Jumaat, 8 Julai 2011

Ayuh Rakyat Malaysia!!! Kita Bangkit Turun Ke BERSIH 2.0


Ayuh semua rakyat Malaysia kita turun beramai-ramai ke Kuala Lumpur. Kita berarak ke Stadium Merdeka. Dari Utara, Selatan, Timur dan Barat. Destinasi kita ke satu tempat. Mungkin ada yang akan dihalang untuk mara. Jangan gusar, pedulikan mereka. Teruskan langkah kaki anda. Jangan biarkan ketakutan menguasai diri. Walau apa jua pun tentangan dan cabaran yang diberikan...Anak Muda mesti berani!!! sumber

JIKA POLIS TAHAN ANDA UNTK KE KUALA LUMPUR 9 JULAI INI

Dialog peserta Bersih 2.0 dengan pihak polis di suatu sekatan jalan raya.

S: Saya berasal dari Pulau Pinang dan saya dalam perjalanan untuk ke perhimpunan aman Bersih 2.0 di Kuala Lumpur. Tiba-tiba, saya ditahan di sebuah sekatan polis dan diarahkan untuk berpatah balik ke rumah. Apakah yang patut saya buat?

J: Perkara 9(2) Perlembagaan Persekutuan menjamin setiap warganegara bebas untuk bergerak ke mana-mana di dalam Malaysia. Oleh itu, saudara boleh meniru dialog berikut:

Sdra: Saya ingin teruskan perjalanan saya ke Kuala Lumpur.

Polis: Apa tujuan kamu ke sana?

Sdra: Saya ingin melawat kawan/ Saya ingin hadiri kenduri/ Saya ingin shopping (pilih mana-mana jawapan, tetapi jangan nyatakan saudara ingin berdemo)

Polis: Tidak boleh. Saya arahkan kamu berpatah balik.

Sdra: Saya berada di Malaysia dan saya sebagai warganegara bebas ke mana-mana dalam Malaysia. Tuan tiada hak untuk arahkan saya pulang. Jika tuan ingin tahan saya, sila bawa saya ke balai polis.

Polis: Errmm. Ok, saya tahan kamu dan bawa ke balai polis.

Sdra: Sebelum tuan bawa saya ke balai polis, saya mahu dapatkan nama penuh, no. badan dan alamat tempat kerja tuan. Saya juga ingin tahu atas alasan apa saya ditahan. Saya akan arahkan peguam saya untuk saman tuan, pegawai tuan dan Kerajaan Malaysia kerana menahan saya secara salah dan melanggar hak asasi saya.

(sila catatkan nama penuh polis itu, no. badan dan alamatnya dan serahkan kepada peguam Bersih-0163126463/0163126473/014-6451753/012-3928379 untuk proses saman. Sila catat apa-apa alasan yang diberikan untuk menahan saudara. Sila maklumkan ahli keluarga bahawa saudara dibawa ke balai dan sila saudara hubungi peguam atau minta ahli keluarga hubungi peguam. Sila catatkan tarikh, hari dan masa ditahan. Juga, catatkan tempoh anda ditahan). Setelah saudara dibebaskan, saudara perlu segera membuat laporan polis. Saudara boleh guna format berikut untuk laporan polis.

Contoh laporan polis jika saudara ditahan:

Pada ................... hari ............... jam ........... hingga jam ................., saya ditahan oleh anggota polis bernama ................. no. badan ............... (masukkan semua nama pegawai penangkap) di ......................... Pegawai polis tersebut enggan membenarkan saya untuk meneruskan perjalanan ke Kuala Lumpur tanpa sebarang alasan/tanpa alasan yang munasabah/pegawai tersebut tidak menyatakan sebarang alasan saya ditahan (pilih yang mana berkaitan). Saya buat laporan ini supaya tindakan undang-undang diambil ke atas pegawai terlibat kerana telah melanggar hak asasi saya untuk bergerak bebas.

Kenyataan Rasmi...


Saya menyanjung tinggi keputusan BERSIH yang telah memuktamadkan lokasi himpunan di Stadium Merdeka jam 2.00 petang 9 Julai ini. Dengan stadium yang melimpah, percayalah bukan sahaja rakyat sendiri akan merasa yakin bahawa mereka tergolong dalam golongan majoriti yang menuntut perubahan dalam sistem demokrasi berpilihanraya, bahkan juga kerajaan BN akan membuka mata bahawa rakyat menuntut perubahan segera sebelum Pilihanraya Umum ke 13 diadakan.

Walau tidak dinafikan, ada dikalangan penyokong BERSIH yang kecewa dengan beberapa tindakan kompromi sebelum ini, tapi kita perlu bersangka baik bahawa BERSIH 2.0 telah melakukan yang terbaik demi rakyat.

Tinggal pemimpin BN yang lidah bercabang. Sekejap kata nak bagi stadium, sekejap kata BERSIH tak boleh mohon sebab tak berdaftar, sekejap kata tak boleh guna stadium sekitar Lembah Kelang, sekejap kata gunalah stadium di negeri Pakatan Rakyat. Sekejap kata boleh berhimpun tapi tak boleh pakai baju BERSIH. Ini orang Terengganu kata, kluk klek! Mereka nak permainkan kita sehingga pengikut bawahan mula keliru. Di sinilah kebijaksanaan dan ketegasan pimpinan terserlah. Kompromi ada hadnya.

Jesteru semua peringkat pimpinan perlu bergerak segera memobilasikan rakyat dengan tempoh yang ada. Ayuh keluar dengan baju BERSIH tanpa ragu dan keliru. Biarkan polis dengan tugasnya, dan kita dengan agenda kita.

Semalam dalam perjalanan dari Kuala Terengganu ke Kota Bharu, seolah-olah zaman darurat. Melaui jalan pantai, sekatan pertama polis di Padang Nenas, sekatan kedua di Batu Rakit, sekatan ketiga di Bari, sekatan keempat di Saujana, sekatan kelima di sempadan Kuala Besut-Semerak dan sekatan terakhir di Jalan Tok Bali-Melawi. Untuk apa semua ini?

9 Julai khabarnya Najib akan keluar negara. Kalau berlaku sesuatu yang tidak diingini yang puncanya saya cukup yakin bukan bermula dari peserta Himpunan BERSIH, mungkinkah berulang lagi episod kambing hitam sebagaimana Musa menjadi kambing hitam kepada Mahathir dalam peristiwa Memali. Siapa yang akan dikambing hitamkan. Muhyiddin, Hishamuddin atau Rais? Berhati-hati sebelum bertindak! Sekali lagi diingatkan, pemerintah yang berkonfrantasi dengan kehendak dan hasrat rakyat tak akan ke mana.
Dr Azman Ibrhim
AJK Badan Perhubungan PAS Terengganu

A Samad Said - Peludah Warna

Mohd Sabu Tetap Himpunan Walaupun Dilarang?

KL, 7 Julai 11: Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata, himpunan Bersih 2.0 Sabtu ini tetap akan disertai PAS biarpun mereka terpaksa berjalan kaki ke Stadium Merdeka.

"Kita akan bergerak setakat yang boleh. Sekalipun kenderaan ditahan, kita akan berjalan kaki ke Stadium Merdeka," katanya kepada Harakahdaily.

Beliau berkata demikian mengulas perkembangan terbaru bahawa permit sementara bas untuk perjalanan ke Kuala Lumpur tidak akan dikeluarkan untuk hari Jumaat dan Sabtu ini. Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) memberi alasan tindakan itu bagi mengelak jangkaan kesesakan lalulintas pada hari tersebut.

Bagaimanapun dipercayai tindakan tersebut bertujuan menghadkan kehadiran peserta ke himpunan Bersih 2.0 di ibu negara pada Sabtu ini. Ini kerana sebahagian peserta yang akan hadir ke perhimpunan tersebut adalah dari luar Kuala Lumpur yang dijangka akan membanjiri ibu negara bermula Jumaat ini.

Mengulas lanjut, Mohamad yang juga Pengerusi Badan Penggerak Mobilisasi Demokrasi PAS berkata, beliau yakin tindakan tersebut tidak akan menjejaskan ahli PAS untuk datang ke himpunan itu nanti. Dewan Pemuda PAS semalam mengulangi komitmen untuk menghantar 30,000 ahlinya dari setiap negeri ke himpunan itu.

Sementara itu dalam perkembangan terbaru, polis Kuala Lumpur telah mendapat perintah larangan daripada majistret untuk menghalang 91 pemimpin daripada tiga kumpulan utama yang merancang untuk berhimpun pada 9 Julai. Antaranya termasuklah Mohamad, pengerusi Bersih, Datuk Ambiga Sreenevasan, dan aktivis Hishamuddin Rais.

Turut disenaraikan adalah beberapa pemimpin Pakatan Rakyat seperti Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat dan pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang. Diminta mengulas perkara itu, Mohamad berkata beliau akan merujuk peguam untuk tindakan lanjut. (IH)

Sebelum ini...

Apabila Najib buat pusingan U

Apabila Najib buat pusingan- U dan pengikutnya tidak sempat brek...
 
Ia seolah-olah kembali ke titik asal. "Ketegangan yang diredakan" berikutan Titah Khas DYMM Yang di-Pertuan Agong kini ditegangkan semula. Tidak cukup dengan ketegasan bahawa BERSIH 2.0 tetap HARAM, Kementerian Dalam Negeri dan polis yang menurut perintahnya terus mengambil langkah drastik untuk menghalang perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai 2011.

Terbaru, polis telah mendapatkan perintah larangan daripada majistret untuk menghalang 91 pemimpin daripada BERSIH 2.0 (66 orang), PERKASA (14 orang) dan Pemuda UMNO (11 orang) untuk hadir di beberapa kawasan komersial dalam wilayah Kuala Lumpur, yang dipercayai tempat perhimpunan pada 9 Julai 2011.

Malah, Ketua Polis Negara (KPN) Ismail Omar membidas Pengerusi BERSIH 2.0 Ambiga Sreenevasan kerana "degil" untuk menolak tawarannya agar perhimpunan BERSIH 2.0 diadakan dalam stadium di luar Kuala Lumpur. Kenyataan ini dibuat selepas pertemuan antara KPN dengan wakil-wakil BERSIH 2.0, petang tadi.

Jalan buntu di STADIUM

Setakat ini, rundingan antara BERSIH 2.0 dengan pihak berkuasa menemui jalan buntunya di "STADIUM". Menurut sumber dalaman dari pihak BERSIH 2.0, mereka "merasai" isyarat daripada pihak polis, bahawa permit akan diluluskan seandainya permohonan dibuat. Tapi, agak mustahil untuk BERSIH 2.0 berganjak langkah lagi dari Stadium Merdeka.

Sungguhpun ditawarkan stadium di Shah Alam, namun agak sukar untuk BERSIH 2.0 menyampaikan mesej kepada penyokongnya dalam masa yang suntuk sebegini - lebih-lebih lagi dalam keadaan di mana BERSIH 2.0 tidak banyak memiliki pilihan dalam penggunaan saluran penyebaran maklumat.

Dengan kata lain, seandainya Stadium Merdeka tidak membuka pintunya untuk BERSIH 2.0 pada saat-saat akhir, maka sudah hampir pasti akan berlangsungnya "kekerasan polis" untuk menyuraikan "perhimpunan haram" pada 9 Julai 2011, mengikut perkembangan senario terkini.
Najib mungkir janji
Apapun tuduhan yang dilontarkan terhadap Ambiga, sebenarnya hanya bagai meludah ke langit. Utusan Malaysia keluaran 5 Julai 2011 membubuh tajuknya "Ambiga berdolak-dalik" pada muka surat depan, cuba menimbulkan persepsi bahawa Ambiga enggan akur kepada YDPA.

Namun demikian, Najib Razak pada kali ini terpaksa menjilat ludah sendiri - apabila dirinya mengubah pendirian dalam masa yang terlalu singkat, ibarat pusingan-U yang terlalu cepat sehingga media kawalannya, pengikutnya bersama spin doctor-nya, tidak sempat untuk berhenti.

Misalnya, Utusan Malaysia keluaran 7 Julai 2011 menyiarkan satu tulisan bertajuk "Elak pertikai tindakan PM", bermula dengan "Tindakan yang diambil oleh Perdana Menteri iaitu menawarkan stadium untuk penganjur perhimpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) mengadakan perhimpunan adalah satu langkah yang bijak dan bertanggungjawab. Tindakan penganjur menerimanya juga satu langkah bagus."

Penulisnya cuba mengemukakan contoh-contoh dari sejarah, untuk membela tindakan Najib menawarkan stadium. Malah, sebelum mengakhiri tulisan tersebut, Faizal Ahmad sekali lagi menulis, "Tindakan Najib menawarkan stadium kepada penganjur adalah satu langkah bijak yang perlu dipuji. Ia boleh menyelesaikan banyak masalah. Anggota-anggota polis juga tidak perlu lagi dikerah bertungkus lumus untuk mengawal keadaan pada hari berkenaan. Mereka boleh beri tumpuan kepada tugas hakiki."

Belum sempat brek...


Bukan di Utusan Malaysia sahaja, malah di Sin Chew Daily, Tay Tian Yan memulakan tulisan kolumnya dengan "Jangan bising lagi! Balik kepada cadangan Perdana Menteri, bukalah pintu stadium!"

Malah, sebelum kerajaan Najib mengubah pendirian untuk menolak permohonan BERSIH 2.0 yang mahu mengadakan perhimpunan dalam Stadium Merdeka, Bernama masih menyiarkan kenyataan-kenyataan daripada Timbalan Menteri yang memuji keputusan mengadakan perhimpunan dalam stadium.

MCA Selangor juga tidak ketinggalan untuk mengeluarkan kenyataan, menyeru agar pihak berkenaan meluluskan penggunaan Stadium Merdeka dengan segera - agar tidak timbul lagi perkara di luar dugaan. "Memandangkan BERSIH telah menerima penyelesaian yang telah dikompromi, iaitu mengadakan perhimpunan dalam Stadium Merdeka, maka pihak berkenaan janganlah timbulkan hal di luar dugaan. Mereka harus menyewa stadium itu kepada BERSIH," kata Timbalan Ketua Biro Penerangan MCA Selangor, Sheah Kok Fah (gambar kiri).

Kenyataan atau tulisan tersebut disiarkan pada hari ini. Maka, semestinya rakyat akan berasa pelik mengapa pemimpin BERSIH 2.0 pula dikecam, sedangkan baru menerima mesej dari media bahawa kerajaan Najib telah membuat keputusan bijak untuk menyelesaikan masalah, dan BERSIH 2.0 menerimanya!

Najib ulangi kesilapan Abdullah dan Mahathir

Perubahan sedemikian mengembalikan senario ke titik asal. Keputusan BERSIH 2.0 untuk berganjak langkah sebelum ini mungkin mengecewakan sesetengah penyokongnya, namun ia disambut baik ramai yang berada di atas pagar. Pertama, BERSIH 2.0 akur kepada YDPA, kerana keputusan berhimpun di stadium dibuat selepas mereka menghadap YDPA. Keduanya, tindakan mereka berganjak langkah memperlihatkan bahawa mereka bersedia untuk berkompromi, demi meredakan ketegangan yang wujud.

Sebaliknya, reaksi kerajaan BN yang keterlaluan telah mengundang kemarahan orang ramai. Ini kerana penangkapan dan penahanan polis terhadap mereka yang berpakaian kuning, malah atas tuduhan "memerangi YDPA", langsung tidak masuk akal untuk kebanyakan orang, termasuk orang seperti Marina Mahathir, yang ketika ditanya, beliau mempersoalkan sebaliknya, "Adakah bapa saya (Mahathir) menangkap orang berpakaian kuning (ketika Operasi Lalang)?"

Untuk mereka yang berada di atas pagar, keputusan BN untuk menarik balik tawaran stadium juga memperlihatkan ketidakwajaran. Belum lagi kenyataan-kenyataan yang dianggap memperbodohkan, dari bibir Menteri Dalam Negeri, mendesak sesebuah "pertubuhan haram", kononnya, untuk memohon permit perhimpunan. Malah, Hishammuddin Hussein mempertikaikan pemakaian baju "BERSIH" - apa perlunya untuk menyampaikan mesej melalui T-shirt - tanpa berfikir bahawa logo dan baju 1Malaysia berada di merata-rata.

Dan di sini kerajaan Najib menggabungkan kesilapan dan kelemahan kedua-dua orang bekas PM Mahathir Mohamad dan Abdullah Ahmad Badawi. Abdullah Badawi, sungguhpun cuba memperlihatkan sedikit keterbukaan pada mulanya, namun mengambil langkah yang "tidak masuk akal" ketika terdesak - misalnya mohon perintah mahkamah untuk menghalang pemimpin pembangkang tertentu dari menghampiri sesuatu tempat - hari ini ditiru Najib.

Mahathir Mohamad, langsung tidak lembut tangannya ketika berdepan dengan musuh politik atau pembangkang - penangkapan secara besar-besaran, misalnya Operasi Lalangnya pada tahun 1987 yang menahan 106 orang di bawah ISA. Sungguhpun tidak menggunakan ISA, tetapi sudah dua kali pentadbiran Najib melakukan penangkapan secara besar-besaran - satu untuk mereka yang berpakaian hitam, dan satu lagi mereka yang berpakaian kuning.

Kepimpinan dengan kuku besi semakin ketinggalan pada zaman abad ke-21. Najib perlu mengambil iktibar dari pengajaran sejarah - bagaimana gelombang "reformasi" pada tahun 1998 menyingkirkan Mahathir Mohamad, dan bagaimana "tsunami politik" pada tahun 2008 menggulingkan Abdullah Ahmad Badawi. Apabila T-shirt menjadi igauan, jangan pula diharapkan Datuk T boleh menjadi penyelamat.
Baca: Apabila rasional BERSIH 2.0 bertembung dengan ketidakikhlasan BN...

*Lim Hong Siang ialah Editor Merdekareview, edisi bahasa Malaysia

Laluan trafik ke KL - Panduan kepada rakyat Malaysia

TERKINI!!

LALUAN TRAFIK - PANDUAN UNTUK BERHIMPUN DI STADIUM MERDEKA

) Datang ke KL seawal mungkin – cuba elak dari memandu ke KL.


2) Sementara menunggu 2pm, anda boleh bersarapan atau makan angin di tempat awam berdekatan Stadium Merdeka (sokong peniaga tempatan).


3) Rakan2 Muslimin/Muslimat boleh tunaikan solat Zohor di mana-mana masjid sesuai.


4) Sebelum 2pm, sila menuju ke Stadium Merdeka.


5) Terpulang kepada anda jika ingin memakai kuning atau tidak. Rakyat memakai kuning mungkin akan menghadapi sekatan yang lebih kuat untuk masuk KL.


6) Tatacara lebih mendalam boleh diteliti di:
http://bersih.org/?page_id=414​5


Guidelines for 9/7 (pls spread!)


1) Come to KL as early as possible, try to avoid driving into the city.


2) While waiting for 2pm, feel free to hang out at public places near Stadium Merdeka (support local business!)


3) Muslims are welcome to perform their Zohor prayers at appropriate mosques.


4) Before 2pm, make your way to Stadium Merdeka.


5) It’s up to you to wear yellow or not. Those in yellow may face greater obstacles trying to get into the city.


5) Other rally guidelines:
http://bersih.org/?page_id=414​5Umno-APCO dan kasi susah memang ngam oo!!


Mengikut sumber, berikut adalah panduan untuk aliran trafik di Kuala Lumpur pada 9 Julai ini:


1. Trafik dari Lebuhraya Persekutuan ke Kuala Lumpur akan dilencongkan ke Jalan Kelang Lam, Sungai Besi, dan Lebuh Raya Seremban


2. Trafik dari Jalan Kelang Lama ke Kuala Lumpur akan dilencongkan ke Lebuh Raya Seremban atau Petaling Jaya


3. Trafik dari Jalan Bangsar/Jalan Travers ke pusat bandar akan dilencongkan ke Jalan Mahameru


4. Trafik dari Jalan Mahameru ke pusat bandar melalui laluan Muzium Negara akan dilencongkan ke Jalan Bangsar


5. Jalan dari Sungai Besi ke Istana Negara akan ditutup.

KEBENCIAN RAKYAT TERHADAP UMNO-BN DI TAHAP MAKSIMA

DULU:
2 Ogos 2009 - Kerajaan bersedia menyediakan tempat yang bersesuaian kepada mereka yang mahu berhimpun secara aman, seperti di stadium untuk mengelak daripada berhimpun di jalanan, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.


KINI:
Pakatan Rakyat menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak supaya "mematuhi janji" dengan menyediakan stadium kepada Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) dengan menyediakan sebuah stadium untuk perhimpunan Sabtu ini.

DAN SELAMANYA:
6 Julai 2011 - Hishammuddin berkata, BERSIH masih diharamkan dan tiada siapa boleh meletakkan diri di atas undang-undang. “Perjumpaan dengan Yang di-Pertuan Agong tidak bermakna mereka telah menjadi pertubuhan yang sah.

Kata-kata puak2 lidah bercabang nie bakal memakan diri dan bakal tersungkur di PRU13. Kita tengoklah nanti!... insyaallah

9 Julai, Hari KEBANGKITAN Rakyat

Cukup! Bersih akhirnya sudah tidak tahan lagi dengan tingkah laku khianat kerajaan yang tidak tahu malu dan telah hilang semua rasa kesopanan!

Dalam satu kenyataan yang tegas dikeluarkan lewat malam tadi, Bersih berkata, "Walau apa pun terjadi, kita akan teruskan perhimpunan kita di Stadium Merdeka pada 9 Julai jam 2:00 petang!".

Ini adalah jawapan muktamad Bersih diatas segala rantaian halangan yang tidak masuk akal, amaran dan alasan ini dibuat oleh kerajaan Najib untuk menghalang perhimpunan Bersih di stadium.

Ini kerana Bersih telah pun mengalah untuk mengalihkan perhimpunan dari jalan raya ke stadium selepas campur tangan Yang di-Pertuan Agong yang tidak pernah berlaku sebelum ini, dan selepas mendapat tawaran stadium yang sesuai daripada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bagi tujuan itu.

Najib kemudiannya membuat pusingan 360 darjah dalam masa satu hari!

KEBUNTUAN DISELESAIKAN OLEH AGONG

Ia baru saja dibuat pada tengah hari Selasa (5 Julai) ketika Bersih mengadap dengan YDP Agong di mana ia kemudiannya menerima tawaran untuk berhimpun di stadium kerajaan bagi menyelesaikan kebuntuan dan ketegangan di antara Bersih dan kerajaan Najib, di mana kerajaan yang jelas dilanda panik yang melampau ini telah mengamuk dan membuat tangkapan sewenang-wenangnya untuk menghalang perhimpunan jalanan besar-besaran yang bakal berlaku.

Apabila Bersih membuat pengumuman untuk berhimpun di luar jalan raya, Najib dengan segera menyatakan kesediaannya untuk memenuhi tuntutan Bersih dengan stadium yang sesuai untuk berhimpun.

Pada keesokan harinya, Rabu 6 Julai, Bersih menggambarkan ia mahu acara perhimpunan itu diadakan di Stadium Merdeka kerana kepentingan sejarah dan pusat lokasi. Bersih telah memastikan ia boleh diadakan di stadium itu pada 9 Julai, kerana konsert yang dijadualkan (pada tarikh itu) telah dibatalkan.

Tetapi Pemuda Umno dengan segera berkata: "Kami menolak Bersih daripada menggunakan Stadium Merdeka. Ia bukan tempat untuk perhimpunan politik. Lakukannya di negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat."

Ia kemudian diikuti dengan penolakan pihak pengurusan Stadium Merdeka atas alasan yang secara terang-terangan palsu "majlis pengurusan sukan dalaman" dan "kerja-kerja pengubahsuaian".

Apa kata Perdana Menteri yang sebelum ini mencadangkan dan bersetuju dengan cadangan mengadakan perhimpunan di stadium, apabila mereka ingin berhimpun di Stadium Merdeka?

Beliau berkata, terpulang kepada pihak berkuasa yang bertanggungjawab dengan perkara-perkara sebegitu dan bertindaklah mengikut keperluan keselamatan dan keselamatan. Beliau menekankan bahawa "kebenaran hanya akan diberikan kepada pertubuhan-pertubuhan yang berdaftar, tetapi Bersih tidak pernah berdaftar, ia adalah sebuah organisasi yang menyalahi undang-undang". Dia tidak memberi sebarang petunjuk sama ada kelulusan akan diberikan untuk menggunakan stadium.

Kemudian, Menteri Dalam Negeri, Hishammuddin Tun Hussein, yang sebelum ini telah mengisytiharkan Bersih haram, membuat pengumuman mengejutkan dan membingungkan bahawa Bersih masih menyalahi undang-undang, walaupun kebuntuan itu telah diselesaikan dan memenuhi hasrat Perdana Menteri, melalui pengantara oleh Yang Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda di-Pertuan Agong . Hishammuddin berkata:

“Mereka masih haram. Tiada badan boleh meletakkan diri mereka atas undang-undang. Hanya kerana Tuanku bertemu mereka, tidak bermakna mereka tidak lagi haram”.

Walau bagaimanapun, walaupun ia haram seperti yang dikatakannya, Hishammuddin membuat kenyataan pelik bahawa Bersih masih boleh memohon kepada pihak polis bagi mendapatkan permit untuk mengadakan perhimpunan, tetapi tidak memberi sebarang jaminan bahawa permit itu akan diberikan.


BERSIH DIKHIANATI

Akhirnya, peluang Bersih untuk mengadakan perhimpunan di sebuah stadium di Kuala Lumpur telah ditutup apabila Menteri Penerangan dan Kebudayaan Rais Yatim mengumumkan bahawa Kabinet telah memutuskan untuk menghalang Bersih daripada mengadakan perhimpunan di mana-mana stadium di kawasan Kuala Lumpur. Rais mencadangkan bahawa Bersih boleh mengadakan perhimpunan di negeri Pakatan Rakyat.

Sementara itu, tindakan keras polis terhadap penyokong Bersih berterusan tanpa henti, menangkap sesiapa yang dilihat memakai baju kuning atau apa-apa barang yang dikaitkan dengan Bersih. Setakat ini, telah ada lebih daripada 200 tangkapan, termasuk ahli-ahli parlimen dan ADUN. Ada yang didakwa di mahkamah, dan ada yang ditahan di bawah Ordinan Darurat kejam yang membenarkan penahanan untuk tempohnya tidak ditentukan tanpa perbicaraan, yang telah digunakan secara tradisional terhadap penjenayah.

Menteri-menteri dan polis telah memberi amaran bahawa walaupun perhimpunan di stadium diluluskan, sesiapa sahaja yang memakai apa-apa yang menggambarkan sokongan terhadap Bersih termasuk baju T kuning akan ditangkap.


UNDANG-UNDANG KARUT

Jadi, Bersih sudah kena main!

Ia mengalah untuk tidak berhimpun di jalan raya kerana rasa hormat terhadapaGONG dan mematuhi kehendak Perdana Menteri; tetapi sebagai balasan, ia telah dinafikan satu stadium untuk perhimpunan, dan penyokongnya terus menjadi buruan dan dianiaya seperti penjenayah melalui penyalahgunaan kuasa polis secara besar-besaran.

Hishammuddin mendakwa bahawa Bersih menyalahi undang-undang kerana ia tidak berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan, oleh itu sebarang atau apa-apa aktiviti yang menggalakkan Bersih juga menyalahi undang-undang, maka berlaku penangkapan besar-besaran.


UNDANG-UNDANG KARUT

BERSIH adalah hanya satu bentuk kerjasama antara 62 Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) YANG SAH dan berdaftar. (62 NGO setakat ini) yang telah bersama-sama berusaha untuk meneruskan reformasi pilihan raya. Jika badan-badan bukan kerajaan ini ialah badan yang berdaftar, bagaimana mereka boleh dikatakan salah di sisi undang-undang hanya kerana mereka telah bergabung untuk mengejar matlamat ini? Jika Bersih dikatakan menyalahi undang-undang, maka semua badan-badan bukan kerajaan dalam kumpulan ini juga mesti dianggap menyalahi undang-undang. Begitu juga ahli-ahli NGO ini.

Lanjutan daripada itu, mana-mana kumpulan badan berdaftar yang telah bergabung untuk mencapai objektif bersama juga perlu dianggap sebagai menyalahi undang-undang, termasuklah pakatan pembangkang Pakatan Rakyat, yang terdiri daripada PKR, PAS & DAP.

Mengapa tidak Hishammuddin haramkan Pakatan Rakyat, dan perintahkan bahawa kerjasama mereka ini juga menyalahi undang-undang?

Bolehkah Hishammuddin menjelaskan logik tindakan pelik - seperti yang ditunjukkan oleh polis apabila menahan mana-mana individu yang mempunyai simbol-simbol Bersih, apabila organisasi itu sendiri dibenarkan oleh PM melalui tawaran stadium untuk menjalankan programnya?

Bukankah seluruh kerajaan Barisan Nasional - PM, kabinet, polis dan badan kehakiman - menjadikan diri mereka kelihatan bodoh apabila menentang dan menganiaya sebuah gerakan yang bertujuan baik dengan undang-undang rekaan?


TIDAK MENGHORMATI AGONG PALING TERHEBAT

Dengan menegaskan bahawa Bersih adalah haram, selepas ia mencapai penyelesaian dengan PM di bawah naungan Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda, tidakkah ini menunjukkan Hishammuddin tidak hormat kepada kedua-dua pemimpin tertinggi negara ini?

Dan tidakkah PM ini menghina terhadap usaha Agong untuk membawa perdamaian dan pertimbangan yang baik apabila ia menamatkan tawaran kepada Bersih untuk mengadakan perhimpunan dengan aman.

Di tengah-tengah tingkah laku khianat dari pemimpin-pemimpin atasan, kita ingin mengucapkan tahniah kepada Bersih di atas keberanian dan keazaman untuk melakukan apa yang betul. Dalam satu kenyataan yang ditandatangani oleh kesemua 14 anggota jawatankuasa pemandu malam tadi, ia berkata:

"Sebagai ahli masyarakat awam yang komited kepada prinsip-prinsip integriti, kami berhasrat untuk mematuhi nasihat Tuanku DYMM SPB YDP Agong dan mengadakan perhimpunan kami di dalam stadium untuk menyatakan permintaan kami untuk pilihanraya yang bersih dan adil.


"Sama ada kerajaan patuh atau tidak dengan prinsip-prinsip mereka, kita rakyat Malaysia akan sentiasa mendukung hak kami. Keazaman kami adalah untuk menjalankan hak perlembagaan kami berhimpun secara aman untuk tujuan yang adil dan munasabah ."

Sekarang Bersih telah melakukannya dengan penghormatan, kami rakyat perlu bertindak bijak. Ia adalah tentang masa itu kita melawan dan menebus semula apa yang perlu dibayar kepada kami - kebebasan dan maruah kami, dan hak kami untuk menentukan masa depan kami, seperti yang termaktub dalam Perlembagaan.

Biar semua orang datang memakai kuning, dan biarkan pengkhianat ini dibanjiri dan ditenggelami oleh lautan kuning di Kuala Lumpur pada hari itu.

Biarlah 9 Julai dikenang oleh generasi akan datang sebagai hari rakyat Malaysia yang akhirnya bangkit untuk menuntut tanah air mereka dari cengkaman kuasa yang zalim.


- Kim Quek ialah pengarang buku The March To Putrajaya yang diharamkan


jpg (112×173) 

PANAS!! Umno-APCO Lancar "Perang Dingin" Dengan Yang di-Pertuan Agong??


“Hanya kerana Yang di-Pertuan Agong menemui mereka (BERSIH 2.0) tidak bermakna mereka tidak lagi diharamkan.”

Itu kenyataan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishamuddin Hussein.

Dalam keghairahan untuk terus menyerang BERSIH 2.0, Hishamuddin mencadangkan bahawa Tuanku Mizan Zainal Abidin telah sanggup berjumpa dengan sebuah pertubuhan yang diharamkan oleh kerajaan.

Pendapat ini kemudiannya turut disokong oleh sepupu beliau – Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebagai alasan untuk menafikan BERSIH permit bagi mengadakan perhimpunan amannya di sebuah stadium pada Sabtu ini.

Tindakan kedua-dua pemimpin itu dikecam kerana Najiblah yang mencadangkan kepada BERSIH 2.0 untuk mengadakan perhimpunan itu di sebuah stadium.

Apabila dipersetujui BERSIH, beliau tampil pula mengingatkan BERSIH bahawa rangkaian kerjasama itu sudah diharamkan kerajaan dan tidak layak memohon permit untuk mengadakan perhimpunan berkenaan.

Inilah urutan perkembangan dalam tempoh 48 jam yang menyerlahkan kualiti kepemimpinan negara ini dan tahap “kesetiaan” Umno kepada institusi raja khususnya Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin.

“Nasihat” baginda kepada BERSIH untuk membatalkan perarakan di atas sebab keselamatan dijunjung oleh BERSIH yang kemudiannya menerima tawaran Najib untuk mengadakan perhimpunan itu di sebuah stadium.

Buka laluan

Tuanku Mizan kemudian sudi menerima menghadap rombongan BERSIH iaitu Pengerusinya Ambiga Sreenevasan, Presiden Jamaah Islah Malaysia Zaid Kamaruddin dan Sasterawan Negara A Samad Said.

Pertemuan itu dan titah baginda membuka laluan untuk BERSIH membatalkan tunjuk perasaan yang amat digeruni oleh BN.

Perbincangan di Istana Negara dan kenyataan susulan BERSIH akhirnya meleraikan ketegangan yang diwarnai dengan tangkapan-tangkapan polis dan kenyataan-kenyataan menghasut dan berbaur perkauman oleh kumpulan dan pihak tertentu.

Apakah respons kerajaan pula?

Malangnya, Najib dan Hishamuddin membawa mesej bahawa pertemuan Seri Paduka Yang di-Pertuan Agong dengan jawatankuasa BERSIH tidak memberi apa-apa makna kerana BERSIH masih pertubuhan haram dan justeru tidak boleh diberikan permit mengadakan perhimpunan di stadium.

Tangkapan-tangkapan polis ke atas sesiapa yang memakai baju berlogo BERSIH diteruskan dan penahanan enam orang di bawah Ordinan Darurat juga diteruskan.

Pada ketika kerajaan dan polis berpeluang tampil memberi kerjasama untuk membolehkan suara rakyat didengar di sebuah persekitaran yang dikawal dan dijamin keselamatannya, Najib dan sepupunya Hishamuddin meremehkan pertemuan Yang di-Pertuan Agong dengan penganjur BERSIH dan terus menekan kumpulan itu.

Pedoman Tuanku

Di manakah kesetiaan tidak berbelah bahagi Umno kepada institusi raja dan kerelaannya untuk mengikut pedoman yang diberikan oleh Tuanku Mizan?

Amat mudah untuk pemimpin-pemimpin Umno mengeluarkan madah-madah indah mengenai kesetiaan kepada Raja dan Negara menerusi media arus perdana, dan menuduh semua yang lain sebagai pengkhianat bangsa, agama dan negara.

Rujukan mudah adalah krisis perlembagaan Perak tahun 2009 yang akhirnya menguntungkan Umno apabila calon lantikannya dinobat sebagai Menteri Besar.

Namun apabila tiba saat untuk Umno membuktikan kesetiaan tidak berbelah bahagi kepada Istana dengan menghayati semangat perlakuan Tuanku Mizan, parti itu yang ditunjangi oleh Najib gagal dari segala sudut.

Sepupu beliau, Hishamuddin meremehkan titah dan semangat tindakan susulan yang diambil oleh Seri Paduka.

Justeru hari ini, negara masih berdepan dengan kemelut BERSIH – kerana kerajaan yang memerintah enggan menghormati petunjuk-petunjuk jelas daripada Seri Paduka dan menghayati semangat Baginda.

Sebaliknya Najib dan Hishamuddin mahu menguatkuasakan undang-undang zalim ke atas BERSIH, demi agenda sempit masing-masing.

Apakah benar BERSIH sebuah pertubuhan haram? Soalan yang lebih tepat adalah sama ada BERSIH itu sebuah pertubuhan.

Jawapannya Tidak. BERSIH adalah hanya satu bentuk kerjasama antara 62 Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) YANG SAH dan berdaftar.

NGO-NGO ini memupuk kerjasama untuk mengatur sebuah majlis bagi mendesak pilihanraya yang adil dan telus.

Tafsiran sempit
Mereka melakukan usaha ini setelah usaha mereka berunding dengan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) gagal.

Apakah kerjasama BERSIH ini memerlukan pendaftaran rasmi di negara ini?

Tentunya tidak, jika keluhuran undang-undang dan semangat Perlembagaan didokong oleh pihak berkuasa.

Anehnya, kerajaan tidak pun merungut mengenai mengenai status BERSIH sebelum ini, walhal BERSIH 2.0 dilancarkan pada 10 November 2010 dan hanya terdiri daripada ahli-ahli dari golongan masyarakat madani.

SPR pula bebas mengadakan mesyuarat dengan BERSIH sebelum ini sungguhpun hasilnya tidak ke mana.

Hanya apabila BERSIH mula mengatur perhimpunan aman, yang kemudiannya disokong sepenuhnya oleh parti pembangkang, kerajaan mencengkam pergerakan itu dengan tafsiran undang-undang yang sempit.

Najib pula melabelkan Ambiga sebagai musuh Islam hanya kerana membela seorang anak guamnya dalam kes murtad Lina Joy.

Tiba-tiba daripada sebuah pergerakan masyarakat madani, BERSIH digambarkan oleh kerajaan sebagai berhaluan militan dan komunis yang mahu menggulingkan kerajaan menerusi kekerasan.

Tidak cukup dengan itu, perhimpunan aman BERSIH juga didakwa akan merugikan negara pada kadar RM1bilion sehari!

Dalam jangka masa singkat dua minggu, rakyat dipertontonkan watak sebenar Perdana Menteri dan Hishamuddin terhadap sistem demokrasi berparlimen, keluhuran undang-undang dan perlembagaan serta institusi Raja Berdaulat.

Tindakan mereka harus menimbulkan rasa gusar kepada sesiapa sahaja yang mendokong keadilan, prinsip-prinsip hak asasi manusia serta mahu melihat institusi-institusi seperti SPR diperkasakan demi manfaat rakyat.


PAS Buat Laporan Polis Terhadap Ketua Polis Selangor, TimbalanSHAH ALAM : Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Mazlan Aliman hari ini membuat satu laporan polis keatas Ketua Polis Selangor Datuk Tun Hisan Tun Hamzah dan Pemangku Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Amar Singh Ishar Singh berikutan tindakan pihak berkuasa itu menuduh aktivis Bersih memiliki beberapa bahan dan senjata yang dirampasnya baru-baru ini.

Laporan tersebut juga bertujuan bagi menggesa pihak polis mendedahkan maklumat lebih terperinchi mengenai rampasan senjata oleh polis yang dikaitkan kepada Bersih dua hari lalu.

"Meskipun sekalung tahniah diucapkan kepada pihak polis atas kejayaan memberkas suspek dan menemui senjata berbahaya, sebaliknya timbul banyak keraguan orang ramai tentang sejauh mana ketelusan pihak polis atas isu tersebut," katanya.

"Laporan ini ditujukan kepada dua penama tersebut kerana merekalah yang bertanggungjawab atas pendedahan yang dibuat dan mereka haurs bertanggungjawab atas pendedahan ini," beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita sejurus selesai membuat laporan polis di IPD Shah Alam hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita sejurus selesai membuat laporan polis di IPD Shah Alam hari ini.

Baru-baru ini negara digemparkan dengan kenyataan Polis Kuala Lumpur dan Selangor yang mendakwa merampas sejumlah 44 bom Molotov cocktails, 39 parang, 43 mercun dan 48 baju Bersih di Gombak, Selangor and tiga lokasi sekitar Kuala Lumpur.

Di Shah Alam, Ketua Polis Selangor Datuk Tun Hisan Tun Hamzah mendakwa polis menjumpai lima buah beg pakaian yang mengandungi 20 bilah parang dan 36 botol air mineral berisi minyak petrol lengkap bersumbu.

Senjata itu ditemui disorok di celah-celah batu di belakang sebuah tokong di Batu 14, Jalan Lama Gombak Bentong, semalam.

Mengulas lanjut perkara terbabit, Mazlan menuntut pihak polis memainkan peranan sebenar mereka dalam melindungi rakyat secara holistik dan bukannya terus menjadi boneka kerajaan Umno-Barisan Nasional(BN) demi kepentingan politik mereka.

Justeru, Mazlan menyifatkan agenda polis melumpuhkan gerakan rakyat seperti konspirasi terancang pada peristiwa 13 Mei 1969, peristiwa Memali dan Operasi Lalang hanyalah taktik lapuk yang hanya mengundang kebencian rakyat.

"Sekatan jalanraya yang dibuat oleh pihak polis, tangkapan kepada orang awam, gangguan terhadap ceramah dan serbuan terhadap premis-premis tertentu yang kemudiannya disusuli dengan penemuan senjata berbahaya seperti dirancang untuk membuktikan ada pihak-pihak yang ingin melakukan huru-hara dalam negara ini,"ujarnya.

"Ini juga membawa maksud bahawa kononnya penggunaan ISA, Ordinan Darurat termasuk pengisytiharaan Darurat boleh digunakan sebagai langkah pecegahan. Jika ini lah perancangannya, amat malang sekali dalam sistem demokrasi berpelembagaan," katanya lagi.
TVS

Seorang pembekal molotov cocktail hari ini mengaku bahawa beliau telah melanggar akta pembuat molotov cocktail 1966 pindaan 2011 kerana menggunakan botol plastik dalam pembuatan bom botol itu baru-baru ini.

Beliau berkata tujuan beliau berbuat begitu ialah kerana ingin mengambil komisyen yang lebih kerana harga botol plastik lebih murah daripada botol kaca."Orang jual beli kapal selam pun boleh ambik komisyen lebih,takkan gua tak boleh",katanya selamba badak.Beliau sedar akan kebodohan yang dilakukannya itu namun akibat kenaikan harga botol kaca,tiada apa yang dapat dielakkannya daripada menggunakan botol plastik.

Sementara itu Persatuan Pembuat Molotov Cocktail Sedunia yang dihubungi berkata mereka akan mengambil tindakan terhadap pembekal yang bangang itu kerana telah memalukan industri tersebut.Seluruh dunia kini sedang bergelak ketawa dengan insiden bangang tahap jingga itu.

Berdasarkan rekod persatuan itu,tidak ada mana-mana negara termasuk dunia ketiga yang mengamalkan pembuatan molotov cocktail menggunakan botol plastik kerana ianya akan membakar botol itu sendiri ketika dinyalakan dan botol itu juga tidak akan pecah berderai seperti botol kaca bila ianya dibaling."Kena kepala pun tak benjol",kata wakil persatuan itu..Kah!kah!kah! -UTUSEKS MELOYA

MAFREL Selar Pendirian Najib, Sekejap Boleh Sekejap Tidak , at 8.7.11,

Flip-Flop, Gambaran Buruk Kepimpinan Najib

SHAH ALAM : Tindakan Perdana Menteri, Najib Razak mula berdolak dalih berhubung tawaran untuk perhimpunan Bersih 2.0 diadakan di stadium dan bukan dijalanan hanya memberi gambaran buruk kepada kepimpinan beliau.

Presiden Pemantau Pilihan Raya Bersih dan Adil (Mafrel), Syed Ibrahim Syed Noh berkata, keengganan Najib untuk bekerjasama dengan Bersih 2.0 jelas menunjukkan Najib tidak akur dengan titah Yang di-Pertuan Agong dan terus menghalang Himpunan Bersih 2.0, Sabtu ini.
"Sepatutnya pihak kerajaan memberi kerjasama yang penuh untuk memastikan perhimpunan itu dapat dilaksanakan. Kerajaan juga perlu akur dengan apa yang telah ditawarkan oleh Perdana Menteri untuk menggunakan stadium. Sebarang tindakan selain daripada perkenan Seri Paduka, ia boleh ditafsirkan sebagai mengingkari titah Seri Paduka," tegasnya.

Pengerusi Bersih 2.0, Datuk S. Ambiga dalam kenyataan media lewat malam semalam berpendirian untuk tetap menjadikan Stadium Merdeka sebagai lokasi berkumpul pada 9 Julai nanti walaupun tidak mendapat kebenaran.

Perdana Menteri Najib dalam masa yang sama dilihat tidak konsisten apabila menyatakan pertubuhan Bersih 2.0 harus berdaftar sebelum dibenarkan berhimpun di stadium walhal cadangan itu datang dari beliau sendiri.

Lebih buruk lagi, Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Tan Sri Syed Hamid Albar turut membekukan kesemua permit sementara bas ekspres untuk masuk ke ibu negara bermula hari ini.

Jelas Syed Ibrahim, beliau kesal dengan tindakan Najib yang hanya memperkudakan Polis Di Raja Malaysia (PDRM) demi kepentingan politik semata.

"Bersih telah memberi jaminan bahawa himpunan itu akan berjalan dengan aman tapi kerjasama untuk perhimpunan ini berlangsung secara aman perlu juga diberikan oleh pihak kerajaan dan polis.

Tetapi setakat ini tiada sebarang tindakan positif bahawa ia akan berjalan seperti yang diinginkan Seri Paduka.

Malah, saya rasa apa yang berlaku sekarang ini seolah-olah pihak polis khususnya hanya akan menyebabkan keadaan lebih huru-hara," ujarnya kepada Tvselangor
-tvsnews

Bersih 2.0 : 30 Jalan Di KL Ditutup Sabtu Ini

KUALA LUMPUR 8 JULAI : Menjelang tiga perhimpunan yang akan dianjurkan oleh Bersih 2.0, Perkasa dan Pemuda Umno pada Sabtu ini, polis sudah mula mengenal pasti hampir 30 jalan utama di ibu negara untuk ditutup kepada trafik.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Amar Singh mendakwa pihaknya menerima laporan bahawa beberapa kumpulan merancang untuk berkumpul di beberapa lokasi kawasan panas di sekitar ibu negara.

Malah, beliau turut menasihatkan orang ramai supaya menjauhkan diri dari Kuala Lumpur pada hari Sabtu jika tiada urusan di bandar raya.

Bagaimanapun katanya, mereka yang bekerja dan tinggal di kawasan terbabit akan dikecualikan.

Antara jalan utama yang akan ditutup kepada trafik pada Sabtu ini ialah seperti berikut :

Jalan Syed Putram Jalan Istana, Jalan Bukit Petaling, Jalan Bellamy dan kawasan sekitar Istana Negara.

Jalan Sultan Hishammuddin, Jalan Lembah Perdana, Jalan Chenderasari dan kawasan sekitar Masjid Negara.

Kawasan sekitar Dataran Merdeka, Pasar Seni, Masjid Jamek, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Kompleks Sogo, Maju Junction, Masjid Kampung Baru, Jalan Kinabalu, Jalan Kuching, Jalan Sultan Ismail, Jalan Raja Laut, Jalan Sri Amar, Jalan Tuanku Abdul Rahman, Jalan Haji Taib, Jalan Raja Muda Musa, Jalan Raja Bot, Jalan Raja Abdullah, Jalan Dang Wangi, Jalan Munshi Abdullah, Jalan Gereja, Jalan Raja Chulan, Jalan Tun Perak, Jalan Tun Tan Cheng Loke, Jalan Sultan Mahmud dan semua kawasan berhampiran

Panass..Khairy Kata Macam Israel..??

Khairy Jamaluddin mendakwa polis Kuala Lumpur hari ini menyemarakkan ketegangan berkaitan Bersih 2.0 dengan menggunakan perintah mahkamah melarang beliau dan 90 yang lain daripada memasuki ibu negara Sabtu ini.

Ketua Pemuda Umno ini yang pulang dari menyertai misi kemanusiaan ke Gaza petang ini mendapati dirinya “diharamkan dari bandar raya beliau tinggal.”

“Daripada bertindak ke atas penyelesaian, mereka telah membawa alih jalan penyelesaian (yang ada),” kata Ahli Parlimen Rembau ini.

Pemuda Umno memutuskan untuk tidak mengadakan perhimpunan balas selepas Bersih 2.0 menerima tawaran kerajaan mengadakan perhimpunan aman di dalam stadium iaitu Stadium Merdeka.

“Perintah mahkamah telah menegangkan situasi. Sekarang penyokong saya, penyokong Perkasa dan penyokong Bersih kecewa.

“Situasi sekarang terawang-awang. Tidak siapa pun tahu apa langkah menyusul,” katanya sambil menambah, kepimpinan Pemuda Umno akan bertemu pagi esok bagi membincangkan opsyen.

Terdahulu, Khairy (gambar) menghantar mesej Twitter bahawa beliau baru sahaja mendarat di Kuala Lumpur selepas cuba mengatasi halangan Israel di Gaza, tetapi mendapati “saya dihalang memasuki Kuala Lumpur. Maaf, kalau saya katakan ‘WTF’?”

Pengerusi Bersih 2.0 Datuk Ambiga Sreenevasan juga mempersoalkan keikhlasan Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar yang mengadakan pertemuan dengan mereka di Kuala Lumpur petang.

Pada pertemuan itu, Ambiga berkata pihaknya tidak dimaklumkan mengenai perintah melarang mereka memasuki ibu negara yang diperoleh.

Injunksi Mahkamah Halang 91 Individu - Puncak Kebaculan BN

Polis: Perintah mahkamah halang 91 individu

Polis Kuala Lumpur mendapat perintah larangan daripada majistret untuk menghalang 91 pemimpin daripada tiga kumpulan utama yang merancang untuk berhimpun pada 9 Julai.

Perintah berkenaan melarang semua individu tersebut – daripada PERKASA, BERSIH 2.0 dan PATRIOT supaya tidak hadir atau mengambil bahagian dalam perhimpunan berkenaan.
Timbalan ketua polis Kuala Lumpur Senior Asisten Komisioner Datuk Amar Singh Ishar Singh (kanan, tengah) berkata, pelanggaran perintah berkenaan merupakan satu kesalahan di bawah Seksyen 188 Kanun Keseksaan.

"Perintah larangan ini adalah untuk mengelakkan dari perbuatan yang boleh mengganggu ketenteraman awam atau mendatangkan bahaya kepada nyawa atau keselamatan manusia," katanya yang membacakan satu kenyataan.

Seramai 66 orang invididu yang dinamakan dalam perintah larangan bagi kumpulan BERSIH 2.0 termasuk pengerusinya Datuk Ambiga Sreenevasan, timbalan presiden PAS Mohamad Sabu dan aktivis Hishamuddin Rais.

Seramai 14 orang daripada kumpulan PERKASA pula termasuk presidennya Datuk Ibrahim Ali serta barisan pemimpin tertingginya – Datuk Ab Rahman Ab Bakar dan Syed Hassan Syed Ali.

Polis turut mendapat perintah larangan bagi menghalang seramai 11 orang pemimpin pemuda Umno yang mendukung Perhimpunan PATRIOT termasuk ketuanya Khairy Jamaluddin Abu Bakar serta Datuk Megat Firdouz Megat Junid dan Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican.

Turut disenaraikan adalah beberapa pemimpin Pakatan Rakyat seperti Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat dan pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang.

Kawasan berhimpun

Perintah berkenaan turut menyenaraikan kawasan komersial Kuala Lumpur yang dikenalpasti polis sebagai kawasan berhimpun bagi kumpulan berkenaan.

Kawasan berkenaan termasuk sekitar kawasan The Mall, KLCC, Sogo, Maju Junction, Dataran Merdeka, Masjid Negara dan juga Istana negara, kata Amar Singh lagi dalam sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur petang ini.

Ketika ditanya, Amar Singh berkata perintah yang diperolehi semalam daripada Majistret Kuala Lumpur itu merupakan satu langkah pencegahan bagi menghalang pemimpin berkenaan daripada hadir ke kawasan tersebut.

"(Jika berhimpun) di tempat lain tak jadi salah, hanya di tempat ini saja," katanya lagi yang menjelaskan individu berkenaan masih perlu memohon permit sekiranya ingin berhimpun di tempat lain. -M'kini

Senarai 91 orang dilarang masuk KL Sabtu ini

KUALA LUMPUR, 7 Julai — Berikut ialah senarai nama mereka yang dilarang memasuki ibu negara pada Sabtu ini.

Perkasa

Datuk Ibrahim Ali
Datuk Ab Rahman Abu Bakar
Syed Hassan Syed Ali
Irawah Fahmi Ideris
Roslan Kassim
Sharifuddin Abd Hamid
Dr Zubir Harun
Ameir Hassan
Datuk Ahmad Saad
Ahmad Zaini Ismail
Muhammad Zaid Md Arip
Abdullah Mansor
Zaira Jaafar
Norkhaila Jamaludin

Pemuda Umno

Khairy Jamaluddin Abu Bakar
Datuk Megat Firdouz Megat Junid
Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican
Megat Zulkarnaian Omardin
Rizalman Mokhtar
Tengku Azman Tengku Zainol Abidin
Lokman Noor Adam
Datuk Abdul Azeez Rahim
Ungku Saleh Ungku Jamal
Arman Azha Abu Hanifa
Tun Faisal Ismail Aziz

Bersih

Datuk Ambiga Sreenevasan
Mohamad Sabu
Hishamuddin Md Rais
Khairul Anwar Ahmad Zainuddin
Maria Chin Abdullah
Chua Tian Chang
Kamarulzaman Mohamad
Dr Mohd Hatta Md Ramli
Syed Shahir Syed Mohamud
Syed Ibrahim Syed Noh
Teresa Kok Suh Sim
Badrul Hisha Shaharin
Shamsul Iskandar bin Mohd Akin
Arutchelvam A/L Subramaniam
Wong Chin Huat
Ong Boon Keong
Enalini A/P Elumalai
Haris Fathillah Sathiasingam bin Mohd Ibrahim
Datuk Khalid Yunus
Datuk Zulkifli Noordin
Dr Zubir Harun
Datuk Seri Abd Hadi Awang
Datuk Seri Anwar Ibrahim
Lim Kit Siang
Nik Abdul Aziz bin Nik Mat
Nurul Izzah Anwar
Kohila Yanasekaran
Zaid Kamaruddin
Khoo Teng Swee
Fadiah Nadwa Fikri
Yap Swee Seng
Salahuddin Ayub
Datuk Mahfuz Omar
Nasrudin Hasan
Mazlan Aliman
Dr Syed Azman Syed Nawawi
Dr Dzulkifli Ahmad
Dr Mujahid Yusof
Khalid Abd Samad
Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin
Azman Shapawi Abd Rani
Suhaizan Kaiat
Nor Azli bin Musa
Mohd Firdaus Jaafar
Loke Siew Fook
Lau Wen San
Mohd Azmin Ali
Mat Shuhaimi Shafie
Satipul Bahari Amamt
Wan Hassan Mohd Ramli
Mohamad Izzudin Hilmi Mohd Zaini
Mohd Shazni Munir Mohd Ithnin
Muhammad Hilman Idham
Mohd Shukri Che Ab Razab
Mohd Syukri Kamaruddin
Ahmad Syazwan Muhammad Hasan
Choo Chon Kai
Sarasvathy Muthu
Soh Sook Hwa
Nurul Izham Nurul Anuar
Abd Rahim Osman
Mohd Sibri Ismail
Mohd Lukam Muda
Datuk Prof Kamaruddin Kachar
Datuk Mohd Noor Nordin Abdullah

Silapkah Seri Paduka Baginda Terima Wakil 62 NGO Berdaftar Mengadap?

KOMENTAR : “Hanya kerana Yang Di-Pertuan Agong menemui mereka (Bersih) tidak bermakna mereka tidak lagi diharamkan.” Itu kenyataan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein.

Dalam keghairahan untuk terus menyerang Bersih 2.0, Hishamuddin mencadangkan bahawa Tuanku Mizan Zainal Abidin telah sanggup berjumpa dengan sebuah pertubuhan yang diharamkan oleh kerajaan.

Pendapat ini kemudiannya turut disokong oleh sepupu beliau – Perdana Menteri Najib Razak sebagai alasan untuk menafikan Bersih permit bagi mengadakan perhimpunan amannya di sebuah stadium pada Sabtu ini.

Tindakan kedua-dua pemimpin itu dikecam kerana Najiblah yang mencadangkan kepada Bersih 2.0 untuk mengadakan perhimpunan itu di sebuah stadium.

Apabila dipersetujui Bersih, beliau tampil pula mengingatkan Bersih bahawa rangkaian kerjasama itu sudah diharamkan kerajaan dan tidak layak memohon permit untuk mengadakan perhimpunan berkenaan.

Inilah urutan perkembangan dalam tempoh 48 jam yang menyerlahkan kualiti kepemimpinan negara ini dan tahap “kesetiaan” Umno kepada institusi raja khususnya Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin.

“Nasihat” baginda kepada Bersih untuk membatalkan perarakan di atas sebab keselamatan dijunjung oleh Bersih yang kemudiannya menerima tawaran Najib untuk mengadakan perhimpunan itu di sebuah stadium.

Tuanku Mizan kemudian sudi menerima menghadap rombongan Bersih iaitu Pengerusinya Ambiga Sreenevasan, Presiden Jamaah Islah Malaysia Zaid Kamaruddin dan Sasterawan Negara A Samad Said.

Pertemuan itu dan titah baginda membuka laluan untuk Bersih membatalkan tunjuk perasaan yang amat digeruni oleh BN.

Perbincangan di Istana Negara dan kenyataan susulan Bersih akhirnya meleraikan ketegangan yang diwarnai dengan tangkapan-tangkapan polis dan kenyataan-kenyataan menghasut dan berbaur perkauman oleh kumpulan-kumpulan tertentu dan Najib sendiri.

Apakah respon kerajaan pula? Malangnya, Najib dan Hishamuddin membawa mesej bahawa pertemuan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dengan jawatankuasa Bersih tidak memberi apa-apa makna kerana Bersih masih pertubuhan haram dan justeru tidak boleh diberikan permit mengadakan perhimpunan di stadium.

Tangkapan-tangkapan polis ke atas sesiapa yang memakai baju berlogo Bersih diteruskan dan penahanan enam orang di bawah Ordinan Darurat juga diteruskan.

Pada ketika kerajaan dan polis berpeluang tampil memberi kerjasama untuk membolehkan suara rakyat didengar di sebuah persekitaran yang dikawal dan dijamin keselamatannya, Najib dan sepupunya Hishamuddin meremehkan pertemuan Yang di-Pertuan Agong dengan penganjur Bersih dan terus menekan kumpulan itu.

Di manakah kesetiaan tidak berbelah bahagi Umno kepada institusi raja dan kerelaannya untuk mengikut pedoman yang diberikan oleh Tuanku Mizan?

Amat mudah untuk pemimpin-pemimpin Umno mengeluarkan madah-madah indah mengenai kesetiaan kepada Raja dan Negara menerusi media arus perdana, dan menuduh semua yang lain sebagai pengkhianat bangsa, agama dan negara.

Rujukan mudah adalah krisis perlembagaan Perak tahun 2009 yang akhirnya menguntungkan Umno apabila calon lantikannya dinobat sebagai Menteri Besar .

Namun apabila tiba saat untuk Umno membuktikan kesetiaan tidak berbelah bahagi kepada Istana dengan menghayati semangat perlakuan Tuanku Mizan, parti itu yang ditunjangi oleh Najib gagal dari segala sudut.

Sepupu beliau, Hishamuddin begitu biadap meremehkan titah dan semangat tindakan susulan yang diambil oleh Seri Paduka Baginda.

Justeru hari ini, negara masih berdepan dengan kemelut Bersih – kerana kerajaan yang memerintah enggan menghormati petunjuk-petunjuk jelas daripada Seri Paduka Baginda dan menghayati semangat Baginda.

Sebaliknya Najib dan Hishamuddin mahu menguatkuasakan undang-undang zalim ke atas Bersih, demi agenda sempit masing-masing.

Apakah benar Bersih sebuah pertubuhan haram? Soalan yang lebih tepat adalah sama ada Bersih itu sebuah pertubuhan.
Jawapannya Tidak. Bersih adalah hanya satu bentuk kerjasama antara 62 Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) YANG SAH dan berdaftar.

NGO-NGO ini memupuk kerjasama untuk mengatur sebuah majlis bagi mendesak pilihanraya yang adil dan telus.
Mereka melakukan usaha ini setelah usaha mereka berunding dengan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) gagal.

Apakah kerjasama Bersih ini memerlukan pendaftaran rasmi di negara ini? Tentunya tidak, jika keluhuran undang-undang dan semangat Perlembagaan didokong oleh pihak berkuasa.

Anehnya, kerajaan tidak pun merungut mengenai mengenai status Bersih sebelum ini, walhal Bersih 2.0 dilancarkan pada 10 November 2010 dan hanya terdiri daripada ahli-ahli dari golongan masyarakat madani.

SPR pula bebas mengadakan mesyuarat dengan Bersih sebelum ini sungguhpun hasilnya tidak ke mana.
Hanya apabila Bersih mula mengatur perhimpunan aman, yang kemudiannya disokong sepenuhnya oleh parti pembangkang, kerajaan mencengkam pergerakan itu dengan tafsiran undang-undang yang sempit.

Najib pula melabelkan Ambiga sebagai musuh Islam hanya kerana membela seorang anak guamnya dalam kes murtad Lina Joy.

Tiba-tiba daripada sebuah pergerakan masyarakat madani, Bersih digambarkan oleh kerajaan sebagai berhaluan militan dan komunis yang mahu menggulingkan kerajaan menerusi kekerasan.

Tidak cukup dengan itu, perhimpunan aman Bersih juga didakwa akan merugikan negara pada kadar RM1 bilion sehari!

Dalam jangka masa singkat dua minggu, rakyat dipertontonkan watak sebenar Perdana Menteri dan Hishamuddin terhadap sistem demokrasi berparlimen, keluhuran undang-undang dan perlembagaan serta institusi Raja Berdaulat.

Tindakan mereka harus menimbulkan rasa gusar kepada sesiapa sahaja yang mendokong keadilan, prinsip-prinsip hak asasi manusia serta mahu melihat institusi-institusi seperti SPR diperkasakan demi manfaat rakyat. -

PERKASA DAPAT PERKENAN BERHIMPUN..


KUALA LUMPUR(7Julai2011) - UTUSAN MELOYA.

PERKASA telah berjaya mendapatkan perkenan dari Guru Besar
Sekolah Menengah Melayu Kayu,Penang bagi mengadakan
perhimpunan di GELANGGANG BADMINTON sekolah tersebut.

Ketika di tanya wartawan di sidang akhbar malam tadi,
mengenai lokasi pemilihan tersebut.
Presiden Perkasa, Ibrahim Ali Banggali, menyatakan bahawa

"kami sangat berbangga kerana diberikan
GELANGGANG BADMINTON ini, ini kerana, kami cuba
memohon menggunakan PADANG BOLA sekolah tersebut,
tetapi ahli kami tidak ramai, maka Gelanggang
Badminton adalah pilihan yang tepat."-kata beliau yang turut
sama ingin berhimpun.

Ketika di minta untuk mengulas mengenai, PENOLAKKAN
ISTANA terhadap temujanji perkasa tersebut. Ibrahim berkata

"Bukan kami saja yang tidak di jemput, PATRIOT yang
di ketuai oleh Umno iaitu NAINA MERICAN EEE PARIAH,
pun tidak dibenarkan mengadap Agong, jadi kami ada
GENG untuk malu bersama-sama" kata beliau sambil tersipu malu.

Ibrahim turut mengulas mengenai PERMIT POLIS yang perlu
diambil sebelum berhimpun.

"PERMIT APA!!!? kami hanya ingin berkumpul di kod badminton
Sekolah Menengah Melayu Kayu,Penang bukannya kami mahu
berhimpun di kod badminton di Balai Polis, Bukit Aman" tegas
Ibrahim Ali Benggali dengan nada marah.

-Sumber
Encik Mate...KAHKAH