Isnin, 13 Februari 2012

Dengaq kata KU LI akan kena 'pancung'..!!!??

Lima Ketua Bahagian Umno Kelantan Mungkin Tidak Dicalon?
Nasib lima ketua bahagian Umno di Kelantan dalam keadaan penuh tanda tanya sama ada mereka akan dicalonkan atau tidak untuk bertanding dalam pilihan raya akan datang.

Ketua-ketua bahagian itu ialah, Abdullah Yassin (Rantau Panjang), Ramzi Abdul Rahman (Kuala Krai), Cikgu Alwi (Pasir Puteh), Annuar Musa (Ketereh) dan Tengku Razaleigh Hamzah (Gua Musang).

Mereka dikatakan kabur besar kemungkinan tidak disandarkan oleh Umno Kelantan untuk menjadi calon pada pilihan raya akan datang sama untuk kerusi Parlimen atau pun Dun.

Bagaimana pun nama-nama mereka dikatakan termasuk dalam senarai calon yang dihantar oleh peringkat bahagian tetapi 'gagal' apabila dibawa ke presiden Ha Najib Razak sebagai kuasa pemutus.

Mustapa Mohamed selaku Pengerusi Umno Kelantan tidak bermasalah untuk menerima mereka sebagai calon tetapi ada pihak-pihak tertentu yang lebih tinggi mempersoalkan ketua-ketua bahagian ini dan berharap agar mereka tidak dicalonkan. Protes secara senyap juga dilakukan agar mereka tidak menjadi calon.

Kesemua mereka dikatakan bermasalah dan menjadi libaliti kepada Umno kawasan masing-masing, di mana penyertaan mereka boleh menyebabkan calon-calon lain juga terjejas.

Selain itu blog MT difahamkan, setengah mereka terlibat dengan skandal tempatan yang teruk di mana kalau mereka dicalonkan ia memberi kesan negatif kepada parti itu.

Misalnya Ramzi Abdul Rahman yang berhajat untuk bertanding di Parlimen Kuala Krai diberitakan melalui jalan sukar kerana wujud penentangan dari kalangan AJK Bahagian yang mahukan calon lagi yang dianggap lebih berpeluang untuk menang.

Sebelum ini Ramzi bertanding di Dun Dabong memang dalam tahun 004 tetapi kalah dalam pilihan raya umum lalu. Isu Ramzi bukan anak tempatan juga dikemundangkan untuk menafilkan pencalonan Ramzi.

Kehadiran Ramzli ke Kuala Krai juga dianggap sebagai menganggu Umno bahagian itu. Ramzli adalah berasal dari Kubang Batang Tumpat di bawa oleh bekas PM Abdullah Badawi untuk memimpin Umno Bahagian Kuala Krai.

Annuar Musa yang merupakan ketua Umno Ketereh walaupun berminat besar untuk bertanding tetapi disebabkan rekod perkhidmatannya semasa menjadi menteri dulu buruk bagi kacamata orang Kelantan menjadikan penghalang untuknya dicalonkan bertanding di kerusi Parlimen Ketereh.

Dalam pilihan raya dulu beliau kalah ditangan Abdul Aziz Kadir anak buahnya sendiri semasa Aziz dalam Umno untuk merebut kerusi Ketereh. Sebelum ini Anwar pernah tewas kepada Mohammad Mustafa dan pernah kalah ditangan Mohamad Sabu di Parlimen Peringat (Kubang Kerian).

Kedudukan ketua Umno Pasir Puteh Cikgu Alwi juga terumbang ambing dan besar kemungkinan tidak akan dicalonkan. Umno Pasir Puteh khabarnya sedang menimbang beberapa nama lain untuk diletak di kerusi Parlimen Pasir Puteh.

Tawaran jawatan senator katanya dijanjikan kepada ketua Umno bahagian ini.

Cikgu Awi juga dikatakan sukar untuk menang di mana-mana empat kerusi Dun di dalam Pasir Puteh termasuk di kampungnya sendiri di Semerak. Latar belakang dan kelulusannya dijadikan alasan kenapa beliau tidak seorang calon yang berkelayakan.

Abdullah Yassin juga yang sebelum ini kalah di Meranti besar kemungkinan tidak akan dicalonkan apabila Umno sudah mengenal pasti calon lebih berwibawa serta bersih untuk diletakkan di Meranti.

Abdullah pernah kalah di Parlimen Rantau Panjang dan Dun Meranti. Antara masalah menyebabkan Abdullah hilang peluang untuk bertanding ialah ekoran karektor beliau yang kurang disenangi di Rantau Panjang.

Berlainan dengan Tengku Razaleigh Hamzah walaupun beliau masih berpengaruh di Gua Musang dan harapan Umno untuk menang cerah tetapi disebabkan beberapa tindakan beliau tidak sehaluan dengan pucuk pimpinan menjadi penghalang untuknya menjadi calon.

Tengku Razaleigh yang masih sayang kepada Umno bagaimana tidak gemar dengan pendekatan dan hala tuju perjuangan Umno yang sudah lari jauh dari perjuangan asal. Tindakan protes beliau dalam hal ini serta sependapat dengan pembangkang (Pakatan Rakyat) menjadikan pucuk pimpinan kurang senang kepadanya.

Gerakan bawahan juga dilakukan untuk mencabar Tengku Razaleigh. Hasrat Tengku Razaleigh untuk terus mencabar kedudukan Najib sebagai presiden dalam pemilihan akan datang juga menjadi faktor kenapa Tengku Razaleigh kemungkinan tidak akan dicalon.

Tindakan itu walaupun seakan Umno melakukan harakiri di Gua Musang tetapi ia adalah tektik untuk mengurangkan gah Razaleigh sebagai pemimpin Umno apabila beliau tidak lagi menjadi ahli Parlimen.

Dalam perkiraan Najib, Tengku Razaleigh akan sulit untuk dicalonkan sebagai presiden Umno apabila beliau sudah tidak memegang apa-apa jawatan di dalam parti khasnya ketua bahagian. Jelas kalau Tengku Razaleigh disingkirkan sebagai calon ia adalah tektik menghalang Razaleigh bertanding merebut jawatan presiden Umno.
[wm.kl.9:35 am 13/02/12]

Mohd Sayuti Omar,

HASAN JATI kantoi jadi balaci UMNO.. patut la tak berani tegoq Akidah Najib macam mufti Perak..!!

HASAN ALI!!! Dulu gila meroyan la depa kata gila nombor pulak dah, betul ka?

Sejak Dr Hasan Ali dipecat dari PAS dan digugurkan jawatan dari barisan exco kerajaan Selangor,beliau semakin popular di usung kehulur kehilir oleh UMNO dalam ceramah roadshow-nya.
 
Ini membuatkan Hasan Ali berasa dirinya sudah menjadi bertambah glamour sejak akhir-akhir ini.

Aku ikut tweet Dr Hasan sejak beberapa minggu lalu dan mendapati Hasan Ali sekarang sudah berjangkit suatu virus atau perasit dari UMNO didalam kiriman Tweetnya.

Setiap kali ada ceramah Dr Hasan Ali akan tweetkan jumlah kehadiran dalam ceramahnya ..ada yang 1500 orang,5000 orang dan semalam paling hebat yang membuatkan Hasan Ali amat gembira kerana angka kehadiran yang di keluarkan oleh blogger UMNO Sungai Rapat Online iaitu seramai 15 000 orang hadir dan Hasan Ali pun tweetkan [ Mlm semalam di Bt Gajah Perak.Kehadiran mencecah 15k. Satu rekord ]

Record apa kah ini..??? Mungkin record dalam maksud JATI = Jumlah Angka Tipu Islam.

[Klik imej untuk lebih jelas]

Lambang apa bawah bendera Malaysia tu, itulah sebenarnya lambang JATI
Dalam 4 ceramah saja Hasan Ali dan berjaya kumpul angka hampir 30ribu...hahaha..

Itu baru 4 ceramah...kalau 4 bulan. ceramah..??

Tak dapat bayangkan banyaknya jumlah angka yang dikumpul Hasan Ali....heheh..

JATI
Jumlah Angka Tipu Islam
Hasan Ali sejak tahun 1999 rupanya sudah gila nombor. Kemudian jika buat ceramah,jika dia datang kena bagi persen.

Hasan Ali bukan sekadar gila talak,gila meroyan ,tapi mutakhir ini,gila nombor! Orang ni

UTUSAN MELOYA PUN TUMPANG TIPU NOMBOR JUGA
Dulu sejak tahun 1998 apabila Hasan Ali Akidah mengadakan ceramah atas pentas PAS, akhbar Utuseks Meloya sama ada tidak melaporkan atau memutar belitkan angka yang hadir...sekiranya yang hadir puluhan ribu ditulis sekitar ratusan saja.. Kini sudah terbalik....angka ratusan sudah diputar menjadi belasan ribu..
Pssssssst....KALAU BENAR KEHADIRAN MENCECAH 15,000 ORANG MENGAPA TAK SIAR GAMBAR PARA HADIRIN....
MENGAPA DISIARKAN HASAN ALI AKIDAH BERSALAM DENGAN BEBERAPA KERAT ORANG RAMAI....kwah kwah kwah....
MENEMPELKAN JUMLAH YANG BESAR HADIRLAH MAMPU MEMIKAT DAN MEMUKAU PARA PEMBACA....kwah kwah kwah....
NAMPAK SANGAT PEMBOHONGNYA AKHBAR MILIK UMNO NI WEH!!!!..KWAH KWAH KWAH..
OPPPSS SEBELUM TERLUPA... RAKYAT NAK TANYA PADA HASAN ALI YANG SIBUK PUSING MALAYSIA CERITA PASAL AKIDAH NI... TS MUFTI PERAK KATA HJ AH JIB GOR DAH GADAI AKIDAHNYA PASAL SAMA-SAMA MERAI DAN MERAYAKAN HARI THAIPUSAM...MENGAPA SAMPAI SEKARANG KAMU MASIH DIAM MEMBISU?????
SESAH DAN SEBATLAH PASAL AKIDAH HJ AH JIB GOR KALU BENAR-BENAR ANDA IKHLAS... KWAH KWAH KWAH....OMAK KAU
http://paspb2.blogspot.com/2012/02/hasan-ali-dulu-gila-meroyan-la-depa_12.html

2012 : Tahun dunia berpilihanraya namun Malaysia juga yang unik sebab tarikh tak beritahu bila..??

2012 - TAHUN PILIHAN RAYA DUNIA


DI MANA-MANA sahaja kini, orang bercakap tentang pilihan raya seolah-olah tidak sabar menanti tarikh pengumuman pembubaran parlimen.


Terbaru orang menyebarkan cerita kononnya menjelang pertengahan Februari parlimen akan dibubarnya bagi memberi laluan kepada pilihan raya umum yang ke-13 berlangsung.


Penulis sendiri beberapa hari yang lalu telah menerima satu teks pesanan ringkas daripada salah seorang pemilik agensi perhubungan awam bertanya apakah ada asas untuk perdana menteri mengemukakan tarikh pembubaran parlimen kepada Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong pada pertengahan bulan ini untuk membolehkan pilihan raya diadakan Mac depan.


Katanya, terdapat khabar angin mengenai perkara tersebut yang berligar di kalangan mereka. Jawapannya kita tidak tahu tetapi yang pasti ialah semua orang kalau boleh mahukan perdana menteri dengan segera memilih tarikh yang sesuai untuk kita semua keluar mengundi.


Pilih

Sebenarnya, orang ramai sudah bosan dengan politik dan mahukan penentuan siapakah yang berhak memacu kerajaan akan datang ditentukan dengan segera supaya kita semua dapat kembali meneruskan kehidupan normal kita.


Masalahnya cuma satu - di Malaysia tarikh pilihan raya terletak di tangan perdana menteri. Jadi tidak ada siapa pun yang tahu melainkan perdana menteri seorang bilakah tarikh pilihan yang sesuai untuk diadakan pilihan raya.


Sudah tentulah pula, tarikh yang menjadi pilihan perdana menteri kelak adalah tarikh yang kena pada masa dan ketikanya yang akan memberi kelebihan kepada parti yang diterajui olehnya mencapai kemenangan dan kejayaan besar.


Jika silap pilih tarikh dan masa, isu besar dan sensasi masih lagi berlegar-legar di padang ceramah pembangkang, ini hanya akan membawa malapetaka kepada parti yang memerintah.


Oleh yang demikian perdana menteri kena bijak memilih tarikh yang sesuai untuk memastikan kemenangan dan kelebihan berada di pihaknya.


Sebenarnya, sukalah penulis memaklumkan bahawa tahun ini bukanlah tahun pilihan raya bagi negara kita Malaysia sahaja. Ia adalah tahun pilihan raya bagi beberapa buah negara lain.


Bezanya, tidak seperti negara kita, negara-negara lain secara perlembagaannya telah pun menetapkan bilakah tarikh pilihan raya akan diadakan.


Amerika Syarikat


Kita ambil contoh Amerika Syarikat. Mereka telah menetapkan pilihan raya presiden pada 6 November. Mereka juga telah menetapkan tarikh debat pilihan raya di antara calon-calon presiden dan naib presiden.


Keunikan sistem pemerintahan Amerika ialah mereka mengasingkan institusi presiden dengan dewan perwakilan dan senat. Oleh hal yang demikian, mereka akan mengadakan dua bentuk pilihan raya iaitu pilihan raya presiden dan pilihan raya dewan perwakilan serta senat.


Di peringkat negeri mereka juga mengadakan pilihan raya yang berbeza untuk jawatan gabenor dan naib gabenor. Jawatan ini di Amerika samalah seperti jawatan menteri besar atau ketua menteri di negara kita.


Cuma yang membezakannya ialah di Malaysia kita memilih parti dan parti yang menang akan menentukan siapakah calon perdana menteri atau menteri besar/ketua menteri sedangkan di Amerika pemilih melakukan pemilihan secara langsung untuk menentukan siapakah bakal menjadi presiden di peringkat nasional dan gabenor di peringkat negeri.


Dan tidak sepertimana negara kita (satu penggal lima tahun), presiden Amerika cuma berkhidmat untuk tempoh empat tahun sahaja atau maksimum lapan tahun iaitu selama dua penggal. Selepas itu, dia tidak lagi layak untuk menawarkan diri untuk jawatan presiden.


Perancis


Selain Amerika, sebuah lagi negara yang akan mengadakan pilihan raya presiden pada tahun ini ialah Perancis.


Negara ini juga telah menetapkan tarikh pilihan raya presidennya siang-siang lagi iaitu pada April nanti.


Penyandang jawatan presiden berkhidmat untuk tempoh lima tahun dan negara ini sepertimana kebanyakan negara Eropah mengamalkan satu sistem yang agak unik.


Keunikan itu ialah jika undi yang diperolehi oleh mana-mana calon tidak mencapai majoriti kukuh untuk menentukan pemenang yang jelas, pemilihan pusingan kedua akan diadakan.


Perancis telah menetapkan jika ini berlaku, pemilihan pusingan kedua akan dilakukan pada bulan Mei iaitu di antara dua calon yang mendapat undi terbanyak sahaja.


Selepas itu, rakyat negara tersebut akan mengundi dalam pilihan raya perwakilan (Parlimen) pada Jun.


Korea Selatan

Rakyat Korea Selatan sepertimana rakyat Amerika dan Perancis juga akan memilih presiden dan kerajaan baru tahun ini.


Tetapi parti-parti di Korea Selatan mempunyai satu tabiat suka menukar nama parti menjelang tahun pilihan raya. Ini telah berlaku baru-baru ini apabila parti yang memerintah Korea Selatan menukar nama mereka selepas seterus utama mereka berbuat demikian bulan lalu.


Parti konservatif yang memerintah Korea Selatan - Parti Kebangsaan Utama - telah mengumumkan pertukaran nama kepada Parti Saenuri atau Dunia Baru. Nama ini dipilih dari 10,000 cadangan yang dibuat menerusi Internet.


Antara nama lain yang dicadangkan tetapi tidak mendapat perhatian ialah "Parti Harapan Baru" dan "Parti Satu Rakyat".


"Kita berharap dengan penjenamaan semula parti ini, kita akan kembali memperolehi kepercayaan rakyat bagi membolehkan kita terus melakukan perubahan dan reformasi," kata pemimpin parti itu Park Geun-Hye, yang juga disebut-sebut sebagai bakal calon presiden dalam pilihan raya yang akan berlangsung Disember nanti.


Pilihan raya parlimen pula akan diadakan lebih awal iaitu pada April depan. Parti itu kini mempunyai 166 daripada 299 kerusi di parlimen termasuklah kerusi presiden.


Parti Kebangsaan Utama itu dipaksa untuk melakukan reformasi dan perubahan selepas calon mereka untuk jawatan datuk bandar Seoul tewas dalam pemilihan Oktober lalu.


Kini parti berhaluan kiri, Parti Demokratik Bersatu sedang mencuri populariti dengan memperolehi 39.7 peratus sokongan berbanding 29.1 peratus sahaja yang dinikmati oleh Parti Kebangsaan Utama itu.


Parti-parti politik di Korea Selatan mempunyai kecenderungan untuk menukar nama pada tahun pilihan raya sama ada dengan cara bercantum dengan parti lain atau berpisah dengan sekutu lama.


Malah Parti Demokratik Bersatu sendiri baru sahaja menukar namanya kepada nama sekarang sebulan yang lalu selepas mereka bergabung dengan parti yang mendapat sokongan kesatuan sekerja dan lain-lain parti kecil yang berhaluan kiri. Ini adalah pertukaran nama kali ketiga parti tersebut dalam tempoh lapan tahun.


Rusia


Rakyat Rusia juga akan keluar mengundi pada bulan Mac untuk menentukan presiden yang baru.


Sistem demokrasi Rusia yang lahir hasil daripada kematian regim Soviet komunis adalah mirip seperti Amerika.


Cuma sepertimana Perancis, Rusia juga mengamalkan sistem pilihan raya dua pusingan seandainya pada pusingan pertama tidak ada pemenang yang jelas.


Pilihan raya presiden Rusia akan berlangsung pada 4 Mac depan.


Sepertimana Amerika, undang-undang Rusia juga tidak membenarkan seorang presiden memegang jawatan melebihi dua penggal tetapi membenarkan seorang bekas presiden kembali bertanding dalam penggal berikutnya.


Presiden Rusia bertanggungjawab melantik perdana menteri yang merupakan penggerak jentera harian kerajaan pusat.


Presiden bagaimanapun berkuasa penuh ke atas urusan diplomatik dan juga ke atas urusan keselamatan negara.


Pilihan raya dewan perwakilan atau lebih dikenali sebagai Duma telah pun selesai hujung tahun lalu.


Iran


Iran juga akan mengadakan pilihan raya tahun ini tetapi hanya untuk perwakilan parlimen sahaja. Tarikh pilihan raya telah ditetapkan pada 2 Mac depan.


Sistem pemilihan di Iran agak unik. Mereka yang ingin bertanding haruslah terlebih dahulu mendaftarkan diri. Tempoh yang dibuka untuk pendaftaran ialah selama seminggu.


Selepas tarikh pendaftaran calon ditutup, sejumlah 5,395 calon telah mendaftar dan pencalonan mereka akan ditapis terlebih dahulu oleh satu badan yang akan menentukan sama ada mereka layak bertanding atau tidak.


Pilihan raya pada 2 Mac depan mempertaruhkan 290 kerusi parlimen.


Timor Leste

Sebuah lagi negara yang akan menyaksikan pilihan raya umum Mac ini ialah Timor Leste atau suatu ketika dahulu dikenali sebagai Timur-Timor.


Ini adalah pilihan raya umum yang kedua untuk Timor Leste.


Timor Leste telah pun mencapai usia 10 tahun sebagai sebuah negara yang merdeka. Ia dahulu adalah sebahagian daripada wilayah Indonesia sehinggalah 2002.


Indonesia menduduki wilayah itu pada tahun 1975 sebaik sahaja Portugis meninggalkan Timur-Timor selepas 400 tahun menjajahnya.


Sementara itu, sekurang-kurangnya 10 orang calon telah pun menyatakan hasrat untuk bertanding dalam pilihan raya tersebut termasuklah ketua pembangkang, Francisco "Lu Olo" Guterres dan bekas panglima angkatan tentera Major Jeneral Taur Matar Ruak.


Para pemerhati politik bagaimanapun berkata, pilihan raya presiden itu akan tertumpu kepada tiga calon utama iaitu penyandang jawatan Ramos Horta, Lu Olo dan Ruak.


Sejak 2006, Timor Leste telah dilihat mencapai tahap kestabilan sebagai sebuah negara baru yang mana sebelum itu tunjuk perasaan, pergaduhan antara puak dan rusuhan menjadi ancaman harian.


Pilihan raya parlimen dan pilihan raya presiden yang pertama berlangsung pada 2007.


Pada tahun itu, Ramos-Horta yang merupakan pemegang anugerah Nobel 1996 untuk keamanan bertanding sebagai calon tanpa parti tetapi menerima sokongan daripada Parti Kongres pimpinan Perdana Menteri Xanana Gusmao.


Gusmao adalah bekas pemimpin gerila yang menentang kerajaan Indonesia untuk kemerdekaan Timor Leste. Ramos-Horta mengalahkan Lu Olo dalam pilihan raya presiden 2007.


Pilihan raya ini akan dijalankan dalam dua pusingan. Jika tidak ada calon yang memperolehi majoriti kukuh untuk diisytiharkan sebagai pemenang, pemilihan pusingan kedua akan dilakukan pada bulan April - hanya untuk dua calon paling banyak memperolehi undi dalam pusingan pertama.


Timor Leste mempunyai kira-kira 1.1 juta penduduk.


Aceh

Sebagai sebuah wilayah dengan status autonomi di Indonesia, Aceh juga akan mengadakan pilihan raya gabenor pada 9 April ini.


Yang uniknya, setiap calon gabenor Aceh perlu terlebih dahulu menjalani ujian membaca Al-Quran di hadalan khalayak ramai sebagai pra-syarat layak bertanding.


Dan baru-baru ini tiga pasangan calon gabenor-timbalan gabenor telah pun menjalani ujian membaca al-Quran di Banda Aceh.


Dalam ujian yang dikendalikan Suruhanjaya Bebas Pilihan Raya di Masjid Raya Baiturrahman itu yang dilakukan di khalayak umum dan disiarkan secara langsung menerusi siaran Radio Republik Indonesia (RRI) Banda Aceh, kesemua mereka telah lulus ujian membaca Al-Quran.


Ketiga-tiga pasangan calon itu ialah Zaini Abdullah-Muzakir Manaf dari Parti Aceh serta Fakhrulsyah Mega-Zulfinar dan Hendra Fadli-Yuli Zuardi Rais dari parti bebas.


Hakim dalam ujian bacaan al-Quran adalah wakil dari Majlis Ulama Aceh dan Lembaga Pengembangan Tilawatil Quran.


Mereka harus mendapat sekurang-kurangnya 50 markah untuk lulus.


Kemahiran membaca al-Quran merupakan syarat wajib bagi calon-calon yang akan bertanding dalam pilihan raya gabenor dan timbalan gebenor serta calon-calon pegawai daerah dan penolong pegawai daerah, sejak Aceh melaksanakan undang-undang syariah pada tahun 2003.


Israel


Kemenangan besar Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu pada minggu lalu sebagai pemimpin Parti Likud iaitu parti yang memerintah sekarang telah sekaligus mencetuskan spekulasi bahawa pilihan raya umum negara tersebut akan dilangsungkan pada November tahun ini dan bukannya 2013 sepertimana yang dirancang.

Netanyahu, memperolehi 80 peratus undi berbanding lawan tunggalnya Moshe Feiglin.

Kemenangan besar itu memberi kekuatan kepada Netanyahu untuk mengemblingkan seluruh tenaga parti untuk menghadapi pilihan raya umum lebih awal.

Mesir
Pilihan raya dewan perwakilan bebas yang pertama di Mesir telah pun selesai Januari lalu dengan kemenangan besar buat kumpulan Ikhwan Muslimin yang sebelum ini merupakan satu gerakan bawah tanah sehinggalah ia mencapai status halal selepas kejatuhan Hosni Mubarak setahun yang lalu.

Kini rakyat Mesir sedang menunggu untuk mengundi dalam pilihan raya presiden pula yang dijadualkan Julai depan.[
MstarOnline]

Hasan JATI kena 'kutuk'..!!!

Kongres Melayu Pulau Pinang kutuk Hasan Ali
Rahmad Isahak,

Kongres Melayu Pulau Pinang (KMPP) hari ini mengecam dan mengutuk sekeras-kerasnya kenyataan oleh Dato Dr. Hasan Ali yang dibuatnya di Bandar Baru Bangi bahawa terdapat usaha oleh pihak-pihak tertentu terutamanya Pakatan Rakyat yang kononnya berhasrat untuk mewujudkan negara Malaysia sebagai sebuah negara republik serta menggugurkan Perkara 153
Perlembagaan Malaysia.

Lanjutan dari kenyataan beliau yang tidak mengambilkira soal integritikaum telah mendatangkan situasi panik dikalangan rakyat Malaysia yang majmuk ini.

Apakah kenyataan tersebut dibuat bagi kepentingan politik murahan demi bagi tujuan meneruskan survival politik beliau? Ianya sangat memalukan orang-orang melayu.

KMPP menilai situasi Dato Dr. Hasan Ali sekarang lebih menonjol dan bebas mengeluarkan kenyataan yang melampaui keraguan munasabah kerana terdapat immuniti yang diberikan disamping mendapat liputan daripada pihak media tempatan.

Gara-gara dipecat dari Parti PAS maka kesempatan tersebut digunakan sebaik mungkin menerusi anjakan motivasi untuk mencari publisiti.

Kenapa sewaktu beliau masih bersama PAS dahulu perkataan “PARASIT” tidak digunakannya dan hanya setelah dipecat barulah pemimpin professional Islam ini melabelkan perkataan tersebut secara drastik?

Kenapa perlu tunggu hingga dipecat baru bertindak dan tidakkah situasi tersebut dilihat sebagai membalas dendam? Bekas exco ini sepatutnya melepaskan jawatannya terlebih dahulu dalam Kerajaan Negeri Selangor jika sudah tahu bahawa ada seteru dari Parti PAS yang menghalangnya dari melaksanakan hukum Islam.

Cerminlah diri sendiri sebelum menagih simpati dari rakyat atau alasan dianiayai.

Jika beliau berpendapat dengan mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang berasaskan kepada khabar angin dengan hasrat untuk menakutkan rakyat di negara ini maka ini bermakna beliau menggali lubang sendiri.

Jangan menjadikan agenda Melayu, Islam dan Raja-raja Melayu sebagai perisai bagi tujuan menyatupadukan melayu dinegara ini, tetapi pada masa yang sama meraih sokongan bukan melayu diatas tiket JATI yang kononnya akan menjadi bentang ketiga dalam arena
politik negara.

