Jumaat, 20 Mei 2011

UMNO: BERSEDIALAH UNTUK DIRANAPKAN OLEH KEANGKUHAN TERHADAP ISLAM

Jika kita membaca tulisan Aziz Bari dan Hanipa Maidin, kita akan mendapati kenyataan sinis ditujukan kepada hakim yang bernama Mohamad Zabidin.  Dia didakwa bersekongkol dengan pendakwa raya.  Di samping itu, dia juga didakwa berbuat lawak.  Semua dakwaan ini ternyata benar jika diselidiki kenyataan-kenyataan yang keluar dari mulut hakim tersebut.

Kenyataan-kenyataan Zabidin yang tidak diterima ramai ialah mengangkat Saiful sebagai seorang yang berwibawa sedangkan semasa perbicaraan dia sering berdolak-dalik dan tidak konsisten.  Di samping itu, Zabidin telah melangkaui jauh dari yang sepatutnya.  Anwar telah pun dihukum bersalah sekalipun hujah bela dirinya belum didengari.

Inilah ciri-ciri penghakiman Malaysia yang tidak disenangi oleh pelbagai pihak.  Semua yang didakwa tidak ada yang salah walaupun sedikit sehingga orang kena tuduh (OKT) sudah boleh dijatuhi hukum bersalah.  Lantaran itulah ada pihak yang menggelar institusi kehakiman Malaysia sebagai Mahkamah Kangaroo.

Berbekalkan fakta yang sedia ada, ramai orang yang sudah membuat keputusan bahawa akhirnya Anwar akan didapati bersalah dan disumbat ke penjara.  UMNO pasti lega dan gembira kerana berjaya menghumban undang-undang Islam ke laut dalam.  Bagi mereka Malaysia tidak perlu sujud kepada qazaf dalam kes jenayah syariah.  Walau bagaimanapun, di sana sini mereka mencanangkan UMNO berjuang untuk bangsa, agama, dan negara.  Mereka melenting melantun-lantun apabila isu Kristian yang tak masuk di akal itu diketengahkan.

Mengapa UMNO bertindak demikian?  Ini kerana mereka beranggapan bahawa apabila duri dalam daging tercabut, semua halangan dan rintangan selesai dan sirna dengan sendirinya.  Oleh sebab itu, mereka akan terus menguasai Putrajaya.

Namun, UMNO sering terjerat dengan kejahilan sendiri.  Roh perjuangan yang disemai oleh Anwar sudah lama menjangkaui akar umbi Pakatan Rakyat.  Semangat juang yang kental telah meresapi bukan sahaja ahli-ahli PKR malahan juga ahli-ahli PAS dan DAP.  UMNO akan merasa betapa peritnya menghadapi semangat juang yang tentunya melebihi kegarangan harimau yang tercedera itu.

Seorang Anwar bisa dipenjara, tetapi seribu Anwar yang lahir pasti lebih memeritkan.  Dengan bantuan Allah Subhanahu wa Ta'ala, UMNO/BN dapat ditumpaskan!!! Rakyat Malaysia yang cintakan keadilan sejati akan menghukum semua kerja jahat yang dilakukan oleh UMNO/BN.  Bersedialah wahai UMNO dan gerombolannya.

Setelah Puas Membodek Akhirnya Dilantik Senator Oleh PM Najib... Siapa Dia Nie?

http://1.bp.blogspot.com/-SkQUbH9i3LI/TdK6lOwUsjI/AAAAAAAAHiE/KMtHUWy-BTg/s200/kimmak.jpg
KUALA LUMPUR, 20 Mei — Presiden Kongres India Muslim Malaysia (Kimma) Datuk Syed Ibrahim Kader akan mengangkat sumpah sebagai ahli Dewan Negara minggu depan.

Ketika dihubungi The Malaysian Insider, beliau mengesahkan telah menerima surat rasmi pelantikan semalam dan akan mengangkat sumpah minggu depan, kemungkinan pada Rabu.

“Ya...ya... saya telah menerima surat rasmi pelantikan hari ini (semalam), sekarang saya hanya menunggu tarikh untuk mengangkat sumpah, mungkin hari Rabu.

“Saya menerima lantikan ini dengan hati terbuka dan saya berharap ia akan memberi peluang kepada kami untuk meneruskan perjuangan,” katanya.

Syed Ibrahim, 57, bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenai lantikan itu dan akan memberikan kenyataan penuh setelah mengangkat sumpah.

Ini merupakan kali pertama wakil Kimma dilantik sebagai ahli Dewan Negara. Kimma ditubuhkan pada 1976.

Penghujung tahun lalu, Syed Ibrahim memohon kerajaan melantik seorang senator daripada kalangan anggota parti itu untuk mewakili kaum India Muslim negara ini.

Beliau berkata, ini kerana parti itu tidak mempunyai saluran untuk bersuara secara langsung terutama bagi menyuarakan masalah kaum India Muslim terus kepada kerajaan.

Menurut sumber The Malaysian Insider, selain Syed Ibrahim, dua wakil Umno dan seorang dari Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) turut dilantik sebagai ahli Dewan Negara.

“Saya difahamkan selain Syed Ibrahim, dua wakil Umno dan seorang dari SUPP turut akan dilantik sebagai Senator.

“Tapi saya tidak tahu siapa mereka, apa yang saya tahu mereka masih menunggu surat rasmi lantikan daripada Kabinet,” katanya.

Ogos lepas, Umno bersetuju menerima Kimma sebagai anggota bergabung parti itu dengan beberapa keistimewaan seperti dijemput hadir sebagai pemerhati dalam perhimpunan agung dan persidangan di peringkat bahagian sekiranya parti itu mempunyai keanggotaan di kawasan berkenaan.

'Kadar tarif elektrik dijangka dinaikkan'

Kenaikkan kadar tarif elektrik di negara ini dijangka akan diumumkan pada 25 Mei ini menurut akhbar harian Cina Nanyang Siang Pau.

electric bill 130608Akhbar itu yang memetik sumber berkata kerajaan memilih menaikkan harga elektrik dan bukannya harga petrol RON95 kerana bimbang tindakan itu akan mencetuskan kemarahan besar-besaran rakyat. Justeru, petrol RON95 dijangka kekal buat masa ini.

Impak atau kesan kenaikkan tarif elektrik dikatakan lebih kecil berbanding kenaikkan harga petrol RON95 ke atas kerajaan, dakwa sumber dari jemaah menteri itu.

Menurut laporan itu juga kerajaan telah meluluskan kenaikkan tarif berkenaan.

