Sabtu, 5 Mac 2011

BAHASA MELAYU TERSUNGKUR DI UM

http://ppusmkst.files.wordpress.com/2011/02/um.jpg?w=400&h=300

SUSURILAH jalan-jalan utama di sekitar Universiti Malaya (UM) dan anda akan berasa seolah-olah berada di tanah asing. Hampir semua kain rentang (kecuali Bahagian Keselamatan UM) sepenuhnya dalam bahasa Inggeris tanpa adanya versi bahasa Melayu.
Rasa lebih bangga kepada bahasa Inggeris begitu ketara dalam urusan rasmi. Jadi, apa bukti kononnya UM mengamalkan penggunaan bahasa Melayu dalam semua urusan rasmi seperti yang dinyatakan dalam maklum balas pihak pentadbiran UM tempoh hari?
Tajuk ucapan dan taklimat Naib Canselor sepanjang sejam 29 minit yang kontroversi itu pada 14 Februari lalu dalam bahasa Inggeris malah banyak dalam bahasa rojak. Bukankah ucapan tersebut dalam kategori urusan rasmi?
Jika benar penggunaan bahasa Melayu, mengapa Naib Canselor menggesa warga UM bercakap dalam bahasa Inggeris sepanjang masa dan di mana-mana sahaja; mendesak Majlis Perwakilan Mahasiswa akan datang membuat program berkaitan penguasaan bahasa Inggeris serta bersetuju pendapat seorang pelajar Pengajaran Bahasa Inggeris Sebagai Bahasa Kedua (TESL) yang meminta segala-galanya mesti dalam bahasa Inggeris dengan kata kuncinya mentaliti mesti berubah?
Mohon Kementerian Pengajian Tinggi mengambil maklum tindakan pimpinan universiti yang tidak membantu peradaban dan keperibadian bangsa sendiri.[utusan]
UM perlekeh bahasa Melayu

ISU Naib Canselor Universiti Malaya (UM) mengagung-agungkan bahasa Inggeris hangat diperkatakan mutakhir ini.

Kemuncaknya pada 14 Februari lalu apabila beliau menegaskan apabila pelajar membuka mulut, tiada bahasa lain yang harus keluar kecuali bahasa Inggeris di mana-mana saja dan pada bila-bila masa.
Memorandum bantahan pelajar Akademi Pengajian Melayu sudah diserahkan kepada Naib Canselor pada 24 Februari lalu. Hingga hari ini gesaan supaya Naib Canselor memohon maaf dan menyatakan pendirian sebenar terhadap bahasa Melayu tidak mendapat maklum balas sewajarnya.
Anggapan Naib Canselor amat mudah seperti budak sekolah kerana langsung tidak bercirikan ilmiah. Bercakaplah bahasa Inggeris setiap masa untuk mudah dapat pekerjaan seterusnya meningkatkan ranking UM pada peringkat dunia.

Sudahlah dangkal pemikirannya sekali gus memperlekehkan taraf bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi dan bahasa kebangsaan negara ini seperti yang termaktub dalam Perlembagaan.

Mangsa ‘kambing hitam’ baginya ialah pelajar Akademi Pengajian Melayu (APM) dan Fakulti Sastera dan Sains Sosial (FSSS) yang dilabel sebagai lemah bahasa Inggeris.

Paling mengecewakan pelajar adalah caranya yang tidak profesional.
Memburukkan fakulti tertentu di hadapan pelajar fakulti lain dengan pertanyaan “Which one is the worst?” Sebagai bukti, apabila pembaca menaip Raising UM into the rank of top 100 Universities (Faculty of Science part 3) dalam laman video YouTube, dapat dilihat bagaimana pada minit 4.44 hingga 6.48, Naib Canselor UM merendah-rendahkan APM dan FSSS di khalayak pelajar Fakulti Sains.

Hal sama juga dibuatnya sehari sebelum itu di depan pelajar Fakulti Alam Bina iaitu pada 9 Februari lalu.

Persoalannya, jika benar masalah ramai pelajar menganggur datang daripada bidang berteraskan sastera, sains sosial dan kemanusiaan, mengapa dia hanya bercerita berdegar-degar hal itu di depan pelajar bidang lain pula?

Ibarat tidak puas hati dengan kucing membuang najis di halaman rumah, tetapi ayam pula yang dihambat! Adilkah begitu? Mana maruah kami? Kami juga membayar yuran pengajian dan modal insan penting untuk kemajuan negara.

Malaysia tidak akan maju dalam erti kata sebenar jika hanya bidang sains dan teknologi dimanjakan, tetapi bidang kami dianaktirikan.

Mohon Kementerian Pengajian Tinggi mengambil perhatian hal ini. Selain itu, tindakannya yang hanya memanggil pelajar Melayu daripada Pusat Sukan, Fakulti Undang-Undang dan Fakulti Pendidikan di depan Dewan Tunku Canselor (DTC) ketika ucapannya pada 14 Februari lalu seperti ada agenda mahu memalukan bangsa Melayu di depan pelajar bukan Melayu serta pelajar asing.

SISWA KECEWA,
Universiti Malaya.
[berita harian]

Tiada ulasan:

Catat Ulasan