Ahad, 8 Januari 2012

Panduan lengkap peserta demo 901.


Baca, faham dan sebar.

Okey di bawah neh ada beberapa perkara yang korang kena tahu sebelum menyertai demo 901. Ingat, demo 901 ialah demo aman bukan demo provokasi. Oleh itu, korang kena ikut rule yang tertentu agar korang aman dan selamat.

1. Di manakah demo tersebut diadakan?
 Di mahkamah jalan duta.

2. Di manakah saya patut berkumpul?
 Di kawasan parking mahkamah jalan duta.

3. Pukul berapakah saya patut tiba di sana?
Selewat2 nya jam 8 pagi. Tapi dijangka ramai yang turun seawal jam 1 pagi [mungkin menunggu di lokasi yang berlainan].

4. Boleh kah saya menunggu di kawasan masjid jalan duta?
Boleh, tetapi kalau polis halau sendiri mao tanggung.

5. Boleh kah saya menunggu di kawasan lain selain dari kawasan2 yang ditetapkan?
Boleh, tetapi kalau terjadi apa2 jangan salahkan sesiapa sebaliknya salahkan diri sendiri.

6. Saya pelajar, saya ingin menyertai demo 901, boleh kah?
Tidak boleh. Kalau tanya pada aku jawapan dia tidak boleh. Aku cadangkan jangan korang sertai sebab si puad tue dah bagi warning keras untuk buang pelajar2 yang terlibat dalam demo 901. Tapi kalau ada di antara korang yang berazam nak pergi demo 901 juga, sila pastikan ;

- jangan bawa kad pelajar. Waima apa2 benda yang boleh mengaitkan ko sebagai pelajar, jangan bawa.
- jangan mengaku ko ialah pelajar andai ditahan.
- kalau boleh, jika di soal polis, buat2 berlakon seolah2 ko ke sana sebab nak sokong saiful. Nak jatuhkan rejim zalim kena guna akal strategi beb.

Tak guna gak asyik kita jek ke dalam, sekarang kita kena cari jalan supaya yang ke dalam itu bn, bukan nya kita. Tak guna kita berkeras atas benda yang akhirnya kita akan jadi mangsa sampai bila2. Sebab tue aku cadangkan lawan dorang guna strategi.

7. Saya nak pergi demo, saya nak bawa banner dan baju 901, boleh ke?
Tidak boleh. Polis dah larang apa2 banner, sticker, kertas, risalah, badge, baju 901. Asal sahaja ada perkataan 901, polis tak bagi korang bawa untuk di pamerkan ketika berdemo. Kalau korang bertegas, polis akan amek tindakan atas tindakan mencetuskan provokasi.

Polis akan beri alasan bahawa mereka dah warning awal2, apsal tak ikut arahan? So, kalau ada di antara korang nak bawa juga pastikan ;

- sorok barang2 tersebut sehingga sampai di kawasan perhimpunan.
- jangan ikut laluan yang diroadblock, bimbang korang ditahan dipertengahan jalan dan kantoi disebabkan barang2 tersebut. Last2 tak dapat turun demo. Kan dah sia2.

8. Apa yang saya patut buat bila tiba di kawasan demo?
Berhimpun dengan rakan2 berdemo. Lebih baik, jika anda dapat berhimpun dengan sesiapa yang anda kenal di dalam or di luar facebook. Kalau tiada, berhimpun sahaja dengan sesiapa yang dekat dengan anda ketika itu. Masuk je. Jangan risau, ikut pengalaman bersih aku, time neh seme pendemo2 akan jadi kawan mengkawan.

9. Arahan siapa yang perlu saya ikut ketika berada di lokasi perhimpunan?
Arahan yang tidak mengalakkan kepada apa2 provokasi, itulah yang anda patut ikut. Mana2 arahan yang mendekatkan dan mengalakkan kepada provokasi, jangan ikut langsung. Kita tidak tahu apa tujuan dan niat mereka. Boleh jadi penyamar.

10. Polis larang kami berbuat bising, adakah ini bermaksud saya tidak boleh bercakap langsung?
Ini idea yang sangat bullshit. Amat mustahil untuk senyap dalam keadaan seperti neh. Jangan risau, bukan anda sahaja yang ada mulut dan ada suara. Polis pun tak larat nak tangkap semua.

11. Polis telah memberikan garisan / penanda aras di kawasan yang boleh berhimpun, apabila garisan / had larangan itu sudah dipenuhi orang, di manakah saya patut berada?
Sila berfikir semasak2 apabila anda berada dalam situasi seperti neh. Melanggar arahan polis akan di anggap mencetuskan provokasi dan mereka mungkin gunakan taktik neh untuk menghalau anda. Andai di halau, sila beredar secara baik. Andai tidak halau, stay sahaja di lokasi yang dah padat tue, andai ditahan? Sila jangan melawan menggunakan badan, sebaliknya gunakan hujah. Minta polis tunjukkan sebab kenapa anda harus ditahan. Kalau boleh gunakan apa sahaja alasan supaya anda tidak ditahan.