Ia sepatutnya diumumkan pada Khamis lalu tetapi ditangguhkan kerana pengumuman kenaikkan harga gula juga dibuat pada minggu lalu. Tindakan tersebut dikhuatiri membangkitkan kemarahan rakyat.
MALAYSIA KINI

UMNO BANGUN NEGARA ISLAM- MUHYIDDIN YASSIN

Umno bangun negara Islam? kahkahkah.....edar video seks sana sini, lepas tu cakap bangun negara Islam?kahkahkah....lulus judi sana sini, lepas tu cakap bangun negara Islam? kahkahkah..Beli wakil rakyat sana sini, lepas tu cakap bangun negara Islam? kahkahkah..kelakar la Mat sembab ni....

 

 

Jangan ragu usaha kerajaan bangun negara Islam - Muhyiddin

MUHYIDDIN Yassin melawat Arpah Hashim yang uzur di rumahnya di Kuala Sanglang, Arau, Perlis, semalam. Turut hadir Md. Isa Sabu (kiri), Hishammuddin Tun Hussein dan Shahidan Kassim. - BERNAMA

KANGAR 19 Mei - Malaysia kini menjadi negara Islam contoh hasil daripada usaha UMNO yang menunjangi Barisan Nasional (BN).

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, selain memberi tumpuan membantu penganut agama lain, kerajaan Pusat sejak selepas merdeka turut memberi perhatian utama membela nasib masyarakat Islam yang menjadi kelompok terbesar di negara ini.

''Tidak payah kita nak sebut mahu membangunkan negara Islam kerana Malaysia dijadikan contoh oleh banyak negara Islam lain di dunia.

"Jadi, kalau Pas kempen mahu bina negara Islam, kita sudah ada. Apakah tuan-tuan berasa duduk dalam negara kafir, negara yang tidak utamakan Islam, negara yang tidak membina dan membangunkan ummah? Saya tak fikir begitu," katanya ketika berucap pada majlis Jamuan Program Turun Padang Timbalan Perdana Menteri ke Perlis di Kuala Sanglang, di sini hari ini.

Hadir sama Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Md. Isa Sabu, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tambun Tulang, Datuk Seri Shahidan Kassim.

Muhyiddin berkata, apabila kerajaan menyebut untuk membangunkan Islam, ia bukan bermakna masyarakat bukan Islam tidak dibantu kerana dasar Islam yang diamalkan kerajaan BN adalah memberi layanan adil kepada semua.

Apa yang penting, kata Timbalan Perdana Menteri ialah bagaimana rakyat dapat bekerjasama rapat dengan kerajaan untuk membangunkan negara ke arah mencapai sasaran menjadi negara maju dan berpendapatan tinggi menjelang 2020.

Menurut beliau, dalam kerajaan menyediakan segala kemudahan asas, pada masa sama pendapatan rakyat perlu ditingkatkan selagi ada ruang dan peluang supaya tiada jurang di antara bandar dan luar bandar.

"Usaha untuk membangunkan infrastruktur kita lakukan secara berterusan. Apa yang kita mahu lihat adalah negara kita maju dan masyarakatnya berjaya dengan mempunyai pendapatan yang baik," kata beliau.

Terdahulu, Muhyiddin yang diiringi tetamu kenamaan lain melawat seorang warga emas, Arpah Hashim, 83, di Kampung Belakang Surau, Kuala Sanglang yang menghidap sakit tua.

Warga emas itu yang menerima skim bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat sebanyak RM300 sebulan dijaga oleh anaknya, Damasyarah Murad, 57, yang mencari nafkah dengan mengambil upah menjahit baju selain menerima pencen arwah suaminya sebanyak RM200 sebulan.

Turut tinggal bersama mereka ialah seorang anak perempuan Damasyarah berusia 29 tahun yang bercerai dengan suaminya setahun lalu dan kini menghadapi tekanan perasaan dan tidak boleh berkomunikasi dengan orang lain.

Timbalan Perdana Menteri juga melakukan tinjauan mesra di pekan kecil Kuala Sanglang dan melawat Balai Bomba Sukarela Kuala Sanglang serta menjamu selera pada majlis jamuan berkenaan yang juadahnya dimasak secara gotong-royong oleh penduduk kampung. (UTUSAN)

UMNO Pendang sudah miskin.. nak sewa dewan orang ramai pon dah tak mampu..!!!

SEKRETARIAT PEMUDA PAKATAN RAKYAT PARLIMEN PENDANG
MEMORANDUM & KENYATAAN MEDIA UNTUK SEBARAN SEGERA
(20hb MEI, 2011)

BANTAHAN UMNO BAHAGIAN PENDANG BERTERUSAN MENGGUNAKAN SEKOLAH UNTUK TUJUAN POLITIK

Sempena Minggu Sambutan "Hari Guru" Kami anak muda Pakatan Rakyat disini berasa terkilan kerana institusi (sekolah) telah dicemari dengan propaganda politik UMNO Barisan Nasional.

Ini kerana UMNO Bahagian Pendang berterusan menggunakan Dewan Al-Mabawi (Sek.Men.Pendang) untuk tujuan politik (Mesyurat Pemuda UMNO Bahagian pada hari ini 20 Mei 2001, Jumaat, pada Jam 3 Petang nanti). Sebelum ini pada minggu lepas UMNO Bahagian Pendang turut menggunakan dewan yang sama untuk tujuan politik (Mesyuarat wanita).

Kami juga mempersoalkan penggunaaan Dewan Sekolah untuk tujuan ini sedangkan masih terdapat banyak lagi dewan yang boleh disewa selain dewan sekolah, seperti Dewan serbaguna, Dewan Pendang Lake Resort, Mengapa dewan Sekolah?? sewa percuma??

Jabatan Pelajaran Negeri Kedah didesak menjelaskan secara khusus sama ada program politik dibenarkan dianjurkan dalam kawasan sekolah.

Kami Sekretariat Pemuda Pakatan Rakyat Parlimen Pendang (SPPRPP) menyeru agar pihak Pejabat Pendidikan Daerah serta Kementerian Pendidikan mengambil tindakan serius terhadap perkara ini. “ Kami dari parti Keadilan & Pas tidak akan sesekali membenarkan masa depan anak-anak dipolitikkan oleh mereka yang berkepentingan apatah lagi oleh mereka yang sepatutnya menjadi pendorong kepada kemajuan anak-anak di Sekolah.

Jika ingin berpolitik pergilah ke tempat yang sepatutnya dan bukan di sekolah. Kami menyeru kepada Menteri Pendidikan, Tan Sri Dato’ Muhyiddin Yassin agar mengambil tindakan dan berlaku adil dalam perkara ini agar tidak berulang lagi di mana-mana sekolah selepas ini.”

Sekian,Terima Kasih.

MOHD FUZI BIN HAJI SAAD
(Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Pendang)

MOHD ZAKI BIN RAZAK
(Ketua Angkatan Muda Keadilan pendang)
www.amkpendang.blogspot.com

MOHD ZUHAIRI HAJI KHAMIS
(WAKIL Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM))

Lampiran :

Disini kami sertakan sekali Contoh Surat pekeliling yang di keluarkan oleh pengarah pendidikan Malaysia (5/1999) yang mengarahkan Larangan Terhadap Penglibatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan, Staf Sokongan Dan Murid Sekolah Dalam Kegiatan Politik Anti- Kerajaan... KLIK LINK INI UTK LIHAT PEKELILING >>
http://www.geocities.ws/sjktgpg/takwim.htm#PEKELILING3 .

Lampiran untuk Rujukan (Tiada Pekeliling yang mengatakan premis sekolah boleh disewa)
>>>
http://www.smktpbaling.com.pdf

Untuk makluman tambahan dinegeri Kedah, UMNO Barisan Nasional telah menjadi Pembangkang dinegeri Kedah ini setelah kalah dalam Pilihanraya Umum yang ke-12 yang lalu

Tuan Guru Hj Salleh Musa [Sik Kedah] - Disebalik Tabir...

Assalamualaikum Wb .

Salam pada semua pengikut blog ini , Alhamdulilah malam ini dengan berkat doa saudara semua saya diberi kekuatan untuk menulis sedikit kisah tentang Tn Guru kita yang kita semua kasihi .

Sudah lama saya bercita-cita untuk menulis tajuk ini tetapi keadaan tidak mengizinkan , Alhamdulillah akhirnya Allah izinkan juga .

Saya BERASA DOSA andai saya tidak perkenalkan Ulama yang saya kenali kepada Umum .

Masyarakat sekarang selalunya kenal ulama setelah ulama itu meninggal , Alhamulillah saya mula berazam untuk memperkenalkan ulama tempatan seramai munggkin kepada masyarakat umum , mudahan dengan usha ini ramai masyarakat dapat mengenali ulama kita yang masih wujud untuk kita sama ambil menafaat dengan mereka . ULAMA PEWARIS ANBIA , seharusnya kita mendekati mereka . Jangan setelah mereka meninggal barulah kita menyesal .
Saya akan tulis secara bersiri Insyallah . Terlebih dulu saya akan memperkenalkan Tuan Guru saya, Tuan Guru Hj Salleh . Memandangkan beliau sudah berusia 83 tahun sekarang (2011) maka saya dahului beliau supaya masyarakat mengenali beliau dan segera datang menimba ilmu dengan segera kepada beliau .
Nama :Tn Guru Hj Salleh bin Musa
Tarikh Lahir : 08.02.1929
Ayah: Tn Guru Hj Musa bin Salleh
Ibu:Khatijah bt Saad
Tempat lahir :Pekan Sik
Bil Adik beradik : 8 orang Anak ke : 3
Pendidikan : -
1.Sek Rendah Keb Sik (Dan ke Pondok Tn Hussin Kedah , kemudian ke Pondok Tn Guru Hj Mad Nawawi Gurun Kedah, ini kurang mashur kerana Tn Guru Sekejap sahaja disana )
2. Pondok Pak Chu Him Gajah Mati Pendang Kedah ,
3.Darul Ulum Makkah dan menamatkan sijil kepujian Aliy '
4. Kemudian mendalami ilmu di Masjidil Haram Makkah bersama syeikh-syeikh terkemuka diantaranya Syeikh Ismail Fatani , Syeikh Yassin Al Fadani , Syeikh Abd Qadir Mandili , Syeikh Syed Alawi Al Malikki , Syeikh Syed Amin Qutubi dan syeikh muktabar lain .

Berkahwin dengan Hj Hatiah bt Hanafi Mendapat 2 orang cahaya mata semasa berlajar di Makkah . Tn Guru memiliki 11 orang cahaya mata semuanya . Kini isteri beliau sudah meninggal dunia dan Tn Guru sekali lagi berkahwin dengan Hj Sofiah bt Hj Awang .

Tahun 1964 Tn Guru pulang ke Tanah air dan terus berkhidmat membantu mengajar di pondok ayah beliau di Pekan Sik . Tn Guru menggantikan ayah beliau sebagai mudir Madrasah Ar Rahmaniah hingga sekarang . Sekarang Tn Guru dibantu oleh anak belaiu Syeikh Muslim sebagai Tim Mudir .

Tn Guru menumpukan dakwah sepenuh masa di Pondok hingga sekarang dan beliau menyampaikan dakwah di setiap daerah di sekitar negri Kedah Darul Aman .

KDYMM Sultan Kedah telah anugerahkan beberapa pingat kebesaran , diantaranya B.K.M , S.D.K dan Tokoh Pendakwah Negeri Kedah tahun 2009 Pada tahun 2010 MB Kedah YAB Ust Azizan Abd Razak meanugerahkan Tokoh Pondok Negeri Kedah , 2011 beliau dinobat Tokoh Ilmuan Daerah Sik Oleh Pegawai Daerah Sik

SEKARAN ULAMA ARAB TERUTAMNYA YAMAN , JORDEN , MESIR SERING MENZIARAHI TN GURU KERANA TN GURU MERUPAKAN ULAMA YANG SEMPAT MENDALAMI ILMU DENGAN ULAMA MUKTABAR MASJIDIL HARAM MAKKAH SATU KETIKA DULU INSYALLAH
Syeikh Yussuf Al Hassani (Lubnan)

Syeikh Muhammad Ibrahim (Mesir)

Habib Kazim ( Yaman )

Habib Abdullah ( Jeddah)

Syeikh Habib ( Jorden)
Saudara yang saya kasihi ,Tn Guru Hj Salleh merupakan ulama yang terkenal di Kedah sekarang kerana beberapa faktor ketokohan beliau , diantaranya beliau merupakan Tn Guru Pondok yang paling tua nisbah umur dikalangan Tn Guru Pondok disekitar Kedah .

