Ahad, 18 November 2012

Anwar dakwa Umno kini 'sasau, meroyan, nyanyuk'

 
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa Umno kini berada dalam keadaan "sasau, meroyan dan nyanyuk" sehingga sanggup memainkan pelbagai dakwaan termasuk hubungan dengan Yahudi dan Israel serta kenyataan anaknya, Nurul Izzah yang didakwa menyokong murtad.

anwar in kota bharu"Umno kini sasau, meroyan dan nyanyuk... Sebabnya (mereka) tidak ada benda yang hendak dipertahankan. Kalau ikut negeri dan pembangunan, negeri Pakatan Rakyat lebih membangun. Bersih lagi (pentadbiran) kita.

"Yang ada (pada mereka) fitnah. Kalau rakyat sudah termakan fitnah, padahnya punah ranahlah negara kita. Kita (kena) selamatkan negara kita, umat dan negeri Kelantan dalam pilihan raya umum akan datang," kata Anwar yang juga ketua umum PKR.

Apatah lagi, katanya, rakyat kini memberi sambutan pada janji Pakatan yang ditawarkan termasuk pendidikan percuma, mengembalikan royalti kepada negeri yang berhak dan menurunkan harga kereta, sekiranya gabungan itu berjaya menguasai Putrajaya.

Berucap di hadapan kira-kira 50,000 hadirin dalam Himpunan Kebangkitan Rakyat di Stadium Mohamad ke-IV di Kota Bharu malam tadi, Anwar menempelak pemimpin BN yang mendakwa negara akan muflis jika Pakatan Rakyat mentadbir negara ini.

Ketua pembangkang itu menegaskan dakwaan tersebut tidak benar memandangkan terbukti sebelum ini hutang negeri Kelantan yang ditinggalkan oleh Umno sebelum ini, dibayar oleh Menteri Besar Datuk Nik Aziz Nik Mat.

Malah, terkini berlakunya lebihan pendapatan kerajaan negeri Selangor sebanyak RM2.4 bilion dan Pulau Pinang sebanyak RM2 bilion kerana dipimpin oleh Pakatan Rakyat.

NONE"Jadi MB tak pandai sebab lebihan pendapatan?" soal Anwar sambil menjelaskan hutang kerajaan yang dipimpin Perdana Menteri Najib Tun Razak kini mencecah RM538bilion.

Merujuk ucapan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebelum itu yang menekan soal etika, sistem nilai dan tatakelola kerajaan, Anwar yakin Pakatan Rakyat akan menawan Putrajaya sekalipun pilihan raya umum diadakan pada Disember atau Januari tahun depan.

Sementara itu, Abdul Hadi pula cuba meyakinkan puluhan ribu penonton di stadium itu mengenai kemampuan PAS dan Pakatan Rakyat jika mentadbir Putrajaya dengan adil, amanah dan bersih.

"Kalau ada rasuah, tolong tangkap, ambil tindakan. Kami tidak mahu pemimpin kerajaan yang rasuah," katanya sambil menegaskan rakyat, harta negara dan pentadbiran adalah amanah dan Allah melaknat orang yang mengamalkan rasuah.

Mengulas mengenai kerajaan yang adil, Abdul Hadi memberi contoh pentadiran Khalifah Umar Abdul Aziz yang menulis surat kepada gabenornya yang gagal bersikap adil atau berdepan risiko dipecat.

"Negara lain, kalau pemimpin mereka silap, akan dipecat. Seluruh dunia berlaku, kita bila lagi. Pecat kerajaan yang ada, gantikan dengan kami, Pakatan Rakyat. Kita laksana pentadbiran yang baik," katanya.

Turut hadir dalam himpunan tersebut, Mursyidul AM PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat, Timbalan Presiden Mohamad Sabu, Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang serta wakil NGO BERSIH, ANAK, Lynas dan Royalti.

