Isnin, 13 Februari 2012

Dengaq kata KU LI akan kena 'pancung'..!!!??

Lima Ketua Bahagian Umno Kelantan Mungkin Tidak Dicalon?
Nasib lima ketua bahagian Umno di Kelantan dalam keadaan penuh tanda tanya sama ada mereka akan dicalonkan atau tidak untuk bertanding dalam pilihan raya akan datang.

Ketua-ketua bahagian itu ialah, Abdullah Yassin (Rantau Panjang), Ramzi Abdul Rahman (Kuala Krai), Cikgu Alwi (Pasir Puteh), Annuar Musa (Ketereh) dan Tengku Razaleigh Hamzah (Gua Musang).

Mereka dikatakan kabur besar kemungkinan tidak disandarkan oleh Umno Kelantan untuk menjadi calon pada pilihan raya akan datang sama untuk kerusi Parlimen atau pun Dun.

Bagaimana pun nama-nama mereka dikatakan termasuk dalam senarai calon yang dihantar oleh peringkat bahagian tetapi 'gagal' apabila dibawa ke presiden Ha Najib Razak sebagai kuasa pemutus.

Mustapa Mohamed selaku Pengerusi Umno Kelantan tidak bermasalah untuk menerima mereka sebagai calon tetapi ada pihak-pihak tertentu yang lebih tinggi mempersoalkan ketua-ketua bahagian ini dan berharap agar mereka tidak dicalonkan. Protes secara senyap juga dilakukan agar mereka tidak menjadi calon.

Kesemua mereka dikatakan bermasalah dan menjadi libaliti kepada Umno kawasan masing-masing, di mana penyertaan mereka boleh menyebabkan calon-calon lain juga terjejas.

Selain itu blog MT difahamkan, setengah mereka terlibat dengan skandal tempatan yang teruk di mana kalau mereka dicalonkan ia memberi kesan negatif kepada parti itu.

Misalnya Ramzi Abdul Rahman yang berhajat untuk bertanding di Parlimen Kuala Krai diberitakan melalui jalan sukar kerana wujud penentangan dari kalangan AJK Bahagian yang mahukan calon lagi yang dianggap lebih berpeluang untuk menang.

Sebelum ini Ramzi bertanding di Dun Dabong memang dalam tahun 004 tetapi kalah dalam pilihan raya umum lalu. Isu Ramzi bukan anak tempatan juga dikemundangkan untuk menafilkan pencalonan Ramzi.

Kehadiran Ramzli ke Kuala Krai juga dianggap sebagai menganggu Umno bahagian itu. Ramzli adalah berasal dari Kubang Batang Tumpat di bawa oleh bekas PM Abdullah Badawi untuk memimpin Umno Bahagian Kuala Krai.

Annuar Musa yang merupakan ketua Umno Ketereh walaupun berminat besar untuk bertanding tetapi disebabkan rekod perkhidmatannya semasa menjadi menteri dulu buruk bagi kacamata orang Kelantan menjadikan penghalang untuknya dicalonkan bertanding di kerusi Parlimen Ketereh.

Dalam pilihan raya dulu beliau kalah ditangan Abdul Aziz Kadir anak buahnya sendiri semasa Aziz dalam Umno untuk merebut kerusi Ketereh. Sebelum ini Anwar pernah tewas kepada Mohammad Mustafa dan pernah kalah ditangan Mohamad Sabu di Parlimen Peringat (Kubang Kerian).

Kedudukan ketua Umno Pasir Puteh Cikgu Alwi juga terumbang ambing dan besar kemungkinan tidak akan dicalonkan. Umno Pasir Puteh khabarnya sedang menimbang beberapa nama lain untuk diletak di kerusi Parlimen Pasir Puteh.

Tawaran jawatan senator katanya dijanjikan kepada ketua Umno bahagian ini.

Cikgu Awi juga dikatakan sukar untuk menang di mana-mana empat kerusi Dun di dalam Pasir Puteh termasuk di kampungnya sendiri di Semerak. Latar belakang dan kelulusannya dijadikan alasan kenapa beliau tidak seorang calon yang berkelayakan.

Abdullah Yassin juga yang sebelum ini kalah di Meranti besar kemungkinan tidak akan dicalonkan apabila Umno sudah mengenal pasti calon lebih berwibawa serta bersih untuk diletakkan di Meranti.

Abdullah pernah kalah di Parlimen Rantau Panjang dan Dun Meranti. Antara masalah menyebabkan Abdullah hilang peluang untuk bertanding ialah ekoran karektor beliau yang kurang disenangi di Rantau Panjang.

Berlainan dengan Tengku Razaleigh Hamzah walaupun beliau masih berpengaruh di Gua Musang dan harapan Umno untuk menang cerah tetapi disebabkan beberapa tindakan beliau tidak sehaluan dengan pucuk pimpinan menjadi penghalang untuknya menjadi calon.

Tengku Razaleigh yang masih sayang kepada Umno bagaimana tidak gemar dengan pendekatan dan hala tuju perjuangan Umno yang sudah lari jauh dari perjuangan asal. Tindakan protes beliau dalam hal ini serta sependapat dengan pembangkang (Pakatan Rakyat) menjadikan pucuk pimpinan kurang senang kepadanya.

Gerakan bawahan juga dilakukan untuk mencabar Tengku Razaleigh. Hasrat Tengku Razaleigh untuk terus mencabar kedudukan Najib sebagai presiden dalam pemilihan akan datang juga menjadi faktor kenapa Tengku Razaleigh kemungkinan tidak akan dicalon.

Tindakan itu walaupun seakan Umno melakukan harakiri di Gua Musang tetapi ia adalah tektik untuk mengurangkan gah Razaleigh sebagai pemimpin Umno apabila beliau tidak lagi menjadi ahli Parlimen.

Dalam perkiraan Najib, Tengku Razaleigh akan sulit untuk dicalonkan sebagai presiden Umno apabila beliau sudah tidak memegang apa-apa jawatan di dalam parti khasnya ketua bahagian. Jelas kalau Tengku Razaleigh disingkirkan sebagai calon ia adalah tektik menghalang Razaleigh bertanding merebut jawatan presiden Umno.
[wm.kl.9:35 am 13/02/12]

Mohd Sayuti Omar,

Tiada ulasan:

Catat Ulasan