-ke 2 beliau merupakan tokoh ulama Tauhid di alam melayu sekarang , seluruh pelajar pondok seluruh Malaysia , Thailand akan berkumpul di Pondok Tn Guru Hj Salleh Sik setiap bulan Ramadan semata-mata untuk belajar ilmu tauhid dengan Tn Guru Hj Salleh

- Ke 3 beliau sangat petah dalam penyampaian ilmu dan dakwah , mudah difahami apa yang beliau syarahkan
Kuliah minguan beliau setiap hari Jummat tidak kurang dari 3000 orang yang hadir . Setiap hari beliau gigih mengajar di Madrasah Ar Rahmaniah dan beliau keluar menyampaikan dakwah di seluruh daerah didalam Kedah , hampir 24 tempat beliau jelajah setiap bulan , Allah beri taufiq pada beliau , walau usia 83 tahun tetapi beliau masih bertenaga menyebarkan ilmu dan berjuang .

-Ke 4 ketokohan beliau tidak dapat dinafikan oleh kawan dan lawan ,tegas dalam hukum menyebabkan ramai suka dengan beliau . Allahyarham Pak Teh Keroh pernah berpesan pada muridnya

" Kamu semua kena (perlu) pakai (ikut ) segala fatwa dari Tn Guru Hj Salleh Sik "
(Tn Guru Hj Salleh menjadi imam solat jenazah Allahyarham Pak Teh Keroh )
-ke 5 beliau sangat aktif berjuang untuk memastikan Islam tertegak didalam negara Malaysia yang kita cintai. Wadah yang beliau pilih adalah PAS kerana ini merupakan amanat dari dua orang Guru beliau di Makkah iaitu Syeikh Qadir Mandili dan Syeikh Wan Ismail ( Pak Da Eil)

-ke 6 fikiran beliau sangat terbuka

-ke 7 beliau merupaka tempat rujuk kepada pimpinan tertinggi parti PAS Pusat , PAS Negeri dan termasuk Anwar Ibrahim sentiasa rujuk pada beliau .

-Banyak lagi yang saya masih simpan , saya tidak akan dedahkan sekarang kerana saya bimbang kedatangan fithnah atau risau orang tuduh saya taksub , tetapi Demi Allah saya telah dapati banyak KERAMAT yang ada pada beliau tidak kurang dari 12 perkara yang saya yakin guru saya bukan sebarangan orang , beliau diantara orang yang Allah kasih Insyallah . Insyallah apabila sampai masa nanti saya akan dedahkan semuanya .

Seorang ulama di negeri Kedah apabila saya ziarahi beliau , beliau berkata " Tn Guru Hj Salleh merupakan setengah daripada orang yang memiliki wilayah yang luas , sahabat dan musuh semua tunduk padanya"
ULAMA TEMPATAN YANG MENZIARAHI TN GURU HJ SALLEH
Tn Syeikh Nuruddin Al Banjari , pernah mengadakan Daurah di Pondok Sik

Tn Guru Hj Abd Hamid Seligi Kelantan

Dato Mufti Kedah , Syeikh Badarudin

ANUGERAH

Pingat S.D.K

Tokoh Guru Pondok Kedah 2010 dan banyak lagi .
Kelebihan Allah anugerahkan kepada Tn Guru merupakan kelebihan dunia Akhirat .
 
Mudahan Allah melanjutkan usia Tn Guru ,mudahan kita dapat mengambil menafaat dengan ilmu yang dimiliki beliau .

INSYALLAH ikuti lebih banyak cerita menarik mengenai guru saya dan ulama . Tolong doa agar saya Istiqamah , diberi taufiq dan dikuatkan Iman dalam meneruskan perjuangan
http://pondoktauhid.blogspot.com/2011/05/tuan-guru-hj-salleh-musa-sik-kedah-yang.html

Saya tahu siapa lelaki dalam video seks, kata Anwar

KUALA LUMPUR — Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau mungkin mengenalisi pelaku dalam rakaman video seks yang dikaitkan dengan dirinya apabila ditanya mengenai skandal itu dalam sesi perbualan bersama Yahoo! News.

“Saya ada beberapa orang untuk disyaki! perut buncit dan dada lendut, ha ha,” katanya ketika ditanya jika mengenali identiti lelaki dalam video 21 minit yang didedahkan 21 Mac lalu.

Dalam perbualan selama 75 minit itu, yang dihoskan Yahoo! Malaysia, Ketua Umum Pakatan Rakyat itu berulang kali menafikan penglibatannya dalam aksi seks didakwa “Datuk T”.

Bekas timbalan perdana menteri itu bagaimanapun kelihatan mempertahankan diri dan kebanyakan soalan yang ditanya dijawab dengn penafian sambil menuduh ia komplot Barisan Nasional (BN).

Apabila ditanya sama ada beliau bersalah, Anwar bagaimanapun kelihatan marah terhadap seorang pengikut Yahoo yang merujuk kepada ketulenan rakaman video itu, hasil analisi pakar-pakar dari Korea Selatan dan Amerika Syarikat (AS).

Pengunjung atas talian Nik Abdul bertanya, “Datuk Seri: Bagaimana pandangan anda apabila pakar dari Korea Selatan dan AS mengesahkan bahawa individu dalam video seks mirip anda? Adakah anda berpendapat ia juga konspirasi?”

Dalam responsnya, Anwar (gambar) berkata, “contoh tipikal bagaimana orang macam anda boleh terpengaruh dengan media Umno. Pakar mana? Mengapa tidak mereka telus?”

Anwar juga diajukan satu soalan langsung oleh seorang pengunjung yang bertanya sama ada beliau adalah lelaki dalam video itu.

Anwar membalas dengan berkata, beliau dengan keras telah menafikan dan membuat laporan polis mengenainya.

“Pemimpin-pemimpin Umno nampaknya merestui politik pornografi ini. Dan, bagi mereka bercakap mengenai moral adalah hipokrit.”

Semalam, Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Khalid Abu Bakar berkata tiada keperluan dari segi undang-undang bagi pihaknya untuk mendedahkan identiti pelaku dalam video seks yang didakwa membabitkan pemimpin sebuah parti pembangkang.

Kata Khalid, kes tersebut disiasat mengikut Seksyen 292 Kanun Keseksaan yang menjurus kepada kesalahan mengedar dan mempamer video lucah, di mana tiada keperluan di pihak polis untuk mendedahkan identiti pelakunya.

“Tiada keperluan undang-undang untuk mendedah pelakunya. Jikalau kita mengambil tindakan yang lebih daripada had undang-undang, kita akan dituduh pula terlibat di dalam politik.”

“Kita menjalankan tanggungjawab menyiasat kes ini, apa yang tidak boleh didedah kita tidak akan dedah. Jangan mendesak kita, kita mengikut peruntukan undang-undang,” katanya mengulas kenyataan Ketua Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air Datuk Zaid Ibrahim yang mendakwa kredibiliti polis akan terjejas jika ia masih teragak-agak mendedahkan identiti pelaku dalam video seks itu.

Dalam ulasan hari ini, Anwar terus tegas dengan pendirian beliau yang telah pun menafikan dakwaan berkaitan dengan video seks dan sekali lagi menegaskan tidak perlu baginya menjelaskan keputusannya tidak menyerahkan jam tangan Omega, yang didakwa “Datuk T” ada dirakamkan dalam video seks.

Seorang pengunjung dengan nama samaran “Dr MiM” bertanya, “DSAI, apakah rasional mengelak daripada menunjukkan jam Omega kepada media dan publik? Secara logik, langkah mudah ini akan mengatasi isu moral anda.”

Anwar menjawab, “apa isunya? Pertama, Eskay mendakwa bahawa ia diberikan oleh seorang putera Saudi. Kemudian, ia dibeli di Taiwan pada 2004 (ketika saya di penjara). Apa perlunya saya membuat penjelasan?”

Seorang lagi pengunjung yang mengenalkan dirinya Brandon bertanya sama ada Pakatan Rakyat akan berpecah jika Anwar masuk penjara kerana kes liwat memandangkan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah mengarahkan beliau agar membela diri.

Anwar menolak tanggapan sedemikian dengan berkata “tiada sebab” beliau harus dipenjarakan.

“Tiada sebab bagi saya dipenjarakan berdasarkan fakta dan undang-undang. Buat sekarang (yang diperlukan), reformasi!” jawab beliau.

Beliau menekankan tuduhan-tuduhan ke atasnya diperangkap dan adalah akibat konspirasi pemimpin-pemimpin Umno yang mahu mengalih perhatian daripada isu-isu urus tadbir, rasuah dan salah guna kuasa.
“Kita patut mengatasinya,” janji Anwar

Syed Mokhtar Penyumbang Utama Dana Umno, Wikileaks Dedah 19 Aktor Utama Dokong Najib

Wikileaks dedah 19 ‘aktor pengaruh’ dalam kitar politik Najib
KUALA LUMPUR — Kabel diplomatik Amerika Syarikat (AS), yang terbocor dan disiarkan oleh Malaysia Today hari ini menyenaraikan 19 pemimpin bisnes utama sebagai “aktor-aktor berpengaruh” dalam kitar politik Datuk Seri Najib Razak — dua tahun selepas menjadi perdana menteri.

Najib kini berada di AS sempena lawatan kerja.
Maklumat kabel itu, yang ditulis oleh kaunselor politik Mark D. Clark untuk membantu Jabatan Negara AS meneliti pentadbiran dan keputusan-keputusan dasar Najib, adalah yang pertama diterbitkan menerusi Malaysia Today, kendalian Raja Petra Kamarudin, selepas ia menandatangani memorandum persefahaman dengan Wikileaks, Isnin lalu.

Pengerusi Ethos Capital Rohana Mahmood mengetuai senarai personaliti korporat.

Maklumat yang diterbitkan menunjukkan Rohana ada hubungan dengan kebanyakan syarikat yang berhubung kait dengan Najib, yang sebelum ini merupakan menteri pertahanan.

Pada 2008 Najib dilantik sebagai menteri kewangan, portfolio yang disandang sehingga kini.

Antara 19 pemimpin bisnes yang disenaraikan, Rohana sangat berkait rapat dengan kepentingan-kepentingan komersial keluarga Najib.

Rohana bersama pembantu rapat Najib, Abdul Razak Baginda, yang dibebaskan daripada kes pembunuhan wanita Mongolia Altantuya Shariibuu, menubuhkan Pusat Penyelidikan Strategik Malaysia — badan pemikir yang menasihati beliau masa-masa lalu.

Pihak pembangkang seringkali mendakwa Altantuya, yang membantu dalam urusan pemerolehan kapal selam Scorpene bernilai RM3 bilion (AS$1 bilion), dibunuh disebabkan hubungannya dengan Najib, dakwaan yang dinafikan oleh perdana menteri.

Turut disertakan dalam senarai itu ialah pemilik MMC Corp Bhd, Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary, Tan Sri Vincent Tan dari Berjaya Corp Bhd dan Pengerusi Hong Leong Group Quek Leng Chan.

“Syed Mokhtar Albukharry... mempunyai operasi bisnes yang signifikan dalam konstituensi Najib dan sektor pertahanan,” kata kabel itu.

The Malaysian Insider difahamkan Syed Mokhtar muncul sebagai penyumbang utama dana kepada Umno selepas ahli-ahli perniagaan Cina tempatan keberatan ekoran kekurangan kontrak di bawah pentadbiran Najib.

Syed Mokhtar memperluaskan empayar bisnesnya dengan memperoleh Pos Malaysia dan projek MRT Lembah Klang baru-baru ini.

Turut disenaraikan ialah:

• Pengarah urusan Khazanah Nasional Azman Mokhtar;

• Pengarah Khazanah Mohamed Azman Yahya, pengasas dan ketua eksekutif Symphony House Bhd;

• Pengerusi dan ketua eksekutif Johan Holdings Bhd Tan Kay Hock, yang juga anggota Lembaga Pembangunan Wilayah Iskandar (IRDA);

• Shahril Shamsuddin dari Kumpulan Sapura;

• Pengerusi jawatankuasa eksekutif Khazanah dan bekas pengarah urusan MAS Nor Yusof;

• Pengerusi dan pengarah urusan Konsortium Transnational Bhd Mohd Nadzmi Mohd Salleh;

• Pengarah eksekutif CIMB Group dan bekas konsultan Unit Perancang Ekonomi Dr Gan Wee Beng;

• Pengasas bersama Ethos Capital Omar Mustapha Ong, bekas pegawai khas Najib;

• Pengarah urusan dan ketua eksekutif Paramount Corporation Bhd Teo Chiang Quan;

• Pengarah urusan TH Group Bhd Lei Lin Thai;

• Ketua eksekutif Mamee Double Decker Bhd Pang Tee Chew;

• Ketua eksekutif Multi Vest Resources Bhd (MVest) Kenneth Eswaran, yang menurut kabel rapat dengan isteri Najib Datin Seri Rosmah Mansor;

• Ketua eksekutif Felda Holdings Bhd Bakke Salleh; dan

• Ketua Lembaga Tabung Angkatan Tentera Lodin Wok Kamarudin.

Mesej kabel itu terdedah ini, yang ditulis sebelum Najib disahkan sebagai perdana menteri keenam pada April 2009, menyusul penerbitan siri pertukaran sulit antara Washington dan Kedutaan AS di Kuala Lumpur dalam Asia Sentinel membutirkan keprihatinan AS berhubung perbicaraan dua anggota polis yang dituduh membunuh Altantuya.

GB sudah katakan dahulu bahawa Najib adalah Abu Lahab dan Qarun moden. Beliau menggunakan harta kekeayaan untuk berkuasa dan mempertahankan kuasanya. Baginya segala-gala boleh dilakukan dengan permainan wang ringgit. Beli MP & ADUN, tak kira berapa juta belanjanya asalkan PR tumbang. Rasuahkan berapa banyak pun asalkan UMNO BN menang.

Beliau tidak bimbang sebab beliau dikitari dengan 19 Little Napoleon seperti pendedahan Wikileaks di atas. -GB

Penduduk berang bawa seekor ular sawa ke pejabat Menteri Besar Zambry Kadir


IPOH : Dukacita dengan kerajaan negeri Perak yang meremehkan masalah mereka, wakil penduduk Kampung DBI membawa seekor ular sawa ke pejabat Menteri Besar Zambry Kadir.

Tindakan itu untuk menyerlahkan masalah ular yang berkeliaran di perkampongan setinggan itu.

Seorang penduduk dilaporkan mati akibat dipatuk ular.

Mereka juga membantah kegagalan kerajaan Umno-BN gagal menunaikan janji untuk menawarkan lot perumahan baru yang dijanjikan 14 tahun lalu.

Penduduk terbabit merangkumi golongan berpendapatan rendah dan ramai antara mereka yang tidak mempunyai pekerjaan tetap dan berkeluarga besar.

Dihimpit dengan sara hidup tinggi, mereka juga berdepan dengan soal keselamatan kerana masalah ular yang berkeliaran bebas sekian lama.

Buntu dengan nasib diri, penduduk terbabit mengambil keputusan menangkap seekor ular sawa untuk diserahkan bersama surat aduan kepada pejabat Zambry pagi tadi.

Bagaimanapun mereka hanya berjaya menyerahkan surat aduan itu kepada Pegawai Khas Zambry, Zulkefli Abdullah manakala ular itu di ambil oleh sepasukan anggota bomba.

Penduduk mendakwa ular sering memasuki kawasan rumah mereka dan ramai daripada mereka menjadi mangsa patukan ular.
Penduduk kampung harap kerajaan negeri mengambil tindakan segera sebelum sesuatu yang lebih buruk berlaku.

”Kita bawa ular sawa supaya Menteri Besar sendiri boleh tengkok masalah macam mana yang kita hadapi,” kata wakil penduduk S. Subramaniam.- tvs

Petanda Kerajaan BN Bakal Tumbang Di Bumi Terengganu...!!Bantahan demi bantahan telah disuarakan oleh rakyat terhadap polisi dan perlaksanaan program Mentei Besar, Dato' Seri Ahmad Said dan kerajaan Umno-BN Terengganu.

Namun, sikap Ahmad yang 'keras' telah menolak suara rakyat dan menyelar tindakan bantahan yang dilakukan

Terbaru, kira-kira 100 penduduk termasuk pemilik premis perniagaan disepanjang jalan di Jalan Sultan Zainal Abidin di Kampung Tanjung di sini.

Mereka membantah tindakan kerajaan khususnya Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) yang mengubah laluan dua hala di Jalan tersebut kepada jalan sehala sejak seminggu lalu.

Memorandum bantahan telah diserahkan kepada MBKT, menyatakan rasa tidak puas hati mereka dan mendesak supaya MBKT mengembalikan semula laluan dua keatas jalan terbabit.

Sebaliknya, Ahmad Said bukan sahaja tidak mahu menerima bantahan tersebut malah telah menyelar tindakan penduduk dan pemiaga

Beliau, malah menyifatkan keluhan dan suara rakyat itu sebagai hanya 'mementingkan diri'.

Ahmad mendakwa perlaksanaan jalan satu hala itu adalah tindakan jangka panjang untuk mengurangkan kesesakan yang sering berlaku di jalan tersebut.

Namun begitu, penduduk yang membantah mengatakan sebaliknya.

Menurut laporan sebuah akhbar harian, seorang wakil penduduk, How Kok Kong, 67, ia bukan jalan sibuk seperti yang didakwa Ahmad.

Bahkan, penukaran jalan tersebut kepada 'satu hala' menyebabkan penduduk terpaksa mengambil jalan lebih jauh untuk menghantar anak ke sekolah selain memberi kesan kepada peniaga.

Seorang lagi penduduk dan peniaga kedai runcit, Goh Bee Ai, 34, pula mendakwa sejak jalan itu dijadikan laluan sehala, ia menjadi gelanggang baru kepada mat rempit berlumba motosikal dan lumba kereta terutama pada malam Jumaat, sehingga mengganggu ketenteraman penduduk.

Dalam tempoh seminggu ini, sduah dua kali Ahmad menolak memorandum bantahan yangdikemukan oleh rakyat Terengganu,

Pada Rabu, 11 Mei lalu, Ahmad telah menolak memorandum bantahan yang diserahkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Tanah Banggol Donas, Encil Salleh Embong.

Tanpa melihat kepada isi kandungan memorandum tersebut, Ahmad terus membuat keputusan tidak menerima bantahan malah berlepas tangan dan mengatakan pihak Jabatan Kerja Raya telah menyelesaikannya.

Menurut saksi, Ahmad berkata kerajaan hanya mengeluarkan belanja untuk projek, perlaksanaannya adalah oleh pihak JKR.

Oleh itu, tidak ada apa-apa tindakan yang boleh dilakukakn oleh kerajaan kerana ianya telah selesai.

Sejak Januari 2010, sebanyak 12 bantahan teah diutarakan oleh rakyat Terengganu berkaitan dengan polisi kerajaan dan perlaksanaan projek serta berkaitan.

Senarai bantahan tersebut adalah sebagaimana di bawah;

1. Penduduk bantah judi haram; 20 Januari, 2010 - Lebih 100 orang penduduk sekitar Kampung Batu Enam dekat sini telah keluar ke jalanraya dan menyatakan bantahan mereka terhadap dua buah kedai yang menjalankan operasi menjual ‘judi haram’.Mereka telah berdiri dihadapan kedua-dua kedai 'ekor haram' yang terletak berhampiran jambatan Buluh Gading, setelah laporan dan makluman mereka kepada pihak berkuasa gagal menyekat operasi kedai tersebut.

2. Bantah perobohan rumah Paya Bunga; 4 Mac, 2010 - Ikatan Anak Watan Darul Iman ( IKHWAN ) mengutuk tindakan zalim dan tidakperimanusiaan
yang dilakukan oleh Kerajaan UMNO/BN Negeri Terengganu terhadap para penduduk Kg. Paya Bunga tanpa pertimbangan kemanusiaan.

3. Peniaga ‘Basah’ Bantah Cadangan Kerajaan Pindahkan Pasar Kedai Payang ; 1 Jun, 2010 - Hampir semua peniaga ‘barang-barang basah’ ikan, daging dan ayam membantah cadangan kerajaan memindahkan mereka dari pasar besar Kedai Payang. Menurut mereka, ura-ura kerajaan menempatkan mereka di pasar Cabang Tiga adalah satu cadangan yang mengancam ‘mata pencarian’ mereka.

4. Penduduk Bantah Pembinaan Atas Padang Permainan Kanak-kanak; 21 Jun, 2010 - Penduduk Taman Uda Murni, Tok Jembal bantah pembinaan Blai Raya atas Taman Permainan Kanak-kanak

5. Bantah pembangunan kolam udang; 23 Julai, 2010 - Penduduk Kampung Banggol Setiu bantah pembinaan kolam udang Taman Akuakultur Udang Bersepadu Permaisuri diusahakan di tanah seluas 1200 hektar dari Kampung Nyatoh hingga ke Kampung Banggol. Pampasan belum selesai tetapi sebahagian kebun penduduk telah diratakan dan tanah telah digali oleh pemaju kolam udang.

6. Bantahan penduduk Ladang Gemilang; 6 September 2010 - Lebih 70 orang penduduk, mewakili 30 keluarga yang tinggal di Pangsapuri Ladang Gemilang dekat sini menyuarakan tuntutan dan bantahan mereka terhadap Menteri Besar Terengganu dan juga kerajaan negeri Terengganu.Mereka menuntut supaya sewa pangsapuri kos rendah diturunkan sebagaimana janji adalah Menteri Besar Terengganu ketika tanah mereka diambil. Mereka juga menuntut supaya rumah tersebut di jual kepada mereka bukannya disewa sahaja

7. Bantahan jajaran Banggol Donas; 29 Oktober, 2010 - Penduduk Banggol Donas membuat bantahan melalu Jawatankuasa Bertindak Tanah Banggol Donas terhadap jajaran jalan yang bakal menghapuskan penempatan penduduk asal Kg Banggol Donas.Projek ini tetap diteruskan walaupun bantahan mengenai Jajaran telah dihantar sebelum pengumuman mengenai jajaran semenjak tahun 2008.

8. Bantah Pelan ETP Hab Hiburan; 11 November, 2010 - Pertubuhan IKRAM Negeri Terengganu (IKRAM Terengganu) dan Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (JIM) Negeri Terengganu (JIM Terengganu) kesal dengan kenyataan Exco Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Terengganu, Datuk Rahin Mohd Said yang dipetik di akhbar Sinar Harian pada 6 November 2010 yang mengalu-alukan usaha kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai hab hiburan malam ke arah memacu sektor pelancongan dengan menggandakan pendapatan hiburan malam menerusi kemasukan pelancong asing di negara ini sebagaimana pelan yang dirancang menerusi Program Transformasi Ekonomi (ETP).

9. Bantahan Mahasiswa Mesir; 29 November, 2010 - Mahasiswa Terengganu di Mesir bantah sikap tidak profesional pegawai berkenaan zakat MAIDAM Terengganu

10. Penduduk Gelugor Raja bantah pengambilan balik tanah; 1 Februari, 2011 - 500 penduduk Gelugor Raja mengadakan demonstrasi membantah tindakan kerajaan Umno-Barisan Nasional (Umno-BN) Terengganu dibawah kepimpinan Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said, yang mengambil balik tanah mereka dengan harga yang rendah. Antara kampung terbabit Kampung Pak Pa, Kampung Gelugor Raja Masjid, Kampung Gelugor Raja, Kampung Tok Jamal dan Kampung Panji.

11. Bantahan penduduk Pulau Redang; 19 April 2011 - Kira-kira 100 penduduk Pulau Redang dekat sini mengadakan bantahan secara aman dengan menghalang feri daripada berlabuh di jeti pulau itu.bantahan yang dibuat itu adalah susulan rasa tidak puas hati penduduk pulau itu terhadap kenaikan harga tiket feri. Harga tiket asal bagi perjalanan sehala dari Kuala Terengganu ke Pulau Redang dan sebaliknya adalah RM20 bagi dewasa tetapi telah dinaikkan kepada RM25 baru-baru ini.

12. Penduduk, pemilik premis perniagaan bantah jalan dua hala dijadikan sehala; 17 Mei, 2011 - Kira-kira 100 penduduk termasuk pemilik premis perniagaan di Kampung Tanjung Batu 1 di sini membantah tindakan pihak berkuasa mengubah laluan dua hala di Jalan Sultan Zainal Abidin kepada sehala sejak seminggu lalu.Sebagai tanda tidak puas hati, mereka bersepakat menyerahkan memorandum bantahan itu kepada Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) semalam supaya laluan tersebut diubah semula kepada asal.

Tindakan Ahmad Said yang angkuh dan sombong tidak mahu menerima memorandum dan suara rakyat sudah berlaku berkali-kali.

Lebih setahun yang lalu, pada 6 Februari, 2010, Ahmad Said hanya menepis 'huluran tangan' Presiden Persatuan Anak-anak Peneroka Felda, Mazlan Aliman yang cuba menyerahkan memorandum persatuan tersebut

Bukan setakat Ahmad Said, Setiausaha Politiknya Ahmad Nizam yang juga anak didik Ahmad Said, turut melakukan perkara 'jelek' yang sama, umpama 'Bapa borek anak rintik'.

Batal PKR: RoS didakwa rujuk fasal tak wujud


PKR mendakwa tindakan mahu membatalkan pendaftaran parti itu pada 9 Jun depan bermotifkan politik dan berniat jahat.

"Ini adalah tindakan terdesak Umno-BN yang kini menggunakan undang-undang menindas seperti Akta Pertubuhan 1966 untuk membatalkan pendaftaran PKR dengan asas yang dangkal dan jahat," kata Setiausaha PKR Saifudin Nasution.

NONEKatanya, dakwaan berlakunya pelanggaran peruntukan dalam perlembagaan parti dalam pemecatan seorang anggotanya Rajagopal Andaikallam -- seperti dipetik Pendaftar Pertubuhan (RoS) dalam surat bertarikh 9 Mei -- juga tidak benar.

Ini kerana, fasal yang dirujuk RoS (Fasal 32.2.1) -- yang didakwa menyebut seorang anggota mestilah disoalsiasat dan dibicarakan Lembaga Disiplin sebelum dipecat -- didakwa tidak wujud.

"Walaupun (mungkin) ia kesilapan ejaan, Fasal 32 tidak langsung berkaitan dengan isu disiplin dan Lembaga Disiplin," katanya sambil menuduh RoS mem buat dakwaan karut.

Saifudin juga berkata, nama individu yang disebut juga sebenarnya salah. Nama sebenarnya, seperti dalam rekod parti ialah Jayagopal (bukan Rajagopal).

NONEBagaimanapun, Saifuddin menjelaskan, individu itu dipecat pada 27 April 2009 setelah diputuskan Majlis Pimpinan Pusat pada tarikh yang sama.

"Dakwaan dan campurtangan Pendaftar Pertubuhan dalam masalah dalaman parti ini ternyata sangat tidak berasas dan tidak adil.

"Perkara tentang disiplin dan prosedur berkaitannya adalah sepenuhnya masalah dalaman parti," katanya

Nazri Dikecam Hebat Kerana Pertahankan Ibrahim Ali

Menteri 'dibelasah' kerana Ibrahim Ali

Walaupun kenyataan kontroversi berhubung "perang salib" keluar daripada mulut Presiden PERKASA Datuk Ibrahim Ali, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz pula sebaliknya menjadi mangsa bidasan banyak pihak kerana membiarkan dirinya diperkudakan.

Selepas memaklumkan tiada tindakan boleh diambil kepada Ibrahim kerana kenyataan seumpama itu merupakan norma di Malaysia, Nazri terus diasak pelbagai pihak, antaranya daripada pemimpin PAS, DAP dan Gerakan.
Anggota parlimen Kuala Selangor Dzulkefly Ahmad menyifatkan logik Nazri itu cuba menghalalkan tindakan berdiam diri kerajaan terhadap Ibrahim.

"Ia hujah yang pelik," katanya sambil memberi amaran tindakan itu boleh membuka pintu kekacauaan dan huru-hara dalam masyarakat.

"Kita bercakap tentang terpadamnya keluhuran perlembagaan, (keadaan) tiada undang-undang sepenuhnya." [Laporan penuh]

Nazri juga turut dilaporkan berkata, walaupun kenyataan sedemikian tidak disenangi, rakyat "perlu hidup" dan "jadi matang" menangani watak seperti Ibrahim.

Tunggu darah mengalir?

Katanya, memandangkan ia turut disiarkan di laman sosial seperti Twitter, ia melangkaui keupayaan kerajaan untuk mencegah atau menghukum.

Sementara itu, anggota parlimen Klang Charles Santiago pula berkata, apa pun sentimen dalam masyarakat pada masa ini, tiada yang "seburuk ucapan Ibrahim".

"Tiada sesiapa bercakap tentang perang salib. Hanya Ibrahim yang sediakan pentas untuk orang Islam menentang orang Kristian."

Katanya, sekiranya Ibrahim terus dibiarkan tanpa dihukum, kenyataannya menyebabkan pelbagai kesan lain, seperti menghalau pelaburan asing, mengancam keharmonian, sekali gus memusnahkan konsep 1Malaysia.

Pemimpin GERAKAN Pulau Pinang Baljit Singh pula mempesoalkan sama ada Nazri menunggu "darah mengalir" sebelum mengambil tindakan sepatutnya.

"Kenyataan Ibrahim, jika dibenarkan bertukar kepada aksi, boleh mencederakan orang.

"Adakah Nazri menunggu darah mengalir baru akan mengambil tindakan yang sesuai?" tanya Baljit dengan marah.

Baljit juga menyufatkan ucapan Ibrahim itu berbaur hasutan dan boleh menyebabkan perselisihan antara kumpulan agama. -mk
Nazri: Tiada tindakan terhadap Ibrahim Ali

Tidak ada tindakan yang boleh diambil terhadap presiden PERKASA, Datuk Ibrahim Ali berhubung amarannya terhadap masyarakat Kristian kerana kenyataan seumpama itu kini sudah menjadi satu norma di Malaysia, kata menteri undang-undang, Datuk Seri Mohd Nazri Abdul Aziz.

Tegasnya, walaupun jika kenyataan sedemikian tidak disenangi, tetapi rakyat "perlu hidup" dan "jadi matang" dalam menangani watak-watak seperti Ibrahim dan yang seumpamanya, memandangkan platform sosial dan media seperti Twitter dan blog, turut menyiarkan kenyataan seperti itu yang melangkaui keupayaan kerajaan untuk mencegahnya - atau menghukum - mereka.

"Adalah sukar untuk bertindak terhadap Ibrahim sekarang
dengan adanya Twitter dan blog... kerana kita tidak boleh memilih dalam membuat membuat pendakwaan," katanya kepada Malaysiakini ketika dihubungi hari ini.

Ibrahim telah mencetuskan kemarahan awam apabila mengeluarkan kata dua kepada "orang Kristian yang tidak mengenang budi" sekiranya mereka meneruskan dakwaan rancangan yang menjejaskan kedudukan Islam sebagai agama rasmi persekutuan.

Ibrahim membuat kenyataan itu berdasarkan kepada laporan Utusan Malaysia awal bulan ini yang mendakwa pemimpin Kristian dikatakan berpakat untuk mengubah perlembagaan persekutuan supaya seorang Kristian menjadi perdana menteri dan menjadi Malaysia sebuah negara Kristian.

Nazri berkata pengguna Twitter dan penulis blog juga telah melakukan kesalahan membuat kenyataan yang dianggap sensitif terhadap kumpulan lain.

"Jika saya mengambil tindakan sekrang (terhadap Ibrahim), saya mesti berbuat demikian terhadap semua blog dan mereka (yang membuat komen yang sama) dalam Twitter," kata Nazri.

Itu, tambahnya, akan merupakan satu tugas yang sukar kerana kerajaan akan dituduh mengekang kebebasan bersuara. -mk