Khamis, 20 Oktober 2011

Perghh Bila PAS taknak joint HIMPUN terus kata PAS tolak ISLAM..masa PAS nak buat HUDUD sekoq pun tak bunyi apa-apa..!!

Jangan Perangkap Pas Dengan Himpun

AKHBAR Utusan dalam talian hari ini memakai tajuk berita berbunyi "Himpun diteruskan tanpa Pas". Berita itu mengolah kenyataan dan sikap Pengerusi Himpun Mohd Azmi Abdul Hamid yang membalas balik kenyataan Pas yang tidak mahu terbabit dengan majlis himpunan sejuta umat itu. Alasan Pas mudah sahaja sebab himpunan itu kerja Nngo maka tidak elok dan tidak kena kalau parti politik mengambil bahagian.
Dalam pada itu Pas tetap menhormati usaha Himpun itu kerana kerja mempertahankan akidah umat Islam adalah tanggungjawab bersama.

Azmi juga mengormati pendirian Pas itu kerana himpunan itu diuruskan oleh Ngo atas satu tujuan untuk menzahirkan kekuatan umat Islam dalam mempertahankan akidah umat. Seeloknya urusan agama diperjuangkan oleh penganutnya tanpa mengira dari mana mereka datang, dan sepatutnya untuk mempertahankan agama kita tidak mengambil kira apa ideologi politik kita.

Nampaknya akhbar penjilat butut itu cuba memperbesar-besarkan tindakan Pas itu dan mahu memberi gambaran Pas tidak merestui majlis berkenaan. Apa hendak ditonjolkan dalam berita itu kononnya Pas tidak bersungguh memperjuangkan Islam. Dengan cara itu akhbar itu mahu orang ramai menilai sejauh mana tahap dan nilai Pas terhadap agama.

Bersama berita itu dimasukkan ulasan Penasihat Kehormnat Persatuan Penggunan Islam Malaysia (PPIM) Ahmad Zaki Ismail yang menyesali atas keputusan Pas itu.

Kenyataan Zaki dipetik keengganan Pas menyertai himpunan itu menjelaskan Pas berkiblat kepada kuasa semata-mata dan penolakan Pas itu sekaan Pas menolak realiti wujudnya cabaran keruntuhan akidah umat Islam yang berleluasa di negara ini. Mudah benar Zaki membuat analisa berhubung tindakan Pas itu.

Memang secara peribadi saya kurang bersetuju dengan tindakan Pas itu tetapi kalau difahami akan implikasi politik ia merupakan tindakan yang tepat dalam situasi hari ini. Pas sebagai parti politik yang memerlukan sokongan semua pihak perlu menjaga tatasusila politiknya. Perlu diingat rupadiri Pas bukan seperti mana badan-badan Ngo termasuk persatuan pengguna yang dinashiti oleh Zaki itu.

Bagaimana pun saya yakin dan percaya Pas tidak menghalang individu atau ahlinya dari mengambil bahagian atas tujuan untuk menjaga akidah. Bukan saja mengenai himpunan itu tetapi lain-lain aspek kebajikan bergama juga. Pas tidak akan bertindak segila dan sebodoh itu. Demikian juga dengan PKR, parti itu juga tidak akan memancung mana-mana ahlinya yang hadir ke perhimpuinan itu. Itu adalah hak semua orang yang tidak boleh diikat dan disekat dengan mana-mana peraturan atau disiplin politik atau parti. Menjaga akidah adalah kewajiban setiap individu yang mengaku kebesaran Allah dan keagungan Muhammad.

Jadi ahli Pas boleh ramai-ramai pergi atas nama peribadi dan bukan parti. Setahu saya Ketua Pemuda Pas, Nasrudin Hassan juga akan sama hadir atas kapasitinya sebagai umat Islam. Jadi di sini tidak timbul kalau Pas tidak pergi, apa lagi dengan mudah hendak menyimpulkan Pas tidak serius dengan Islam. Cuma saya nak nasihat mana-mana ahli parti khasnya Pas yang hadir ke perhimpunan itu hadirlah sebagai sifat anda seperti club Red Warriors yang mana pergi untuk menyokong bola dan tidak menyokong ideologi politik.

Usaha untuk menghebuhkan keenganan Pas tidak hadir ke himpunan itu dibuat atas maslahat politik itu sebenar tidak boleh dipertikaikan. Dengan melihat kepada usaha Pas selama ini dalam memartabatkan Islam janganlah mudah menyimpulkan Pas tidak serius dengan Islam. Hanya kerana tidak pergi ke himpunan itu terus dicapkan Pas sebagai mengalih kilbatnya adalah naif sangat.

Itu yang Pas beriya-iya hendak melaksanakan hukum hudud di Kelantan apakah bukan Islam? Saya tidak pun terdengar Zaki atau orang sewaktu dan sedarah dengannya memberi ulasan menyokong tindakan itu. Apakah baginya himpunan itu lebih penting dari hudud? Kalau itulah pandangan Zaki dan mereka sewaktu dengannya ini bermakna struktur badan mereka sudah berubah di mana otak sudah diletak di kepala lutut, hidung di belakang dan mata di kaki?

Sesuatu yang bagus juga kalau Pas tidak pegi menyertai himpunan itu kerana nia memberi peluang kepada Umno. Umno boleh mengambil bahagian sepenuhnya. Atau dalam erti kaya lain Umno boleh mengganti Pas untuk membela akidah umat Islam dalam pengertian disebut Himpun itu. Pergilah Umno ramai-ramai? Nah inilah masanya untuk Umno menunjuk dan membuktikan kepada umum bahawa parti itu perjuang Islam nombor satu.

Hendaknya deklarasi dibuat dalam himpunan itu termasuk mendesak kerajaan menggubal akta murtad akan diterima baik oleh Umno. Umno akan memperjuangkan deklarasi tersebut hingga berjaya. Dalam sidang perlimen akan datang kita nak dengar rang undang-undang murtad akan dibentang di parlimen. Kalau deklarasi itu tidak dilaksanakan maka jelas himpunan itu akan menjadi sebahagian daripada gajah putih salin tak tumpah seprti one off saja sifatnya. Makanya kalau selepas ini ada orang mentafsirkan himpunan itu ada propaganda Umno jangan 'dimurih'.

Saya hendak tanya dan bertanya kepada orang yang mudah bingkas kepada keputusan Pas itu. Apakah Umno akan menyertai himpunan itu secara rasmi? Apakah Najib Razak, Udin anak Yassin, Shafei Afdal, Ahamad Zahid Hamidi, Hishamuddin Hussein, Tengku Adnan Mansor dan lain-lainnya akan hadir?

Saya tidak dengar lagi Umno membuat kenyataan rasmi akan komitmen menghadiri atau menyokong himpunan berkenaan. Yang terdengar hanya Pemuda Umno Selangor memberi tahu yang Umno akan menghadiri himpunan berkenaan. Tetapi belum ada kenyataan rasmi dari ibu Pejabat Umno di PWTC. Kalau hanya pemuda saja yang membuat komitmen ia dikira adil dan lebih kurang dengan apa yang Nasrudin Hasan lakukan saja.

Apa yang kita hendak dengar kenyataan dan pendirian ibu pejabat Umno. Belum ada kerahan dari Umno untuk menghadiri himpunan tersebut. Saya rasa kalau Umno mengambil bahagian dan komited menghadirinya, himpunan itu bukan saja akan mencapai jumlah 100,000 tetapi mungkin 5 juta kerana ahli Umno sendiri sudah mencecah lebih 3 juta lebih.

Jadi kalau Umno juga tidak menyatakan sikap dan pendirian, kenapa harus ditoleh kepada Pas saja? Jawab! Ini nampak sangat niat jahat dan cuba perangkap Pas dengan acara itu. Zaki itu mudah nampak kuman di sebarang laut tetapi terlindung gajah di birai matanya. Sepatutnya orang seperti Zaki itu turut bertanya sama mengenai Umno. Jangan hanya tahu menyanggah kepada Pas sahaja. Kalau pun benci Pas tetapi kebencian itu biarlah rasional dan profesional.

Kalau Umno juga tidak menyatakan pendirian tegas sama ada hendak hadir atau tidak apa susah dan peliknya dengan Pas. Setidak-tidaknya Pas dan PKR lebih jantan dalam hal ini kerana mereka mengambil tindakan tegas menyatakan sikap dan pendirian setelah mengkaji kesan buruk dan baik di sebalik himpunan tersebut.

Ataua pun apakah kerana himpun itu sebenarnya kerja Umno maka Umno tidak payah membuat apa-apa kenyatan lagi? Begitukah?

Begitu juga dengan Zaki mungkin kerana dia sudah tahu siapa yang mendalangi himpunan itu? Mungkin Zaki sudah dapat mentafsirkan hati budi Ngo-Ngo yang bergabung dalam Himpun itu. Mungkin dia sudah kenal latar belakang dan warna Perkasa(M), Isma, Pembina, Pembela, Intelek Melayu yang dikepalai Ibrahim Abu Shah dan lain-lain lagi itu.

Sebelum ini Ngo ini jarang berkecimpung dengan aktiviti-aktiviti yang dianjurkan oleh Pas dan PKR kecuali Teras Keupayaan Melayu (Teras) yang menjadi milik tunggalnya Pengerusi bersama Himpun, Azmi Hamid.

Begitukah? Kalau begitu maka tidak peliklah kalau Umno tidak bersuara apa-apa mengenai himpunan itu. Mereka tidak payah lagi menyatakan sikap dan menjual diri untuk hadir dan memberi bantuan sepenuhnya kerana kerana itu adalah kerja mereka juga. Bolehlah dianggapkan kerja itu salah satu projek penswastaan Umno kepada Ngo.

Saya tidak mahu menganalisa bagi mencari jawaban kepada persoalan itu. Tetapi bagi orang yang arif akan mengetahui sendiri terhadap apa yang berlaku. Salah satu petanda bahawa himpunan itu mendapat restu Umno ialah apabila ia mudah mendapat kerjasama dengan pelbagai pihak dan termasuk juga mudah mendapat permit polis. Menteri Agama Jamil Khir yang baru mengubah suai rumah juga berkokok memberi sokongan mengatakan himpunan itu bukan tunjuk perasaan. Kenyataan Jamil itu memudahkan kita untuk mencari makrifat di sebalik himpunan itu.

Kalaulah benar Umno terlibat, atau orang-orang yang mendokong perjuangan Umno untuk menyelamatkan parti itu, sepatutnya mereka mengajak Pas secara terbuka dan berhikmah. Buat surat jemputan kepada Pas dan PKR (Melayu) secara rasmi dan bukan setakat panggilan ajak-ajak ayam di dalam akhbar. Panggilan begitu juga menyebabkan Pas akan mencurigai kerana sebelum ini mereka sudah melalui banyak peristiwa pahit dengan Umno.

Saya yakin kalau himpunan itu telus, tanpa ada campur tangan atau kalau ada pun, tetapi Umno ikhlas Pas tidak akan mengambil keptusan yang meletakkan diri mereka dalam keadaan serba salah pada perhitungan umat Islam negara ini dengan membuat kenyataan mereka tidak akan hadir. Setidak-tidak Pas akan membuat pendirian menyokong tetapi tidak akan terlibat secara langsung.

Sekali lagi kepada orang mempersoalkan kenapa Pas tidak perlu hadir harus meneliti diri sendiri dan belajar memahami politik. Cara paling mudah ialah kencing dalam tempurung dan renung dalam-dalam. Kalau tak cukup mata hendak melihat bayang ajak bini sekali. Mereka juga hendaklah belajar menjadi jujur kepada diri sendiri. Adillah juga dalam mempersoalkan orang lain. Kalau Penasihat Kehormat PPIM itu adil dan jujur, beliau patut mengkritik sama Umno kerana parti Melayu itu juga tidak menyatakan pendirian sama hadir atau tidak pada acara itu.

Saya akan hadir majlis berkenaan dan nak tenguk sendiri apakah Najib, Udin anak Yassin, Zahid Hamidi hadir atau tidak. Mereka perlu hadir dan tidak boleh diwakilkan kepada tiga makhluk Allah yang sudah tidak 'dihingini' oleh Himpin seperti mana dijelaskan Azmi Hamid.

Inilah orang kita berangan-angan hendak menjadi tukang jahit sedang nak memasukkan benang dalam jarum pun sudah tidak mampu kerana mata dibaham kencing manis, kelabu asap jadinya begitulah yang boleh saya gelarkan kepada mereka yang tahu mengkritik tetapi tidak membuat penilaian awal.
[wm.kl.11:40 am 20/10/11]
http://msomelayu.blogspot.com/2011/10/analisa-isu.html

25 Oktober: Forum Anak Muda Mengakar Perubahan (Anjuran SAMM)

 

Tarikh: 25 Oktober 2011 (Selasa)
Masa: 9.00 pm
Tempat: 50B , Tingkat 2 Bangsar Utama ( Berdekatan Pejabat Malaysiakini) Panel: Che'Gubard ( Penyelaras SAMM)
Prof. Abu Hassan Hasbullah ( ZENTRUM)
Hilman Idham ( Aktivis Sosial)

Perubahan Harus Didesak, Bukan Ditunggu !!!!!
 
Sejarah telah membuktikan banyak kerajaan telah ditumbangkan oleh golongan Anak Muda. Oleh yang demikan sama-samalah kita hadir ke program ini bagi memupuk kesedaran didalam jiwa kita tentang masalah yang melanda negara kita.Oleh itu peranan anak muda harus ditingkatkan bagi membawa " PERUBAHAN" kepada negara tercinta.

Sebarkan kepada teman2 .. " Di usia Muda kita mencipta sejarah, di usia tua kita membaca sejarah"

Tempat Terhad.

Jawapan Ust Zaharuddin kepada UTUSAN berkenaan Isu PAS tak joint HIMPUN


Abdul Muhaimin Saifulbahri

Petang tadi, Dr Zaharuddin berkata pihak Utusan Malaysia menghubungi beliau untuk mendapatkan respon mengenai isu penolakan PAS daripada menyertai HIMPUN. Ini jawapan beliau hafizahullah, dan semoga Utusan Online amanah serta takut kepada Allah. Jangan ada penyelewengan.

 

HIMPUN : Hari Solidariti Ummat Islam

Muqaddimah.

1. Amanah terbesar ummat Islam ialah memelihara, mempertahan dan memperjuangkan agama Allah swt sehingga ianya tegak secara praktikal di dalam diri setiap individu yang mengaku beriman kepada Allah swt dan juga tegak berdaulat di atas tanahair mereka. Pantang mengalah sungguhpun terpaksa mendepani cabaran getir dan rintangan sengit terhadap perjalanan dan perkembangan Islam di negara ini.

2. Cabaran dan halangan yang dihadapi oleh Islam dan ummatnya di sepanjang sejarah dan tamaddunnya pula adalah merupakan sunnatullah. Justeru itu, ummat Islam digesa agar senantiasa berwaspada, bersedia, peka, sensitif dan responsif terhadap apa jua keadaan dan dimana jua berada agar pemikiran mereka tidak terpesong, keperibadian mereka tidak cela dan aqidah mereka tidak rosak.

3. Musuh pula tidak pernah lalai dan leka menunggu saat dan ketikanya ummat Islam alpa dan asyik dari amanah dan tanggungjawab mereka terhadap perintah Allah swt dan tuntutan agamaNya untuk merosakkan pemikiran, akhlak dan aqidah ummat Islam. Pelbagai ruang dan peluang akan digunakan oleh musuh - musuh Allah untuk melunas tujuan dan hasrat mereka tersebut tanpa jemu, bosan dan berputus asa.

4. Lima perkara yang sering menjadi perantara berkesan untuk membinasakan ummat Islam tanpa disedari, pula berurutan dengan kelemahan dan ketidakpedulian ummat Islam sendiri. Lima perkara yang saya maksudkan ialah "Jerat 5F":

a] Food : Makanan yang tidak halal dan memudaratkan
b] Fun : Hiburan dan keseronokan yang meleka dan melalaikan
c] Family : Keluarga yang runtuh dan berantakkan
d] Film : Filem yang membinasakan budaya, merosakkan minda
e] Fashion : Fesyen yang menjolok mata dan merangsang syahwat.

Ummat Islam Mesti Bangkit.

5. Perkembangan mutaakhir ummat Islam sangat tenat dan menyedihkan. Sukar saya mahu menyebutkan figure dan angka, lantaran perkembangannya terlalu pesat saban hari dan grafnya meningkat mendadak. Tiada siapa yang boleh menafikannya seperti kes rogol, zina, buang bayi, pelacuran, hiburan tanpa batas, pergaulan bebas, penceraian, penderaan, ragut, samun, rompak, bunuh, khurafat, riddah dan 1001 mala petaka sedang menimpa ummat Islam termasuklah fenomena menghina dan mempersenda agama Islam serta mempertikai dan menentang hukum Allah swt secara terbuka.

6. Ummat Islam selayaknya sedar dan segera bangkit untuk melakukan perubahan total dan mengembalikan semula izzah [ kemuliaan dan kehebatan ] mereka bersama Islam sebagai petunjuk dan agama yang benar. Mereka perlu lepas dari ikatan idealogi yang bertentangan dengan Islam dan budaya mungkar yang dimurkai oleh Allah swt. Ummat Islam jua mesti bebas dari pengaruh maksiat yang menjerumuskan dan perangkap riddah yang memalingkan mereka dari ajaran Islam yang suci lagi mulia.

7. Ummat Islam kini perlu dibimbing, dipimpin dan diberi motivasi agar mereka menyedari bahawa mereka adalah ummat terbaik dan mempunyai kekuatan serta kehebatan diri yang telah dikurniakan oleh Allah swt bersama agamaNya sebagai manhaj atau cara hidup yang mulia dan sempurna. Malah Ummat Islam juga mestilah menginsafi bahawa lemah dan hinanya mereka pada hari ini adalah kerana mereka meninggalkan Islam sebagai petunjuk, cara dan gaya untuk hidup. Mereka bukan lemah dan hina kerana melaksanakan ajaran dan hukum hakam Islam.

HIMPUN untuk kebangkitan dan solidariti ummah.

8. Tanggungjawab menyedarkan ummat Islam dari tidur mereka yang panjang sehingga mamai dan hilang daya sensitiviti adalah tanggungjawab semua, justeru Islam bukanlah milik ekslusif mana - mana pihak. Sebaliknya Islam adalah milik semua mereka yang melafazkan syahadatain iaitu penyaksian bersumpah bahawa tiada tuhan yang layak disembah selain Allah dan Muhammad itu adalah Rasulullah. Ertinya ummat Islam mesti bersatu dengan ikatan aqidah, menjulang panji syahadah dan komited dengan amal Islami.

9. Telah tiba masanya ummat Islam menghentikan polemik sesama sendiri, konflik yang merugikan masa depan mereka. Saling curiga mencurigai, fitnah memfitnah, tuduh menuduh, jatuh menjatuh dan khianat mengkhianati diantara satu sama lain adalah punca segala musibah yang menimpa ummah, sedang mereka mempunyai sebab yang sangat kuat untuk teguh bersatu iaitu Aqidah Islamiyyah.

10. Kalaupun ummat Islam sukar mencari titik pertemuan kerana perbedaan ideologi politik, latar belakang sosial, ekonomi, pendidikan dan sejarah silam, saya yakin ummat Islam masih berpeluang untuk bertemu dan bersatu demi kerana aqidah dan masa depan ummat Islam yang perlu kepada kebangkitan semula. Namun setiap ummat Islam mestilah ikhlas dan jujur demi untuk Islam, aqidah dan syariatnya. Bukan saling mengintai peluang untuk memerangkap dan mengenakan pihak lain.

11. Saya dan rakan - rakan dari Dewan Pemuda PAS Malaysia merakamkan setinggi - tinggi tahniah kepada Sekretariat HIMPUN yang dipengerusikan bersama oleh Tuan Hj Azmi Abd Hamid [ Teras Pengupayaan Melayu - TERAS ] dan Dr Yusri bin Mohamad [ Pertubuhan Pembela Islam - PEMBELA ] di atas penganjuran Himpunan Sejuta Ummah [ HIMPUN ] yang bakal berlangsung detik jam 2.00 - 6.00 pm pada 22 Oktober 2011 di Stadium Shah Alam Selangor Darul Ehsan.

12. Saya mengharapkan usaha murni tersebut disokong oleh seluruh ummat Islam dan saya menyeru agar ummat Islam turut hadir beramai - ramai khasnya anak - anak muda setelah saya mendapat komitmen daripada Sekretariat HIMPUN bahawa objektif Himpunan Sejuta Ummah boleh dirumus di atas 3 nokhtah :

a] Memotivasi ummah agar bangkit mempertahan & memperjuangkan aqidah .
b] Menghimpun dan menyatukan ummat Islam khasnya diatas isu aqidah
c] Sebagai satu penyataan sikap dan deklarasi ummah yang sedia berjuang

13. Himpunan hasil gabungan besar yang mencecah 1000 ngo muslim ini adalah julung kali dianjurkan dalam negara kita. Ia adalah himpunan awam yang bakal menyatukan pelbagai lapisan ummat Islam. Bermula dari tokoh - tokoh agama, pemimpin dan aktivis masyarakat, seleberiti dan mahasiswa dijangka akan membanjiri Stadium Shah Alam untuk menyatu suara dan tindakan ke arah memperjuangkan Islam serta mempertahankan aqidah ummah.

14. Dewan Pemuda PAS Malaysia mengambil pendekatan serupa sewaktu menyokong gabungan lebih 6buah ngo BERSIH 2.0 yang berjuang menuntut pemulihan sistem demokrasi dan pengurusan pilihanraya negara kita. Pemuda PAS bersama dengan himpunan dan denyut nadi puluhan ribu rakyat pada 9 Julai yang lalu.

15. Insyaallah, Saya dan rakan - rakan Dewan Pemuda PAS Malaysia mengambil sikap yang sama terhadap Himpunan Sejuta Ummah pada 22 Oktober kelak . Semoga himpunan tersebut berjaya mencapai matlamat dan menepati objektif yang digariskan bersama berkat dan rahmat Allah swt. Sekali lagi saya ucapkan tahniah kepada semua ngo - ngo Islam yang terlibat. Kami pemuda PAS senantiasa bersama anda semua dalam meneruskan cita - cita perjuangan Islam dan mempertahankan aqidahnya di bumi bertuah ini. Selamat berHIMPUN daripada Dewan Pemuda PAS Malaysia buat semua dan hadirlah dengan niat yang ikhlas kerana Allah swt.

Nasrudin bin Hassan
Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia

HIMPUN : Hari Solidariti Ummat Islam

Muqaddimah.

1. Amanah terbesar ummat Islam ialah memelihara, mempertahan dan memperjuangkan agama Allah swt sehingga ianya tegak secara praktikal di dalam diri setiap individu yang mengaku beriman kepada Allah swt dan juga tegak berdaulat di atas tanahair mereka. Pantang mengalah sungguhpun terpaksa mendepani cabaran getir dan rintangan sengit terhadap perjalanan dan perkembangan Islam di negara ini.

2. Cabaran dan halangan yang dihadapi oleh Islam dan ummatnya di sepanjang sejarah dan tamaddunnya pula adalah merupakan sunnatullah. Justeru itu, ummat Islam digesa agar senantiasa berwaspada, bersedia, peka, sensitif dan responsif terhadap apa jua keadaan dan dimana jua berada agar pemikiran mereka tidak terpesong, keperibadian mereka tidak cela dan aqidah mereka tidak rosak.

3. Musuh pula tidak pernah lalai dan leka menunggu saat dan ketikanya ummat Islam alpa dan asyik dari amanah dan tanggungjawab mereka terhadap perintah Allah swt dan tuntutan agamaNya untuk merosakkan pemikiran, akhlak dan aqidah ummat Islam. Pelbagai ruang dan peluang akan digunakan oleh musuh - musuh Allah untuk melunas tujuan dan hasrat mereka tersebut tanpa jemu, bosan dan berputus asa.

4. Lima perkara yang sering menjadi perantara berkesan untuk membinasakan ummat Islam tanpa disedari, pula berurutan dengan kelemahan dan ketidakpedulian ummat Islam sendiri. Lima perkara yang saya maksudkan ialah "Jerat 5F":

a] Food : Makanan yang tidak halal dan memudaratkan
b] Fun : Hiburan dan keseronokan yang meleka dan melalaikan
c] Family : Keluarga yang runtuh dan berantakkan
d] Film : Filem yang membinasakan budaya, merosakkan minda
e] Fashion : Fesyen yang menjolok mata dan merangsang syahwat.

Ummat Islam Mesti Bangkit.

5. Perkembangan mutaakhir ummat Islam sangat tenat dan menyedihkan. Sukar saya mahu menyebutkan figure dan angka, lantaran perkembangannya terlalu pesat saban hari dan grafnya meningkat mendadak. Tiada siapa yang boleh menafikannya seperti kes rogol, zina, buang bayi, pelacuran, hiburan tanpa batas, pergaulan bebas, penceraian, penderaan, ragut, samun, rompak, bunuh, khurafat, riddah dan 1001 mala petaka sedang menimpa ummat Islam termasuklah fenomena menghina dan mempersenda agama Islam serta mempertikai dan menentang hukum Allah swt secara terbuka.

6. Ummat Islam selayaknya sedar dan segera bangkit untuk melakukan perubahan total dan mengembalikan semula izzah [ kemuliaan dan kehebatan ] mereka bersama Islam sebagai petunjuk dan agama yang benar. Mereka perlu lepas dari ikatan idealogi yang bertentangan dengan Islam dan budaya mungkar yang dimurkai oleh Allah swt. Ummat Islam jua mesti bebas dari pengaruh maksiat yang menjerumuskan dan perangkap riddah yang memalingkan mereka dari ajaran Islam yang suci lagi mulia.

7. Ummat Islam kini perlu dibimbing, dipimpin dan diberi motivasi agar mereka menyedari bahawa mereka adalah ummat terbaik dan mempunyai kekuatan serta kehebatan diri yang telah dikurniakan oleh Allah swt bersama agamaNya sebagai manhaj atau cara hidup yang mulia dan sempurna. Malah Ummat Islam juga mestilah menginsafi bahawa lemah dan hinanya mereka pada hari ini adalah kerana mereka meninggalkan Islam sebagai petunjuk, cara dan gaya untuk hidup. Mereka bukan lemah dan hina kerana melaksanakan ajaran dan hukum hakam Islam.

HIMPUN untuk kebangkitan dan solidariti ummah.

8. Tanggungjawab menyedarkan ummat Islam dari tidur mereka yang panjang sehingga mamai dan hilang daya sensitiviti adalah tanggungjawab semua, justeru Islam bukanlah milik ekslusif mana - mana pihak. Sebaliknya Islam adalah milik semua mereka yang melafazkan syahadatain iaitu penyaksian bersumpah bahawa tiada tuhan yang layak disembah selain Allah dan Muhammad itu adalah Rasulullah. Ertinya ummat Islam mesti bersatu dengan ikatan aqidah, menjulang panji syahadah dan komited dengan amal Islami.

9. Telah tiba masanya ummat Islam menghentikan polemik sesama sendiri, konflik yang merugikan masa depan mereka. Saling curiga mencurigai, fitnah memfitnah, tuduh menuduh, jatuh menjatuh dan khianat mengkhianati diantara satu sama lain adalah punca segala musibah yang menimpa ummah, sedang mereka mempunyai sebab yang sangat kuat untuk teguh bersatu iaitu Aqidah Islamiyyah.

10. Kalaupun ummat Islam sukar mencari titik pertemuan kerana perbedaan ideologi politik, latar belakang sosial, ekonomi, pendidikan dan sejarah silam, saya yakin ummat Islam masih berpeluang untuk bertemu dan bersatu demi kerana aqidah dan masa depan ummat Islam yang perlu kepada kebangkitan semula. Namun setiap ummat Islam mestilah ikhlas dan jujur demi untuk Islam, aqidah dan syariatnya. Bukan saling mengintai peluang untuk memerangkap dan mengenakan pihak lain.

11. Saya dan rakan - rakan dari Dewan Pemuda PAS Malaysia merakamkan setinggi - tinggi tahniah kepada Sekretariat HIMPUN yang dipengerusikan bersama oleh Tuan Hj Azmi Abd Hamid [ Teras Pengupayaan Melayu - TERAS ] dan Dr Yusri bin Mohamad [ Pertubuhan Pembela Islam - PEMBELA ] di atas penganjuran Himpunan Sejuta Ummah [ HIMPUN ] yang bakal berlangsung detik jam 2.00 - 6.00 pm pada 22 Oktober 2011 di Stadium Shah Alam Selangor Darul Ehsan.

12. Saya mengharapkan usaha murni tersebut disokong oleh seluruh ummat Islam dan saya menyeru agar ummat Islam turut hadir beramai - ramai khasnya anak - anak muda setelah saya mendapat komitmen daripada Sekretariat HIMPUN bahawa objektif Himpunan Sejuta Ummah boleh dirumus di atas 3 nokhtah :

a] Memotivasi ummah agar bangkit mempertahan & memperjuangkan aqidah .
b] Menghimpun dan menyatukan ummat Islam khasnya diatas isu aqidah
c] Sebagai satu penyataan sikap dan deklarasi ummah yang sedia berjuang

13. Himpunan hasil gabungan besar yang mencecah 1000 ngo muslim ini adalah julung kali dianjurkan dalam negara kita. Ia adalah himpunan awam yang bakal menyatukan pelbagai lapisan ummat Islam. Bermula dari tokoh - tokoh agama, pemimpin dan aktivis masyarakat, seleberiti dan mahasiswa dijangka akan membanjiri Stadium Shah Alam untuk menyatu suara dan tindakan ke arah memperjuangkan Islam serta mempertahankan aqidah ummah.

14. Dewan Pemuda PAS Malaysia mengambil pendekatan serupa sewaktu menyokong gabungan lebih 6buah ngo BERSIH 2.0 yang berjuang menuntut pemulihan sistem demokrasi dan pengurusan pilihanraya negara kita. Pemuda PAS bersama dengan himpunan dan denyut nadi puluhan ribu rakyat pada 9 Julai yang lalu.

15. Insyaallah, Saya dan rakan - rakan Dewan Pemuda PAS Malaysia mengambil sikap yang sama terhadap Himpunan Sejuta Ummah pada 22 Oktober kelak . Semoga himpunan tersebut berjaya mencapai matlamat dan menepati objektif yang digariskan bersama berkat dan rahmat Allah swt. Sekali lagi saya ucapkan tahniah kepada semua ngo - ngo Islam yang terlibat. Kami pemuda PAS senantiasa bersama anda semua dalam meneruskan cita - cita perjuangan Islam dan mempertahankan aqidahnya di bumi bertuah ini. Selamat berHIMPUN daripada Dewan Pemuda PAS Malaysia buat semua dan hadirlah dengan niat yang ikhlas kerana Allah swt.

Nasrudin bin Hassan
Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia

KANTOI !! Ahli Parlimen BN ber Facebook ketika Najib bentang Bajet !Hahahaha.... Ape nak jadi...
deme pon x lalu dgr bajet Najib.. Merapu meraban je.. haha

DOSA TERLIBAT DAN SOKONG HIMPUN?

Apabila diberita tentang HIMPUN, yang aku berfikir hanya dua perkara, iaitu; 

satu; 

apakah dengan berlakunya HIMPUN, orang yang sudah goyang aqidah Islamnya akan semakin dekat dengan Islam, atau semakin jauh dengan Islam? Jika semakin dekat dengan Islam, terlibat dan menyokong HIMPUN itu adalah satu pahala. Tetapi, jika semakin menjauhkan diri dengan Islam, maka terlibat dan menyokong HIMPUN itu adalah satu dosa. 

Dua; 

apakah dengan berlakunya HIMPUN, menyebabkan Non Muslim semakin dekat dengan Islam atau semakin jauh dengan Islam? Jika semakin dekat dengan Islam, terlibat dan menyokong HIMPUN adalah satu pahala. tetapi, Jika semakin menjauhkan diri dengan Islam, maka terlibat dan menyokong HIMPUN itu adalah satu dosa. 

Islam mengajar agar manusia semakin mendekatkan diri kepada ALlah. islam tidak pernah ajar untuk menjauhkan manusia dengan Islam. Tindakan menjauhkan manusia dari Islam merupakan satu dosa. 

sekian 

Wallahu 'Alam
 

Fitnah Raba Payudara: Anya Sun Corke Bakal Saman Papagomo??

 
Juara catur yang berusia 21 tahun, Anya Sun Corke yang menjadi mangsa penggunaan gambarnya oleh blogger Papagomo untuk memfitnah anak Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, sudah dimaklumkan berkenaan isu tersebut.

Kini hanya masa yang akan menentukan nasib blogger yang sering kali menabur fitnah dalam blognya tanpa rasa tanggungjawab.

Pengetua SMK Heng Ee menegaskan dakwaan kononnya anak lelaki Lim Guan Eng pernah mengganggu seorang pelajar perempuan sekolah itu secara seksual tidak benar sama sekali.

Goon Boon Poh berkata beliau terkejut apabila membaca dakwaan itu dalam akhbar dan mahu mengakhiri isu ini kerana ia boleh menjejaskan nama baik sekolah.

“Dakwaan ini sama sekali tidak benar.

Sangat mudah, ia tidak benar sama sekali,” kata Goh kepada The Malaysian Insider.

“Blog-blog berkata insiden ini berlaku Mei tahun ini.

Anak Ketua Menteri tidak menjadi pelajar sekolah ini sejak awal tahun ini,” katanya lagi.

Malah kata Goh, gambar-gambar yang diposkan dalam blog bukan anak Lim dan mangsa yang didakwa juga bukan pelajar SMK Heng Ee.
Pengetua ini menjelaskan pegawai-pegawai dari Jabatan Pendidikan telah mengadakan siasatan berkenaan dakwaan kelmarin dan mereka berpuas hati dengan penjelasannya.

“Jika saya senyap, ia akan menyebabkan saya, sekolah berada dalam situasi memalukan.

Sangat mudah, jika ia benar-benar, pastinya saya tahu, bukan begitu?

“Tiada pelajar yang membuat dakwaan sedemikian,” kata Goh.

Awal hari ini DAP mendedahkan gambar, yang digunakan oleh blog-blog pro-Umno untuk melontarkan dakwaan serangan seksual terhadap anak lelaki Lim, sebenarnya merupakan juara catur berusia 21 tahun, Anya Sun Corke (gambar atas) dari Hong Kong.

Corke yang kini mewakili England tiada kaitan dengan Pulau Pinang dan tidak pernah belajar bersama dengan anak lelaki Lim di George Town.

Sebaliknya dia sedang mengikuti pengajian di Wellesley College, Amerika Syarikat.

Pemblog-pemblog pro-Umno termasuk ketua Umno Bukit Gelugor Dr Novandri Hasan Basri mendakwa anak lelaki Ketua Menteri telah mengganggu rakan satu kelas yang berusia 16 tahun dan telah cuba mengelak hukuman dengan menggunakan nama bapanya.

Setiausaha Publisiti DAP Tony Pua menunjukkan paparan skrin dari blog Dr Novandri dan Papagomo dan dipadankan dengan gambar-gambar dari laman web
www.chessbase.com.

Papagomo Koma Dihempap Buah Dada Parpukari Ketika Mabuk?

Pencacai dan Cybertroper Umno hanya mampu berdiri sambil ketawa melihat Papagomo koma... Kah... Kah... Kah... Kah... Kah... Kah... Kah... mereka semua tiada tauliah untuk mengajar papagomo mengucap.... Kemudian datang pula Khairy Jamaludin berwajah kusut masai... Sekumpulan pencacai dan cybertroper umno bertanya... kenapa bang KJ kusut jer... macamana tak kusut... buah dada den pun berdarah kerana menjaja berita fitnah papagomo... Kah... Kah... Kah... Kah... Kah... Kah... Kah...


Fitnah Raba Payudara: Anya Sun Corke Bakal Saman Papagomo??

Juara catur yang berusia 21 tahun, Anya Sun Corke (gambar) yang menjadi mangsa penggunaan gambarnya oleh blogger Papagomo untuk memfitnah anak Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, sudah dimaklumkan berkenaan isu tersebut.

Kini hanya masa yang akan menentukan nasib blogger yang sering kali menabur fitnah dalam blognya tanpa rasa tanggungjawab.

Pengetua SMK Heng Ee menegaskan dakwaan kononnya anak lelaki Lim Guan Eng pernah mengganggu seorang pelajar perempuan sekolah itu secara seksual tidak benar sama sekali.

Goon Boon Poh berkata beliau terkejut apabila membaca dakwaan itu dalam akhbar dan mahu mengakhiri isu ini kerana ia boleh menjejaskan nama baik sekolah.

Malah kata Goh, gambar-gambar yang diposkan dalam blog bukan anak Lim dan mangsa yang didakwa juga bukan pelajar SMK Heng Ee.

Pengetua ini menjelaskan pegawai-pegawai dari Jabatan Pendidikan telah mengadakan siasatan berkenaan dakwaan kelmarin dan mereka berpuas hati dengan penjelasannya.

Awal hari ini DAP mendedahkan gambar, yang digunakan oleh blog-blog pro-Umno untuk melontarkan dakwaan serangan seksual terhadap anak lelaki Lim, sebenarnya merupakan juara catur berusia 21 tahun, Anya Sun Corke dari Hong Kong.

Corke yang kini mewakili England tiada kaitan dengan Pulau Pinang dan tidak pernah belajar bersama dengan anak lelaki Lim di George Town.

Video : Mahathir ajak Melayu Menderhaka kepada Raja..


Berikutan dari satu laporan Polis yang telah dibuat oleh Ezam, Prof Aziz Bari telah disiasat oleh SKMM, kemudiannya oleh pihak Polis dibawah akta hasutan kemudiannya beliau diberikan surat tunjuk sebab pula oleh pihak UIA.
Ini kerana beliau telah menjelaskan bahawa Akta Hasutan 1948 memperuntukkan bahawa tidak menjadi kesalahan mengkritik Raja-Raja Melayu asalkan mereka tidak menuntut pemansuhan institusi itu.

Pada sekitar tahun 2008, Tun Mahathir telah mengajak Melayu menderhaka kepada Raja.. kenapa tiada tindakan terhadapnya hingga kini?

"....Inilah nasib orang Melayu, kalau kita tak berani menderhaka.." Kata Tun Mahathir Mohammed.
 
Copy&Paste dr blog: ANAK SUNGAI DERHAKA

Sah !! Umno Kaki Fitnah Terbodoh..!!

Adun BN tarik balik tuduhan berunsur fitnah
KOTA BHARU: Mungkin kerana tiada isu yang mahu digempak terhadap kerajaan negeri, Datuk Nozula Mat Diah (BN-Paloh) petang tadi melemparkan fitnah terhadap Muhammad Mustapha (PAS-Demit).

Adun BN itu secara terang-terangan memfitnah Adun PAS terbabit kononnya pernah menyokong Umno sebelum menyertai PAS.

Bagaimana pun tuduhan tidak berasas itu ditarik balik selepas Muhammad yang tidak berpuas hati terhadap kenyataan fitnah Adun Paloh bersumpah bagi menolak segala dakwaan terbabit.

“Saya tidak pernah bersekongkol dengan Umno, apa lagi untuk menjadi penyokong atau ahli Umno, malah tidak pernah berniat untuk menyertai parti tersebut.

“Untuk itu saya memohon Yang Berhormat Paloh menarik balik kenyataan berupa fitnah itu kerana ianya bertujuan untuk memburukkan imej saya,” ujarnya.

Nozula pada mulanya enggan berbuat demikian kerana katanya Adun Demit pernah mengutuk Umno ketika berucap membahas Belanjawan 2012.

Adun Demit enggan menarik balik kenyataannya kerana Umno disifatkan memang sebuah parti yang zalim terhadap rakyat.

Bagaimanapun Nozula akhirnya menarik balik tuduhannya terhadap Muhammad setelah Timbalan Speaker Dun, Mohd Zaki Ibrahim meminta Adun BN itu berbuat demikian.

Menurut Zaki kenyataan Nozula menyentuh peribadi seseorang, berbanding tuduhan Umno zalim yang hanya secara umum.

Sementara itu, Wan Ahmad Lutfi Wan Sulaiman (PAS-Kemuning) berpantun ketika mengambil bahagian membahas bajet petang semalam.

Pantunnya berbunyi; "Menangkap ikan dengan jala,Jala dibeli di negeri China, Kalau rasuah bermaharajalela, Orang mewah hidup kaya raya, Orang miskin papa kedana."

Sebelum itu beliau mendedahkan laporan seorang menteri didakwa terbabit dengan amalan rasuah membabitkan projek lembu secara fidlot antara kerajaan Negeri Sembilan dan kementerian di Gemas.
 
Katanya berdasar laporan projek pengeluaran lembu secara besar-besaran itu bagi membekal daging untuk keperluan tempatan dan eksport.Hrkh

Rukun berbangsa UMNO, kena sebar FITNAH... kahkahkah...

Mat Indon Mali (MiM).. Lu sebar fitnah ka?
Oleh Anak Sg Derhaka
Berikutan pendedahan bahawa ada anak seorang VVIP meraba buah dada rakan sekolahnya, beberapa blog pro-Umno dengan membabi buta membuat spekulasi bahawa identiti orang kenamaan yang dimaksudkan itu adalah Lim Guan Eng, Ketua Menteri Pulau Pinang.

Dan amat malang dan lucu sekali, apabila Ahmad Maslan, Ahli Parlimen Pontian turut percaya dengan berita pembohongan tersebut.

Macam mana seorang menteri begitu mudah percaya dengan spekulasi bodoh macam itu? Jelas, dia ni memang tidak patut jadi seorang menteri pun!Elok join Beraim Ali tidor kat Parlimen ajerrr!

Bukan saja Ahmad Maslan yang kurang bujak itu terpengaruh malah Ahli Parlimen Rembau iaitu Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin turut terpedaya.. hmm.. patutlah orang kata berkawan dengan orang bodoh lama-lama kita turut bodoh.. Khairy membuktikannya disini.
Beriya-iya benar blogger pencacai Umno memaparkan gambar budak-budak tersebut seperti diatas yang di mulakan oleh blogger ini di sini dan diikuti oleh yang lain- seperti di sini dan di sini .

