan mengada-adakan konspirasi tak masuk akal terhadap Bersih 2.0, pergerakan itu kini dikenali di seluruh pelosok negara.
Rakyat kini tahu akan apa itu Bersih 2.0, apakah tuntutan mereka dan juga keganasan kerajaan Barisan Nasional.
Bersih 2.0 sudah mencapai 60% matlamatnya – kebanyakan rakyat hari ini sedar akan kewujudannya, namun segalanya tidak bermakna sekiranya perhimpunan di stadium nanti tidak melimpah hadirinnya.
Rakyat kena yakinkan diri sendiri dan kawan-kawan kita yang lain yang sedar tentang kewujudan dan fungsi Bersih 2.0 dengan menghadirkan diri secara beramai-ramai ke perhimpunan awam nanti.
Dengan stadium yang melimpah, percayalah bukan sahaja rakyat sendiri berasa yakin mereka tergolong dalam golongan majoriti yang menuntut perubahan dalam sistem pilihanraya, bahkan juga kerajaan pimpinan Barisan Nasional bahawa rakyat menuntut perubahan dilakukan segera sebelum pilihanraya ke 13 diadakan.
Itulah 40% lagi, yang hanya boleh diusahakan oleh rakyat Malaysia yang cintakan kebebasan dan keadilan untuk menjayakan Bersih 2.0 sepenuhnya.
Namun begitu, PAS juga ingin mengingatkan Pakatan Rakyat bahawa sokongan rakyat terhadap Bersih 2.0 dan kecaman mereka terhadap keganasan yang digunakan kerajaan Umno Barisan Nasional terhadap penyokong Bersih 2.0 bukanlah petanda sokongan rakyat kepada kita.
 
Rakyat menyokong Bersih 2.0 hanya semata-mata untuk memastikan undi-undi mereka tidak di’offset’kan secara tidak sah oleh pengundi hantu, pengundi pos yang tidak sah dan juga memastikan mereka mendapat maklumat yang tepat sebelum mengambil keputusan untuk mengundi siapa-siapa.
8 tuntutan Bersih 2.0 adalah untuk memastikan wakil yang dipilih menang nanti di pilihanraya akan datang betul-betul adalah pilihan rakyat dan bukannya pilihan parti pemerintah yang memanipulasi sistem pilihanraya negara untuk kekal berkuasa.
Pakatan Rakyat juga tidak harus terlalu yakin bahawa dengan pilihanraya yang lebih bersih, kita bakal dapat menewaskan Umno Barisan Nasional. Rakyat yang menyokong Bersih 2.0 tetap tidak akan mengundi kita sekiranya prestasi kita lemah dan tidak dapat memberikan keyakinan kepada mereka untuk menerajui negara.
Untuk kerajaan Barisan Nasional dan Suruhanjaya Pilihan Raya, PAS menasihatkan agar menunaikan 8 tuntutan Bersih 2.0 ini. Barisan Nasional akan menghayati kepentingannya sekiranya di pilihanraya umum ke 14 apabila tewas di pilihanraya ke 13 nanti.

Namun demikian, tidak perlu bimbang, sekiranya Pakatan Rakyat diberi kuasa memerintah nanti, kita akan pasti supaya 8 tuntutan ini dilaksanakan supaya kita dapat bersaing secara sihat dan seimbang di padang yang sama rata dengan semua pembangkang - dengan penuh keyakinan daripada rakyat bahawa demokrasi negara adalah subur, telus dan tulen.
Ustaz Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man
Ketua Penerangan PAS Pusat
6 Julai 2011

Rasmi: Bersih tetap berhimpun di Stadium Merdeka 9 JulaiBerikut disiarkan kenyataan rasmi Jawatankuasa Induk Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) .

Bersih 2.0 kecewa dengan tindakan Perdana Menteri dan Kabinetnya yang mungkir janji untuk sediakan stadium bagi kami untuk mengadakan perhimpunan aman.

Sebagai anggota masyarakat sivil yang komited kepada prinsip-prinsip integriti, kami berhasrat untuk mematuhi nasihat Tuanku DYMM SPB YDP Agong dan mengadakan perhimpunan dalam stadium bagi membuat tuntutan kami untuk pilihanraya yang bersih dan adil.

Kami telah memilih Stadium Merdeka sebagai tempat terbaik untuk acara ini kerana ia amat simbolik dan berlokasi pusat, dan kami akan tetap berdiri teguh kepada keputusan kami untuk berhimpun secara aman di sana.

Jika Perdana Menteri seorang yang jujur, beliau sepatutnya membuat persediaan yang sesuai supaya perhimpunan ini berjalan secara aman di Stadium Merdeka.

Sama ada kerajaan mematuhi prinsip-prinsip mereka, kami rakyat Malaysia akan sentiasa mematuhi prinsip-prinsip kami. Keazaman kami untuk melaksanakan hak kami untuk berhimpun secara aman bagi tujuan yang adil dan munasabah tidak akan tergoncang sama sekali.

Kenyataan baru-baru ini oleh Timbalan Ketua Polis Negara seolah-olah menunjukkan bahawa polis berhasrat untuk mengambil tindakan terhadap kami sekiranya kami berbuat apa-apa pada 9 Jul selain duduk di rumah.