'Parti syaitan tak mampu tegak kebajikan'

 

Majlis Syura: PAS dulu, PAS sekarang adalah sama

Badan tertinggi PAS Majlis Syura Ulama PAS hari ini membuat penekanan dan perakuan rasmi bahawa perjuangan dan arah tuju parti itu tidak lari daripada perjuangan asal PAS dahulu seperti yang termaktub dalam fasal 5 (1) perlembagaan parti.

Fasal tersebut berbunyi: "memperjuangkan wujudnya di dalam negara ini sebuah masyarakat dan pemerintahan yang terlaksana di dalamnya nilai-nilai hidup Islam dan hukum-hukumnya menuju keredhaan Allah"

"PAS hari ini adalah PAS dahulu, perjuangannya tidak lari dari perjuangan asal. Arah tuju PAS dahulu dan PAS sekarang adalah sama.

"PAS masih utuh dan masih tetap atas perjuangan asal tanpa sedikitpun menyeleweng dari apa yang tercatat di dalam perlembagaannya," kata majlis itu dalam satu kenyataan.

Keputusan sebulat suara itu dibuat selepas bermesyuarat membahas semula apakah negara berkebajikan - yang menjadi tema muktamar parti itu - sesuatu yang "baru dan berlawanan" dengan negara Islam yang diperjuangan oleh PAS selama ini atau sama.

Bahkan, majlis itu juga memperbahaskan semula mengenai tahaluf siyasi (kerjasama politik) yang diputuskan atau dilaksanakan PAS masih relevan dan selaras dengan perjuangan parti itu dan mengambilkira komen dari dalam dan luar PAS mengenai arah tuju parti itu.

Dalam kenyataan itu juga Majlis Syura berkata dasar tahaluf siyasi yang diputuskan oleh badan itu al-Quran, Al-Sunnah, Ijmak dan Qias dengan memberi perhatian dan mengambil pengajaran daripada tahaluf siyasi Rasullullah SAW.

Katanya, semasa berlaku Perjanjian Hudaibiyah, baginda rela membuang perkataaan "Arrahmanirrahim" dalam "Bismillah" serta perkataan "Rasulullah" selepas perkataan "Muhammad" dalam perjanjian itu, selepas dibantah oleh Umar bin Suhail.

"...Menyebabkan ada di kalangan sahabat yang melahirkan dukacita dan seperti tidak mahu tahaluf. Namun demikian Rasulullah SAW menyetujuinya.

"Itulah liku-liku politik yang telah ditempuhi oleh baginda Rasulullah sendiri yang patut kita beri perhatian ketika membuat keputusan-keputusan tahaluf siyasi.

"Apabila keputusan telah diambil maka ia wajib dipatuhi oleh semua ahli, demi keutuhan dan kemantapan oraganisasi," kata kenyataan itu.

Sehubungan itu, Majlis Ulama PAS menyeru seluruh ahli, pendokong dan penyokong PAS agar jangan melayan fitnah yang ditaburkan oleh musuh PAS kononnya parti itu terpesong dari perjuangan.

Badan itu juga berkata musuh PAS tahu bahawa PAS masih atas keasliannya, tetapi sengaja menaburkan fitnah itu tanpa mereka menyedari bahawa sebenarnya mereka mengiktiraf PAS adalah parti yang memperjuangkan Islam yang sebenarnya.

"Di waktu yang sama, mereka seperti tidak menyedari bahawa itu adalah taktik dan strategi musuh PAS untuk menyelamatkan diri mereka daripada ditolak rakyat dengan menggunakan individu-individu tertentu untuk mencalar PAS demi menjaga kepentingan mereka yang amat tergugat, dan PAS insya-Allah akan melakar kejayaan," kenyataan itu dipetik.

JK PAS redakan keresahan isu kepimpinan ulama

ULASAN Selepas empat hari bersidang termasuk melibatkan sayap-sayap parti, masih ada perwakilan yang meluahkan keresahan mereka berhubung dasar kepimpinan ulama  - yang menjadi tunjang kepada parti itu sekian lama.

Mereka merasakan kononya ada usaha merombak atau mengubah dasar itu, sehingga tidak mampu menahan kebimbangan mereka dan dihamburkan dalam perbahasan dalam Muktamar PAS ke-58 yang sedang berlangsung di Pusat Tarbiyah Islam Kelantan (PUTIK).
opposition boycott by-election 110107 mohamad sabuKebimbangan itu dilihat mungkin ada asasnya selepas kemenangan ramai golongan profesional dalam  pemilihan parti yang lalu, termasuk kejayaan Mohamad Sabu (kiri) - yang bukan berlatar agama - menang jawatan timbalan presiden, dan terbawa-bawa ke dalam muktamar kali ini.

Kemudian, penegasan perwakilan Dewan Ulama PAS Pusat dalam muktamar tahunan mereka di Perdana Resort, Kota Bharu pada 15 November lalu, dengan tegas mahu dasar itu dipertahankan sekaligus meluluskan usul mahu ulama diberi peranan dalam pentadbiran kerajaan negeri PAS.

Usul sebulat suara itu
diluluskan kerana mahu ulama mempastikan kerajaan yang dipimpin oleh PAS tidak tergelincir daripada matlamat perjuangan PAS. Malah dewan itu mahu menjadi benteng dengan memelihara Islam daripada pemikiran yang merosakkan.

Keresahan itu diluahkan secara terbuka semalam, oleh sekurang-kurang dua perwakilan dari Pahang dan Pulau Pinang
membangkitkan hal yang sama dalam perbahasan usul ucapan dasar Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Bagaimanapun, sewaktu penggulungan ucapan dasar itu, bingkas beberapa kepimpinan tertinggi PAS pusat tampil meredakan keresahan para perwakilan itu dengan menafikan usaha "merombak" dasar itu yang telah diluluskan dalam Muktamar pada 1982.

NONEMenceritakan usul kepimpinan ulama yang diangkat menjadi dasar parti sewaktu beliau terlibat dalam Dewan Pemuda PAS, Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar (kanan) menegaskan beliau tidak fikir dasar itu akan diubah kerana yakin "tiada siapa yang berniat" untuk melakukannya.

"Usul kepimpinan ulama sudah dilembagakan dalam perlembagaan parti. Nak bawa kepimpinan ulama mesti pindaan perlembagaan apatah lagi, kalau nak rombak (perlu dibawa) kepada muktamar.

"Jadi usah ada kerisauan terhadap individu dalam parti konon berlakunya perubahan pimpinan daripada kepimpinan ulama ...Keputusan eksekutif mesti dirujuk ke Majlis Syura Ulama terlebih dahulu... Jadi usah ada risau dan takut akan berlaku perubahan kepimpinan ulama," katanya.

Kenyataan Mahfuz itu dilihat menghilangkan sedikit keresahan, namun rakan sejawatnya Datuk Husam Musa (bawah) pula mengukuh dengan kisah pendek bagaimana usul kepimpinan ulama diperkenalkan dan diluluskan selepas bekas presiden PAS Datuk Asri Muda melepaskan jawatannya itu.

NONEKatanya, selepas surat peletakan jawatan itu dibacakan, lantas seorang ulama Abdul Samad Noh bangun membaca sepotong ayat Al-Quran dan menyatakan "sesiapa yang menyokong PAS kerana Asri, Asri sudah pergi, tetapi sesiapa menyokong PAS kerana Allah dan Rasul, maka Allah dan Rasul tetap bersama kita".

"Ini memberikan keyakinan kepada saya bahawa kepimpinan ulama mempunyai ketrampilan yang sangat menarik. Dan saya berasa bertuah kerana sempat berada di bawah bimbingan YAB Datuk Mursyidul Am baik dalam PAS Kelantan atau di pejabat beliau pada waktu itu.

"Pelajaran yang paling penting daripada beliau, bagaimana mengolah gerakan Islam dan PAS diterima oleh masyarakat berbagai latar belakang kaum, dan bagaimana menghilangkan fobia bahawa Islam tidak mampu mentadbir," katanya.