Jika polis bagi alasan, mari kita ke belakang sekejap ka, ke sana ka, ke sini ka, jangan ikut. Sebaliknya, minta sahaja polis berunding di hadapan orang ramai. Taktik neh aku dah pakai time bersih. Memang depa tak bantai korang depan2 orang, sejurus korang dah jauh dari pandangan orang ramai, mungkin tak pasal2 kepala ko kena luku. Bangsatnya polis yang ketuk pale aku. Aku dendam sampai sekarang dowh.

12. Apa yang saya patut buat bila polis tetap menahan saya masuk ke dalam trak?
Jangan risau. 901 telah dibekalkan dengan barisan peguam bagi menjamin anda. Anda hanya perlu inform kepada no yang tertera. [no nanti aku siarkan ye].

13. Apa yang saya patut bawa ketika berdemo 901?
Kamera, telefon dan duit yang sedikit. RM10.00 lebih bagos. Tapi rm50.00 lebih rasional berdasarkan keadaan ekonomi sekarang neh. Jangan bawa dompet. Nanti lari2 satgi dompet hilang, menyesal tak sudah ko. Kalau nak bawa, bawa beg sandang. So boleh masukkan barang2 penting disini. Jangan bawa benda2 yang berat sehingga korang sukar nak berlari dan bergerak pada hari itu. Aku takpelah. Sebab aku pergi atas kapasiti ahli media.

14. Apa yang saya patut buat andai melihat provokasi?
Rakam. Selepas rakam sebar di internet. Ingat, bukan seme yang hadir pada 901 ialah truly 901. Ramai di antara mereka ialah askar upahan untuk create chaos. So rakam je. Bila rakam, anda sebar. Dari situ maybe kita dapat siasat siapa sebenarnya yang buat provokasi. Tah2 SB dan Polis. Macam isu adam adli tue. Hehehe. Kan kantoi.

15. Apa yang saya patut buat andai melihat polis memukul orang awam?
Rakam. Dah rakam baru pergi bantu orang awam tersebut. Bertanya dan berhujah kenapa perlakuan polis kasar kepada dia. Jangan keluarkan bahasa kesat. Dan jangan balas balik kekasaran polis dengan cara yang kasar [body contact]. Kita mahu cari impak yang positif ke atas perjuangan kita. Jadi, biarkan kita kekal menjadi orang baik dan orang jahat itu biar mereka yang pegang.

16. Dsai ditahan polis, keputusan mahkamah bias. Ramai orang marah2 apa yang patut saya buat?
Teruskan demo secara aman. Dan nasihatkan orang sekeliling agar tetap berdemo secara aman. Jangan panjat kereta orang, jangan musnahkan apa2 barang awam dan jangan usik apa2 harta awam. Hormati hak orang lain sebagaimana anda mahu hak anda dihormati.

17. Dsai didapati tidak bersalah, apa yang perlu saya buat?
Ikut apa yang orang ramai buat. Andai mereka tetap berdemo, maka ikut sahaja panduan di atas neh.

18. Saya melihat ada pimpinan parti yang ditahan. Apa yang perlu saya buat?
Rakam, rakam dan rakam. Inilah apa yang anda patut buat dalam apa juga situasi sekalipun. Dan jangan sesekali membuat provokasi dan sila halang rakan2 anda daripada berbuat provokasi. Ingat, bukan hanya anda je ada kamera. Polis pun ada. Jadi, jangan biarkan polis berpeluang rakam gambar peserta 901 melakukan provokasi.

19. Saya melihat ahli2 pekida dan perkasa menganggu kami, apa yang perlu saya buat?
Rakam perlakuan mereka dan jangan layan beruk2 neh. Mereka neh ada masalah yang besar dalam memahami bahasa manusia.

20. Demo 901 berlangsung sangat baik, apa yang perlu saya buat?
Tak perlu buat apa2. Ucapkan terima kasih pada pdrm yang berkerjasama bagi memastikan demo 901 neh berjalan aman.

21. Demo 901 berlangsung sangat teruk, apa yang perlu saya buat?
Muhasabah diri. Cari mana silap salah di mana2 dan perbaiki diri agar kesilapan sama tidak berulang. Manakala, jika kesilapan datangnya dari orang lain [pihak satu lagi] sila sebarkan secepat yang mungkin agar kebenaran dan hak dapat ditegakkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan