Jumaat, 1 Julai 2011

CERAMAH ISRAK MIKRAJ DI KEMBOJASARI

Tergadai lagi 'tanah negara' di tangan kerajaan Najib..!!!


Tahniah Al-Fadhil Sheikh Tuan Guru Datuk Seri Najib Razak...!!!

Setelah 60 tahun berkhidmat... AKHIRNYA................... semalam.... !!!!!

Operasi Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di Stesen Tanjung Pagar dan Bukit Timah di Singapura, akan tamat mulai tengah malam jam 12.00, 30 Jun 2011, apabila perkhidmatan ke republik itu berakhir di Woodlands Train Checkpoints mulai 01 Julai 2011.

Tren terakhir KTMB akan meninggalkan Stesen Tanjung Pagar mulai jam 11 malam 30 Jun 2011 menjadi noktah perkhidmatan stesen kereta api Tanjung Pagar, yang turut dikenali sebagai Stesen Keretapi Keppel Road kepada mereka yang mempunyai kaitan dengan pengangkutan itu.

Jarak laluan dari Stesen Woodlands ke Stesen Bukit Timah adalah sepanjang 14 kilometer, manakala laluan dari Stesen Bukit Timah ke Stesen Tanjung Pagar adalah 10.25 kilometer.

Tiada kata yang dapat ku luah.... tangisanku tak berlagu ....!!

Aduhai FELDA... Kalau tak bankrap kenapa pinjam?

http://media.themalaysianinsider.com/images/uploads/2010/october/26/felda.jpg

Felda belanja RM3.5 bilion wang pinjaman KWSP


Felda telah membelanjakan RM3.5 bilion daripada keseluruhan RM6.5 bilion pinjaman yang diperolehnya daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

NONETimbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan berkata, perbelanjaan itu adalah RM2 bilion untuk projek penanaman semula kelapa sawit dan RM1.5 bilion untuk memiliki saham dalam syarikat gula MSM Holdings Sdn. Bhd.

"Saya mahu menjelaskan bahawa yang kita guna pinjaman itu baru RM3.5 bilion, pinjaman yang diluluskan ialah RM6.5 bilion. Sama ada kita buat keputusan untuk mengambil RM3 bilion lagi baki pinjaman itu akan diputuskan kemudian.

"Semasa kita membuat keputusan untuk meminjam, harga kelapa sawit tidak berapa tinggi nilainya, sekarang harga kelapa sawit dan getah sudah tinggi, jadi ada kemungkinan Felda akan mengkaji sama ada akan mengambil baki RM3 bilion pinjaman itu,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini.
Beliau berkata Felda telah membuat pelaburan yang menguntungkan dengan memiliki syarikat gula tersebut apabila memiliki dana terkumpul berjumlah RM1.1 bilion selepas hanya dua hari disenaraikan di Bursa Malaysia.

"Saya nak maklumkan hari ini MSM ketika menyenaraikan tawaran awam permulaannya adalah RM3.50 dan pada hari pertama meningkat tertinggi kepada RM5.04 dan semalam RM4.98 dan hari ini RM4.80. Jadi peneroka tidak perlu risau dengan pinjaman daripada KWSP ini," tambahnya.

Katanya, Felda sebelum ini pernah membuat pinjaman berjumlah RM4.9 bilion pada 70-an atau 80-an daripada kerajaan, Tabung Kewangan Antarabangsa, Bank Pembangunan Asia, Tabung Kuwait dan Tabung Saudi, dan berjaya membuat bayaran balik lebih awal iaitu pada 2000 berbanding tempoh yang diberi iaitu sehingga 2013.

"Felda mempunyai rekod yang baik dalam menyelesaikan pinjaman. Pinjaman dengan KWSP RM3.5 bilion ini patut diselesaikan 10 tahun dan kita lihat bagaimana kita boleh melunaskan pinjaman itu," katanya.

Ahmad berkata kenyataan KWSP juga menyebut secara keseluruhan syarikat itu menganggap pinjaman tersebut merupakan pelaburan yang dapat menyumbang ke arah pencapaian dividen yang baik kepada pencarumnya memandangkan ia menjana pulangan yang menarik serta berisiko rendah.

- Bernama
hari tu semasa MARAHKAN KEPADA Suara Keadilan macam2 hangpa buat dan kata... TAK BANGRAP.. TAK BANGRAP...
INI ADA BEBERAPA SOALAN MUDAH...

1.BERAPA LAMA TEMPOH BAYARAN BALIK YANG DIPERSETUJUI OLEH FELDA DAN KWSP.. DAN BERAPA KADAR FAEDAHNYA SETAHUN

2, BAGAIMANA KWSP MEMBAYAR KEUNTUNGAN KEPADA PENCARUM KWSP DARIPADA WANG YANG TELAH DISERAHKAN KEPADA FELDA.. KERANA PINJAMAN TERSEBUT DIBAYAR SECARA ANSURAN

3. DITAKDIRKAN FELDA BERMASALAH UNTUK MEMBAYAR BALIK.. SIAPA YANG BERTANGGUNG JAWAB UNTUK MENANGGUNGNYA.. BAILOUT DARIPADA PETRONAS @ KERAJAAN AKAN MENGAMBIL ALIH TANGGUNGAN?

4. BERAPA PERSEN WANG YANG DIANGGAP "DUIT KOPI", "WANG PELICIN, "UNDER TABLE" "KOMISYEN" DARIPADA PINJAMAN SEBANYAK ITU... MASUK POKET SIAPA

UMNO/BN TOLONGLAHHH!...Gunalah Apa Saja Institusi Awam Untuk Halang Bersih 2.0!!!

oleh Muhammad Sanusi Md Nor,
Saya mengalu-alukan sebarang usaha menghalang Bersih 2.0 termasuk menggunakan kekerasan polis, membuat provokasi perkauman melalui pemuda UMNO atau ugutan untuk bertembung di jalan raya melalui patriot Rizal Merican. Saya ingin mempelawa Rizal Merican Naina Merican yang bergelar Datok Seri itu mengupah budak-budak sekolah untuk memakai baju patriot dan membuat ugutan kepada penyokong bersih di mana sahaja mereka berada.

Kalau tidak cukup dengan itu, saya mencadangkan UMNO/BN mendapatkan bantuan Perkasa yang juga telah bersedia bertempur dengan penyokong bersih untuk membuat ugutan kepada kaum bukan melayu yang menyokong Bersih 2.0. Berhimpunlah lebih awal, kalau boleh mulai semalam di kelab Sultan Sulaiman untuk mengasah bakat bertempur dengan pemuda PAS yang sekilan lama bersabar dari bertempur. Mereka turut boleh mengajak sekelian mahaguru silat termasuk Omardin dan anaknya yang gedebe giler itu untuk menggertak Bersih 2.0. Cekik lah orang tua di atas kerusi roda dalam kawasan Parlimen untuk menghidupkan darah jantan dalam diri anaknya itu.

Tangkaplah semua yang memakai baju kuning yang tidak kotor di mana saja ditemui, di stesen bas, di masjid, di pusat beli belah, market ikan atau atas feri Pulau Pinang. Sumbat semuanya dalam lokap hingga menjelang 10 Julai, baru dilepaskan. Cari apa saja alasan untuk memburukkan penyokong Bersih 2.0 termasuk mengkomuniskan mereka, mengaitkan mereka dengan usaha memurtadkan umat Islam atau menjadi agen negara asing. Jangan lupa tuduh mereka cuba menghancurkan ketuanan Melayu di Tanah melayu ini.

Panggil semua pemimpin parti pembangkang beri keterangan di balai polis, termasuk balai polis yang tak mampu cegah pelacuran di Lorong Haji Taib. Jangan lupa beri ugutan, termasuk mengugut untuk menculik anak isteri mereka sewaktu mereka menggeletar di balai polis. Gertak sekelian pemimpin mereka dengan ugutan ISA, kerana mereka semua sangat takutkan ISA. Sekat semua ceramah PAS dan PR di seluruh negara, termasuk di Australia dan London, hingga mereka bertaubat nasuha tak akan buat apa-apa ceramah lagi, termasuk ceramah Isra' Mikraj dan ceramah anti dadah.

Tangkap juga Sasterwan Negara se-tua A Samad Said yang pandai-pandai membaca puisi walaupun dia hanya Sasterawan Negara yang tak pernah sama sekali berpuisi. Tangkap juga ustaz-ustaz di Masjid yang mengajar bab Toharah yang membawa maksud Bersih, termasuk ustaz-ustaz UMNO yang sejak puluhan tahun hanya tahu mengajar bab Toharah, haid dan nifas.

Jangan lupa arakkan naina mamak penang itu ke seluruh balai polis membuat report diugut oleh PKR dengan memakai baju merah kegemarannya sejak tujuh keturunan lalu di benua Rajnikanth itu. Lindungi dia dengan FRU di semua balai kerana dia tidak pandai berlakon, berpura-pura, atau melarikan diri...dia hanya spesis Jenny (nama asal nyah ini Junus) di Padang Kota Lama.Saya akan menangis kecewa kalau ini semua gagal dilakukan segera.

Lepas ini, tolonglah BN/UMNO, gerakkan semua tentera darat, laut dan udara dengan segala kelengkapan perang, termasuk askar Wataniah di Kem 304 Gerik, Perak (yang tugas hakiki mereka mengawal lebuh raya pantai timur) - yang mengundi di Kota Aur, dalam DUN Belantek, Kedah - untuk menyekat kemaraan penyokong Bersih 2.0.

Bariskan semua kereta kebal, kereta perisai, meriam, bazooka, M16, Styer, AK47, pesawat tempur (pastikan ada enjin), kapal selam Scoprpion (pusaka Altantuya) dan KD Jebat dan KD Lekir Navy (kalau boleh atas Highway di sungai Buluh, untuk menentang Bersih. Tembak saja siapapun yang memakai, menjual, menghadiah atau mencetak baju kuning Bersih 2.0, biar bercerai jasad dan nyawa , kerana nyawa mereka langsung tiada harga. Jadikan isteri mereka janda muda, anak mereka yatim tak berbapa. Jangan lupa unit udara TV3 untuk merakamkan semuanya.

Kalau itu pun belum memadai, saya alu-alukan sebarang rancangan sulit SB, JASA, Seranta, Kor Risik dan Gani Empat Tail untuk mengaitkan penyokong Bersih dengan Israel, Singapura, Yahudi, Al-Qaeda, JI, KMM, al-Maunah dan apa saja gerakan jahat di seluruh dunia supaya mereka dibenci seluruh makhluk yang ada atas muka bumi ini termasuk manusia sejahat Obama dan Clinton.

Saya juga ingin mengusulkan supaya adakan propaganda untuk meyakinkan orang ramai bahawa Ambiga akan menjadi Presiden PAS untuk melaksanakan Negara Berkebajikan, PKR akan menghapuskan ketaatan rakyat kepada Raja-raja Melayu dan DAP akan mengulangi aksi 13 Mei. Tolonglah buat semua ini. Kalau tidak negara ini akan hancur dijajah semula oleh Jepun, Siam dan Majapahit. kalau ini terjadi maka pupuslah sekelian benih Parameswara yang terhambat dari Melaka itu. Tinggallah Thamby Kakcik saja di bumi Hang Tuah itu.

Kesan dari semua sekatan dan tindakan bijak ini, saya percaya... paling tidak pun akan sama dengan kesan ... Gelora gelombang yang terkuak hasil 7 hari 7 malam Rally Bersih 2.0 ... yang disertai 3 juta manusia di tengah Kota Raya Kuala Lumpur berarak menuju Putrajaya... yang membadai sebelum kami bertolak ke KL pada 8 Julai...Selamat menjalankan tugasmu Naina!

Akan Diambil Tindakan Jika tidak Menghadiri Majlis Bersama Najib..

KUALA LUMPUR : PAS Kawasan Pasir Puteh, Kelantan telah mendapat aduan dan rungutan daripada kakitangan awam berkenaan jemputan pada majlis pemimpin bersama rakyat yang diadakan di kawasan itu pada 2 Julai nanti. Perkara yang membebankan mereka ialah setiap kakitangan awam termasuk guru mesti melaporkan diri mereka pada meja pendaftaran bagi memastikan kehadiran mereka.

Timbalan Ketua Penerangan PAS Pasir Puteh, Abdul Halim Mohamad menjelaskan, lebih membimbangkan mereka, jika mereka tidak hadir, tindakan akan dikenakan. Menurut beliau, begitulah antara rungutan awam terhadap majlis yang bakal berlangsung pada Sabtu nanti yang turut melibatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. Katanya, PAS Kawasan Pasir Puteh cukup kesal dengan cara perangkap yang digunakan oleh Umno untuk memastikan kehadiran yang ramai pada majlis berkenaan.
"Kita tidak bimbang dengan himpunan berkenaan kerana kita terbukti dan mampu membuat himpunan yang lebih besar tanpa perlu kerahan dan lapor diri peserta dalam setiap program yang diadakan," katanya dalam kenyataan kepada Harakahdaily, hari ini.
Namun, beliau mencabar Umno agar memberi peluang kepada kakitangan awam untuk mereka tidak hadir pada program berkenaan dan jangan dibuat kaunter lapor diri yang merupakan suatu amalan politik lama yang digunakan.

"Sebaliknya, Umno perlu meninggal politik tipu dan beralih kepada budaya politik ilmu bagi menjadikan rakyat bebas menentukan keputusan mereka tanpa lagi terkongkong dengan budaya politik tipu," katanya.
Mengulas lanjut berkaitan kehadiran Presiden Umno yang juga Perdana Menteri pada majlis itu nanti, beliau berkata, kedatangan Perdana Menteri ke majlis itu jelas menunjukkan bahawa Umno Pasir Puteh sedang mencari semangat di sebalik masalah dalaman yang berlaku dan gagal menjawab isu sekitar yang menyebabkan ahlinya hilang tumpuan.
Katanya, majlis pemimpin bersama rakyat yang kononnya bakal dihadiri ribuan ahli Umno itu jelas menunjukkan himpunan gelombang merah yang diadakan baru-baru ini gagal dan tidak diterima rakyat, sehingga mereka terpaksa membawa presiden parti ke dalam kawasan Pasir Puteh.

PAS Pasir Puteh juga, katanya, ingin menasihatkan Perdana Menteri agar menunaikan segala janji yang ditaburkan terlebih dahulu sebelum hadir ke Pasir Puteh atas dakwaan sebagai tanda beliau menghormati rakyat Kelantan seperti yang didakwa oleh Umno.
"Antara janji yang belum ditunaikan itu termasuk menyiapkan projek Kerajaan Pusat yang banyak terbengkalai dan termasuk juga memberikan royalti Petroleum kepada rakyat Kelantan," ujar beliau.
 
Pi la jumpa najib. kalau tak pi kena marah. Ramaikanlah majlis pemimpin tu.. Kesian pulak kalau tak ramai. Tv1,Tv3 Utusan nak buat cerita macamna. Kalau ramai depa akan buat la cerita Beribu-ribu rakyat datang sambut Najib. Penuh dewan dengan manusia. Pastu nanti himpunan BERSIH depa kata la hnya 500 orang saja yang turun berhimpun. Kenai dah Media pencacai Umno ni. Tapi depa kena ingat, yang pi tu kena paksa buka rela pun..yang rela tu hanya pencacai umno macam yang dok serang Wall Siasahkini tu.. Dah la bekarat, Tambah pulak dengan menghina Ulama dunia..Adoi!!adoi!!poning-poning. -Siasahkini

BAZAR TOK GURU: Kejayaan Gemilang K'jaan Kelantan Melepasi Segala Fitnah & Cabaran

Biar pun masih ada usaha cuba menghalang peniaga Pasar Lama MPKB berpindah ke Bazar Tok Guru, namun berlainan pula bagi peniaga, mereka seperti tidak sabar lagi mahu berniaga di premis baru.

Ramai peniaga ketika ditemui semasa mengambil kunci di pejabat Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) hari ini meluah rasa gembira.
Mereka seperti tidak sabar lagi mahu memulakan perniagaan di Bazar Tok Guru.

Seorang peniaga Siti Mastura Ismail, 33, meluah rasa gembira ketika datang mengambil kunci lot kedainya di Bazar Tok Guru.

Beliau berniaga di Pasar Lama MPKB sejak 10 tahun lalu berharap perniagaannya di tempat baru lebih maju kerana kedudukannya begitu strategik.

“Tidak ada apa yang kami harapkan semoga perniagaan kami bertambah maju di tempat baru ini, InsyaAllah,” ujarnya.

Sebuah akhbar hari ini melaporkan seorang peguam Nor Azli Ahamed menasihatkan peniaga menangguhkan menandatangani perjanjian jual beli lot Bazar Tok Guru kerana mendakwa terdapat sedikit kekeliruan.

Manakala Pengerusi Persatuan Peniaga Pasar Lama MPKB, Salim Ahmad pula dilapor mahu kerajaan negeri sekali lagi menangguh perpindahan peniaga.

Difahamkan sebelum ini Umno menyediakan peguam bagi membantu peniaga dalam isu Bazar Tok Guru.

Bagaimanapun apa yang berlaku pagi tadi peniaga tidak menghiraukan nasihat peguam dan Salim. Ramai peniaga menyerbu pejabat PMBK sebaik sahaja dibuka jam 8.00 pagi.

Peniaga menandatangani dokumen tertentu sebelum diberi kunci lot kedai masing-masing. Peniaga juga diminta membayar kos maintenance termasuk elektrik dan air bagi tempoh setahun sebanyak RM838.

Seorang lagi peniaga, Zaharah Mohd Salleh dan anaknya Rafeah Yusoff juga tidak sabar untuk memulakan perniagaan di tempat baru.

Katanya, mereka akan berpindah segera ke Bazar Tok Guru untuk meneruskan perniagaan di tempat baru.

Peniaga diberi peluang berniaga percuma dalam tempoh setahun di tingkat bawah dan dua tahun di tingkat satu sebagai usaha kerajaan negeri meringankan bebenan mereka. -Hrkh
BERITA SEBELUM INI


Impian Umno punah, peniaga dapat kunci Bazar esok
Usaha Umno menjadikan isu Bazar Tok Guru sebagai modal besar menjelang pilihan raya umum ke-13 kini punah apabila hampir kesemua peniaga menandatangani perjanjian memiliki lot niaga di situ.

Hampir kesemua 336 peniaga dari Pasar Lama MPKB dan Arked Uda telah menandatangani perjanjian pembelian lot kedai dan dokumen berkaitan urusan peguam.

Program menandatangani perjanjian itu diadakan mulai 27 Jun lalu dan dijangka berakhir esok.

Pengurus Pemasaran Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK), Khalili Abdul Kadir berkata, esok peniaga terbabit akan diserah kunci lot kedai bagi membolehkan mereka memindahkan barang.

“Sehingga hari ini sebahagian besar daripada 336 peniaga sudah menandatangani perjanjian dengan PMBK untuk memiliki lot kedai di Bazar Tok Guru.

“Dijangka pada Jumaat ini mereka boleh membawa masuk barangan jualan masing-masing,” katanya di sini.

Sebelum ini Persatuan Peniaga Pasar Lama MPKB melemparkan pelbagai tuduhan kepada kerajaan negeri berkaitan isu Bazar Tok Guru.

Malah berdasar kepada laporan media persatuan itu juga mengadakan pertemuan dengan pemimpin Umno Kelantan termasuk pengerusinya Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Ahli persatuan juga dilapor membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkaitan penjualan Pasar Lama MPKB, namun tiada sebarang penyelewengan ditemui.

Isu perpindahan peniaga Pasar Lama MPKB dan peniaga Arked Uda juga dimuatkan dalam akhbar Umno, Khabar yang disebar secara percuma di kaki lima masjid April lepas.

Biar pun dikecam hebat persatuan, kerajaan negeri tetap berusaha menyelesaikan bagi kebajikan peniaga termasuk menawar lot di Bazar Tok Guru secara percuma selama setahun di tingkat bawah dan dua tahun di tingkat satu.

Selain itu mengurangkan harga setiap lot sebanyak RM25,000 menjadikan harga ditawarkan RM63,000 jauh lebih rendah berbanding harga asal RM88,000.

Tawaran memiliki lot di tingkat bawah dan tingkat satu dengan harga RM63,000 hanya sah sehingga 31 Mei lalu.

Dan selepas 31 Mei sehingga akhir Jun harga setiap lot ditawarkan sebanyak RM70,000 dan setiap peniaga perlu mengurus sendiri pinjaman bank.

Daftar awal boleh pilih

PMBK juga memberi peluang mana-mana peniaga yang mendaftar awal boleh memilih lot dan pendaftaran lewat akan diberi lot secara pengundian.

Selain itu PMBK memperluaskan lorong di bahagian belakang di mana 29 lot kedai diroboh.

Khalili berkata, 29 lot diroboh bagi memberi keselesaan kepada peniaga biar pun PMBK kehilangan pendapatan lebih RM2 juta, di mana setiap lot bernilai RM88,000 pada harga semasa.

“Jumlah RM2 juta yang dimaksudkan hanya kehilangan pendapatan ekoran 29 lot kedai diroboh,” katanya.

Beliau juga berkata, 96 peniaga yang mendaftar awal diberi peluang memilih sendiri lot tanpa perlu mengundi berdasarkan kepada polisi ditetapkan daftar dahulu dapat awal.

Bazar Tok Guru yang terletak di Jalan Sultan Ibrahim setinggi tiga tingkat mempunyai 860 lot. Lot di tingkat satu dan dua ditawar kepada orang ramai yang berminat berharga antara RM84,000 hingga RM92,000.

Lebih separuh lagi lot di tingkat satu dan dua dibuka tawaran kepada orang ramai yang berminat.

Mereka yang berminat boleh menghubungi Bahagian Jualan PMBK di talian 747 4545 atau 013 907 3209 (Norin) atau 014 507 9001 (Izziani). -Hrkh

Umno dan Rasuah macam kentut dengan Taik..!!


NONEAhli Parlimen Umno bagi kerusi Sabak Bernam, Datuk Abd Rahman Bakri dan pembantu khasnya, Rosli Busro diperintah membela diri oleh Mahkamah Sesyen Shah Alam semalam atas tuduhan rasuah membabitkan lapan tuntutan palsu bagi program yang tidak dijalankan tiga tahun lalu.

Abdul Rahman, 46, didakwa dengan lapan tuntutan palsu dengan nilai RM10,000 setiap satu yang berjumlah RM80,000, daripada peruntukan kawasan parlimennya berhubung majlis yang tidak pernah dijalankan.

Hakim Azhaniz Teh Azman Teh memutuskan kedua-dua mempunyai kes prima facie untuk dijawap selepas berpuas hati bahawa pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes terhadap mereka bagi semua pertuduhan.

Kedua-dua tertuduh akan mula membela diri pada 14 September ini

Video: Layanan Polis Kepada Wakil Rakyat PR


Cara-cara polis melayan orang bersalah dan penjenayah. Penjenayah hanya tergelak terbahak-bahak melihat gelagat polis yang takut yang teramat sangat dengan warna kuning. Pakai saja kuning, masuk balai untuk soal siasat. Tidak berintergriti sebagai sebagi orang yang menjga keselamatan orang awam.

"Fatwa" Hishamuddin Tercabar, Ahli Parlimen PR Berpakaian Kuning

Sebagai tanda sokongan padunya terhadap Perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai nanti, Ahli Parlimen Pakatan Rakyat hari ini hadir dengan mengenakan pakaian berwarna kuning sempena warna rasmi Bersih 2.0.

Tindakan mengenakan pakaian kuning itu juga dibuat sebagai membantah segala usaha polis menjelang perhimpunan menuntut pembaharuan sistem pilihan raya yang adil dan bersih di negara ini.
Malah dalam merealisasikan sokongan mereka, hampir semua Ahli Parlimen Pakatan Rakyat memakai tali leher kuning manakala ahli parlimen wanita pula memakai pakaian kuning.

Ahli Parlimen Bakri Er Teck Hwa dan rakan sejawatnya dari Bukit Gantang, Datuk Seri Nizar Jamaluddin turut memakai baju T Bersih 2.0, yang mana pakaian terbabit merupakan penyumbang kepada peningkatan jumlah tahanan baju kuning itu sejak sabtu lalu kepada 108 tahanan.

Malah hari ini, Ahli Parlimen Gopeng Lee Boon Chye ditahan kerana memakai baju berwarna Kuning.

Sementara ADUN Pakatan Rakyat, Chan Ming Kai ditahan kerana memakai baju T Bersih di Gunung Rapat, Perak dengan dua lagi ahli parti itu pagi tadi.

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Batu, Tian Chua menegaskan bahawa tindakan polis itu merupakan intimidasi jelas dari pihak Kerajaan.

"Kami di sini untuk tunjukkan ketidakpuasan hati kami dan menyokong Himpunan Bersih yang aman. Tak dapat dibayangkan pemuda UMNO yang memakai baju Patriot kelmarin dan mereka yang mengeluarkan kenyataan 13 Mei tidak diambil tindakan.

“Bagaimanapun, penangkapan ini tidak mengurangkan bilangan kami, malah makin bertambah,” kata Tian merujuk pada himpunan 9 Julai ini.

Beliau mengulas 'kebebasan' Himpunan Patriot yang memprovokasi Ibu Pejabat Parti Keadilan Rakyat di Petaling Jaya kelmarin.

Manakala Ahli Parlimen Lembah Pantai, menyatakan ugutan dan provokasi Kumpulan Pendesak Melayu seperti Perkasa dan Pertubuhan Seni Silat Lincah Malaysia hanyalah memalingkan sokongan daripada pihak Kerajaan.

"Rakyat tidak buta dengan tindakan Polis terhadap Bersih dan kenyataan bersifat menghasut dari kumpulan seperti Perkasa dan PSSLM. Kenyataan ancaman kumpulan itu untuk melancarkan Perang terhadap penyokong bersih dan dengan Perkasa bangkitkan seolah-olah 13 Mei 1969 akan berulang langsung tidak diambil tindakan dan hanya menambah sokongan terhadap Bersih, kata beliau.