NONETidak cukup dengan itu, seorang lagi Naib Presiden Salahudin Ayub (kiri) bangkit, mengukuhkan lagi hujah yang dinyatakan oleh ahli parlimen Pokok Sena dan exco kerajaan negeri Kelantan itu.

Salahudin yang juga ahli parlimen Kubang Kerian itu berkata, beliau bersama-sama Mahfuz memikirkan usaha melahirkan ulama muda sewaktu mereka bergelumang dalam Dewan Pemuda PAS.

"Mereka inilah yang akan menggantikan tempat kita. Tidak akan putus era kecemerlangan ini. Kita belajar daripada Allahyarham Ustaz Fadhil Nor, Yusuf Rawa dan Tok Guru Nik Aziz yang ada pada hari ini," katanya.

Sambil merayu supaya tidak memikirkan adanya usaha merombak kepimpinan ulama, Salahudin menegaskan musuh cuba memecahbelahkan parti dengan perkara itu.

"Umno tidak boleh lawan kita, kerana kita ada kepimpinan ulama...Setiap muktamar wujudnya ulama dan tidak ulama. Setiap muktamar datang jarum-jarum beracun untuk menyerang kita. Kita menjunjung tinggi konsep kepimpinan ulama dan ini tidak mungkin berubah," tegas Salahudin.

Katanya, sepatutnya tenaga kedua-dua kumpulan itu digembleng dan disinergikan untuk kebaikan parti itu pada masa akan datang

Wakil bukan Islam puji kesederhanaan PAS

MUKTAMAR PAS Seorang wakil bukan Islam di Muktamar PAS ke-58 hari ini memuji kesederhanaan PAS, dan menolak dakwaan BN bahawa parti itu sebagai ekstremis.

K Deepakaran pas non-muslim wing 3Setiausaha Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) K Deepakaran
berkata stigma terhadap PAS itu perlahan-lahan terhakis sejak pilihan raya umum 2008.

"Sebelum 2008 apa yang terjadi, apa pandangan tentang PAS daripada masyarakat lain, terutamanya India dan Tiong hua.

"Kamu nak masuk masuk PAS ke?... Kalau kamu sokong, kamu kena peluk agama Islam, macam-macam lagi...kena potong (bersunat) itu," katanya disambut gelak ketawa perwakilan

"Kalau kamu sokong PAS, tiada tempat ibadat untuk Hindu dan Tiong hua. Apa jadi sekarang? Yang Berhormat kita, sampailah tok guru, sampai pemimpin sekarang tak ada masalah boleh masuk kuil, duduk satu meja bincang. Kenapa? (Kerana) kita sudah ditarbiyahkan," katanya yang sekali lagi mencuit para hadirin

'Pertahan kepimpinan ulama, tolak yang ingin rombaknya'

 
MUKTAMAR PAS Perwakilan Pahang Mukhtar Senik hari ini menggesa ahli supaya mempertahankan kepimpinan ulama yang menjadi teras parti itu, dan menolak pemimpin dan ahli yang didakwanya cuba merombak kaedah itu.

Bercakap membahaskan usul ucapan dasar presiden sempena Muktamar PAS, beliau sekiranya kepimpinan ulama mahu dirombak, maka ia akan melemahkan parti itu dan seterusnya meletakkan PAS dalam situasi yang bahaya.

"Usaha ini perlu ditolak kerana ia merosakkan PAS, dan akan menjadi PAS itu sekadar parti politik (semata-mata)... Roh perjuangan Islam dapat diteruskan dengan kepimpinan ulama.

"Kita tolak sesiapa sahaja yang cuba menolak kepimpinan ulama, sama ada ucapan atau penulisan untuk diketengahkan kepada ahli bagi merombak kepimpinan ulama. Ia mesti ditolak sebulat suara," katanya disambut dengan ucapan takbir.

Sambil membaca sepotong hadis Nabi Muhammad SAW, Mukhtar menghurai ancaman kepada bala Allah disebabkan tiga perkara iaitu keberkatan akan diangkat kerana tidak merujuk ulama, dipimpin oleh pemimpin yang zalim, dan keluar daripada dunia tanpa iman.

Sehubungan itu, beliau menyarankan supaya mana-mana pihak "luar" yang ingin menyertai PAS perlu dimurnikan dengan 'fikrah PAS' secara berterusan sekalipun parti itu kini memasuki era perubahan.

Dengan memberi contoh, selepas kejatuhan Rom dan Parsi menyebabkan ramai ahli falsafah turut membawa fikrah di luar daripada Islam ke agama itu.

"Tetapi ramai ulama mengarang kita-kitab untuk memurnikan fikrah itu. Tindakan yang sama (perlu dibuat) dalam PAS. Ia perlu dilakukan secara berterusan dengan memberi syarat oleh PAS," katanya.

Antara syarat yang dicadangkannya antaranya mereka perlu menyatakan objektif pennyertaan dalam PAS bagi mengelak "fikrah songsang, keliru dan celaru" kepada ahli PAS dan memberi wala' kepada kepimpina  PAS dan bukan pimpinan di luar PAS.

"Kita tidak mahu ada jamaah dalam jamaah, parti dalam parti yang bergerak bebas dalam parti dan ada mesyuarat dalam mesyuarat dalam parti," tegasnya.

Sebelum itu, perwakilan Pulau Pinang Fauzi Yusuf turut menggesa perkara yang sama - mempertahankan institusi kepimpinan ulama.

"PAS bertanding di kawasan Melayu. PAS kena fokus kepada memberi agenda kefahaman Islam yang betul. Pihak yang ada autoriti mengenainya adalah kepimpinan ulama. Kita mesti mempertahankan kepimpinan ulama.

"(Ini kerana) untuk memimpin jamaah kita ke arah keberkatan," katanya sambil meminta perwakilan lain berdiri sebagai tanda menyokong kepimpinan ulama dan diiringi laungan takbir.

'Ada pemimpin kita panjang tangan, panjang lidah'

 
MUKTAMAR PAS Perwakilan Kedah Ahmad Yahya hari ini membidas kepimpinan PAS yang didakwanya bersikap "panjang tangan dan panjang lidah" yang boleh memberi kesan kepada ahli dalam jamaah.

Memujikan usaha yang dilaksanakan oleh beberapa pimpinan parti, Ahmad bagaimanapun mendakwa terdapat kepimpinan parti yang "mempertikai keputusan" yang dibuat.

"Mereka memberi pandangan yang menimbulkan polemik dan kami di bawah tidak senang hati untuk menjawab," katanya yang juga Ketua Pemuda PAS Kedah.

Berucap membahas ucapan dasar presiden di Pusat Tarbiyah Islam Kelantan (Putik), Ahmad bagaimanapun tidak menyebut nama individu yang dimaksudkan.

Ahmad turut menegur kepimpinan parti yang didakwanya "panjang tangan" kerana menulis sesuatu sehingga menimbulkan "kecelaruan fikrah" terhadap ahli parti.

"Ada tulisan beliau di khalayak yang tidak menguatkan jamaah, tetapi mempertikaikan (apa yang ada) dalam jamaah," katanya yang juga tidak menamakan pemimpin tersebut.

Dalam ucapan yang sama, beliau juga menyatakan kebimbangan terhadap barisan kepimpinan yang didakwanya "dipalitkan dengan akidah yang menyeleweng".

"Sedangkan presiden dalam ucapannya mempertahankan akidah Ahli Sunnah wal Jamaah. Perkara ini perlu diberi perhatian," katanya.

Beliau juga menyindir pemimpin yang didakwanya "mengintai" kawasan yang ingin ditandinginya, sedangkan sepatutnya pemimpin itu mempunyai kawasannya tumpuan sendiri.

"Jangan menjadi seperti peniaga yang berniaga di pasar sehari, sentiasa mengintai-intai orang ramai dan dipacakkan khemah di situ," katanya memuji jiwa besar Naib Presiden PAS Salahudin Ayub yang kembali ke Johor walaupun langkah itu dianggap oleh banyak pihak sebagai "membunuh diri".