Situasi sebegini hanya akan ditolak oleh rakyat berfikiran waras.

Walaubagaimanapun pihak KMPP menyanjung tinggi hasrat beliau untuk mewujudkan satu NGO berbilang kaum yang dikenali sebagai JATI.

Namun kepada rakyat Malaysia soal tersebut tidak relevan serta sama sekali tidak penting. Yang lebih penting adalah harus ada sebuah Kerajaan yang dapat memberikan keutamaan kepada soal kebajikan serta ekonomi yang manpan kepada rakyat.

Rakyat lebih bijak menggunakan minda sebagai pengundi demi bagi memastikan hak mereka terpelihara daripada membuang masa mendengar motivasi yang akhirnya mendatangkan defisit kepada mereka.

Oleh yang demikian tanpa prasangka pihak KMPP mencabar Dato Dr. Hasan Ali menunjuk bukti bahawa negara Malaysia akan menjadi sebuah negara Republik dan Perkara 153 dalam Perlembagaan Negara akan digugurkan.


Sekiranya Pakatan Rakyat berkuasa, kenyataan yang berteraskan khabar angin daripada seorang pemimpin professional seperti beliau adalah tidak boleh diterima sama sekali.

Ianya hanya menyerlahkan sikap serta peribadi beliau yang sebenarnya. Maka rakyat boleh menilai siapakah sebenarnya Dato Dr. Hasan Ali.

Dalam masa yang sama pihak KMPP atas nama rakyat Malaysia turut mendesak agar pemimpin tertinggi Pakatan Rakyat khususnya Parti DAP dapat memberikan penjelasan serta jawapan yang terang apakah benar seperti mana didakwa oleh Dato Dr. Hasan Ali tersebut?

Apa jua penjelasan nanti akan dianggap sebagai janji oleh pihak Pakatan Rakyat yang bakal disaksikan oleh seluruh rakyat Malaysia.

KMPP melihat kenyataan Dato Dr. Hasan Ali tersebut sebagai amat serius dan tidak boleh berkompromi kerana ianya melibatkan kesejahteraan kaum dinegara ini. Sesungguhnya inilah satu kenyataan berbentuk “PARASIT” daripada seorang pemimpin atau wira yang tidak didendang.

Sekian, terima kasih.

KONGRES MELAYU PULAU PINANG

.................
RAHMAD BIN ISAHAK
PRESIDEN (KMPP), (019-472 8509)

Bayar balik untuk tutup skandal NFC


KUALA LUMPUR, 13 Feb: Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar mempertikaikan tindakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamad Nazri Aziz yang menasihati Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil membayar balik RM250 juta yang dipinjamkan kepada syarikat milik keluarganya daripada peruntukan National Feedlot Corporation (NFC).

"Saya tidak nampak apa tujuan sebenar Nazri menasihat Shahrizat agar membayar balik peruntukan tersebut, ini bukannya cara untuk kita menutup skandal yang berlaku di dalam NFC.

"Sebagai seorang menteri yang menjaga undang-undang, beliau sepatutnya berfikir secara rasional dan merujuk kepada undang-undang, yang bersalah perlu dikenakan tindakan apatah lagi dalam isu penyelewengan wang rakyat," tegasnya.

Mahfuz menyatakan pembayaran balik wang tersebut adalah perlu kerana ia adalah duit rakyat tetapi kalau alasan untuk menutup skandal tersebut ia bukan jalan penyelesaian.

"Nazri perlu peka dan jangan jadikan perkara tersebut satu benda yang remeh kerana penyelewengan dalam NFC melibatkan jumlah yang besar, apatah lagi kelemahan telah berlaku dari peringkat jawatankuasa itu lagi.
164

"Malah tindakan Nazri itu adalah umpama ingin melindungi seseorang, yang mana pada waktu ini kita hanya ketahui Shahrizat sahaja yang terlibat dan saya yakin masih ramai lagi yang terlibat, perkara tersebut kita perlu dedahkan," sambungnya lagi.

Dalam kenyataannya, Nazri menasihatkan ahli keluarga rakan kabinetnya itu supaya membayar balik RM250 juta yang diberikan kepada syarikat keluarganya bagi menjalankan projek ternakan lembu itu.

Bercakap kepada wartawan di kawasan parlimennya di Padang Rengas, Nazri berkata tindakan itu adalah penyelesaian terbaik bagi masalah berkenaan tanpa perlu Shahrizat meletak jawatan sebagai Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

“Beliau (Shahrizat) tak perlu letak jawatan. Apa yang paling utama, kembalikan semula wang itu kepada kerajaan,” Sinar Harian memetik Nazri berkata.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena turut mendesak agar minit mesyuarat Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) berkaitan NFC bertarikh 23 November 2011 diserahkan kepada Ahli Parlimen sebelum sesi parlimen tahun ini ataupun didedahkan kepada umum.

Ini, katanya kerana di dalam minit mesyuarat tersebut terdapat laporan daripada kementerian terbabit berhubung NFC.

"Pertama sekali saya ingin meminta agar PAC menyerahkan laporan berhubung dengan skandal NFC kepada setiap Ahli Parlimen sebelum sesi 2012 ini bermula, yang mana kita tahu terlalu banyak kelemahan berlaku dalam projek tersebut.

"Pengerusi PAC, Datuk Seri Azmi Khalid perlu berani membuat pendedahan tersebut kerana melalui laporan awal beliau sebelum ini juga ada menyatakan bahawa perjanjian ditandatangani selepas peruntukan diberikan, ini hanyalah sebahagian dari kelemahan yang berlaku," ujarnya pada sidang media di Pejabat Agung PAS, di sini.

Jelasnya lagi, pendedahan laporan tersebut amat penting kerana rakyat juga ingin tahu apa sebenarnya berlaku dan setiap penyelewengan perlu diketahui walaupun melibatkan seorang menteri.

Malah beliau turut memberitahu, penyelewengan projek NFC itu bukan sahaja berlaku di peringkat perlaksanaan melalui syarikat yang dilantik tetapi ia telah bermula pada peringkat jawatankuasa lagi.

"Saya ingin beritahu untuk perlaksanaan projek NFC ini terdapat empat jawatankuasa yang melibatkan Kementerian Pertanian (MOA), Kementerian Kewangan (MOF), Unit Perancang Ekonomi (EPU), Kerajaan Negeri Sembilan dan juga pihak pengurusan NFC.

"Jawatankuasa ini ditubuhkan bagi memantau setiap perjalanan projek tersebut malah peruntukan sebanyak RM250 juta itu juga perlu disalurkan mengikut peringkat projek bukannya secara terus iaitu RM250 juta.

"Tetapi sebaliknya berlaku yang mana peruntuk dibayar sepenuhnya dan apa peranan yang dilakukan oleh jawatankuasa tersebut kalau ia ditubuhkan untuk memantau perjalanan projek bagi tujuan menyalurkan peruntukan," kata Naib Presiden PAS itu lagi.

Mahfuz turut menyatakan isu NFC akan menjadi tajuk perbahasan pasa sesi parlimen kali ini dan desakan akan terus dilakukan sehinggalah kerajaan mengambil tindakan kepada mereka yang terlibat dalam penyelewengan skandal NFC. -Hrkh

Panas!! Adun UMNO Cabut Lari..Sebuah Jawatan-kuasa Bertindak bagi isu Rampasan Tanah Sekolah Rendah Agama Darul Bayan telah diwujudkan yang dianggotai dari kalangan para ibu-bapa, Pengerusi & AJK Ahli Lembaga Pengarah Sekolah serta Guru Besar dan kakitangan sekolah.
Mereka baru mengetahui pada akhir Januari 2012 bahawa tanah sekolah mereka telah dirampas oleh 5 penama JKKK kampung Limbong dan Kampung Cacar. Ketua JKKK, Setiausaha, Naib dan AJK JKKK sendiri sanggup mengambil tanah sekolah tersebut untuk kepentingan individu mereka sendiri.

Menyedari hal itu Jawatan Kuasa Bertindak tersebut berusaha untuk mendapatkan kembali hak tanah sekolah mereka dengan mengemukakan bantahan dan bertemu dengan pihak Pejabat Tanah Daerah, Pengarah Tanah dan Galian Negeri Terengganu.

Mereka menyuarakan simpati tetapi mereka tidak boleh berbuat apa-apa kerana alasannya ini kerja orang politik. Pihak Jawatan kuasa juga cuba menemui Menteri Besar Terengganu tetapi gagal. Dan surat bantahan itu diserahkan kepada setiausaha MB.

Beberapa minggu berlalu tanpa respon akhirnya pihak Jawatankuasa menggerakkan demo bantahan secara aman agar pihak berkuasa memberi maklum balas segera.

Hari ini, Ahad hampir 3 ribu orang peserta termmasuk masyarakat setempat, ibu-bapa, guru-guru dan para pelajar berdemontrasi ditapak Sekolah Rendah Islam Darul Bayan di Jalan Santong, Pekan Paka bermula jam 12.30 tengahari.

Mereka juga turut berarak ke Pejabat Adun Paka kerana pihak Adun dan Ahli Parlimenlah yang terlibat secara langsung menandatangani kelulusan rampasan tanah tersebut.

Papan tanda pembinaan anak Yatim yang kini dirampas tanahnya oleh JKKK

                                             

Peserta demo berarak ke pejabat Adun Umno Paka

Memorandum yang nak diserahkan tetapi YB lari ke Residen Resort berhampiran

Pelajar muslimat juga turut serta

Kenapa YB lari? mana dia slogan berkhidmat tuh!!! 


Walaupun pejabat tersebut dibuka pada pagi tadi tetapi menyedari bahawa peserta demo berarak ke pejabat mereka lalu dengan segera pejabat tersebut ditutup.
Bahkan YB Zakaria selaku Adun Paka bertindak melarikan diri dan bersembunyi di Resident Resort, iaitu sebuah resort yang berhampiran.
Amat malang apabila beliau takut untuk berhadapan dengan peserta demo tersebut untuk menerima memorandum bantahan. Apabila peserta telah bersurai barulah pada petang ini mereka kembali berkumpul. Mungkin sedang bermesyuarat tergempar kot!
Apa yang kita dapat maklumat, tindakan ini sebagai satu sabotaj terhadap kepimpinan Menteri Besar Terengganu yang dipimpin oleh Datuk Seri Ahmad Said.
Semua maklum bahawa Adun Paka dan Ahli Parlimen Dungun iaitu “Datuk” Matulidi adalah team Idris Jusoh dan pastinya tidak sebulu dengan Pok Rosli selaku Ketua Bahagian Dungun yang penyokong kuat & selaku penasihat strategik MB.
Dengan isu yang ada sekarang, mereka boleh berlepas diri dan menyerahkan kepada Team Mat Said menjawab serta mempertahankan 5 orang JKKK yang diberi tanah tersebut dalam menghadapi persoalan dan bantahan orang-ramai. 
Dan sememangnya begitu kerana kelulusan akhir adalah ditangan pihak Exco selaku ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) dan MB sendiri.
Pihak rakyat menunggu respon pihak berkuasa khususnya Datuk Mat Said dalam memberi jawapan yang munasabah sebagai sebuah parti yang mewar-warkan sebagai Parti pembela rakyat, bangsa melayu & agama Islam.
Apakah tindakan rampasan tanah Sekolah Agama ini mengambarkan tanda sebagai rakyat yang didahulukan ?
Sampai bila pihak berkuasa nak membisu??? ~ust.saifulbahri

Kelantan bina lebuh raya tanpa bantuan Putrajaya


Kerajaan negeri Kelantan akan meneruskan projek pembinaan lebuhraya Kota Bharu- Kuala Krai yang diluluskan oleh kerajaan pusat di bawah Rancangan Malaysia ke-5 (1986-1990) tetapi belum dimulakan sehingga ke hari ini.

NONEDalam satu kenyataan hari ini, Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri Kelantan Datuk Husam Musa berkata tender untuk projek berkenaan dibuka pada 2 Januari lalu dan ditutup pada 9 Februari. Hasilnya, pihak kerajaan negeri telah menerima tawaran dan kertas cadangan dari lima syarikat.

“Pembinaan lebuhraya sepanjang 73 kilometer yang bertaraf R5 dengan sembilan persimpangan bertingkat serta dua buah kawasan Rehat dan Rawat (R&R) dengan tawaran kos sebanyak RM1.5 bilion hingga RM1.8 bilion.

“Pemilihan syarikat yang berjaya akan diputuskan oleh majlis mesyuarat kerajaan negeri Kelantan selepas jawatankuasa teknikal dan kewangan menilai cadangan-cadangan tersebut dalam masa terdekat,” katanya.

Menurut Husam, projek yang dicadangkan oleh kerajaan persekutuan tetapi tidak dilaksanakan itu, sekali lagi diluluskan pada Rancangan Malaysia Kesembilan (2006 -2010).

Walaupun, kerajaan BN telah melantik pemaju bagi menguruskan projek berkenaan namun sehingga kini tiada kerja-kerja yang dilakukan.

“Memandangkan laluan ini adalah sangat penting bagi kemajuan negeri Kelantan serta kemudahan untuk pengguna terutama sekali pada musim perayaan, kerajaan negeri memutuskan untuk mengambil langkah untuk melaksanakan pembinaan lebuh raya ini melalui inisiatif kerajaan negeri, kata Husam.

Sebelum ini, kerajaan negeri Kelantan pimpinan PAS seringkali mendakwa kerajaan pusat mengabaikan ekonomi negeri itu sejak parti Islam itu mengambil pemerintahan negeri ini pada tahun 1990.
Bantuan pusat diperincikan

Husam berkata beliau berharap dengan tindakan kerajaan negeri harapan rakyat Kelantan untuk mempunyai jaringan pengangkutan yang moden dan selesa akan dapat direalisasikan dalam masa yang terdekat.

lan visit mustapa mohamed 200406 looking onSementara itu, di Kota Bharu, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata kerajaan pusat akan memperincikan setiap peruntukan yang diberi  kepada kerajaan Kelantan itu sejak beberapa tahun lepas agar rakyat mengetahui sejelas-jelasnya mengenai perkara berkenaan.

Beliau dipetik Bernama sebagai berkata mengikut kajian yang dilakukan, rakyat Kelantan masih belum mendapat gambaran jelas apa sumbangan kerajaan pusat terhadap kerajaan negeri pimpinan PAS itu dalam membangunkan negeri tersebut selama ini.

"Rakyat Kelantan masih tidak mengetahui secara terperinci peruntukan kerajaan Pusat kepada Kelantan selama ini. Ini perkara utama yang kita akan perjelaskan dalam tempoh terdekat.

"Untuk pengetahuan setiap tahun lebih 30 peratus peruntukan itu digunakan bagi tujuan perbelanjaan tadbir urus kerajaan negeri dan 70 peratus lagi bagi peruntukan perbelanjaan pembangunan kerajaan negeri dan ini perlu rakyat tahu," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tindakan Pembangunan Persekutuan negeri Kelantan di Jabatan Pembangunan Persekutuan di Kota Bharu, hari ini.

Mustapa yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan berkata rakyat negeri itu juga perlu mengetahui kerajaan pusat telah membina sebuah loji air di Pintu Geng di Kota Bharu dengan kos sebanyak RM52 juta.

"Bila siapnya loji ini nanti akan diserahkan kepada Syarikat Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) dan hasilnya akan diperolehi syarikat itu yang dibina demi untuk rakyat mendapatkan bekalan air bersih," katanya.

Beliau berkata selain itu sebanyak RM100 juta lagi diperuntukkan kerajaan pusat untuk membina jalan-jalan negeri.

Menurutnya tindakan memperincikan peruntukan tersebut bukan untuk membangga diri sebaliknya untuk menafikan tohmahan pembangkang kononnya kerajaan pusat berlaku zalim terhadap Kelantan dengan menganaktirikan mereka.

Mustapa juga menafikan dakwaan Pakatan Rakyat bahawa kerajaan pusat telah gagal melaksanakan beberapa projek di Kelantan sebaliknya projek berkenaan seperti Jambatan Kedua Sultan Ismail Petra hanya lewat disiapkan dan bukannya gagal.

"Kerajaan Pusat sendiri akan pastikan setiap projek yang kita laksanakan tidak gagal tetapi kelewatan yang berlaku ada sebab yang munasabah," katanya. -M'kini

Imej Malaysia Tercalar Teruk Ekoran Kerajaan Bayar FBC Untuk Baiki Imej Najib


BBC minta maaf siar program berbayar tentang M'sia

BBC akan menyiarkan permohonan maaf ke seluruh dunia hari ini kerana telah mengkompromi integriti editorialnya melalui program-program yang terlibat dalam "skandal penetapan berita" baru-baru, demikian menurut laporan berita.
Hari ini akhbar Independent di UK melaporkan bahawa BBC World News akan menyiarkan permohonan maaf " dari Kuala Lumpur ke Khartoum" dalam empat slot masa.

Skandal itu melibatkan FBC Media (UK) yang telah didedahkan pada tahun lepas kerana telah menghasilkan program-program bagi pihak pelanggan berbayar, untuk membersihkan imej awam mereka.

"Syarikat itu telah menghasil lapan program untuk BBC mengenai Malaysia tetapi gagal mengisytiharkan bahawa ia telah dibayar £17m oleh kerajaan Malaysia untuk 'komunikasi strategik global'. Program-program tersebut termasuk liputan positif terhadap kontroversi industri minyak sawit Malaysia," lapor Independent.

Menurut laporan itu, siasatan terhadap skandal itu telah "membongkar 15 pelanggaran garispanduan editorial" yang mana lapan daripadanya adalah berkaitan dengan program FBC di Malaysia.

Permohonan maaf itu, menurut laporan itu lagi, akan berbunyi:

"Dalam kes lapan program lain, yang semua memaparkan tentang Malaysia, kami mendapati bahawa syarikat produksi tersebut yang menghasil program berkenaan, nampaknya mempunyai hubungan kewangan dengan kerajaan Malaysia.

"Ini bermakna terdapat potensi konflik kepentingan, walaupun BBC tidak menyedarinya apabila program disiarkan." -mk
BBC minta maaf atas skandal berita melibatkan Malaysia
KUALA LUMPUR, 11 Feb — The British Broadcasting Corporation (BBC) telah berjanji untuk meminta maaf kerana telah menyiarkan program berbayar yang berat sebelah kepada sesetengah negara termasuk Malaysia.

Akhbar UK theIndependent hari ini melaporkan bahawa BBC akan meminta maaf kepada 74 juta rakyat seluruh dunia untuk satu laporan skandal di mana ia disiarkan sebagai program dokumentari yang telah dibayar dalam satu perjanjian dengan satu fima publisiti di London firma.

Menurut The Independent hari ini, pemaafan global oleh BBC dijangka dibaca: “Sebilangan kecil program-program disiarkan di BBC World News antara Februari 2009 dan Julai 2011 melanggar peraturan-peraturan BBC bertujuan untuk melindungi integriti editorial kita.

Peraturan-peraturan ini memastikan yang program-program bebas , dan dilihat untuk menjadi bebas, dari komersial atau tekanan-tekanan luar lain.”

Berdasarkan satu rujukan langsung bagi FBC dokumentari, ia akan berkata: “Dalam kes lapan program lain, yang mana kesemuanya menonjolkan Malaysia, kami mendapati yang syarikat produksi yang membuat program-program berkenaan mempunyai satu hubungan kewangan dengan kerajaan Malaysia.

“Ini bermaksud terdapatnya potensi satu konflik kepentingan , walaupun BBC tidak sedar tentangnya apabila program-program itu disiarkan.”

Permohonan maaf itu akan disiarkan seluruh dunia di saluran World News BBC bagi 295 juta rumah kediaman, 1.7 juta bilik hotel, 81 kapal pesiaran, 46 sistem penerbangan dan di 35 platform-platform telefon bimbit di empat masa lain, berperingkat supaya sampai kepada penonton dalam zon-zon berbeza, lapor akhbar berkenaan.

Editorial Standards Committee BBC Trust menjalankan satu siasatan ke terhadap BBC World News pada November dan mendedahkan 15 pelanggaran garis-garis panduan penyuntingan.

Lapan daripada pelanggaran yang berkaitan dengan program-program FBC dibuat tentang Malaysia disebabkan satu ketara “hubungan kewangan” antara kerajaan itu dan FBC Media, syarikat pengeluaran TV.

BBC dilaporkan mempunyai bayaran-bayaran nominal dibayar sekecil £1 untuk program-program yang diperbuat oleh FBC Media (UK), yang mana senarai pelanggan PR mereka termasuk Malaysia dan kerajaan asing lain.

The Independent menyatakan bahawa FBC Media membuat lapan karya untuk BBC mengenai Malaysia manakala gagal untuk mengisytiharkannya telah dibayar sebanyak £17million oleh kerajaan Malaysia untuk “komunikasi strategik global” yang termasuk liputan positif industri minyak sawit kontroversi Malaysia.

BBC juga digunakan FBC ntuk membuat sebuah dokumentari mengenai pemberontakan di Mesir tanpa mengetahui firma dibayar melakukan kerja PR untuk rejim bekas diktator Hosni Mubarak.

Syarikat TV FBC Media telah dijumpai berada di pusat berita Malaysia menyelesaikan skandal menghadapi juruhebah BBC and CNBC , dan menghadapi kejatuhan.

Firma berasaskan di London dan syarikat induknya FBC Group memasuki pentadbiran tahun lepas — satu tempoh sah yang membenarkan sebuah syarikat hampir bankrap membawa kepada perniagaan — berikutan laporan-laporan ia menerima £17million (RM85 juta) dari Putrajaya bagi menggilap imej pentadbiran Najib di siaran global.

FBC ditubuhkan pada tahun 1998 oleh wartawan Amerika Syarikat Alan Friedman, yang memenangi anugerah dan individu-individu media terkenal lain yang membina satu rangkaian pelanggan-pelanggan “blue chip” yang mengandungi kerajaan-kerajaan seperti Greek, Itali dan Zambia, dengan kontrak menggalakkan pelancongan di Malaysia, Indonesia dan Hungary.

FBC didedahkan turut menggandakan publisiti firma untuk kerajaan Najib dan telah dibayar berjuta pound ntuk mengendalikan satu kempen “Global Strategic Communications.
Tetapi kontrak Putrajaya bernilai RM96 jutanya telah berakhir dengan FBC, yang bermula pada 2009, selepas ia telah didedahkan pemimpin kerajaan Malaysia sering muncul dalam rancangan TV berbayar.

Malaysian Insider telah melaporkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berjumpa satu siri ahli strategi perhubungan awam, termasuk APCO Worldwide, bagi menggilap imej peribadinya dan kerajaannya di seluruh dunia.


Tempoh APCO di Malaysia diwarnai oleh kontroversi selepas pembangkang mengatakan firma perhubungan awam itu berkait rapat dengan Israel.

Yang terbaru menggunakan khidmat ahli-ahli pasukan itu belakang bekas Perdana Menteri British Tony Blair “New Labour” kempen, yang dilaporkan mula bekerja menjadikan Najib sebagai satu pembawa pembaharuan sederhana.
- TMI

Dua lagi kondo berdekatan Kasino: Pendapatan keluarga Shahrizat perlu RM500k sebulan


Rafizi juga mendedahkan satu lagi tren yang agak merisaukan. Beliau percaya bahawa suami Shahrizat, Salleh Ismali yang juga pengerusi NFC dan Wan Shahinur Izran, anak mereka yang merupakan pengarah NFC telah membeli kondo-kondo tersebut menggunakan projek penternakan NFC yang dikawal kerajaan sebagai cara untuk mendapat kelulusan.

“Kami percaya pinjaman tersebut diluluskan kerana mereka mengawal dana RM250 juta itu yang sangat menarik buat mana-mana bank. Bank mana yang tidak mahun RM250 juta? Mereka meletakkannya [RM250 juta] dalam bank untuk seolah-olah sebagai jaminan pembelian peribadi mereka. Ini adalah pembelian yang harus disiasat oleh pihak polis,” Rafizi dilaporkan memberitahu wartawan pada Rabu.

5 buah kondo setakat ini

Pinjaman didapati daripada Maybank dan United Overseas Bank. Untuk membuktikan dakwaan mereka, pemimpin PKR itu juga mengedarkan kepada wartawan dokumen daripada pihak berkuasa tanah Singapura yang menunjukkan Salleh dan Izran telah membuat pembelian tersebut.

Persoalan yang lebih besar, bagaimana keluarga ini membayar balik pinjamanan? Jika ia pinjaman 25 tahun, mereka harus bayar RM173 000 sebulan untuk kondo ini. Ini tak termasuk [kondo lain] One Menerung dan Orchard Court,” tambah beliau merujuk kepada dakwaan pembelian unit kondominium lain oleh keluarga Ketua Wanita Umno itu.

Kata beliau, sehingga sekarang Suruhanjaya Pencegah Rasuah telah gagal dalam penyiasatan pendedahan PKR sebelum ini bahawa NFCorp, sebuah firma yang dimiliki keluarga Shahrizat dan dianugerahkan pinjaman kerajaan bernilai RM250 juta untuk membangunkan NFC; telah meletakkan RM180 juta dalam deposit tetap dengan Maybank pada 2009.

Menurut Rafizi lagi, dua buah kondominium tersebut, sebuah benilai RM17.2 juta dan sebuah lagi bernilai RM 17.4 juta terletak dalam di dalam bangunan yang sama dengan Brawn Steakhouse sebuah restoran mewah yang dimiliki keluarga Shahrizat di Singapura. “Saya syak bahawa wang itu disalurkan kepada beberapa buah syarikat yang dimiliki keluarga Shahrizat di Singapura,” ujar Rafizi.

Buktikan kamu mampu, cabar Rafizi kepada Shahrizat

Rafizi juga mencabar Shahrizat yang enggan berundur walaupun telah banyak yang mendesak beliau berbuat demikian termasuk bekas PM Mahathir Mohamad dan bekas ketua wanita Umno Rafidah Aziz. Untuk membuktikan bagaimana beliau boleh mampu membeli kondo –kondo tersebut jika wang itu tidak datang daripada projek NFC.

“Saya cabar Shahrizat untuk tampil memberi penjelasan mengenai pendapatan keluarga beliau dan bagaimana mereka dapat mengumpul asset sebegini. Pendapatan gambungan mereka mestilah RM500 000 sebulan untuk membayar kesemua hutang kondo,” kata Rafizi.
Malaysia Chronicle
Rafizi Ramli telah memegang janji beliau dengan mendedahkan banyak lagi mengenai skandal RM250 juta NFC. Terdapat dua lagi kondo mewah yang dibeli oleh keluarga Shahrizat yang terletak di Marina Bay, berdekatan kasino dan bernilai lebih kurang RM 17 juta ringgit.