Walau bagaimanapun, rakyat Malaysia patriotik yang hanya inginkan keupayaan memilih pemimpin-pemimpin kita melalui cara demokratik dan halal tidak akan ditakuti oleh pelaksanaan kuasa yang zalim dan tidak bermoral.

Tanggungjawab kita yang paling penting adalah untuk masa depan dan anak-anak kita, dan kami berhasrat untuk pastikan mereka mewarisi negara yang bukan diperintah oleh ketakutan, tetapi oleh prinsip-prinsip keadilan.

Apapun yang berlaku antara sekarang dan 9 Julai, rakyat akan berhimpun secara aman dan teratur untuk menuntut pilihanraya yang bersih dan adil di Stadium Merdeka pada 9 Julai, pukul 2 petang.

Kami akan datang, berhimpun secara aman dan bersama-sama kita akan membina Malaysia yang lebih baik.

Yang benar,

Jawatankuasa Induk
Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0)
Jawatankuasa Induk BERSIH 2.0 terdiri daripada:
Dato ‘Ambiga Sreenevasan (Pengerusi), Andrew Khoo, Prakkash Arul, K. Arumugam, Dr Farouk Musa, Haris Ibrahim, Liau Kok Fah, Maria Chin Abdullah, Richard YW Yeoh, Dr Subramaniam Pillay, Dato’ Dr Toh Kin Woon, Dr Wong Chin Huat, Dato ‘Yeo Yang Poh dan Zaid Kamaruddin

Kasi bungkus sama ini perempuan!


LIHAT wajah perempuan ini baik-baik. Namanya Datuk Yasmin Binti Dato Yazid, pemegang kad pengenalan bernombor 591028035078. Wanita ini bakal dilantik menjadi CEO (Chief Executive Oficer) TH Travel & Services Sdn Bhd [TH travel] sebuah anak syarikat Tabung haji pada hari jumaat ini. TH Travel adalah sebuah syarikat yang menguruskan perjalanan beribu-ribu jemaah ke tanah suci Mekah terutamanya untuk menunaikan kewajipan rukun Islam ke lima.

Sebelum ini, Perempuan ini telah gagal menguruskan TH Global Services Sdn Bhd sebuah lagi anak syarikat Tabung Haji yang menguruskan dan membekalkan makanan halal di Malaysia dan Arab Saudi [TH Global], hairan bin ajaib, kini perempuan ini bakal dilantik untuk menerajui syarikat yang lebih besar yang menguruskan wang yang lebih besar ratusan juta ringgit.

Di dalam mesyuarat pengurusan Tabung Haji yang lalu, Dato' Paduka Ismee Ismail (Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji)[TH] telah menyebut tentang kegagalan perempuan ini di dalam menguruskan TH Global sebelum ini. Perniagaan TH Global tidak menguntungkan, baru-baru ini perempuan ini bergaduh dengan Pak Arab di dalam pengurusan di Arab Saudi.

Lu orang semua sudah buta ka? Perempuan ini sudah gagal menguruskan syarikat sebelum ini, tapi kenapa masih nak lantik dia terajui syarikat yang lebih besar? Lu jangan lupa wahai perempuan, bukti skandal lu di Mekah, skandal lu di Sabah beberapa hari lepas sudah ada dalam tangan gua. Kalau lu nak mintak saksi, jangan kata 4, tapi beratus-ratus jemaah haji nampak perbuatan sumbang lu di mekah! Satu persatu akan tampil menjadi saksi.

Kepada staff Tabung Haji dan semua orang yang berkenaan, jangan tutup mata sebelah beb gua tahu lu orang semua kenal perempuan ni. Lu orang menguruskan jutaan rakyat Malaysia, orang Islam untuk menunaikan rukun Islam ke lima. Lu orang tahu siapa perempuan yang penuh dengan skandal ni kan?

Ini soal agama, gua tak ada kepentingan politik dalam hal ini. Jamil Khir, kalau lu tak mahu ambil tindakan, lu punya tembelang gua akan bongkar, dokumen "claim" lu semua gua akan publish bagi satu Malaysia tengok. JANGAN LACURKAN AGAMA

Sumber: [MiLo SuaM]

Bersih 2.0 : Sidang Media Pakatan Rakyat (video)Program Dato' Seri Presiden di Pendalaman SabahLokasi: Kg. Pulutan, Pensiangan.

Ketibaan Presiden PAS disambut dengan paluan gong dari penduduk setempat

Ketibaan rombongan ke Kg. Pulutan

Tuan Guru Presiden merasmikan simbolik kehadiran PAS ke Kg. Pulutan

Acara menanam pokok

Ucapan Presiden PAS

Wakil penduduk menyampaikan ucapan aluan

Rombongan Presiden PAS diarak dengan motosikal oleh pemuda/belia kampung

Panas!! Agong Tidak Perkenan Mengadap PERKASA

Klik untuk besarkan..kah..kah..
Apa dah jadi Ibrahim Ali Al- Kataki?? Nak pitam ke? Kumpulan Ultra Melayu, PERKASA tidak jadi mengadap Agong pagi tadi. Di khabarkan, Agong tidak perkenan bertemu dengan PERKASA.. Jadi PERKASA adalah pertubuhan HARAMJADAH!! bukannya BERSIH. Ibrahim Ali Al-Kataki sepatutnya dilucutkan kerakyatan.. bukannya Ambiga..kah..kah..kah..kah..kah..kah aku suka..padan muka.. ko orang tak suka ke??