Turut mengulas isu yang sama Ahli Parlimen Kuala Krai Hata Ramli, dimana beliau mengutuk tindakan Polis yang memanggil personaliti seperti Sasterawan Negara Datuk A. Samad Said, dan Ahli Parlimen Sungai Siput Dr D. Jeyakumar yang berhadapan dengan Polis kerana menyokong Bersih.

"(Mereka turut) memanggil Sasterawan Negara Pak Samad Said ke Balai Polis. Apakah setiap penerima anugerah Sasterawan Negara hanya boleh mengeluarkan sajak yang membodek kerajaan? Kalau begitu malulah kita. Sepatutnya kita analisis sajak itu, bukan bawak ke balai untuk menakutkan.

"Untuk penahanan Ahli Parlimen Sungai Siput Jayakumar, saya cuba bawak usul 18 (1) kerana beliau terhalang tugas sebagai Ahli Parlimen," kata beliau. -tvsnews

Protes: Ahli parlimen Pakatan berpakaian 'kuning'

KUALA LUMPUR, 30 Jun: Sebagai membantah tindakan pihak polis yang memerangi sebarang unsur sokongan kepada himpunan aman Bersih 2.0, ahli parlimen Pakatan Rakyat hadir ke Dewan Rakyat hari ini dengan berpakaian kuning.

Ada antara mereka berbaju kuning, dan ada juga bertali leher kuning bercetak Bersih 2.0 sekaligus dilihat seperti mencabar pihak berkuasa yang sedang giat melakukan tangkapan terhadap mereka yang memakai baju kuning bercetak Bersih 2.0.

Ahli parlimen wanita pula memakai pakaian kuning.

Dua dari mereka, Ahli Parlimen Bakri, Er Teck Hwa dan Bukit Gantang Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin memakai baju-T Bersih 2.0.

Pada sidang media mereka di lobi parlimen hari ini, mereka turut mengecam tindakan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussin berhubung kenyataannya bahawa menyokong himpunan Bersih adalah haram.

"Kami di sini untuk menyokong himpunan Bersih bagi menuntut pilihan raya bersih dan adil," kata Penasihat DAP Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur)

Sebelum ini, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata baju-T Bersih haram dipakai dan mereka yang berbuat demikian boleh ditangkap.

"Tindakan kami memakai kuning hari ini sebagai protes kami kepada tingkah laku pihak berkuasa yang kami rasa sudah melampaui batas," kata Dr. Hatta Mohd Ramli (PAS-Kuala Krai).
-Hrkh

BERSIH 2.0 : Rumah kecil dengan 88 orang pengundi berdaftar!

CUBA anda lihat rumah ini baik-baik. Hasil tinjauan di lokasi sebenar, alamat rumah ini adalah, 1155 Kg Bagan Serai, Jalan Sembilang, Seberang Jaya Permatang Pauh. Percayakah anda jika ReJaM© katakan bahawa rumah dengan reka bentuk rumah Melayu ini didiami oleh berpuluh-puluh orang pengundi berdaftar berbangsa Melayu dan India?


Di bawah ini salah satu printscreen dari website Suruhanjaya Pilihanraya sebagai bukti yang menunjukkan bahawa 3 orang pengundi berbangsa India dan Melayu didaftarkan dalam satu alamat rumah yang sama.


Rakyat mahu turun ke jalanraya secara aman pada perhimpunan BERSIH 2.0 9 Julai ini bukan kerana rakyat gila nak tumbangkan kerajaan, tetapi kerana rakyat mahukan pilihanraya yang bersih dan adil. Kami tak gila, dan kami tak lupa, kami tak pernah lupa dan kami tak akan lupa, Negara ini negara rakyat!

Anda boleh mengesahkan sendiri bukti ini. Sila semak di website daftar pemilih SPR dengan memasukkan nombor-nombor kad pengenalan di bawah ini dan anda lihat sendiri bagaimana 88 orang pengundi berdaftar telah didaftarkan di bawah satu alamat yang sama. Rujuk sini [Daftar Pemilih]


1 140707755111 L 1914 SHEIK DAWOOD S/O MOHAMMED GANI 1155
6 280702755029 L 1928 SINNAPPAN A/L MUNUSAMY 1155
7 281008075239 L 1928 NARAINA @ V.K VELOO A/L KALLIMUTHU 1155
24 360902025020 P 1936 MON BINTI YUSOF 1155
37 390601025104 P 1939 CHE GAYAH BINTI MAT DAUD 1155
40 400616085659 L 1940 CHE AHMAD BIN CHIK 1155
45 410210025022 P 1941 THANALECHEMY A/P SUBBAREDY 1155
67 431211085089 L 1943 MUNISAMY A/L MUNISAMY 1155
80 450915075026 P 1945 GOVINDAMMAL A/P SAMIAYAH 1155
90 461103075024 P 1946 RUKUMONY A/P MUTHIAH 1155

101 470528025078 P 1947 PADAVETTA A/P SINNIAH 1155
111 480831075528 P 1948 ANJALAI A/P MUNIAN 1155
116 490218085065 L 1949 SATIWELL A/L R NABBU 1155
120 490812025073 L 1949 RETNASAMY A/L SUBBIAH 1155
127 500217085836 P 1950 MURUGAMAH A/P MANIKAM 1155
128 500312025495 L 1950 MD ISMAIL BIN MYDIN PITCHEY 1155
133 500630075068 P 1950 PANJALAIE A/P S.MOTIYE 1155
135 500818025302 P 1950 KUPPAMMAH A/P SUBRAYA 1155
136 500908075354 P 1950 MUNIAMAH A/P RAMAN 1155
137 501003025293 L 1950 PALANYAPPAN A/L SUBRAMANIYAM 1155

155 521101075399 L 1952 SEGAR A/L SUBRAMANIAM 1155
157 530110025267 L 1953 GOVINDARAJOO A/L RAMAN 1155
160 530310025173 L 1953 PERUMAL A/L PERUMAL 1155
161 530322075426 P 1953 ALICE MARY A/P ANTONISAMY 1155
180 531214075351 L 1953 MARIAPAN A/L VELOO 1155
189 540831085218 P 1954 ENDRANI A/P ARUMUGAM 1155
197 550118025155 L 1955 SUBRAMANIAM A/L S.AHNIMANNAN NO 1155
198 550129025441 L 1955 GANESAN A/L SOORAPPAN 1155
207 550415025530 P 1955 MARIAMAH A/P RAJAGOPAL 1155
210 550608025668 P 1955 MANIEE A/P JOSEPH 1155

218 551227025087 L 1955 NAGAPPAN A/L MUNUSAMY 1155
225 560404085967 L 1956 ARUMUGAM A/L PARAMASIVAM 1155
227 560409075450 P 1956 RANGAMAH A/P NALAIAH 1155
230 560415026006 P 1956 RAMAMAH A/P GOPAL 1155
232 560522075022 P 1956 RAJASPORY A/P GOVINDARAJOO 1155
234 560602075006 P 1956 BALOMANI A/P ASIRVATHAN 1155
261 570906025605 L 1957 KRISHNAN A/L NADARAJAH 1155
265 571024075189 L 1957 BEATLICE A/L ASUVATHAM 1155
266 571101026189 L 1957 VIJAYAN A/L MURUGIAH 1155
268 571105075500 P 1957 V.MARY A/P VANATHAIAH 1155

280 580828075066 P 1958 HESHAH BEE BINTI M.M KADER BAWA RAWTHER 1155
285 581106025088 P 1958 HABIDAH BINTI KASSIM 1155
295 590301075931 L 1959 NARAYANASAMY A/L V.K.VELOO 1155
298 590318025367 L 1959 RAVITHIRAN A/L NADARAJAH 1155
299 590318075735 L 1959 DAVID A/L AZIRVATHAM 1155
304 590520025926 P 1959 YASODAH A/P GOVINDASAMY 1155
317 591222075508 P 1959 SHARIPAH B BINTI MAHMUD 1155
322 600407075602 P 1960 SANTHANAMARY A/P AROKIASAMY 1155
324 600515075132 P 1960 PUSPERVALLI A/P NADESON 1155
326 600531075116 P 1960 LAGMI A/P SANNASEE 1155

331 601024085840 P 1960 AMUTHA A/P SUBRAMANION 1155
349 610925105946 P 1961 SELVARANI A/P MURUGIAH 1155
350 611001026038 P 1961 AMUTHA A/P NARASU 1155
380 630421085003 L 1963 SHAMUGAM A/L MUNISAMY 1155
381 630517086617 L 1963 VASOO A/L SUBRAMANION 1155
382 630617025782 P 1963 MURUGAMAH A/P NADARAJAH 1155
397 640531075972 P 1964 PLOMINA A/P KUPPUSAMY NO 1155
399 7432554 640628086483 L 1964 JAYABALAN A/L MUNISAMY NO 1155
425 651218075275 L 1965 MUNIANDY A/L NARAINA @ V K VELOO NO 1155
427 660203086304 P 1966 VASONDA A/P SUBRAMANIAM 1155

449 670227075289 L 1967 PUVANASWARAN A/L NARAINA @ V K VELOO 1155
456 670409025741 L 1967 CHANDRAN A/L PONNAN 1155
463 670719085934 P 1967 PARAMESWARI A/P MUNISAMY 1155
478 680522075491 L 1968 V SEVANASAN A/L V K VELOO 1155
517 700518075611 L 1970 RAVY A/L RAMASAMY @ SUBRAMANIAM NO 1155
527 701213075009 L 1970 SUTHAGAR A/L SUBRAMANIAM 1155
570 730805086222 P 1973 SARALA A/P S SEGAR 1155
579 740710075212 P 1974 MANGALANAYAKEY A/P V SINNAIAH NO 1155
597 750730075198 P 1975 MUNISPERIE A/P SUBRAMANIAM 1155
613 770202085657 L 1977 MANICKAM A/L VERASAMY 1155

618 770723075016 P 1977 RATHNADEVI A/P DHEVAN NO. 1155
623 771127065641 L 1977 VIJAYA KUMAR A/L KARIAMALAI NO 1155
632 780814075256 P 1978 YOGESWARY A/P SUBRAMANIAM 1155
637 790430075141 L 1979 KARUNAGARAN A/L RAJU NO 1155
655 800613075546 P 1980 RAJESWARY A/P RAMASAMY 1155
664 810213075597 L 1981 VERARAKAYAN A/L VIJAYAN 1155
680 820207026050 P 1982 HEMALATHA A/P PERUMAL 1155
692 830113075619 L 1983 MEYYELAHAN A/L VIJAYAN NO 1155
703 830524075744 P 1983 RAJAKUMARI A/P SUBRAMANIAM 1155
705 830527075643 L 1983 NORIES A/L GNANAPRAGASAM 1155

706 830530075783 L 1983 PRABAGARAN A/L RETNASAMY 1155
707 830609086303 L 1983 VELU A/L BALAN 1155
710 831009026096 P 1983 THILAGAVATHI A/P PERUMAL 1155
729 840914075976 P 1984 MAGESWARY A/P BALAN 1155
730 841113075540 P 1984 ANGELINA A/P GNANAPRAGASAM 1155
747 850819075811 L 1985 BASKARAN AL VIJAYAN 1155
774 880611075254 P 1988 LINDA A/P GNANAPRAGASAM NO.1155
779 890311016294 P 1989 MALA A/P BALAN NO 1155

Sumber: [Anak Sungai Derhaka]

Memalukan: 'Kerajaan Negeri Pahang' Buat Silap Besar Bila Guna "Karam Singh" Untuk Temubual Samseng UMNO Bagi Kenyataan Pasal Isu Lynas !

Ramai yang terkejut apabila Karam Singh (foto) TV3 berbicara malah menyokong isu alam sekitar yang ditakuti rakyat itu sebenarnya. Mereka yang menyaksikan adengan memalukan Karam Singh itu "mengucap panjang" melihat kedurjanaan pejuang alam sekitar dan hak asasi manusia seperti beliau yang akhirnya "berpaling tadah".

Rakyat yang selama ini dibela, sudah tidak menjadi matlamat Karam Singh lagi. Beliau lebih selesa mempertahankan kerajaan yang terdesak untuk terus menipu rakyat. Karam sebenarnya bakal "karam" dek kebodohan dirinya sendiri. Imej dan popularitinya pasti merudum dek kerana kesilapan besar yang dilakukannya.

Sanjungan sebagai pembela rakyat dalam isu-isu alam sekitar selepas ini pasti tidak lagi menjadi kebanggaan rakyat. Malah, dek kerana kejelekan beliau cuba mempertahankan "benang yang basah" itu, maka Karam Singh bakal dikenang sebagai pengkhianat rakyat. Apatah lagi sekiranya, rakyat berhadapan dengan risiko akibat keputusan kerajaan untuk meneruskan projek ini. Soalnya sekarang, kenapa dalam edisi siasat Karam Singh itu, beliau langsung tidak mendapatkan pandangan daripada pihak yang membantah Lynas terutamanya NGO Save Malaysia. Selama ini kita dipaparkan dengan laporan eksklusif yang tidak berat sebelah oleh NTV7 dalam isu Lynas. Biar pun dalam bahasa Mandarin, namun laporannya amat menarik dan padat dengan maklumat berguna.

Ia jauh sekali berbeza dengan apa yang Karam Singh lakukan. Tindakan beliau menemubual "individu yang dikaitkan dengan samseng UMNO" ketika demontrasi aman Lynas di Pantai Teluk Chempedak pada 31 Mei lalu, amatlah memalukan. Karam Singh gagal untuk menyiasat siapakah yang ditemubualnya, sebelum menerbitkan rancangan tersebut.

Di sini, nampak benar beliau telah "dibayar dengan harga tertentu" oleh pihak berkenaan untuk membuat propaganda memesongkan minda rakyat agar percaya Lynas tidak berbahaya, sedangkan beliau sendiri tahu hakikat projek ini.

Betapa dangkalnya Si Karam Singh bila tergamak temubual individu ini


Video panas ketika penyokong UMNO "attack" rakyat berdemo bantah Lynas

[Malah, kerajaan juga berkali-kali mengatakan isu tersebut hanyalah dipolitikkan oleh parti pembangkang bagi menagih sokongan dalam pilihanraya umum akan datang. Mendengar kenyataan seperti ini, jelas sekali telah mencemarkan imej kerajaan itu sebenarnya. Bukankah ramai dikalangan ahli dan pemimpin MCA iaitu komponen BN yang menyokong bantahan Lynas. Maka kenapa ia dikaitkan dengan isu pembangkang.

Pemimpin pembangkang terpaksa memperjuangkan isu ini selepas melihat UMNO BN gagal bertindak dengan sewajarnya
. Malah, UMNO BN perlu ingat bahawa lokasi kilang Lynas terletak dalam kawasan parlimen pembangkang iaitu Indera Mahkota yang diwakili oleh
Azan Ismail (PKR).

Malah, Kuantan sendiri diwakili oleh
Fuziah Salleh
juga dari PKR. Maka, apakah menjadi satu kesalahan untuk mereka bangkit membela rakyat?. Sedangkan ia adalah hak dan tanggungjawab mereka sebagai wakil rakyat di kawasan terbabit. Kebodohan Karam Singh menerbitkan siaran tersebut menyebabkan Kerajaan Negeri Pahang sendiri yang akhirnya mendapat malu.

Tahniah kepada Karam Singh kerena mempercepatkan kapal UMNO BN karam di negeri Pahang]. -Pahangdaily