Isnin, 24 Januari 2011

Macamana MCA Tak Keliru Sdgkan UMNO Sendiri Tak Faham Islam?Calon kata MCA tak faham adab Islam

Calon PAS Normala Sudirman hari ini membidas BN, khususnya MCA kerana gagal memahami adab bersalaman seorang Muslim dengan individu yang lain dalam konteks masyarakat majmuk di Malaysia.

"Saya anggap 53 tahun (kita) merdeka, komponen BN gagal memahamkan ahli komponen mereka, (termasuk) MCA dan sebagainya, bagaimana adab bersalaman seorang individu muslim dan dengan yang lain.
"Kami sebagai individu Muslim, kami (wanita) memang tidak bersalam dengan lelaki... Begitu juga dengan kaum Tiong Hua, kami bersalaman dengan perempuan (Tiong Hua) tidak ada masalah, (sebab) mereka perempuan.

"Hatta kami saudara seislam pun, kami tidak bersalaman dengan lelaki," katanya dalam satu sidang media.

Sehubungan itu, Normala berkata Umno sepatutnya memahamkan komponen BN bahawa menyifatkan isu itu bukanlah isu.

"Dan kita lihat, inilah realiti yang perlu difahami masyarakat Malaysia," katanya.

Normala yang dikenali sebagai Cikgu Mala mengulas kebimbangan bahawa beliau tidak bersalaman tidak dengan lelaki sepanjang sejak mula berkempen pilihan raya di DUN Tenang.

Lelaki Tionghua

Dalam pilihan raya ini, Normala bakal dicabar oleh calon BN Mohd Azahar Ibrahim dalam pilihan raya kecil 30 Januari ini.

Turut hadir dalam sidang media tersebut beberapa pemimpin PAS, antaranya dua naib presiden Salahudin Ayub dan Datuk Mahfuz Omar serta ahli jawatankuasa pusatnya Dr Dzulkefly Ahmad.

Mengulas mengenai lawatan beliau ke Pasar Tani Labis, pagi ini, Normala turut menegaskan "tiada seorang pun lelaki Tionghua" bersalaman dengannya kerana mereka sudah memahami mengenai kedudukan perkara tersebut selepas majlis penerangan anjuran PKR dan DAP.

"Tapi prinsip asas sebagai seorang Islam, saya cukup jaga (adab bersalaman dengan lelaki) untuk mencari redha Allah," tegasnya.

Sementara itu, Dr Dzulkefly yang juga ahli parlimen Kuala Selangor mengingatkan pihak media supaya tidak membesarkan perkara itu sehingga "mengurangkan" isu yang lebih besar sepanjang kempen pilihan raya ini.

Sebelum itu, dalam kenyataan media yang dibacakan oleh Salahudin, beliau membayangkan PAS akan mendedahkan beberapa isu yang berkaitan dengan Mohd Azahar.

Bagaimanapun, ahli parlimen Kubang Kerian itu menegaskan ia "tidak berkaitan dengan peribadi" calon BN.

"Tunggu... Ia bukan berkaitan peribadi. Kami bukan seperti pihak-pihak lain," katanya sambil menambah pendedahan tersebut akan dibuat dalam masa "sehari dua lagi". -mk

Isu salam - UMNO gagal fahamkan rakan BN

LABIS, 23 Jan - Calon pilihanraya kecil Dun Tenang Cikgu Normala melahirkan rasa simpati dan kesal beliau terhadap isu salam yang dimainkan presiden MCA, Chua Soi Lek semalam.

Menurut beliau, perkara sedemikian tidak sepatutnya berlaku kerana MCA adalah parti yang lama bersama dengan UMNO dalam Barisan Nasional.

"UMNO sepatutnya mendidik dan memahamkan rakan-rakan parti komponen mereka berkenaan hak-hak individu muslim,

"Namun, selepas 53 tahun Malaysia merdeka, parti melayu itu masih gagal untuk menjalankan tanggungjawab mereka," jawab beliau ketika diminta mengulas isu tersebut selepas sidang media harian parti itu pagi tadi.

Menjawab sama isu itu, ahli jawatankuasa PAS Pusat, Dr Dzulkifli Ahmad berkata, UMNO dianggap sengaja menimbulkan isu seperti itu untuk mengalihkan fokus pengundi terhadap isu sebenar yang dibawa oleh PAS dan Pakatan Rakyat.

"Isu sebenar pilihanraya ialah soal kebajikan dan sosio ekonomi masyarakat," tegasnya meminta media supaya memfokuskan isu dan masalah utama dalam Dun itu.

Chua Soi Lek menimbulkan isu berkenaan walaupun kempen pilihanraya belum diisytiharkan bermula. Beliau yang juga bekas Menteri Kesihatan itu pernah menimbulkan soal berkenaan kedai di Kota Bharu yang ditutup pada hari perayaan Aidil Adha. -n05tenang


Benar, kerana selama ini bukan-Islam bukan saja tak faham adab Islam tetapi keliru, berpunca dari UMNO yang menunjukkan contoh tauladan yang tidak baik terhadap Islam.

Mereka bukan saja saja boleh bersalaman, malah boleh bercium dan berpeluk dengan yang bukan muhrim di hadapan khalayak awam.

Ini adalah kerana, UMNO sendiri tak berapa faham tentang Islam yang mereka anuti. Hal ini diakui sendiri oleh pemimpin UMNO yang bernama Isa Samad. Isa Samad mendedahkan:

Kita (UMNO) sebagai Muslim, kadang-kala tidak berapa faham. -GB

Boleh baca di
SINI.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan