Jumaat, 11 November 2011

Ribuan saksi ulangtahun keputeraan Sultan K'tan

Penduduk Tumpat, Muhd Fayruz Iskandar, 25, berkata beliau dan rakan-rakan awal-awal lagi merancang untuk menyambut hari keputeraan itu di Kota Bharu.
  
"Kalau nak dikira berada di mana-mana pun asal di Kelantan tetap boleh sambut hari keputeraan.
  
"Tetapi sebab nak rasa meriah tengok lampu hiasan, memang kena datang Kota Baharu, boleh juga ambil gambar untuk kenang-kenangan," katanya.
  
Bagi seorang penduduk Pasir Puteh, Liza Abdul Hadi, 30, pula selain untuk 'tengok lampu', kekagumannya terhadap Sultan Muhammad V yang disifatkan Sultan berjiwa rakyat itu menjadi pendorong untuknya bersama-sama meraikan sambutan hari keputeraan baginda di Kota Baharu.
  
Tinjauan Bernama sejak semalam mendapati lalu lintas di Kota Baharu semakin sesak apabila bandar itu mula menjadi tumpuan selepas Majlis Perbandaran Kota Bharu-Bandaraya Islam (MPKB-BRI) dengan kerjasama Jabatan Kerja Raya (JKR) Kelantan melaksanakan kerja-kerja keceriaan seperti memasang lampu hiasan dan papan iklan bertemakan Hari Keputeraan Sultan Muhammad V.
  
Selain itu menurut Setiausaha MPKB-BRI, Mohd Anis Hussein, sebanyak  kira-kira RM200,000 telah diperuntukkan untuk tujuan tersebut.
  
"Selain kerja keceriaan oleh MPKB-BRI dan JKR, seramai 10,000 peniaga serta pemilik-pemilik bangunan dan premis sekitar kawasan pentadbiran pihak berkuasa tempatan diberi notis untuk memasang kain rentang khas untuk dipamerkan di hadapan setiap premis perniagaan dengan cogan kata 'Semoga Allah Melindungi Tuanku Dunia dan Akhirat'," katanya.
  
Sambutan hari keputeraan tahun ini juga menjadi tumpuan berikutan ia merupakan sambutan hari keputeraan yang pertama buat Sultan Muhammad V selepas dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan pada 13 Sept tahun lepas.
  
Hari ini berlangsung Majlis Istiadat Meletak Kerja di Istana Balai Besar dan Istiadat Pemeriksaan Barisan Kehormatan di Padang Merdeka di sini manakala pada Sabtu pula akan diadakan Istiadat Penganugerahan Darjah Kebesaran, Bintang, Pingat, Surat Kepujian dan Jaksa Pendamai.

- Bernama

Tiada ulasan:

Catat Ulasan