Selasa, 7 Jun 2011

Kepada jamil Khir - Apa cerita dengan Tugu Negara dan Patung Tunku Abd Rahman

Kenyataan Media DPP Johor
07 Jun 2011
Cabar Datuk Seri Jamil Khir Bertindak Terhadap
Tugu Negara dan Patung Tunku Abd Rahman

Saya mengalu-alukan kenyataan yang di buat oleh Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom yang tidak bersetuju dengan pembinaan tugu 1 Malaysia yang boleh membawa kepada pemujaan. Pandangan beliau adalah sama dengan pandangan yang diberikan oleh mufti (Perlis) supaya sebarang unsur-unsur pemujaan agar tidak diwujudkan. Ia bersandarkan kepada firman Allah S.W.T dalam surah Al-Maidah ayat 90 yang menyatakan bahawa arak, judi, memuja berhala dan bertenung nasib adalah amalan syaitan dan mestilah dijauhi.

Di samping tugu 1 Malaysia terhadap sebuah lagi tugu yang telah dibina untuk memperingati jasa pahlawan negara iaitu Tugu Negara. Di samping itu juga terdapat sebuah patung Tunku Abd Rahman Putra Al-Haj Perdana Menteri Pertama kita di hadapan parlimen.

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-39 yang bersidang pada 21 Sep 1995 telah membincangkan Istiadat Meletakkan Kalungan Bunga Di Tugu Negara Sempena Hari Pahlawan. Muzakarah telah memutuskan bahawa meletakkan kalungan bunga di Tugu Peringatan Negara sempena sambutan Hari Pahlawan adalah sama dengan keputusan yang telah diambil dalam Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan yang bersidang pada 7 Oktober 1987 iaitu bercanggah dengan Islam dan boleh membawa kepada syirik.

Berdasarkan kepada muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan ini maka dengan jelas tugu negara boleh membawa kepada unsur syirik dan bercangah dengan Islam. Begitu juga dengan patung Tunku Abd Rahman. Saya mencabar Datuk Seri Jamil Khair Baharom bertindak terhadap tugu negara dan patung Tunku Abd Rahman dengan segera. Tindakan ini adalah berdasarkan hadis sahih yang diriwayatkan oleh ulama-ulama hadis, antaranya Muslim, dan diriwayatkan oleh Abu Said al-Khudri r.a., sabda Rasululah s.a.w. yang bermaksud;

“Sesiapa di kalangan kamu melihat perkara mungkar maka hendaklah dia mengubah dengan tangannya, sekiranya tidak mampu maka dengan lidahnya, sekiranya tidak mampu lagi maka dengan hatinya dan dengan yang demikian itu (dengan hati itu) adalah selemah-lemah iman.”

Oleh kerana Datuk Seri Jamil Khir adalah seorang individu yang berkuasa dalam negara dan boleh mencegah dengan tangan maka sudah sewajarnya beliau bertindak dengan segera.

Suhaizan Bin Kayat
Ketua Pemuda PAS
Negeri Johor
019-7285174

Tiada ulasan:

Catat Ulasan