Saya tidak pasti sama ada gambar budak lelaki tu benar anak LGE.Rakan-rakan lain tentu boleh tolong sahkan nanti.Tetapi gambar budak perempuan tu adalah dari gambar asalnya seperti dibawah:
Anda boleh tengok sendiri, budak ini tiada kaitan dengan isu tersebut.Klik SINI
Lim Guan Eng telah pun menafikan cerita merepek mereka.Tidak ada bukti yang kukuh seperti mana gerombolan itu nyatakan yang kononnya LGE cuba menutup isu tersebut dengan RM200ribu!

Kita minta Mat Indon Mali (blogger MiM) yang mendakwa dengan berkata, "Jangan risau! Bukti sudah ada dan jangan bimbang kesahihan cerita MiM !" supaya membuktikan kata-katanya itu.

Nampak sangat gerombolan pencacai Umno ini munafiq!

Sumber :
Al Husseyn

MiM tauaMat Indon Mali dikatakan pendatang dari Indonesia, Ibu dan bapanya berasal dari Indonesia dan beliau bukan dilahirkan di Malaysia..

Adakah benar MiM itu Mat Indon Mali?? baca sedikit pendedahan oleh seorang sahabatnya yang mengenalinya semasa belajar dulu di
SINI
 
sumber: http://shalehudin.blogspot.com/2011/10/rukun-berbangsa-umno-kena-sebar-fitnah.html

PAS ambil pendirian tidak terlibat dalam 'Himpun', hormati kehendak penganjur

Datuk Seri TG Abd Hadi

PAS memutuskan untuk tidak menyertai Himpunan Sejuta Umat (Himpun) yang akan berlangsung Sabtu ini atas alasan ia tidak melibatkan parti-parti politik.

Perkara tersebut diputuskan dalam mesyuarat khas biro politik parti itu yang diadakan di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut malam kelmarin.

“PAS dimaklumkan bahawa majlis ini tidak melibatkan parti-parti politik, maka PAS mengambil pendirian untuk tidak terlibat dalam himpunan tersebut sebagai menghormati kehendak penganjur program,” kata Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam satu kenyaatan dikeluarkan tengah malam tadi.

Serentak itu, PAS Selangor juga mengambil pendirian tidak akan menyertai perhimpunan itu yang akan berlangsung di Stadium Shah Alam, Selangor bagi membincangkan isu murtad.

Ketika dihubungi The Malaysian Insider awal pagi semalam, Pesuruhjaya PAS Selangor Dr Abdul Rani Osman mengesahkan pendirian mereka.

“Sudah tentu,” kata beliau apabila ditanya sama ada ia bermakna pihaknya juga mengambil pendirian yang sama.

Dalam satu pendirian dibuat kelmarin, Dr Rani berkata PAS Selangor tidak mahu perhimpunan itu diadakan dengan niat mahu melaga-lagakan masyarakat berlainan agama.

Dalam kenyataannya, Hadi menambah, PAS memperingatkan semua pihak yang terlibat dalam penganjuran himpunan ini agar bertindak selaras dengan peruntukan undang-undang negara demi menjamin keharmonian negara yang berbilang kaum dan agama.

Tegas beliau, sebarang usaha untuk menimbulkan polemik perkauman dan agama akan membawa negara kepada satu suasana yang tidak menguntungkan mana- mana pihak.

“PAS memandang berat sebarang usaha mana-mana pihak yang cuba mengambil kesempatan untuk kepentingan politik dan pilihan raya,” kata beliau lagi.

Hadi menambah, agenda menyelamatkan akidah merupakan agenda murni tetapi ia mesti diurus dengan cara berhemah.

“PAS menyokong segala usaha memantapkan akidah oleh badan-badan NGO dan pelbagai pihak bagi memperkasakan akidah umat Islam,” kata beliau.

Hadi juga berkata, PAS mengambil pendirian bahawa pengukuhan akidah umat Islam hendaklah dilaksanakan menerusi jalan dakwah secara damai sebagaimana Islam telah diterima oleh masyarakat rantau ini secara damai.

Petang semalam, Pakatan Rakyat memutuskan bahawa ia menunggu keputusan mesyuarat PAS sebelum membuat pendirian berhubung Himpun.

Ketua Umumnya Datuk Seri Anwar berkata, mereka juga sedang mengumpul maklumat dari beberapa pihak berkenaan apa sebenarnya tujuan himpunan tersebut.

“Kita serah kepada kebijaksanaan PAS yang akan bermesyuarat malam ini (tadi). Kita sedang kumpul maklumat . . . adakah penglibatan pihak-pihak tertentu sama ada terlibat dengan Umno atau tidak,” katanya.

Sumber: The Malaysian Insider

Ketua UMNO Bukit Gelugor Dr Novandri Hasan Basri Kena Hentam Dengan Pemimpin2 UMNO ?

Pemimpin-pemimpin Umno menegaskan dakwaan gangguan seks ke atas anak lelaki Lim Guan Eng tiada kaitan dengan parti meskipun perkara itu dilontarkan oleh blog salah seorang ketua bahagian komponen teras Barisan Nasional (BN) tersebut.

Beberapa wakil rakyat yang ditemui melahirkan pendirian menjauhkan diri mereka daripada tindakan itu ketika kemarahan rakyat makin meningkat ekoran dakwaan blog-blog pro-Umno kononnya anak ketua menteri Pulau Pinang telah mengganggu seorang pelajar perempuan dari kelasnya dan melepaskan diri daripada hukuman menggunakan nama Lim.

Sementara beberapa ahli Parlimen dari BN memberitahu The Malaysian Insider bahawa dakwaan itu hanya satu pandangan peribadi ketua Umno Bukit Gelugor Dr Novandri Hasan Basri, yang lain pula, sambil enggan nama mereka dipetik mengakui turut marah dengan perbuatan mengaibkan pelajar berusia 16 tahun.

HIMPUN HORMATI KEPUTUSAN PAS

HIMPUN HORMATI KEPUTUSAN PAS -
HIMPUN MENGUNDANG SEMUA KEPIMPINAN ISLAM DARI PARTI POLITIK UNTUK HADHIR

Sekretariat HIMPUN menghormati dan menyambut baik keputusan PAS bahawa ia tidak terlibat dengan anjuran HIMPUN atas alasan bahawa ini adalah inisiatif NGO dan tidak melibatkan mana-mana parti politik.

Saya berpendapat bahawa ini menjelaskan keadaaan bahawa tidak ada pengaruh parti politik atau mana-mana agensi yang berkait dengan instrumen parti politk dalam penganjuran perhimpunan yang digerakkan oleh NGO Islam.

Persetujuan agensi-agensi kerajaan dan separuh kerajaan serta NGO untuk hadhir dan memberi sokongan adalah atas jemputan sekretariat HIMPUN .

Sesungguhnya dorongan perhimpunan adalah bertolak dari keprihatinan terhadap amanah dan kebertanggungjawaban kepada Allah untuk berpegang teguh kepada aqidah tauhid dan bukan bertujuan untuk kepentingan mana-mana parti politik .

HIMPUN beriltizam untuk memastikan bahawa penyatuan ummah dapat diperkukuhkan dalam ikatan aqidah sebagai satu-satunya prinsip yang tidak mungkin umat Islam mahu berkompromi atau berpecah.

Oleh kerana itu kami terus membuka undangan kepada semua kepimpinan Islam dari semua parti politik agar bersama dalam perhimpunan tersebut supaya mendidik umat Islam bahawa aqidah umat Islam mesti dipelihara dan betapa perlunya hidup beraqidah dikalangan umat Islam diperkukuhkan dalam sebuah negara berbilang agama.

Dengan kehadhiran semua pemimpin Islam dari pelbagai parti politik diperhimpunan tersebut , kami mengharapkan semua ahli Muslim dari mana-mana parti politik yang cintakan dan prihatin terhadap isu aqidah umat Islam akan memahami bahawa isu aqidah umat Islam merentas dan mengatasi mana-mana kepentingan yang lain.

Ia juga adalah kesempatan baik semua kepimpinan Muslim di negara ini menunjukkan bahawa mereka komited kepada usaha mengekalkan keamanan dan kehidupan harmonis antara agama di negara ini berdasarkan kedudukan Islam yang istimewa dalam Perlembagaan Persekutuan .

Sekaligus ini juga peluang kepada semua pihak dari semua kelompok dan lapisan masyarakat Islam untuk menyatakan komitmen sebagai keluarga besar ummah menghargai betapa negara ini perlu dilindungi dari sebarang konflik antara agama .

Kami benar-benar mengharapkan semua pihak memahami bahawa isu yang hendak ditampilkan oleh HIMPUN ialah persoalan mempertahankan aqidah umat Islam dari sebarang gugatan dan ia juga menegaskan komitmen untuk mengekalkan keharmonian antara kaum dan penganut pelbagai agama di negara ini.

HIMPUN bertujuan untuk mendidik umat Islam supaya meningkatkan keiltizaman terhadap hidup beraqidah Tauhid dan memastikan penghayatan Islam benar-benar diamalkan secara menyeluruh.

Semangat untuk mengujudkan perhubungan yang harmonis antara semua penganut agama di negara ini tetap akan dipertahankan berdasarkan hak dan kebebasan beragama seperti yang terjamin dalam Perlembagaan Persekutuan.

Namun HIMPUN ingin menegaskan agar larangan untuk menyebar dan mengembangkan agama selain Islam kepada umat Islam hendaklah dihormati dan tidak dicabar.

Kami akur bahawa sememangnya cara mendidik dan memberi kefahaman yang mendalam adalah cara terbaik dalam memperkukuhkan aqidah umat Islam , namun usaha pihak yang sengaja mahu mengelirukan kefahaman umat Islam tetap perlu diwaspadai.

Sekali lagi kami mengundang semua kepimpinan Islam dari semua parti politik turut hadhir diperhimpunan pada hari sabtu ini dalam semangat ukhuwwah sejati untuk menjunjung amanah Allah dan mengembalikan izzah ummah.

Mohd Azmi Abdul Hamid (0194744856)
Pengerusi HIMPUN

Ong Tee Kiat Masuk PKR ?

Blog STOP THE LIES mendakwa pejabat Ong Tee Kiat di Pandan Jaya telah menurunkan simbol-simbol Barisan Nasional dan MCA selain gambar-gambar pemimpin dan anggota MCA. Tindakan tersebut disifatkan sebagai petunjuk bahawa Ong Tee Kiat akan berpindah daripada MCA ke PKR.
Dikatakan, Ong Tee Kiat telah bertemu ramai pemimpin PKR khususnya Anwar Ibrahim dalam merundingkan penghijrahannya itu. Ong Tee Kiat pada masa yang sama, mendakwa mendapat banyak SMS daripada para penyokongnya yang mendesak agar dia keluar dari MCA dan menyertai PKR.

Sama ada benar atau tidak dakwaan tersebut, Ong Tee Kiat merupakan satu-satunya calon Barisan Nasional pada 2008 yang terselamat di kerusi Parlimen Pandan. Dua DUN dalam Parlimen Pandan iaitu Cempaka dan Teratai, masing-masing dimiliki oleh PAS dan DAP.

Seandainya benar sebagaimana dakwaan tersebut, Pandan akan menjadi medan yang sangat hebat terutama sekali selepas wujud desakan agar UMNO Pandan mengambilalih dan bertanding di Kerusi Parlimen Pandan walaupun pada masa yang sama, bertanding di DUN Cempaka.

Baik MCA Pandan mahupun UMNO Pandan, kedua-duanya mempunyai masalah yang tersendiri. Berdasarkan pemerhatian, kedua-dua parti masih belum menggerakkan jentera pilihanraya dan berkempen untuk merampas kembali DUN Teratai dan DUN Cempaka di Parlimen terbabit.

Sebaliknya, yang menjadi tumpuan adalah Ong Tee Kiat-Chua Soi Lek, UMNO-MCA dan permainan dalaman yang merugikan Barisan Nasional secara keseluruhannya di kawasan terbabit.

Dan tidak dinafikan sama sekali, Ong Tee Kiat mempunyai pengaruh yang sangat kuat di Pandan, khususnya yang bergerak menerusi NGO-NGO dan bukannya MCA di sana. Kalau benarlah Ong Tee Kiat akan berhijrah ke PKR, bermakna MCA perlu bekerja jauh lebih kuat untuk mengembalikan sokongan kepada parti itu di Pandan dan Ampang, khususnya!

PASPB
 

UIA dah gantung Aziz Bari..!!!

UIA gantung tugas Aziz Bari

Bukan sahaja diberi surat tunjuk sebab, Universiti Islam Antarabangsa (UIA) juga menggantung tugas pakar perlembagaan Prof Dr Abdul Aziz Bari sebagai pensyarah undang-undang universiti itu.

Malaysiakini difahamkan, perkara itu turut terkandung dalam notis yang dikeluarkan padanya daripada unit undang-undang UIA.

Beliau digantung bergaji sehingga notis selanjutnya dikeluarkan.
 

SPR TIADA ALASAN LAGI LENGAHKAN PELAKSANAAN DAKWAT KEKAL

Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) mendesak Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) agar segera melaksanakan tuntutan rakyat iaitu penggunaan dakwat kekal dalam pilihanraya umum ke 13. DPPM menganggap proses menunggu ‘lampu hijau’ dari Majlis Fatwa Kebangsaan telah selesai kerana Majlis Fatwa Kebangsaan telah lama mengeluarkan kenyataan mengenai hukum tersebut.

DPPM memetik kenyataan daripada Keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan Bagi Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia, Cetakan Kedua 2010, terbitan JAKIM, m/s 144 yang menyebut bahawa : “Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia yang bersidang pada 8 Ogos 2007 telah membincangkan Hukum Penggunaan Inedible Ink Dalam Pilihanraya Malaysia. Muzakarah telah memutuskan bahawa berdasarkan penjelasan dan hasil ujikaji yang telah diberikan oleh pakar-pakar dalam bidang kimia serta hujah-hujah dan pandangan ahli-ahli Jawatankuasa, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa Inedible Ink tidak mengandungi bahan-bahan najis yang diharamkan syarak, tidak mendatangkan mudharat kepada kesihatan dan tidak menghalang air untuk sampai ke kulit apabila digunakan. Oleh itu penggunaan Inedible Ink adalah dibenarkan oleh syarak kerana ia tidak akan menimbulkan masalah kepada umat Islam.

Walaubagaimanapun, keputusan Jawatankuasa terhadap kandungan dan tahap ketelapan Inedible Ink ini hanya tertakluk kepada bahan yang sama dengan yang telah diuji oleh pakar-pakar berkenaan sahaja.”

Bagi DPPM, Fatwa ini terang dan jelas bahawa tiada masalah dakwat kekal dilaksanakan dalam PRU ke 13 nanti. SPR tidak perlu berlengah dan tidak perlu bimbang kerana hukum dari pihak yang berautoriti dalam bidang agama telah dikeluarkan lebih awal. Rakyat khususnya umat Islam akan selamat dengan kaedah ini kerana ia tidak akan mengganggu amal ibadat serta mengandungi perkara yang syubhat mahupun haram.

DPPM mengingatkan bahawa SPR sedang menjadi bahan cemuhan dan mendapat krisis ketidak yakinan bukan setakat rakyat di Malaysia, bahkan masyarakat dunia. Bagi mengelakkan prasangka yang lebih buruk, SPR perlu melaksanakan sistem celup jari secepat mungkin. Setidak-tidaknya, rakyat akan memberi sedikit harapan dan kepercayaan bahawa SPR sedang berusaha menjadikan sistem pilihanraya di Malaysia bebas, bersih dan adil.

Justeru, DPPM ingatkan agar SPR tidak mencari dalih lain bagi melengahkan pelaksanaannya dalam PRU ke 13 nanti. Jika tidak, SPR akan dianggap gagal dan rakyat tidak akan memaafkan kesalahan besar ini buat selama-lamanya. Jangan hampakan harapan rakyat Malaysia yang inginkan satu sistem pilihanraya yang bersih, adil, telus dan diyakini. Usahalah agar sistem pilihanraya di Malaysia menjadi antara yang terbaik didunia.

Disediakan oleh;

RIDUAN MOHD NOR
Ketua Penerangan
Dewan Pemuda PAS Malaysia

Surat Tunjuk Sebab : Tindakan UIA Yang Memalukan Warga Orang Berilmu


Jangan ugut Aziz Bari, kemuka hujah balas

KUALA LUMPUR, 19 Okt: Pergerakan Tenaga Akademik Malaysia (Gerak) ingin menarik perhatian terhadap tohmahan dan tekanan di dalam media terhadap tokoh akademik Profesor Abdul Aziz Bari.

“Gerak merasa terkilan atas celaan berbentuk peribadi yang telah dikenakan terhadap beliau,” kata setiausaha agungnya, Rosli H Mahat kepada Harakahdaily.
Jelasnya, Abdul Aziz adalah seorang yang berwibawa dan berkelayakan untuk membuat kenyataan ilmiah dan rasional dalam bidang kepakaran beliau.

Menurutnya lagi, mana-mana pihak yang tidak bersetuju dengan pandangan beliau sepatutnya menghujah balas secara rasional dan profesional tanpa sebarang ugutan atau celaan peribadi.

Tambahnya, sebagai seorang ahli akademik, Prof Abdul Aziz berhak menyatakan pendapat seperti yang telah dilakukannya.

Ini, ujarnya adalah sebahagian dari kebebasan akademik yang dipunyai oleh setiap ahli akademik.

Beliau menjelaskan, mana-mana negara yang mahukan universiti mereka disanjungi dan dihormati sebagai universiti bertaraf dunia pasti menyokong, menghormati dan melindungi kebebasan akademik.

“Kebebasan akademik ini telah disaran oleh UNESCO melalui satu dokumen bertajuk Recommedation Concerning the Status of Higher Education Teaching Personnel,” ujarnya lagi.

Dokumen itu, terangnya telah diluluskan oleh perhimpunan agung UNESCO pada 11 November 1997.

Katanya, kebebasan akademik ada termaktub dalam artikel 26 dan 27 Recommendation tersebut.

Antara hak yang dinyatakan dalam Recommendation tersebut ialah: “hak untuk menyumbang kepada perubahan sosial melalui kebebasan menyatakan pendapat mereka terhadap dasar-dasar negara dan dasar-dasar yang memberi kesan kepada pendidikan tinggi. Mereka tidak seharusnya dikenakan apa-apa penalti semata-mata kerana mengguna hak tersebut”.

Justeru itu, ujarnya Gerak menyeru semua pihak supaya menghayati dan menghormati kebebasan akademik.

Katanya, semua pihak hendaklah akur terhadap recommendation tersebut pada bila-bila masa.

“Keperihatinan pihak-pihak yang berkepentingan (stakeholders) dalam perkara ini amat perlu untuk memertabatkan Malaysia sebagai hub pendidikan tinggi antarabangsa dengan universiti-universitinya bertaraf dunia,” katanya.

Surat tunjuk sebab kepada Aziz Bari hina UIA
KUALA LUMPUR, 19 Okt: Timbalan Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin (gambar) berkata, tindakan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) mengeluarkan surat tunjuk sebab kepada pensyarah undang-undang, Profesor Abdul Aziz Bari adalah tragedi baru serta satu penghinaan kepada institusi pengajian tinggi (IPT) yang dihormati di negara ini.

"Saya berpendapat tindakan tersebut adalah satu tragedi dan juga penghinaan kepada institusi pengajian tinggi terutamanya UIAM, yang mana kita tahu universiti tersebut adalah sebuah universiti antarabangsa yang mendapat pengiktirafan dunia.
"Saya melihat seolah-olah ada tangan-tangan tentu yang mengarah agar dikeluarkan surat tunjuk sebab kepada Abdul Aziz," jelasnya ketika ditemui di parlimen.

Tambah Nizar lagi, pemberian surat tunjuk sebab itu sebenarnya telah menaikkan martabat Abdul Aziz sebagai seorang profesor.
Katanya, ia merupakan penghinaan kepada tokoh-tokoh akademik yang telah menggunakan kebijaksanaan mereka untuk berbincang serta membahas isu-isu yang ada di negara ini tetapi dikenakan tindakan jika tidak disenangi oleh pihak-pihak tertentu.
"Saya tekankan di sini seolah-olah ada satu arahan yang dibuat oleh pihak atasan barangkali ada pihak dalam Umno Barisan Nasional yang merasakan apa yang didedahkan oleh Abdul Aziz itu akan memberi kesedaran yang meluas kepada warga akademik dan juga rakyat.
"Sepatutnya yang dilakukan oleh kerajaan mahupun institusi pengajian tinggi adalah memberi kebebasan untuk mereka meluahkan pendapat kerana ia tidak melibatkan politik, malah beliau merupakan seorang profesor dan pakar dalam Perlembagaan Malaysia sudah tentu ia mempunyai sebab tertentu untuk berhujah jadi kenapa ia dihalang," sambungnya.
Nizar juga berpendapat tindakan itu merupakan satu sekatan untuk tokoh akademik bebas berpendapat serta merupakan satu sejarah baru dalam dunia akademik negara ini dan akan menyebabkan seluruh dunia memandang serong kepada institusi pengajian tinggi di Malaysia.
Sebelum itu, Abdul Aziz mengundang kontroversi berhubung kenyataan mengenai perlembagaan dan Raja-Raja Melayu.
Menurut sumber, Abdul Aziz diberikan surat tunjuk sebab itu petang tadi tetapi tidak jelas mengenai kandungan surat tersebut.
Abdul Aziz kini disiasat mengikut Akta Hasutan berikutan laporan polis Senator Ezam Mohd Nor pada 13 Oktober lalu.
Difahamkan sekurang-kurangnya lima laporan polis dibuat berhubung perkara yang sama. -Hrkh
Aziz Bari terima surat tunjuk sebab dari UIA
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) telah mengeluarkan surat tunjuk sebab kepada pensyarah undang-undangnya Profesor Abdul Aziz Bari, yang baru-baru ini mengundang kontroversi berhubung kenyataan mengenai perlembagaan dan Raja-Raja Melayu.

Menurut sumber, Abdul Aziz diberikan surat tunjuk sebab itu petang tadi.

Tidak jelas mengenai kandungan surat itu kerana pakar perlembagaan itu tidak dapat dihubungi.
Malaysiakini juga belum dapat mengesahkan perkara itu dengan pihak universiti kerana ketika berita ini ditulis, waktu pejabat telah berakhir.

Abdul Aziz kini disiasat mengikut Akta Hasutan berikutan laporan Senator Ezam Mohd Nor pada 13 Oktober lalu.
Difahamkan sekurang-kurangnya lima laporan polis dibuat berhubung perkara yang sama.
Sementara itu, Malaysiakini terus dikunjungi oleh pihak berkuasa berhubung kenyataan Abdul Aziz yang disiarkan oleh portal berita berkenaan.
Malaysiakini terus disiasat
Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) yang menyoal siasat wartawan Malaysiakini pada Isnin lalu, sekali lagi datang dengan dua pegawai yang sama bagi mendapatkan butiran lanjut daripada kakitangan lain.
Editor berita, Wee Yu Meng disoal selama sejam dan diminta mengesahkan bahawa Abdul Aziz mengirimkan emelnya kepada portal berita berkenaan dan sejauh mana ketepatan berita yang disiarkan.
Selain SKMM, Malaysiakini hari ini juga disiasat oleh pihak polis berhubung isu yang sama.
Pegawai penyiasat dari ibu pejabat polis daerah Shah Alam, ASP Effandi Main merakamkan kenyataan daripada Wee selama satu jam setengah.

Beliau disoal sejauh mana dirinya mengenali Abdul Aziz dan berhubung kredibiliti pensyarah kanan undang-undang itu.

Pihak polis juga meminta dibekalkan salinan emel kenyataan yang dibuat oleh Abdul Aziz tetapi Wee berkata salinan yang dimilikinya telah dipadamkan setelah berita itu dimuat-naik.

Abdul Aziz dipercayai disiasat mengikut Akta Hasutan.

Beliau pada 11 Oktober lalu berkata tindakan Sultan Selangor campurtangan dalam isu pemeriksaan gereja Methodist di Petaling Jaya pada 3 Ogos lalu, bukan tindakan lazim.
Selaras ajaran Islam

Menurutnya, sebagai ketua agama Islam negeri, baginda mempunyai hak untuk campurtangan tetapi ia perlu dijalankan selaras dengan ajaran Islam.
Selepas dikritik pelbagai pihak, Abdul Aziz sehari kemudian menjelaskan bahawa Akta Hasutan 1948 memperuntukkan bahawa tidak menjadi kesalahan mengkritik Raja-Raja Melayu asalkan mereka tidak menuntut pemansuhan institusi itu.

Tidak puas hati dengan kenyataan itu, Ezam dan beberapa aktivis NGO tampil membuat laporan serentak dengan mendakwa Aziz berlaku biadap dan derhaka kepada institusi raja Melayu.

Sultan sebelum itu bertitah bahawa baginda amat tersinggung dengan usaha pihak tertentu yang cuba melemahkan kepercayaan dan akidah orang Islam di Selangor.
Titah baginda, cubaan memesongkan akidah umat Islam itu berjaya dibuktikan hasil siasatan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) tetapi ia tidak mencukupi untuk diambil tindakan undang-undang.-M'kini